Vitusapotek
Hender og føtter

Fotvorter

Fotvorter er flate fortykninger på fotsålen og er i nesten alle tilfeller ufarlige. De er forårsaket av et virus som fører til en fortykkelse av huden. Ved konstant trykk fra tyngden til kroppen kan vortene bli vonde eller føles ømme. Fotvorter kan smitte ved direkte og indirekte kontakt. Du kan selv behandle vorter på foten med produkter fra apoteket.

Fotvorte med karakteristiske svarte prikker under fotsålen.
Profile Picture
Publisert: 11.04.2018
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 30.04.2024

Hva er fotvorter?

Fotvorter er små utvekster i hudoverflaten og skyldes en virusinfeksjon som fører til fortykkelse av huden. En vorte på fotsålen kan ha ruglete groper og har ofte mørke prikker i sentrum. De små, mørke prikkene kan ses tydeligere ved å skrape bort litt av det øverste hudlaget. Prikkene kommer av små blodårer som har gått tett i vevet. På grunn av den tykke huden på fotsålen er vorter under fotsålen ofte dypere enn vorter i ansiktet og på hender. Det er ikke unormalt å ha flere fotvorter på ett område under foten. Fotvorter kalles verruca plantaris pedis på fagspråket.

Årsak til fotvorter

Fotvorter skyldes en variant av humant papillomavirus (HPV) som gjør at hudlaget blir tykkere. Det er ikke den samme varianten av HPV-virus som forårsaker kjønnsvorter. Viruset i fotvorten fører til raskere produksjon av- og et økt antall hudceller. Vorter er mest vanlig blant barn i skolealder og tenåringer. Forekomsten avtar med alderen, men også voksne opplever å få fotvorter. Skadet hud er ekstra utsatt, da vorteviruset lettere kan trenge inn i huden. Om du har atopisk eksem eller nedsatt immunforsvar, har kan du ha lettere for å bli smittet. Allikevel er det mange av de som plages med fotvorter, som ikke har noen kjente risikofaktorer.

Forsvinner fotvorter av seg selv?

Fotvorter pleier å forsvinne av seg selv fordi de tas hånd om av kroppens eget immunforsvar, men dette kan ta lang tid, alt fra noen måneder til flere år. Dersom vortene er plagsomme, kan man forsøke å behandle de for å fremskynde prosessen.

Behandling av fotvorter

Vorter på fotsålen kan ofte være vanskelig å behandle og det kan ta lang tid. For fotvorter er såkalt oppløsende eller behandling førstevalget. Frysebehandling kan også brukes som et alternativ eller i tillegg til oppløsende behandling.

Oppløsende behandling

Den oppløsende behandlingen inneholder stoffer som løser opp det overflødige hudlaget. Vortemidlet skal ikke brukes på frisk hud.

  • Vortemiddel NAF kollodium er et reseptfritt legemiddel som inneholder salisylsyre og melkesyre. Bløtgjør føttene før påføring morgen og kveld. Omtrent 2 ganger i uken skrapes tidligere pensling og løs hud av. Les pakningsvedlegget før bruk.
  • Wortie vorteplaster inneholder salisylsyre. Plasteret settes på vorten og fjernes etter 8-12 timer. Nytt plaster settes på daglig til vorten er borte.
  • Scholl vortepenn(trikloreddiksyre) påføres 2 ganger daglig i 4 dager. Vent 10-15 minutter etter påføring før du tar på sokker eller sko.
  • Vortefri (maursyre) påføres på vorten én gang per uke til vorten er borte. Fukt området i varmt vann og tørk godt av før du bruker behandlingen. Les vedlagt bruksanvisning for nærmere informasjon.

Frysebehandling

Som et alternativ til oppløsende behandling kan man bruke frysebehandling. Når det gjelder fotvorter et det ikke alltid én behandling er tilstrekkelig, og en ny behandling kan forsøkes etter 14 dager. Frysebehandlingen skal ikke brukes på frisk hud, og ikke av barn under 4 år*. Les bruksanvisningen som følger med produktet nøye før bruk.

*Wortie Freeze Plus for gjenstridige vorter er anbefalt fra 12 år og oppover.

Er fotvorter smittsomt?

Fotvorter er smittsomme og kan smitte ved enten direkte eller indirekte kontakt. Indirekte kontakt kan for eksempel være via gulvet i offentlige dusjer eller svømmehaller. Smitte via håndklær og neglesaks er andre eksempler på indirekte smittekilder.

Forebygging av fotvorter

Ettersom vorter smitter ved direkte og indirekte kontakt, kan smitte forebygges ved å:

  • Bruke badesko eller sandaler i offentlige dusjer og svømmehaller.
  • Tørke godt av på bena etter dusj i offentlig dusj.
  • Bruke sko i offentlige idrettshaller.
  • Ikke dele neglesaks.
  • Unngå å dele håndkle, sko og sokker.
  • Filer eller pimpstein som har blitt brukt på vorten må ikke brukes på frisk hud.
  • Skadet hud bør dekkes til. Har du eksem, bør huden behandles for å unngå sårdannelse.

Det kan være lurt å sjekke for fotvorter under barnas føtter med jevne mellomrom. Det er under fotsålen fotvorter er mest vanlig.

Fotvorte eller liktorn?

Vorter og liktorner kan lett forveksles, men det er noen ulikheter du kan være oppmerksom på.

1. En vorte har ofte mange små, røde eller svarte prikker, mens en liktorn har en svart prikk i midten.

2. En vorte vil kunne være smertefull om man presser på den fra sidene, mens en liktorn er smertefull når den utsettes fra trykk ovenfra.

3. En vorte har gjerne samme farge som resten av huden under, eventuelt kun en litt annen nyanse, enten mørkere eller lysere. Liktorner vil som oftest være mer gule i fargen.

Liktorn kan også oppstå etter fjerning av fotvorter, da det vil danne seg hard hud etter fjerningen. Hvis du er usikker, kan du kontakte ditt nærmeste apotek eller lege.

Når bør du kontakte lege?

  • Fotvorter er ikke farlige, men hvis egenbehandling ikke virker kan du kontakte lege for å få de fjernet.
  • Hvis du mistenker at det er en annen form for utvekst under foten.
  • Hvis du får sår som ikke gror etter behandling av fotvorten.
  • Hvis du har diabetes, bør du behandle fotvorten i samråd med lege.

Kilder: Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Norsk legemiddelhåndbok, Felleskatalogen, Uptodate og Best Practice (BMJ), Store medisinske leksikon, Vitusapotek

Les mer: