Melkeallergi og laktoseintoleranse

Melkeallergi er den vanligste allergien blant småbarn. Reaksjon på melk skyldes som regel melkeallergi eller laktoseintoleranse. Det kan være vanskelig å skille mellom de to tilstandene.

Hva er melkeallergi og laktoseintoleranse?

Både melkeallergi og laktoseintoleranse kan gi reaksjoner når du drikker melk. Ofte er det vanskelig i praksis å skille mellom de to formene, selv om det er en tydelig teoretisk forskjell.

Melkeallergi

Melkeallergi skyldes at kroppens immunforsvar overreagerer på melkeproteiner. Hver gang kroppen får i seg melk utløses overreaksjonen (den allergiske reaksjonen).

Laktoseintoleranse

Laktoseintoleranse er ikke en allergi, men en intoleranse for laktose (melkesukker). De som har laktoseintoleranse har for lite av enzymet laktase. Dette fører til at kroppen ikke kan bryte ned melkesukker, som igjen fører til plager i mage og tarm og ofte smerter. Laktoseintoleranse er ikke farlig. Laktoseintoleranse kan oppstå forbigående i forbindelse med cøliaki.

Melkeproteinintoleranse

Melkeproteinintoleranse er et begrep som kan brukes dersom man ikke klarer å påvise melkeallergi, men det er helt tydelig i følge kostforsøk at melk ikke tåles.

Symptomer på melkeallergi

  • Hudreaksjoner som for eksempel eksem og elveblest
  • Magesmerter
  • Oppkast 
  • Diaré

Alt fra milde til svært alvorlige allergiske reaksjoner kan forekomme hos melkeallergikere.

Symptomer på laktoseintoleranse

Gassdannelse og diaré er de vanligste symptomene på laktoseintoleranse. Både kvalme og oppkast kan også forekomme, men mer sjeldent.  

Melkeallergi hos barn og spedbarn

Melk er den matvaren småbarn reagerer oftest på. Melkeallergien kommer som regel allerede det første leveåret, men heldigvis vokser de fleste av seg allergien før de når skolealder. Noen spedbarn kan også reagere på at mor drikker melk, da melkeproteiner kan overføres til morsmelken.

Laktoseintoleranse er veldig uvanlig hos spedbarn og småbarn.

Hva kan du gjøre dersom du har melkeallergi?

Melkeallergikere må unngå alle produkter som inneholder melkeproteiner. Det gjelder ikke bare melk, men også mange andre meieriprodukter.

Hos spedbarn som ammes, og man mistenker melkeallergi kan det være aktuelt for mor å stå på melkefri diett så lenge hun ammer. Det finnes morsmelkserstatninger som spedbarn med melkeallergi kan benytte.  

Det er viktig at man får i seg de næringsstoffene som melk inneholder på andre måter. Kontakt gjerne en ernæringsfysiolog eller lege for å få hjelp til riktig kosthold.

Se tips til melkeproteinfrie produkter her.

Hva kan du gjøre dersom du har laktoseintoleranse?

Laktoseintoleranse fører som regel ikke til noe behov om å kutte ut produkter med laktose fullstendig, men må ofte ha et laktoseredusert kosthold. De fleste med laktoseintoleranse tolerer visse mengder laktose, og reagerer ikke før de får i seg over en viss mengde laktose. Det er derfor viktig å finne sin egen grense for hvor mye laktose man tåler før man får symptomer. I tillegg er det viktig å være klar over at denne grensen kan variere.

Se oversikt over laktoseinnhold i utvalgte melkeprodukter her.

Laktase mot laktoseintoleranse

Det finnes produkter som inneholder enzymet laktase. I Vitusapotek har vi Keru Tabs (tabletter) og Keru Lac (dråper). De kan brukes av laktoseintolerante i forbindelse med måltider, og gjør at man kan spise laktose uten å reagere på dette så lenge tablettene virker.

Kilder:
Norges Astma og Allergiforbund og Norsk elektronisk legemiddelhåndbok.

Publisert 27.11.2012 08:55:00
Oppdatert 27.11.2012 08:55:58

Sidemeny