Vitusapotek
Hender og føtter

Neglerotbetennelse

Neglerotbetennelse vil si betennelse i neglefolden. Årsaken er ofte at man er mye våt eller fuktig på hendene slik at bakterier og sopp lettere får innpass. Ved neglerotbetennelse er det viktig å rengjøre det betente området godt.

Neglerotbetennelse
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 28.11.2022

Årsaker til neglerotbetennelse

En neglerotbetennelse skyldes en mindre skade på huden slik at noe av neglebåndet blir borte og neglefolden åpner seg. Bakterier og sopp kan dermed lett trenge ned i neglefolden, hvor de formerer seg og det kan oppstå en infeksjon.

Inngrodd negl øker sjansen for å få en neglerotbetennelse. Neglebiting, suging på fingrene og manikyr kan forårsake skader på neglebånd og utløse en neglerotbetennelse. Personer som må ha hendene mye i vann, som for eksempel renholdere, svømmere og fiskere, er også mer utsatt for å få en neglerotbetennelse.

Symptomer på neglerotbetennelse

  • Rødhet, hevelse og smerter i en av sidefoldene til neglen
  • Puss under huden på siden av neglen kan forekomme
  • Ubehandlet kan infeksjonen spre seg over til andre siden av neglen, og i verste fall oppover hele fingeren

Hvordan behandle en neglerotbetennelse?

Milde tilfeller av neglerotbetennelse kan du behandle selv. Rengjør den betente fingeren i varmt vann eller grønnsåpebad 3-4 ganger om dagen til tilstanden er over. Rens området rund den betente neglen med desinfiserende sårvask, og smør så på en sårsalve.

Hvis neglebetennelsen ikke går over kan det være du trenger penicillin i form av tabletter. Er det pussansamling, må legen ofte lage et lite snitt for å få fjernet pusset og rengjort såret. 

Hvis man har et yrke hvor hendene er mye i vann, kan det være lurt å beskytte hendene med hansker og god håndhygiene. Dette vil redusere risikoen for å få neglerotbetennelse. 

Når bør du kontakte lege ved neglerotbetennelse?

  • Hvis neglerotbetennelsen ikke går over etter egenbehandling
  • Dersom du har mye puss
  • Dersom du får feber


Kilder: Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Store medisinske leksikon og Norsk Elektronisk Legehåndbok.