Livsstil

Bruker du riktig solkrem?

Vi vet at det er viktig å beskytte seg i sola. Men det store antallet hudkrefttilfeller i Norge tyder på at vi trenger å høre det igjen. Og for de som er opptatt av skjønnhet, så er det nyttig å vite at UV-stråler er årsak til 90% av alderstegn som rynker og pigmentflekker. Visste du at det ikke bare er solfaktor som spiller inn, når du skal velge hva som er best for din hud?

Bruker du riktig solkrem?

Trenger jeg en egen solkrem til ansiktet?

På samme måte som du ikke ville brukt en bodylotion i ansiktet, er det også lurt å ha en egen solkrem til ansiktet. Da vil den pleie huden, samtidig som den gir optimal beskyttelse. Hvis du har fet eller uren hud, har du jo ikke lyst at huden din skal bli verre av solkremen. For å finne riktig solkrem, må du først vite hvilken hudtype du har. Dette kan du få hjelp til på apoteket.

- På noen Vitusapotek har vi egne hudpleiesalonger der du kan få gratis hudanalyse av en av våre hudterapeuter, forteller Camilla Tran ved Vitusapotek Løven i Stavanger. - Mange av produktene er merket med hvilken hudtype de passer best til. Og siden ansiktet både er mer sensitivt og utsatt for mer sol enn resten av kroppen, anbefaler jeg også gjerne høyere solfaktor til ansiktet. For de som er opptatt av å forebygge pigmentflekker, slapphet i huden og rynker er det viktig med høy UVA-beskyttelse. Visste du forresten av UVA-strålene bryter ned kollagenet i huden?

Hvor høy solfaktor trenger jeg på påskefjellet? 

Hvor høy solfaktor du trenger avhenger av blant annet årstid, klokkeslett, UV-indeks, høyde over havet og hvor lenge man oppholder seg i sola. Snøen kan reflektere opptil 95 % av UV-strålene, det vil si at de kan være nesten dobbelt så sterke som ellers.

- Påskesolen er ofte de første sterke solstrålene vi blir utsatt for etter en lang vinter, og huden er derfor ekstra sårbar. Derfor er det ekstra viktig med høy faktor, som 30 - 50 SPF. Sol deg i korte perioder i starten og øk tida du oppholder i sola gradvis. Brunfargen vil bruke lenger tid på å komme, men til gjengjeld holder den seg fin lenger, forklarer Camilla, som er utdannet hud- og kroppsterapeut.

Hva er forskjellen på UVA- og UVB-stråler?

Informasjonsfarmasøyt Audun Nilsen ved Vitusapotek Jernbanetorget, forklarer det slik:

-Forskjellen på UVA- og UVB-stråler sånn praktisk sett, er hvor dypt de trenger ned i huden. UVA-ståler trenger dypere ned i huden. UVA-strålene kan bidra til tidlig aldring av huden, mens UVB-strålene kan gjøre at vi blir solbrente. Begge strålingstypene kan over tid medføre andre skader også, og i verste fall til utvikling hudkreft. En del krefttyper ser man derfor mest hos eldre som kanskje gjennom livet ikke har brydd seg så mye om å beskytte seg mot sola. Sjokksoling, høye doser med sol over lang tid, er det verste vi kan utsette huden vår for.

For å finne ut om en solkrem også beskytter mot UVA-stråler, kan du se etter et UVA-symbol med en ring rundt på pakningen. Alle solkremer hos Vitusapotek har UVA-beskyttelse på minimum 1/3 av solfaktoren, i tråd med anbefalingene til EU-kommisjonen.

Inneholder solkrem farlige stoffer?

Nei, solkremer er trygge. Alle solkremer som selges i våre apotek har gått igjennom streng kvalitetskontroll, og alle ingredienser som benyttes er regulert gjennom EU's lovgivning som sikrer trygghet for både helse og miljø.

Hudlege Jon Langelang gir dette svaret på spørsmålet:

- Hvis man benytter solkrem ved normal bruk finnes det ingen vitenskapelig dokumentasjon som tilsier at solkremer er "farlige". Samtidig skal man ikke være blind for nye vitenskapelige funn som indikerer at enkelte ingredienser kan være en potensiell trussel for helse eller miljø. Dette overvåkes både av myndigheter og bransjen selv, og som da faser ut slike ingredienser.

Jeg tror jeg reagerer på solkremen min. Hva skal jeg gjøre?

En reaksjon kan komme av at man er allergisk mot sola i seg selv eller innholdsstoffene i solkremen. Mange personer feiltolker soleksem som allergi mot solkremen.  

Soleksem er allergi mot sola, og er vanligst om våren i starten av solsesongen. Det skyldes som regel at huden utsettes for store doser sol. Soleksem er ikke så vanlig i ansiktet fordi der utsettes vi jevnlig for sol. Symptomene kan være varme, kløe nupper eller blemmer. Soleksem kan behandles med kalde omslag, hydrokortisonkrem eller antihistaminer. Og unngå sola en stund!

Hvis du er en person som vet at du reagerer mot en del hudprodukter, velg en solkrem for sensitiv hud. Vi har mye å velge mellom! Hvis du skulle oppleve å reagere på solkremen du har kjøpt på et av våre apotek, anbefaler jeg deg å komme tilbake, så kan vi prøve å finne ut hva du har reagert på.

-I tillegg er det en del legemidler som kan gi hudreaksjoner. Spør på apoteket hvis du lurer på medisinene du bruker kan gi slike reaksjoner. Dette er vi eksperter på, avslutter informasjonsfarmasøyten.

Smøretips til påsken

Audun og Camilla avslutter med de viktigste rådene for riktig bruk. Vi vet at folk flest dessverre bruker alt for lite solkrem og smører seg for sjelden.

  • Bruk nok solkrem. Minst en krummet håndfull til en kropp. Barnets håndfull til barnet.
  • Gjenta smøringen flere ganger i løpet av dagen. Solfiltrene i solkremen vil over tid bli brukt opp ved at de reagerer på sollys, eller at den svettes, vaskes eller gnikkes bort.
  • Velg en formulering du liker. Husk at spray alltid skal smøres utover. Menn som skal smøre hårete områder bør gjerne bruke spray eller lotion.
  • Anti-age. Er du opptatt av dette, velg produkter med høy UVB-beskyttelse (SPF faktor), de gir også høy UVA-beskyttelse
  • Små barn skal ikke oppholde seg i direkte sollys, beskytt sart barnehud med klær og hatt.
  • Husk solbriller! Langvarig soleksponering kan blant annet føre til grå stær.