Cøliaki

Cøliaki er en sykdom i tynntarmen som gjør at man ikke tåler gluten. Man antar at så mange som 1 av 100 i Norge har cøliaki. Cøliaki gir plager som hyppig og løs avføring, luftplager og magesmerter. Det finnes ingen medisiner mot cøliaki, men et glutenfritt kosthold vil holde tilstanden i sjakk.

Hva er cøliaki?

Cøliaki regnes som en autoimmun sykdom hvor kroppens eget immunforsvar angriper tynntarmen og ødelegger tarmtottene. Tarmtottene er små utvekster på tarmslimhinnen som sørger for at næringsstoffer tas opp fra tarmen.

Gluten er et protein som finnes i de vanligste kornsortene (hvete, spelt, bygg og rug). Dersom man slutter å spise glutenholdig mat, vil vanligvis tarmslimhinnen normaliseres og cøliakisymptomene forsvinne i løpet av uker/måneder avhengig av hvor lenge man har hatt plager.

Årsaker til cøliaki

Årsaken til cøliaki er ikke helt kjent, men det er sett en arvelig tendens. Man har også sett en overhyppighet av cøliaki ved enkelte sykdommer, som for eksempel diabetes, leddgikt og ved andre tarmsykdommer.

Symptomer på cøliaki

 • Diaré. Avføringen er ofte fettaktig, gråhvit og illeluktende
 • Magesmerter og luftplager
 • Slapphet
 • Vekttap
 • Barn med cøliaki kan få redusert vekst og være irritable
 • Anemi (f.eks. jernmangelanemi)

Man kan ha cøliaki uten å ha spesielle symptomer, og de fleste blir symptomfrie med et glutenfritt kosthold.

Gode råd ved cøliaki

 • Les alltid varedeklarasjoner på matvarer og vær forsiktig med sammensatte matvarer uten varedeklarasjon. Mange spisesteder har glutenfrie retter.
 • Alle som har fått påvist cøliaki kan søke om diettstøtte fra NAV siden glutenfri mat er mer kostbar enn vanlig glutenholdig mat. NAV trenger dokumentasjon fra legen din sammen med søknaden. Les mer om støtteordningen her.

Behandling av cøliaki

Det finnes ingen medisiner mot cøliaki. Cøliaki behandles med et livslangt glutenfritt kosthold. Det er viktig å sørge for at kostholdet blir allsidig sammensatt. En kostholdsekspert/ernæringsfysiolog kan hjelpe deg med dette. Les mer om glutenfri mat her (Norsk Cøliakiforening)

Cøliaki kan gi mangel på viktige næringsstoffer på grunn av dårlig opptak fra tarmen, og i starten kan det være nødvendig med tilskudd av de fettløselige vitaminene A og D, folsyre og jern dersom det påvises mangel. Enkelte som får påvist cøliaki og som har hatt langvarig diaré, reagerer på laktose (melkesukker) og må i tillegg ha et laktosefritt kosthold i en periode (1-3 måneder).

Når bør du kontakte lege?

 • Dersom du plages med stadig diaré eller magesmerter
 • Dersom du tror du kan ha cøliaki
 • Dersom du har barn som ikke legger på seg, klager over magesmerter og har hyppig diaré


Kilder:
Norsk Cøliakiforening, Norsk helseinformatikk, lommelegen.no, Helsedirektoratet, forskning.no, nav.no.

Publisert 08.02.2010 10:03:00
Oppdatert 26.11.2012 07:57:03

Sidemeny