Orencia Bristol-Myers Squibb ferdigfylt sprøyte (med nålebeskytter) 125 mg

Les nøye gjennom dette pakningsvedlegget før du begynner å bruke dette legemidlet. Det inneholder informasjon som er viktig for deg.
  • Ta vare på dette pakningsvedlegget. Du kan få behov for å lese det igjen.
  • Spør lege, apotek eller sykepleier hvis du har flere spørsmål eller trenger mer informasjon.
  • Dette legemidlet er skrevet ut kun til deg. Ikke gi det videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer på sykdom som ligner dine.
  • Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger inkludert mulige bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget. Se avsnitt 4.
I dette pakningsvedlegget finner du informasjon om:
  1. Hva ORENCIA er og hva det brukes mot
  2. Hva du må vite før du bruker ORENCIA
  3. Hvordan du bruker ORENCIA
  4. Mulige bivirkninger
  5. Hvordan du oppbevarer ORENCIA
  6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

1. Hva ORENCIA er og hva det brukes mot

ORENCIA inneholder virkestoffet abatacept, som er et protein laget i cellekulturer. ORENCIA reduserer angrepet på normalt vev av immunsystemet. Dette gjøres ved å påvirke immuncellene (såkalte T-lymfocytter) som bidrar til utviklingen av leddgikt. ORENCIA endrer aktiviteten til T-celler involvert i betennelsesresponsen til immunsystemet.
ORENCIA brukes til behandling av leddgikt (revmatoid artritt) og psoriasisleddgikt (psoriasisartritt) hos voksne, samt barneleddgikt (polyartikulær juvenil idiopatisk artritt) hos barn over 2 år.
Leddgikt
Leddgikt er en langvarig, progressiv sykdom som virker på hele kroppen og som kan ha alvorlige konsekvenser dersom den ikke blir behandlet, f.eks. ødelagte ledd, økende funksjonshemming og redusert evne til å utføre daglige aktiviteter. Hos mennesker med leddgikt angriper kroppens eget immunforsvar normalt kroppsvev, noe som medfører smerter og hevelser i leddene. Dette kan forårsake leddskader. Leddgikt påvirker hver enkelt ulikt. Hos de fleste personer utvikles leddsymptomene gradvis over flere år. Hos enkelte kan imidlertid leddgikten utvikles raskt, mens andre personer igjen kan ha leddgikt i en begrenset periode for så å gå over i en periode med bedring. Leddgikt er vanligvis en kronisk (langvarig), progressiv sykdom. Det betyr at leddgikten kan fortsette å skade leddene dine, selv om du er under behandling, og uavhengig av om du fortsatt har symptomer eller ikke. Ved å finne den riktige behandlingen for deg kan du ha mulighet til å bremse denne sykdomsutviklingen. Dette kan bidra til å redusere langtidsskader på ledd, samt smerter og kronisk utmattelse, og forbedre din generelle livskvalitet.
ORENCIA brukes til å behandle moderat til alvorlig aktiv revmatoid artritt når du ikke responderer godt nok på behandling med andre sykdomsmodifiserende legemidler eller med en annen gruppe legemidler som kalles TNF-hemmere (hemmere av tumornekrosefaktor). Det brukes sammen med et legemiddel som kalles metotreksat.
ORENCIA kan også brukes sammen med metotreksat til å behandle svært aktiv og progressiv revmatoid artritt når du ikke har vært behandlet med metotreksat tidligere.
ORENCIA brukes til å:
  • bremse skadene på leddene dine
  • bedre din fysiske funksjon
Psoriasisleddgikt
Psoriasisleddgikt er en betennelsessykdom i leddene som vanligvis er ledsaget av psoriasis, en betennelsessykdom i huden. Hvis du har aktiv psoriasisleddgikt, vil du få andre legemidler først. Hvis du ikke responderer godt nok på disse legemidlene, kan du få ORENCIA for å:
  • Redusere tegn og symptomer på sykdommen din.
  • Bremse skadene på beina og leddene dine.
  • Forbedre din fysiske funksjon og evne til å utføre normale daglige aktiviteter.
ORENCIA brukes til å behandle psoriasisleddgikt alene eller i kombinasjon med metotreksat.
Barneleddgikt (polyartikulær juvenil idiopatisk artitt)
Barneleddgikt er en langvarig betennelsestilstand som påvirker ett eller flere ledd hos barn og ungdom.
ORENCIA injeksjonsvæske, oppløsning i ferdigfylt sprøyte brukes hos barn og ungdom i alderen 2 til 17 år når tidligere sykdomsmodifiserende legemidler ikke har virket godt nok eller ikke er egnet for dem. ORENCIA brukes vanligvis sammen med metotreksat, men ORENCIA kan også brukes alene dersom behandling med metotreksat ikke er egnet.
ORENCIA brukes til å:
  • bremse skadene på leddene
  • bedre fysisk funksjon
  • bedre andre tegn og symptomer på barneleddgikt

2. Hva du må vite før du bruker ORENCIA

Bruk ikke ORENCIA
  • dersom du er allergisk overfor abatacept eller noen av de andre innholdsstoffene i dette legemidlet (listet opp i avsnitt 6).
  • dersom du har en kraftig eller ukontrollert infeksjon, må du ikke starte behandling med ORENCIA. Dersom du har en infeksjon, er det en risiko for at du får alvorlige bivirkninger av ORENCIA.
Advarsler og forsiktighetsregler
Snakk med lege, apotek eller sykepleier:
  • dersom du får allergiske reaksjoner, f.eks. tetthet i brystet, pipende pust, kraftig svimmelhet eller ørhet, hevelser eller utslett, må du informere lege umiddelbart.
  • dersom du har en eller annen infeksjon, inkl. langvarig eller lokal infeksjon, dersom du får infeksjoner ofte eller dersom du har symptomer på infeksjon (f.eks. feber, sykdomsfølelse, tannproblemer) er det viktig at du informerer lege. ORENCIA kan redusere kroppens evne til å bekjempe infeksjoner, og behandlingen kan gjøre deg mer utsatt for å få infeksjoner eller forverre eksisterende infeksjoner.
  • dersom du har hatt tuberkulose (TB) eller har symptomer på tuberkulose (vedvarende hoste, vekttap, sløvhet, svak feber), må du informere lege. Før du bruker ORENCIA vil lege undersøke om du har tuberkulose eller utføre en hudtest.
  • dersom du har hatt virushepatitt, må du informere lege. Før du bruker ORENCIA vil lege undersøke om du har hepatitt (leverbetennelse).
  • dersom du har kreft, vil lege avgjøre om du likevel kan få ORENCIA.
  • dersom du har fått en vaksine nylig eller planlegger å få en, må du informere lege. Noen vaksiner må ikke gis mens du får ORENCIA. Snakk med lege før du får noen form for vaksine. Enkelte vaksiner kan forårsake infeksjoner fra vaksinen. Dersom du fikk ORENCIA mens du var gravid, kan barnet ha høyere risiko for å få en slik infeksjon i opp til 14 uker etter den siste dosen du fikk under graviditeten. Det er viktig at du forteller barnets leger og annet helsepersonell om din bruk av ORENCIA under graviditeten, slik at de kan avgjøre når barnet ditt kan få eventuelle vaksiner.
Lege kan også ønske å undersøke blodverdiene dine.
Barn og ungdom
ORENCIA injeksjonsvæske i ferdigfylt sprøyte er ikke blitt undersøkt hos barn og ungdom under 2 år. ORENCIA injeksjonsvæske i ferdigfylt sprøyte anbefales derfor ikke til bruk hos denne pasientgruppen.
Andre legemidler og ORENCIA
Snakk med lege dersom du bruker, nylig har brukt eller planlegger å bruke andre legemidler. ORENCIA bør ikke brukes sammen med andre biologiske legemidler mot leddgikt inkludert TNF- hemmere som adalimumab, etanercept og infliksimab. Det foreligger ikke nok informasjon for å kunne anbefale at det gis sammen med anakinra og rituksimab.
ORENCIA kan brukes sammen med andre legemidler som vanligvis brukes til behandling av leddgikt, som steroider og smertestillende legemidler, f.eks. ibuprofen eller diklofenak.
Snakk med lege eller apotek før du tar andre legemidler mens du bruker ORENCIA.
Graviditet og amming
Effektene av ORENCIA ved bruk under graviditet er ikke kjent. Bruk derfor ikke ORENCIA dersom du er gravid hvis ikke lege anbefaler deg å gjøre akkurat det.
  • Dersom du er kvinne og kan bli gravid, må du bruke sikker prevensjon (et prevensjonsmiddel) mens du bruker ORENCIA og i inntil 14 uker etter at du har fått siste dose. Lege vil gi deg råd om egnede metoder.
  • Informer lege dersom du blir gravid mens du bruker ORENCIA.
  • Dersom du fikk ORENCIA under graviditeten kan barnet ditt ha høyere risiko for å få en infeksjon. Det er viktig at du forteller barnets leger og annet helsepersonell om din bruk av ORENCIA under graviditeten, før barnet får eventuelle vaksiner (for mer informasjon, se avsnitt om vaksinering).
Det er ukjent om ORENCIA går over i morsmelk hos mennesker. Du må ikke amme mens du behandles med ORENCIA og i inntil 14 uker etter siste dose.
Kjøring og bruk av maskiner
Bruk av ORENCIA er ikke forventet å påvirke evnen til å kjøre bil, sykle eller bruke maskiner. Dersom du imidlertid føler deg trett eller uvel etter at du har fått ORENCIA, må du ikke kjøre, sykle eller betjene maskiner.
ORENCIA inneholder natrium
Dette legemidlet inneholder mindre enn 1 mmol (23 mg) natrium per dose, og er så godt som "natriumfritt".

3. Hvordan du bruker ORENCIA

Bruk alltid dette legemidlet nøyaktig slik lege eller apoteket har fortalt deg. Kontakt lege eller apotek hvis du er usikker.
ORENCIA injeksjonsvæske injiseres under huden (subkutant).
Anbefalt dose til voksne
Den anbefalte dosen av ORENCIA til voksne med leddgikt eller psoriasisleddgikt er 125 mg gitt hver uke uavhengig av vekt.
Lege kan starte din ORENCIA-behandling med eller uten én enkeltdose av pulver for konsentrat til infusjonsvæske, oppløsning, (gis til deg i en blodåre (vene) vanligvis i armen din, i løpet en periode på 30 minutter). Dersom du får én enkelt intravenøs dose for å starte behandlingen, bør den første
subkutane injeksjonen av ORENCIA gis innen én dag etter den intravenøse infusjonen, etterfulgt av de ukentlige 125 mg subkutane injeksjonene.
ORENCIA kan brukes av personer over 65 år, uten noen endring av dosen.
Bruk av ORENCIA hos barn og ungdom
Hos pasienter i alderen 2 til 17 år med barneleddgikt er anbefalt ukentlig dose av ORENCIA injeksjonsvæske i ferdigfylt penn basert på kroppsvekt:
Dersom du allerede bruker intravenøs ORENCIA-behandling og ønsker å bytte til subkutan ORENCIA-behandling, skal du motta en subkutan injeksjon istedenfor din neste intravenøse infusjon, etterfulgt av ukentlige subkutane injeksjoner av ORENCIA.
Lege vil informere deg om behandlingsvarighet og hvilke andre legemidler, inkludert sykdomsmodifiserende legemidler, du kan fortsette å bruke mens du får ORENCIA.
Ved oppstart kan lege eller sykepleieren injisere ORENCIA. Du og lege kan imidlertid bestemme at du kan injisere ORENCIA selv. I dette tilfellet vil du få opplæring i hvordan du selv skal injisere ORENCIA.
Snakk med lege dersom du har noen spørsmål om hvordan du skal gi injeksjonen selv. Du vil finne detaljerte instruksjoner for klargjøring og administrering av ORENCIA til slutt i dette pakningsvedlegget (se "Viktige instruksjoner for bruk").
Dersom du tar for mye av ORENCIA
Dersom dette skjer må du umiddelbart kontakte lege, som vil overvåke deg for tegn og symptomer på bivirkninger og behandle disse symptomene dersom det er nødvendig.
Dersom du har glemt å ta ORENCIA
Hold orden på din neste dose. Det er svært viktig å bruke ORENCIA nøyaktig som beskrevet av lege. Dersom du glemmer dosen din innen 3 dager etter at du egentlig skulle tatt den, skal du ta dosen din så snart du husker det og deretter følge din normale doseringsplan på din valgte dag. Dersom du har glemt dosen din for mer enn 3 dager siden, skal du spørre lege om når du skal ta din neste dose.
Dersom du avbryter behandling med ORENCIA
Beslutningen om å avbryte behandlingen med ORENCIA må diskuteres med lege.
Spør lege, apotek eller sykepleier dersom du har noen spørsmål om bruken av dette legemidlet.

4. Mulige bivirkninger
Som alle legemidler kan dette legemidlet forårsake bivirkninger, men ikke alle får det. De vanligste bivirkningene av ORENCIA er øvre luftveisinfeksjoner (inkludert infeksjoner i nese og hals), hodepine og kvalme, som beskrevet under. ORENCIA kan forårsake alvorlige bivirkninger som krever behandling.
Mulige alvorlige bivirkninger er alvorlige infeksjoner, ondartede svulster (kreft) og allergiske reaksjoner, som beskrevet under.
Informer lege umiddelbart dersom du oppdager noen av følgende symptomer:
  • alvorlig utslett, elveblest eller andre tegn på allergiske reaksjoner
  • opphovnet ansikt, hender eller føtter
  • problemer med å puste eller svelge
  • feber, vedvarende hoste, vekttap, sløvhet
Informer lege snarest mulig dersom du oppdager noen av følgende symptomer:
  • generell uvelhet, tannproblemer, svie ved vannlating, smertefullt hudutslett, smertefulle blemmer i huden, hoste
Symptomene beskrevet over kan være tegn på bivirkninger listet opp under, som alle har vært observert med ORENCIA i kliniske studier hos voksne:
Oversikt over bivirkninger:
Svært vanlige (rammer flere enn 1 av 10 brukere):
  • øvre luftveisinfeksjoner (inkludert infeksjoner i nese, hals og bihuler).
Vanlige (rammer inntil 1 av 10 brukere):
  • infeksjoner i lunger, urinveisinfeksjoner, smertefulle blemmer i huden (herpes), influensa
  • hodepine, svimmelhet
  • høyt blodtrykk
  • hoste
  • magesmerter, diaré, kvalme, urolig mage, munnsår, oppkast
  • utslett
  • kronisk utmattelse, svakhet, reaksjoner på injeksjonsstedet
  • unormale leverfunksjonsprøver
Mindre vanlige (rammer inntil 1 av 100 brukere):
  • tanninfeksjon, soppinfeksjon i neglene, infeksjon i musklene, infeksjon i blodomløpet, ansamling av puss under huden, infeksjon i nyrer, øreinfeksjon
  • lavt antall hvite blodceller
  • hudkreft, hudvorter
  • lavt blodplatenivå
  • allergiske reaksjoner
  • depresjon, angst, søvnforstyrrelser
  • migrene
  • nummenhet
  • tørre øyne, nedsatt syn
  • øyebetennelse
  • hjertebank, rask puls, sakte puls
  • lavt blodtrykk, hetetokter, betennelse i blodårer, rødme
  • pustevansker, pipende pust, kortpustethet, akutt forverring av kols (kronisk obstruktiv lungesykdom)
  • tett hals
  • snue
  • økt tendens til blåmerker, tørr hud, psoriasis, rødhet i huden, overdreven svetting, kviser (akne)
  • hårtap, kløe, elveblest
  • leddsmerter
  • smerter i ekstremitetene (armer og bein)
  • uteblitt menstruasjon, kraftig menstruasjon
  • influensalignende sykdom, vektøkning
Sjeldne (rammer inntil 1 av 1000 brukere):
  • tuberkulose
  • betennelse i livmor, eggledere og/eller eggstokker
  • infeksjoner i mage/tarm
  • kreft i hvite blodceller, lungekreft
Barn og ungdom med barneleddgikt
Bivirkningene som er vist hos barn og ungdom med barneleddgikt er de samme som er vist hos voksne som beskrevet ovenfor, med følgende unntak:
Vanlige (rammer inntil 1 av 10 brukere):
  • øvre luftveisinfeksjoner (inkludert infeksjoner i nese, bihuler og hals)
  • feber
Mindre vanlige (rammer inntil 1 av 100 brukere):
  • blod i urinen
  • øreinfeksjon
Melding av bivirkninger
Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger. Dette gjelder også bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget. Du kan også melde fra om bivirkninger direkte via meldeskjema som finnes på nettsiden til Statens legemiddelverk: www.legemiddelverket.no/pasientmelding. Ved å melde fra om bivirkninger bidrar du med informasjon om sikkerheten ved bruk av dette legemidlet.

5. Hvordan du oppbevarer ORENCIA

Oppbevares utilgjengelig for barn.
Bruk ikke dette legemidlet etter utløpsdatoen som er angitt på etiketten og esken etter EXP/Utløpsdato. Utløpsdatoen er den siste dagen i den angitte måneden.
Oppbevares i kjøleskap (2ºC til 8ºC). Skal ikke fryses. Oppbevares i originalpakningen for å beskytte mot lys.
Ikke bruk dette legemidlet dersom væsken er uklar eller misfarget, eller inneholder store partikler. Væsken skal være klar til svak gul.
Legemidler skal ikke kastes i avløpsvann eller sammen med husholdningsavfall. Spør på apoteket hvordan legemidler som du ikke lenger bruker skal kastes. Disse tiltakene bidrar til å beskytte miljøet.

6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

Sammensetning av ORENCIA
ORENCIA 50 mg injeksjonsvæske, oppløsning i ferdigfylt sprøyte
  • Virkestoff er abatacept.
  • Hver ferdigfylte sprøyte inneholder 50 mg abatacept i 0,4 ml.
ORENCIA 87,5 mg injeksjonsvæske, oppløsning i ferdigfylt sprøyte
  • Virkestoff er abatacept.
  • Hver ferdigfylte sprøyte inneholder 87,5 mg abatacept i 0,7 ml.
ORENCIA 125 mg injeksjonsvæske, oppløsning i ferdigfylt sprøyte
  • Virkestoff er abatacept.
  • Hver ferdigfylte sprøyte inneholder 125 mg abatacept i én ml.
  • Andre innholdsstoffer er sukrose, poloksamer 188, natriumdihydrogenfosfatmonohydrat, dinatriumfosfat, vannfritt og vann til injeksjonsvæsker (se avsnitt 2 “ORENCIA inneholder natrium”).
Hvordan ORENCIA ser ut og innholdet i pakningen
ORENCIA injeksjonsvæske er en klar, fargeløs til svakt gul oppløsning. ORENCIA er tilgjengelig i følgende pakninger:
ORENCIA 50 mg injeksjonsvæske, oppløsning i ferdigfylt sprøyte med hvitt stempel
  • pakning med 4 ferdigfylte sprøyter med nålebeskytter
ORENCIA 87,5 mg injeksjonsvæske, oppløsning i ferdigfylt sprøyte med lyseblått stempel
  • pakning med 4 ferdigfylte sprøyter med nålebeskytter
ORENCIA 125 mg injeksjonsvæske, oppløsning i ferdigfylt sprøyte med oransje stempel
  • pakninger med 1 eller 4 ferdigfylte sprøyter og multipakning som inneholder 12 ferdigfylte sprøyter (3 pakninger med 4 sprøyter).
  • pakninger med 1, 3 eller 4 ferdigfylte sprøyter med nålebeskytter og multipakning som inneholder 12 ferdigfylte sprøyter med nålebeskytter (3 pakninger med 4 sprøyter).
Ikke alle pakningsstørrelser vil nødvendigvis bli markedsført.
Innehaver av markedsføringstillatelsen
Bristol-Myers Squibb Pharma EEIG
Plaza 254
Blanchardstown Corporate Park 2 Dublin 15, D15 T867
Irland
Tilvirker
CATALENT ANAGNI S.R.L.
Loc. Fontana del Ceraso snc Strada Provinciale 12 Casilina, 41
03012 Anagni (FR) Italia
Swords Laboratories Unlimited Company t/a Bristol-Myers Squibb Cruiserath Biologics
Cruiserath Road, Mulhuddart
Dublin 15 Irland
Dette pakningsvedlegget ble sist oppdatert 26.06.2023
Andre informasjonskilder
Detaljert informasjon om dette legemidlet er tilgjengelig på nettstedet til Det europeiske legemiddelkontoret (the European Medicines Agency): http://www.ema.europa.eu og på nettstedet til www.felleskatalogen.no

Viktige instruksjoner for bruk. Les nøye.
HVORDAN BRUKE
ORENCIA 50 mg
ORENCIA 87,5 mg
ORENCIA 125 mg
injeksjonsvæske, oppløsning i ferdigfylt sprøyte med nålebeskytter
Abatacept
Subkutan bruk
Les disse instruksjonene før du bruker ORENCIA ferdigfylt sprøyte.
Før du bruker den ferdigfylte sprøyten for første gang, sørg for at lege, sykepleier eller apotek viser deg riktig måte å bruke den på.
Oppbevares i kjøleskap inntil den skal brukes. SKAL IKKE FRYSES. Dersom du har spørsmål om dette legemidlet, vennligst les pakningsvedlegget.FØR DU STARTER:
Bli kjent med din ferdigfylte sprøyte
Det er 3 typer ferdigfylte sprøyter:
Typen ferdigfylt sprøyte som du mottar avhenger av hvilken dose legen har forskrevet til deg. 125 mg/ml ferdigfylt sprøyte er vist nedenfor.
Den ferdigfylte sprøyten har en forlenget krage som gjør det enklere å holde og injisere, samt en nålebeskytter som automatisk dekker til nålen etter fullført injeksjon.

IKKE fjern beskyttelsehetten før du er klar til å injisere.
IKKE TREKK stemplet bakover.
IKKE SETT TILBAKE beskyttelseshetten da dette kan skade, bøye eller brekke nålen. Hold alltid sprøyten i sprøytekroppen.

Fortsett til trinn 1
Trinn 1: Klargjøring av en ORENCIA-injeksjon
Samle utstyret for din injeksjon på en ren, plan overflate.
Kun den ferdigfylte sprøyten er inkludert i pakningen:
La sprøyten varme seg opp
Ta én ferdigfylt sprøyte ut fra kjøleskapet og vent i 30 minutter for at den skal oppnå romtemperatur.
  • Ikke forkort oppvarmingsprosessen på noen måte, som for eksempel ved å bruke mikrobølgeovn eller ved å plassere sprøyten i varmt vann.
  • IKKE fjern beskyttelseshetten fra den ferdigfylte sprøyten mens den ligger for å oppnå romtemperatur.
Vask hendene grundig med såpe og vann for å gjøre deg klar for injeksjon.
Fortsett til trinn 2
Trinn 2: Kontroller den ferdigfylte sprøyten:
Hold den ferdigfylte sprøyten i sprøytekroppen med den tildekkede nålen pekende nedover som vist.
  • Sjekk utløpsdatoen som er trykket på etiketten.
    Ikke bruk dersom utløpsdatoen har passert.
  • Kontroller den ferdigfylte sprøyten for skader.
    IKKE bruk dersom den er sprukket eller ødelagt.
Kontroller væsken
Kontroller væsken i den ferdigfylte sprøyten gjennom sprøytevinduet. Den skal være klar og fargeløs til svakt gul.
Du kan se en liten luftboble. Ikke prøv å fjerne den.
Ikke injiser dersom væsken er uklar, misfarget eller inneholder partikler.
* Merk: figuren viser den ferdigfylte sprøyten på 50 mg.
Fortsett til trinn 3
Trinn 3: Kontroller dosen på den ferdigfylte sprøyten.
Holdt sprøyten ved øyenivå. Se nøye etter for å sikre at mengden væske i den ferdigfylte sprøyten er
ved eller litt over målelinjen for din forskrevne dose:
Bruk ikke den ferdigfylte sprøyten dersom den ikke har riktig mengde væske. Kontakt lege, sykepleier eller apotek for videre informasjon.
Fortsett til trinn 4
Trinn 4: Velg og klargjør injeksjonsstedet
Velg et injeksjonssted i enten magen, forsiden av lårene eller ytre overarm (kun dersom omsorgspersonen administrerer).
Bytt injeksjonssted
  • Du kan bruke samme kroppsområde ukentlig, men bruk forskjellige injeksjonsteder innen dette området.
  • IKKE injiser i et område hvor huden er skjør, skadet, rød, avskallende eller hard.
    IKKE injiser i et område hvor det er arr eller strekkmerker.
  • Skriv ned dato, tidspunkt og område hvor du injiserte.
Rens injeksjonsstedet forsiktig
  • Vask injeksjonsstedet forsiktig med en spritserviett og la huden tørke.
  • Ikke berør injeksjonsstedet igjen før du setter injeksjonen.
  • Ikke vift eller blås på det rene området.
Fjern beskyttelseshetten ved å holde den ferdigfylte sprøyten i sprøytekroppen med én hånd og dra hetten rett av med den andre hånden.
Ikke sett beskyttelseshetten tilbake på nålen etter at den har vært fjernet. Du kan kaste hetten i husholdningsavfallet etter injeksjonen.
  • Ikke bruk den ferdigfylte sprøyten hvis den har falt ned etter at beskyttelseshetten er fjernet.
  • Ikke bruk den ferdigfylte sprøyten hvis nålen er skadet eller bøyd.
Merk: Det er normalt å se en dråpe som faller fra nålen.
IKKE SETT TILBAKE beskyttelseshetten på den ferdigfylte sprøyten da dette kan skade nålen.
Fortsett til trinn 5
Trinn 5: Injiser din dose av ORENCIA
Hold sprøytekroppen til den ferdigfylte sprøyten med én hånd mellom tommel og pekefinger. Bruk den andre hånden til å klemme den rensede huden sammen.
Før inn nålen
Før nålen varsomt inn i den sammenklemte huden i 45º vinkel.
Fullfør ALLE trinnene for å få en full dose av legemidlet
Injiser: trykk stempelet ned med tommelen så langt det går.
Utløs nålebeskytteren: ta sakte bort tommelen fra stempelet for å aktivere nålebeskytteren.
Bekreft: etter en fullført injeksjon vil nålebeskytteren dekke til nålen og du kan høre et klikk.
Fjern den ferdigfylte sprøyten fra injeksjonsstedet og slipp taket i den sammenklemte huden.
Fortsett til trinn 6
Trinn 6: Etter injeksjonenPleie av injeksjonssted:
  • Det kan oppstå en liten blødning på injeksjonsstedet. Du kan presse en bomullsdott eller gasbind mot injeksjonsstedet.
  • IKKE gni på injeksjonsstedet.
  • Dersom nødvendig, kan du dekke over injeksjonsstedet med et plaster.
Kast brukte ferdigfylte sprøyter i en beholder for skarpe gjenstander umiddelbart etter bruk. Spør på apoteket dersom du har noen spørsmål.
Se pakningsvedlegget for tilleggsinformasjon om destruksjon.
Hvis injeksjonen din gis av en omsorgsperson, må denne personen også håndtere sprøyten forsiktig for å forhindre at man ved uhell stikker seg på nålen og mulig spredning av en infeksjon.
Oppbevar legemidlet og beholderen for skarpe gjenstander utilgjengelig for barn.