Vitusapotek
Hender og føtter

Støttestrømper og kompresjonsstrømper

Støttestrømper, også kalt reisestrømper eller kompresjonsstrømper, brukes for å forebygge ubehag og hevelse i beina, hovne og verkende bein, eller i verste fall blodpropp. Støttestrømper og kompresjonsstrømper er velegnet til bruk på lange reiser og ved mye stillesitting, under graviditet og i situasjoner som gir trøtte og slitne bein.

Støttestrømper og kompresjonsstrømper
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 23.04.2024 av Madeleine Nygård Stokvik

Hva skjer i kroppen når vi blir sittende stille lenge?

Blir du sittende i ro over lengre tid, for eksempel ved lange flyreiser, avtar blodgjennomstrømningen i kroppen. Normalt presses blodet i beina tilbake til hjertet når vi bruker legg og lårmusklene, men dette blir forstyrret ved mye stillesitting. Blodet kan derfor samle seg i bein og føtter. Stillestående blod, eller blod som flyter tregere enn normalt, levrer ("klumper seg") lettere, noe som kan føre til blodproppdannelse.

Visse grupper kan ha økt risiko for å få blodpropp, blant annet: p-pillebrukere, gravide, overvektige, røykere og eldre (økt alder gir økt risiko for blodpropp).

Hvorfor bruke støttestrømper?

Strømpene er laget stramme, og skaper et mottrykk i anklene og rundt leggene. Det gjør at blodet helt naturlig strømmer tilbake mot hjertet istedenfor å hope seg opp i beina.

De egner seg til bruk på lange reiser der du blir sittende mye stille. Har du en jobb hvor du sitter eller står mye kan også strømpene være velegnet. Gravide kan også bruke støttestrømper. Er du plaget generelt med "trette" bein kan støttestrømper hjelpe.

Støttestrømpene tas gjerne på om morgenen, når bena er minst hovne. Strømpene skal tas av om kvelden, man skal ikke sove med dem. Man skal helst vaske strømpene hver dag, etter anvisningen på pakken. 

Det finnes strømper i 4 ulike kompresjonsklasser, hvor klasse 1 har minst kompresjon. Strømper i klasse 2-4 brukes etter anbefaling av lege.

  • Klasse 1: Støttestrømper brukes forebyggende og ved mindre plager som trette, verkende og lett hovne bein. I tillegg brukes strømpene under graviditet og ved små åreknuter. Det finnes også reisestrømper til bruk ved lengre reiser/flyturer.
  • Klasse 2 og 3: Kompresjonsstrømper i klasse 2 og 3 brukes ved kraftige åreknuter, etter operasjoner, ved leggsår og ved dyp venetrombose (blodproppdannelse i de store, dyptgående venene).
  • Klasse 4: Kompresjonsstrømpe som kun skal brukes ved lymfødem (kronisk sykdom som gir væskeansamling i armer og ben).

Kompresjonsstrømper i klasse 3 og 4 bestilles etter mål. Det er viktig å ta målene om morgenen før man står opp, slik at leggen ikke er hoven. Strømpene finnes som knestrømper, lårstrømper (stay-ups) og strømpebukse.

Praktiske råd ved bruk av kompresjonsstrømper

  • Ta litt talkum på huden når du drar strømpen på, dette gir bedre grep. Det finnes også hjelpemidler som glidesokk og stativ
  • Bruker du oppvaskhansker på hendene, blir det lettere å gripe tak i strømpen
  • Knestrømpene skal ikke dras helt opp til kneet, men stoppe omtrent 2-3 cm under kneskålen
  • Strømpene taper sin kompresjon gjennom dagen og bør derfor skylles opp hver kveld
  • Det er normalt ikke anbefalt å bruke kompresjonsstrømper om natten, dersom ikke legen har anbefalt dette spesielt

Slik velger du riktig støttestrømper

Ved bruk av støttestrømper/kompresjonsstrømper, er det viktig at du velger riktig størrelse. Feil størrelse på sokkene kan gi redusert effekt.

  • Mål omkretsen rundt leggen og benet ditt med et målebånd.
  • Du skal måle på ulike steder på leggen og benet, avhengig av hvilken type strømpe du skal ha;
    - Knestrømper: mål rundt ankel og midt på legg
    - Lårstrømper: mål rundt ankel, legger og lår
    - Strømpebukse: mål rundt ankel, legger, lår og hofte
  • Mål alltid på morgenen, når leggen er minst hoven.
  • Er du usikker på størrelse, så er det viktigst å ta hensyn til ankelmålet. Dette fordi det er rundt ankelen at kompresjonen starter, og for å oppnå best effekt er det viktig at kompresjonen rundt ankelen er tilpasset best mulig.

Er du fortsatt usikker på størrelsen, kan du gå innom et av våre Vitusapotek for å få hjelp til å måle, og sammen vil vi finne riktig størrelse til deg. 

Støttestrømper gravid

Gravide kan ha god nytte av støttestrømper for å forebygge og redusere hovne, slitne og trette ben. Er du gravid, er det vanlig å oppleve hevelser i bena, og da kan støttestrømper være et godt hjelpemiddel. Forebygg ved å ta på støttestrømpene allerede fra morgenen av, og bruk de gjennom hele dagen.

Jobst Maternity er en serie kompresjonsstrømpebukser og støttestrømper spesialtilpasset for gravide. Strømpebuksene har ekstra komfort, elastisk midje og god plass til magen.  

Gravide skal bruke støttestrømper med lav kompresjonsgrad (klasse 1).

Vær oppmerksom på at uttalte og langvarige hevelser i bena under graviditeten, kan være tegn på annen sykdom, blant annet svangerskapsforgiftning, og bør alltid undersøkes nærmere hos lege.

Finnes det bivirkninger med støttestrømper?

Støttestrømper kan for noen grupper være uheldig å bruke, da det kan forverre annen sykdom eller føre til nye problemer. Dette gjelder blant annet for:

  • Visse former for hjerte-kar sykdommer.
  • Enkelte infeksjons- eller hudsykdommer i beina.
  • Nedsatt følsomhet i beina.

Er du usikker på om du kan bruke støttestrømper? Forhør deg med lege eller farmasøyt.

Gode råd ved lange reiser

  • Forsøk å bevege deg under reisen. Det beste er å reise seg jevnlig og strekke på seg i noen minutter. Er det vanskelig å få til, er det til god hjelp å bevege, strekke og rotere ankelleddet.
  • Drikk mye væske, men unngå store mengder kaffe og alkohol da de virker vanndrivende og kan virke uttørrende.
  • Dersom du bruker støttestrømper, kan du gjerne ta de på i god tid før reisen.
  • Reis i løse og behagelige klær.


Kilder: Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Statens legemiddelverk, Tidsskrift for den norske legeforening, Felleskatalogen, Norsk legemiddelhåndbok, Verdens helseorganisasjon og leverandørinformasjon.

Les mer: