Flått

Flått (skogflått) er en liten midd, som suger blod fra mennesker og dyr. Flåtten er regnet som den verste smittesprederen av blodsugerne i nordlige deler av Europa. Hvis du blir du bitt av flått er det viktig å fjerne flåtten så raskt som mulig.

Hva er flått?

Flått er en liten midd. Midd tilhører edderkoppdyrene (8 bein og ingen antenner), og er ikke insekter. Flåtten er normalt 2 millimeter lang, men den kan bli opptil 1,5 centimeter når den har sugd blod.

Hvor finner vi flått?

Flåtten trives best på fuktige steder med gress, småbusker, kratt eller i skog. I Norge finner vi flått spesielt i kystområdene helt opp til Helgeland. Men den er aller mest vanlig på Sørlandet. Husk at siden flåtten også suger blod fra fugler kan flått transporteres over store avstander og dukke opp mange ulike steder.

Er flåttbitt farlig?

De fleste flåttbitt er ufarlige, men det er viktig å fjerne flått raskt. Jo lengre en flått får sitte fast jo større er risikoen for smitteoverføring. Flått som får sitte på i mindre enn 24 timer overfører sjeldent sykdommer.

Den vanligste sykdommen som overføres med flåttbitt i Norge er borreliose (Lyme borreliose), som skyldes bakterier fra slekten Borrelia. Skogflåttencefalitt (hjernebetennelse) er en annen flåttbåren sykdom, som skyldes TBE-viruset.

Borreliose

Sykdommen som overføres hyppigst med flåttbitt er borreliose (Lyme borreliose). Borreliose kjennetegnes ved et ringformet og rødt utslett rundt bittstedet som oppstår 3-30 dager etter flåttbittet, og som gradvis spres utover. Influensalignende symptomer som feber og hovne lymfekjertler kan også tyde på borreliainfeksjon. Kontakt alltid lege ved slike symptomer. Sykdommen skal behandles med antibiotika.

Skogflåttencefalitt

Flått kan i sjeldne tilfeller være bærer av sykdommen skogflåttencefalitt, som skyldes smitte med TBE-virus (tick-borne encephalitis). Skogflåttencefalitt er en infeksjon i sentralnervesystemet, og kan gi alt fra et mildt til svært alvorlig sykdomsforløp i form av hjernebetennelse. Skogflåttencefalitt er regnet som en etablert sykdom i kystdistriktene i Sør-Norge, men flått med TBE-virus kan også dukke opp andre steder.

Det finnes ingen spesifikk behandling mot skogflåttencefalitt, men det finnes en vaksine. Folkehelseinstituttet anbefaler personer som ferdes mye i skog og mark i kjente flåttområder i Agder­fylkene, Telemark og Vestfold at de bør vurdere å ta TBE-vaksinen hvis de ofte blir bitt av flått. Dette gjelder både fastboende og besøkende.

Forebygging av flåttbitt

På mennesker kan flåtten bite seg fast overalt, men områder med tynn hud som lysken, knehasene, armhulene og området bak ørene er særlig utsatte.

 • Bruk myggmidler (mange myggmidler hjelper også mot flått).
 • Gå på stier istedenfor områder med høyt gress, busker og kratt i områder med mye flått.
 • Dekk deg godt til med klær (vær ekstra nøye med å dekke til bein og ankler) når du er i områder med mye flått. Bruk gjerne lange bukser.
 • Sjekk både hud og klær etter å ha vært i et område med mye flått.
 • Sjekk også hunder og katter som beveger seg i flåttområder. En veterinær kan forskrive forebyggende medisin mot flått hos hunder og katter

Hvordan fjerne flåtten?

Fjern flåtten så raskt som mulig. Sjansen for overføring av smitte er liten dersom flåtten fjernes innen et døgn.

 • Bruk en vanlig pinsett eller en flåttfjerner som du får kjøpt på apoteket. Har du ikke dette, kan du fjerne flåtten med neglene.
 • Ta tak helt inne ved huden og dra flåtten rett ut. Det har liten betydning om deler av flåttens biteredskaper blir sittende igjen i huden.
 • Vask bittstedet med desinfiserende middel eller såpevann, og påfør gjerne en reseptfri sårsalve med antibiotika etterpå.
 • Ikke bruk oljer, fett, vaselin, smør eller lignede til å fjerne flåtten. Dette gjør det vanskeligere å fjerne flåtten.

Når bør du oppsøke lege?

 • Dersom det oppstår et rødt og ringformet utslett rundt bittstedet.
 • Ved influensalignede symptomer med feber og hovne lymfekjertler.
 • Hvis du får en generell sykdomsfølelse etter å ha blitt bitt av flått.
 • Ved behov for forebyggende flåttmiddel til hund eller katt.

Kilder:
Folkehelseinstituttet, Norsk helseinformatikk, Norsk elektronisk legehåndbok

Les også om:
Borreliose
Flått hos hund og katt

Publisert 12.03.2008 13:48:00
Oppdatert 27.04.2012 17:08:10

Sidemeny