Munn og tann

After (munnskold)

After (munnskold) er en av de vanligste årsakene til sår i munnen. After gir små hvite blemmer eller sår i munnen, ofte lokalisert på tungen eller på innsiden av kinn/leppe. Årsaken til after er ikke kjent, men man ser at after kan utløses av stress og skader i munnen. 

After (munnskold)

Hva er after?

After er små, runde eller ovale gulhvite blemmer eller sår i munnhulen som stadig vender tilbake. De er helt ufarlige, men kan være smertefulle. Typisk opplever man dette første gang som barn eller ungdom.

Årsaker til after

Årsaken til after ukjent og sårene kan komme og gå over flere år. Det er sett en sammenheng mellom after og virusinfeksjon og tarmsykdommer som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Kvinner rammes hyppigere enn menn. For kvinner er det svært vanlig at after dukker opp like før menstruasjonen.

Gode råd ved after

  • Bruk en myk tannbørste for å hindre skade på slimhinnen
  • Bruk en tannkrem uten såpe (natriumlaurylsulfat), for eksempel Zendium
  • Unngå sterkt krydret mat og sitrusfrukter som kan irritere slimhinnen og gi nye after
  • Sørg for god munnhygiene. Er det smertefullt å pusse tennene, kan du skylle munnen med Corsodyl munnskyllevæske en periode etter tannpussen

Egenbehandling av after

Sårene forsvinner normalt av seg selv i løpet av 1-2 uker og trenger vanligvis ikke behandling. Oralmedic kan forsøker, og virker ved at det danner en beskyttende hinne over såret. 

Når bør du kontakte lege?

  • Dersom sårene ikke forsvinner
  • Dersom du har såpass store smerter, på tross av egenbehandling, at det går utover spisevaner og munnhygiene

Kilder: Norsk helseinformatikk for helsepersonell