Vitusapotek
Allergi

Burotallergi

Mange nordmenn er rammet av pollenallergi mot burot, og en slik allergi kan behandles med reseptfrie allergimedisiner fra apoteket. Allergi mot pollen fra ugressplanten burot inntreffer som regel på sensommeren, i perioden juli til september.

Bilde av burot, artemisa vulgaris. Burot har blader som er grønne på oversiden og gråhvite på undersiden.
Profile Picture
Publisert: 04.03.2024
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 22.03.2024 av Madeleine Nygård Stokvik

Hva er Burot?

Burot er en ugressplante med stor utspredning i store deler av Norge, bortsett fra aller lengst nord i landet. Burot vokser som regel i veikanter, åkerkanter, langs gjerder og hekker. Pollen fra burot spres med vinden, men den spres ikke mer enn noen hundre meter, og kan derfor lett bekjempes lokalt, ved å fjerne buroten i nærområdet.

Allergi mot burot

Så mange som 200 000 til 300 000 nordmenn er allergiske mot burot, og rammes hvert år av pollenallergi når burot blomsterert en gang på sensommeren. Burot anses som den siste av våren og sommerens pollenplager.

Sesong for burot

Pollensesongen for burot regnes fra juli til september. Det er i denne perioden burot blomstrer og burotpollen spres. Buroten begynner å vokse allerede i juni, og dersom buroten skal fjernes fra lokale områder for å hindre spredning av burotpollen, bør dette skje når buroten begynner å vokse.

Se vårt pollenvarsel her og få oversikt over når spredningen av burot inntreffer der du befinner deg. 

Symptomer burotallergi

Symptomer på allergi mot burot er de samme som for annen pollenallergi, og innebærer blant annet symptomer som:

  • Hovne og irriterte slimhinner i øyne og nese, som resulterer i røde, kløende og rennende øyne, samt kløe og rennende nese.
  • Irritasjon og kløe i hals og svelg.
  • Nysing, ofte i serie.
  • Slapphet og tretthet.
  • Redusert konsentrasjon.

Hodepine kan også forekomme, og mange forveksler derfor pollenallergi med forkjølelse. Les mer om forskjellene mellom allergi og forkjølelse her.

Gode råd

  • Fjern buroten i nærområdet – pollen fra burot spres kun noen få, hundre meter, og plagene for en burotallergiker kan derfor lett begrenses ved å fjerne buroten i området.
  • Start med allergimedisin i god tid før spredningen av pollen starter.
  • Ikke slurv med medisineringen – ta allergimedisinen til fast tid, hver dag, gjennom hele pollensesongen.
  • Skyll alltid øyne og nese med saltvann, gjerne flere ganger daglig, og alltid før bruk av lokalvirkende allergimedisin i form av øyedråper og nesespray.
  • Unngå å lufte med åpne vinduer og dører på dagtid – må du lufte, så luft på kveld og natt.
  • Bruk eventuelt et pollennett foran vinduet.
  • Ikke tørk sengetøy og klær ute i pollensesongen
  • Dusj og skyll håret hver kveld, før leggetid, for å fjerne så mye pollen som mulig fra hud og hår.
  • Bruk solbriller ved kraftige allergisymptomer i øynene.
  • Bruk en allergivennlig og kjølende øyekrem dersom huden rundt øynene blir rød og hoven.  

Allergimedisin

Allergi mot burot behandles som ved andre typer pollenallergi, med allergimedisin av ulike slag. Allergimedisiner kalles også antihistaminer, da de hindrer frigjøring av det allergifremkallende stoffet histamin i kroppen.

Hos Vitusapotek får du flere typer allergimedisiner uten resept fra lege. Har du milde til moderate plager på burotpollen, eller annen form for pollenallergi, kan du forsøke slike medisiner.

Øyedråper og nesespray mot allergi

Har du milde allergisymptomer i øyne og/eller nese, eller usikker på om det er pollenallergi du har, kan du først forsøke lokalvirkende allergimedisiner, i form av øyedråper og/eller nesespray. Vi har flere typer allergiøyedråper og allerginesesprayer å velge mellom, og du kan lese mer om de ulike medisinene her.

Skyll alltid øyne og nese med saltvann ved pollenallergi, både i forbindelse med medisinering, men også gjennom dagen. Da vil irriterende pollen skylles vekk fra slimhinnene i øyne og nese, samtidig som de lokale allergimedisinene vil fungere bedre. 

Allergitabletter ved burotallergi

Har du moderate allergiplager, eller ikke får optimal effekt av øyedråper og/eller nesespray mot allergi, kan allergitabletter forsøker. Det optimale er å starte medisinering med allergitabletter så tidlig som mulig, og gjerne før pollenspredningen begynner, men de aller fleste vil oppnå god lindring av allergien uansett oppstart. Det er i tillegg viktig å ta allergitablettene hver dag, gjennom hele pollensesongen. 

Noen opplever å bli ekstra søvnige av allergitablettene sine, og dersom dette er tilfelle, er det anbefalt å innta tablettene på kvelden, rett før leggetid.

Kombinasjonsbehandling

Ved moderate og uttalte pollenplager, inkludert burot, er det anbefalt å kombinere både lokalvirkende allergimedisin og allergitabletter, for optimal og lindrende effekt av plagene. Innta allergitablettene til samme tid hver dag, samtidig som allergiøyedråper og allerginesespray brukes for ekstra lindring av symptomer i øyne og nese gjennom dagen og før leggetid.

 

Kryssallergi

Dersom du har burotallergi, kan du oppleve at du også reagerer på noen matvarer. Reaksjonen kan oppstå samtidig med pollensesongen, men noen burotallergikere opplever kryssallergi eller kryssreaksjoner hele året. Noen av de matvarene som oftest forårsaker kryssreaksjoner med burot er:

  • Hvitløk, løk og purreløk
  • Paprika
  • Honning
  • Solsikkefrø
  • Enkelte urter som basilikum, oregano, koriander og persille

Årsaken til kryssallergi er at de allergiutløsende stoffene i disse matvarene og i burot ligner på hverandre. Du kan lese mer om kryssallergi her.

Når bør du kontakte lege ved allergi mot burot?

  • Ved mistanke om allergi mot burot.
  • Ved kraftige eller langvarige allergiplager.
  • Ved manglende effekt av reseptfrie allergimedisiner.
  • Ved kraftig, allergisk reaksjon.

Kilder: forskning.no, Norges Astma- og Allergiforbund

Les mer: