Vitusapotek
Intim og underliv

Bakteriell vaginose (skjedekatarr)

Bakteriell vaginose er en tilstand hvor man får illeluktende (fiskeaktig) utflod fra skjeden på grunn av endret bakterieflora i skjeden. Bakteriell vaginose hos gravide øker risikoen for abort og for tidlig fødsel.

Bakteriell vaginose (skjedekatarr)
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 26.01.2023

Hva er bakteriell vaginose (skjedekatarr)?

Bakteriell vaginose er en skjedekatarr som skyldes en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden. Tilstanden kjennetegnes av at det blir mindre av de vanlige melkesyrebakteriene i skjeden, som er viktige for å holde skjeden frisk, og mer av andre bakterier fra skjedefloraen.

Årsaker til bakteriell vaginose

Bare kvinner får bakteriell vaginose, og tilstanden sees noe oftere hos de som bytter seksualpartner ofte og/eller har hyppig samleie. Bakteriell vaginose regnes ikke som en seksuelt overførbar sykdom i heterofile forhold. Tilstanden kan smitte ved sex mellom kvinner, og forekommer også hos kvinner som ikke er seksuelt aktive. 

Symptomer på bakteriell vaginose (skjedekatarr)

  • Tyntflytende grålig/hvit utflod
  • Illeluktende (fiskeaktig) utflod

Andre underlivsplager som kan forveksles med bakteriell vaginose

Soppinfeksjon i skjeden kan forveksles med bakteriell vaginose. Hovedforskjellene er at ved soppinfeksjon er utfloden tykkere (cottage-cheese liknende) og mange opplever en sterkere kløe og svie fra underlivet. Andre tilstander som også kan føre til økt utflod er blant annet klamydiainfeksjon.

Bakteriell vaginose og graviditet

Bakteriell vaginose øker risikoen for blant annet abort og for tidlig fødsel. Dersom man oppdager bakteriell vaginose tidlig i svangerskapet bør det behandles. Kontakt lege dersom du er gravid og mistenker at du har bakteriell vaginose.

Selvtest ved bakteriell vaginose 

Er du usikker på om du har fått en bakteriell vaginose, kan du ta en selvtest hjemme. Dynamic Code selvtest for soppinfeksjon og bakteriell vaginose er enkel i bruk og gir deg en sikker diagnose. Testen utføres hjemme, og sendes deretter til analyse. I løpet av et par dager vil du få svar på testen din. Ved påvist bakteriell vaginose, kan denne behandles med antibiotika. 

Behandling av bakteriell vaginose (skjedekatarr)

Mange som har bakteriell vaginose får ingen symptomer, og tilstanden kan gå over uten behandling. Omtrent 30 % av de som får bakteriell vaginose opplever at tilstanden kommer tilbake, selv om de har fått behandling. Bare de som har symptomer på bakteriell vaginose behandles med medisiner. 

Bakteriell vaginose behandles med tabletter, vagitorier ("stikkpiller til skjeden") eller med krem/gel. Virkestoffene (stoffene som utøver effekten man ønsker å oppnå) i medisinene man benytter i behandling av bakteriell vaginose er metronidazol eller klindamycin. Begge virkestoffene virker mot de bakteriene man får for mye av i skjeden ved bakteriell vaginose. 

Metronidazol skal ikke kombineres med alkohol, les mer om alkohol og legemidler her. Du bør ikke ha samleie før symptomene på bakteriell vaginose er borte.

Om du har bakteriell vaginose anbefales det å ikke ha samleie før symptomene er borte. Noen studier har vist at behandling med melkesyrebakterier kan forebygge bakteriell vaginose om man har hatt det tidligere. 

Når bør jeg kontakte legen ved mistanke om bakteriell vaginose?

  • Ved illeluktende utflod.
  • Dersom du har andre underlivsplager.
  • Dersom du er gravid og mistenker at du har bakteriell vaginose.
     

Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok, Helsebiblioteket og Felleskatalogen.

Les mer: