Bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose er en tilstand hvor man får illeluktende (fiskeaktig) utflod fra skjeden på grunn av endret bakterieflora i skjeden. Bakteriell vaginose hos gravide øker risikoen for abort og for tidlig fødsel.

Hva er bakteriell vaginose?

Bakteriell vaginose er en skjedekatarr som skyldes en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden. Tilstanden kjennetegnes av at det blir mindre av de vanlige melkesyrebakteriene i skjeden, som er viktige for å holde skjeden frisk, og mer av andre bakterier fra skjedefloraen.

Årsaker til bakteriell vaginose

Bare kvinner får bakteriell vaginose, og tilstanden sees noe oftere hos de som bytter seksualpartner ofte og/eller har hyppig samleie. Bakteriell vaginose regnes ikke som en seksuelt overførbar sykdom i heterofile forhold. Tilstanden kan smitte ved sex mellom kvinner.

Symptomer på bakteriell vaginose

  • Tyntflytende grålig/hvit utflod
  • Illeluktende (fiskeaktig) utflod

Andre underlivsplager som kan forveksles med bakteriell vaginose

Soppinfeksjon i skjeden kan forveksles med bakteriell vaginose. Hovedforskjellene er at ved soppinfeksjon er utfloden tykkere (cottage-cheese liknende) og mange opplever en sterkere kløe og svie fra underlivet.

Andre tilstander som også kan føre til økt utflod er blant annet klamydiainfeksjon.

Bakteriell vaginose og svangerskap

Bakteriell vaginose øker risikoen for blant annet abort og for tidlig fødsel. Dersom man oppdager bakteriell vaginose tidlig i svangerskapet bør det behandles. Kontakt lege dersom du er gravid og mistenker at du har bakteriell vaginose.

Behandling av bakteriell vaginose

Mange som har bakteriell vaginose får ingen symptomer, og tilstanden kan gå over uten behandling. Omtrent 30 % av de som får bakteriell vaginose opplever at tilstanden kommer tilbake, selv om de har fått behandling. Bare de som har symptomer på bakteriell vaginose behandles med medisiner.

Bakteriell vaginose behandles med metronidazol eller klindamycin. Begge medisinene virker mot de bakteriene man får for mye av i skjeden ved bakteriell vaginose. Preparater finnes som tabletter, vaginalkrem og vagitorier ("stikkpiller til skjeden") og er reseptbelagte.

Metronidazol skal ikke kombineres med alkohol, les mer om alkohol og medisiner her. Du bør ikke ha samleie før symptomene på bakteriell vaginose er borte.

Bruk av melkesyrebakterier lokalt i skjeden kan være med å forebygge at man får tilbake bakteriell vaginose dersom man har hatt det tidligere.

Når bør du kontakte lege?

  • Ved illeluktende utflod
  • Dersom du har andre underlivsplager
  • Dersom du er gravid og mistenker at du har bakteriell vaginose

Kilder:
Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok, Helsebiblioteket, Felleskatalogen og Pfizer.

Publisert 13.09.2012 17:59:00
Oppdatert 13.09.2012 18:15:01

Sidemeny