Vitusapotek
Medisin

Minipiller

Minipiller inneholder hormonet gestagen, også kalt progesteron. Minipillen kan brukes når man ammer. Minipille beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer.

Minipiller
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 03.01.2023

Hvordan virker minipiller?

  • Minipiller forandrer slimhinnene i livmorhalsen (cervix) slik at det blir vanskeligere for sædceller å passere.
  • Minipiller forandrer slimhinnene i livmoren (endometriet) slik at det blir vanskeligere for et eventuelt befruktet egg å feste seg.
  • I noen tilfeller kan også minipillen hindre eggløsning.

Hvilke bivirkninger kan man oppleve ved bruk av minipiller?

Vanlige bivirkninger ved bruk av minipiller er bødningsforstyrrelser, kvalme, brystspreng, hodepine og nedsatt seksuallyst.

Minipiller er antatt å gi mindre risiko for blodpropp enn p-piller.

Er det noen som ikke bør bruke minipiller?

  • Kvinner med store eller uregelmessige blødninger som ikke er utredet.
  • Kvinner som har alvorlig hjerte- og karsykdom eller leversykdom.
  • Kvinner med kreft som er følsom for kjønnshormoner, for eksempel visse typer brystkreft.

Dersom du har mistanke om at du er gravid, må du avklare at du ikke er det før du starter med minipillen.

Riktig bruk av minipiller

Minipiller må tas hver dag for å gi prevensjonseffekt. For å sikre at man ikke blir uønsket gravid er det viktig å være påpasselig med å ta minipillen til omtrent samme tid hver dag.

Husk på at visse medisiner kan reagere med minipiller og nedsette prevensjonseffekten. Spør oss om råd på apoteket eller hos legen hvis du skal kombinere flere medisiner.

Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk.

Når kan jeg starte med minipiller?

Det beste er å starte med minipillen den første dagen du har menstruasjon, da får du prevensjonseffekt med en gang. Du kan også starte med minipillen fram til den 5. menstruasjonsdagen, men da må du bruke tilleggsprevensjon (kondom) i en uke.

Etter fødsel kan du starte med minipille etter 3-4 uker. Starter du med minipillen senere enn 4 uker etter fødselen bør du bruke tilleggsprevensjon (kondom) den første uka.

Skifte fra annen prevensjon til minipille

Når man skifter fra annen hormonell prevensjon til minipiller er det beste å starte dagen etter at du har tatt den siste aktive p-pillen på brettet, eller samme dag du fjerner p-plasteret eller p-ringen. Du skal derfor ikke ha noen pause når du bytter fra den ene til den andre. Hvis du skal skifte fra en minipille til en annen kan du gjøre det når som helst i syklusen.

Glemt å ta minipillen?

Hvis du glemmer å ta minipillen kan prevensjonseffekten være redusert. Ta den glemte tabletten så raskt du husker det, og neste tablett til vanlig tid. Jo flere tabletter du glemmer, jo større er risikoen for å bli gravid. I noen tilfeller er nødprevensjon (angrepillen) den sikreste løsningen. Spør oss om råd på apoteket eller les i pakningsvedlegget til den minipillen du bruker for å finne ut hva du skal gjøre.

Kan jeg utsette menstruasjon med minipiller?

Det er ikke mulig å utsette menstruasjonen med minipiller.

Betaling for minipiller

Til og med måneden før man fyller 22 år, får kvinner økonomisk bidrag til prevensjonsmidler (gjelder p-piller, minipiller, p-plaster, p-ring, p-stav og spiral). Summen trekkes automatisk fra det du må betale på apoteket når du henter ut prevensjonen din. De som bruker dyrere prevensjon enn dette må betale mellomlegget selv. Les mer om ordningen her

Hvor mye du må betale på apoteket, avhenger derfor av alder, type prevensjon og hvor lenge prevensjonen varer. 

Per 1. januar 2023 dekkes følgende ved kjøp av prevensjon:

  • Prevensjon i 3 måneder: 129 kr
  • Prevensjon i 6 åneder: 258 kr
  • Prevensjon i 1 år: 516 kr


P.s. Hvis du har resept på minipiller, eller andre medisiner, kan du bestille disse her.

Abonnement på minipiller

Går du ofte tom for minipiller? Glemmer du å hente ut en ny pakke på apoteket før du ikke har flere piller igjen på brettet?
Da kan et abonnement på minipiller kanskje være en god løsning for deg!

Med en abonnementsløsning hos oss, så gjør vi automatisk klar resepten din på minipiller til deg, i god tid før du går tom, slik at du aldri lenger må risikere å hoppe over noe dager. Du får melding av oss når det er tid for å hente en ny pakke på apoteket (eller få det sendt hjem). Les mer om abonnement her


Kilder:
Norsk elektronisk legemiddelhåndbok, Statens legemiddelverk, Felleskatalogen, Store norske leksikon og Norsk elektronisk legehåndbok.

Les mer: