Vitusapotek
Gravid

Planlegging av graviditet

Planlegger du å bli gravid, kan det være du bør gjøre noen endringer i livet ditt. Start med folattilskudd (folsyretabletter) og vær forsiktig med alkohol - det er det viktigste du begynner med. Fosteret er spesielt utsatt for skader tidlig i svangerskapet. 

Planlegging av graviditet
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 13.12.2023

Start med folattilskudd

Folat er et b-vitamin, også kalt folsyre på folkemunne. Folat anbefales til alle kvinner som prøver å bli gravide. Start med en gang dere planlegger graviditet (minst 1 måned før befruktning) og fortsett de tre første månedene av svangerskapet. For lite folat kan føre til at barnet får ryggmargsbrokk eller andre nevralrørsdefekter. Les mer om folat før og under graviditet her.

  • TIPS! Start med folat tidlig nok, bare én av ti tar folat som anbefalt. Du kan kjøpe folsyre her.

Få oversikt over egen menstruasjonssyklus

Det er bare noen få dager i menstruasjonssyklusen du kan bli gravid, det er dagene rundt eggløsning. Planlegger dere graviditet kan det være lurt å kjenne sin menstruasjonssyklus så du vet når du har størst sjanse for å bli gravid.

  • TIPS! Eggløsningstester er en enkel måte å finne ut av når du får eggløsning på. En fertilitetsmonitor hjelper deg med å identifisere dine mest fertile dager i hver menstruasjonssyklus. Hos Vitusapotek finner du eggløsningstester og fertilitetsmonitor fra Clearblue. Du kan kjøpe eggløsningstest her og fertilitetsmonitor her.

Medisiner og graviditet

Dersom du bruker medisiner, bør du snakke med legen din om dette før du planlegger graviditet. Legen din vil vurdere om du trenger å gjøre endringer i forhold til medisinbruken. Slutt aldri med faste medisiner uten at du har snakket med legen din om dette først.

  • TIPS! Også reseptfrie medisiner kan påvirke gravide, så si fra på apoteket at du er gravid eller prøver å bli gravid.

Naturmedisin og urter

Naturmedisin kan ha like mange bivirkninger som annen medisiner. Noen tror at fordi noe er naturlig er det helt ufarlig, men det stemmer ikke. Ønsker du å bruke urter, andre naturmidler eller naturmedisin bør du alltid spørre på apoteket om det kan brukes av gravide først.

  • TIPS! Også urter i form av en kopp te kan påvirke gravide. Spørr alltid på apotek eller hos lege om hva du kan bruke når du er gravid.

Alkoholfritt svangerskap

Bruk av alkohol under svangerskapet kan forstyrre utviklingen av barnets hjerne. Det finnes ingen sikker nedre grense for hvor mye alkohol barnet tåler. Helsemyndighetene i Norge anbefaler derfor at man lar være å drikke under hele svangerskapet, og at man tenker på alkoholvanene sine allerede når man planlegger å bli gravid. 

  • TIPS! Vær bevisst på dine alkoholvaner allerede fra dere planlegger graviditet.

Stump røyken

Å slutte å røyke er en god investering i helsen – både for mor og barn. Røykfrihet øker sjansen for et ukomplisert svangerskap og reduserer risikoen for lav fødselsvekt, ufrivillig abort og for tidlig fødsel. Ler mer om røykeslutt her.

Kosthold og fysisk aktivitet

Hvilke næringsstoffer barnet får i seg, er knyttet til hva du spiser. Gravide trenger derfor et sunt og variert kosthold for å sikre at barnet i magen får de næringsstoffene det trenger frem mot fødselen. Det finnes egne kosttilskudd for de som planlegger å bli gravide og de som er gravide. Et kosthold med fisk 2-3 ganger i uken og mye frukt og grønt er anbefalt av Norske helsemyndigheter. Se kostholdsråd for gravide.

Regelmessig fysisk aktivitet er viktig for kvinner som ønsker å bli gravide. Fysisk aktivitet bidrar til å redusere usunt stress og dermed ha en gunstig effekt i forhold til det å bli gravid. Gravide som er i god for og veltrente har også ofte lettere svangerskap og fødsler.


Kilder:
Helsedirektoratet, Norsk helseinformatikk og Helsenorge.no.

Les mer: