Irritabel tarm

Over 10 % av Norges befolkning anslås å ha irritabel tarm. Irritabel tarm kjennetegnes av vekslende avføringsmønster, mageknip og luftplager. Tilstanden er ikke farlig, men kan være svært plagsom. Det er likevel viktig at man kontakter legen sin ved langvarige symptomer på irritabel tarm, for å utelukke alvorlig sykdom.

Kvinne som holder hendene på magenHva er irritabel tarm?

Irritabel tarm (irritable bowel syndrome - IBS) er en tilstand med forskjellige og varierende symptomer fra fordøyelsessystemet.

Ofte starter plagene allerede i barndommen, men voksne er normalt mest plaget. Voksne kvinner rammes dobbelt så ofte som menn. Det er anslått at 10-20 % av befolkningen i den vestlige verden plages med irritabel tarm.

Årsaker til irritabel tarm

Årsakene til irritabel tarm syndrom er fortsatt noe ukjent, men det antas at tarmen overreagerer på normale matvarer. Tarmen setter i gang for mye eller for lite bevegelse, noe som kan gi diaré, forstoppelse og luftplager.

Faktorer som stress, bekymringer, angst, hverdagsproblemer og uregelmessige levevaner kan utløse plagene, men regnes ikke som årsaker til irritabel tarm.

Symptomer på irritabel tarm

Irritabel tarm kjennetegnes av perioder med magesmerter sammen med forstyrrelser i avføringen. De vanligste symptomene er:

  • Veksling mellom diaré og forstoppelse
  • Magesmerter/mageknip som ofte forsvinner etter avføring 
  • Oppblåsthet og luftplager
  • Slim i avføringen

Gode råd ved irritabel tarm

Nok søvn og et lavt stressnivå har vist seg å kunne hjelpe mange med irritabel tarm. Ofte kalles irritabel tarm også ”stressmage”. Røykeslutt er også å foretrekke.

Et fiberrikt kosthold og regelmessige måltider vil kunne gi en bedring i avføringsforstyrrelsene. Ekstra fibertilskudd kan også øke luftplagene hos enkelte, så det kan være fornuftig å prøve seg litt frem. På apoteket finnes ulike fiberprodukter mot forstoppelse.

Mange med irritabel tarm kan ha nytte av å føre en kostholdsdagbok for å finne ut hvilke matvarer som utløser plagene, slik at man kan unngå eller begrense inntaket av disse.

Behandling

Det finnes hittil ingen medisiner mot irritabel tarm. Symptomer som diaré, forstoppelse og luftsmerter kan bedres av ulike midler du får kjøpt på apoteket. Avføringsmidler mot akutt forstoppelse bør unngås, men tarmregulerende fiberprodukter kan brukes.

Når bør du kontakte lege?

  • Ved symptomer på irritabel tarm over tid, slik at du kan få en undersøkelse hos lege
  • Dersom du har mageplager som hindrer deg i daglige gjøremål eller forstyrrer nattesøvnen
  • Ved kraftige magesmerter
  • Dersom du får blod i avføringen
  • Dersom du opplever vekttap

Kilder: Helsenytt, Pasienthåndboka, Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell

Les også om:
Crohns sykdom
Magesår
Ulcerøs kolitt

Publisert 04.03.2009 11:04:00
Oppdatert 31.10.2011 10:56:10

Sidemeny