Hemlibra Roche injeksjonsvæske 150 mg/ml

Les nøye gjennom dette pakningsvedlegget før du begynner å bruke dette legemidlet. Det inneholder informasjon som er viktig for deg.
  • Ta vare på dette pakningsvedlegget. Du kan få behov for å lese det igjen.
  • Spør lege, apotek eller sykepleier hvis du har flere spørsmål eller trenger mer informasjon.
  • Dette legemidlet er skrevet ut kun til deg. Ikke gi det videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer på sykdom som ligner dine.
  • Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger, inkludert mulige bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget. Se avsnitt 4.
I tillegg til dette pakningsvedlegget vil legen din gi deg et pasientkort, som inneholder viktig sikkerhetsinformasjon som du må være klar over. Ha dette pasientkortet med deg.
I dette pakningsvedlegget finner du informasjon om:
  1. Hva Hemlibra er og hva det brukes mot
  2. Hva du må vite før du bruker Hemlibra
  3. Hvordan du bruker Hemlibra
  4. Mulige bivirkninger
  5. Hvordan du oppbevarer Hemlibra
  6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon
  7. Bruksanvisning

1. Hva Hemlibra er og hva det brukes motHva Hemlibra er

Hemlibra inneholder virkestoffet emicizumab. Det hører til en gruppe legemidler som kalles monoklonale antistoffer. Monoklonale antistoffer er en type protein som gjenkjenner og binder seg til et mål i kroppen.
Hva Hemlibra brukes mot
Hemlibra er et legemiddel som brukes til å behandle pasienter i alle aldre med hemofili A (medfødt faktor VIII-mangel):
  • som har utviklet faktor VIII-hemmere
  • som ikke har utviklet faktor VIII-hemmere med:
    • alvorlig sykdom (faktor VIII-mengden i blodet er lavere enn 1 %)
    • moderat sykdom (faktor VIII-mengden i blodet er fra 1 % til 5 %) med alvorlig blødningsfenotype.
Hemofili A er en arvelig tilstand som forårsakes av mangel på faktor VIII, en viktig substans som er nødvendig for at blodet skal levre seg og stoppe blødninger.
Legemidlet forebygger blødninger eller reduserer blødningsepisoder hos de som har denne tilstanden.
Noen pasienter med hemofili A kan utvikle faktor VIII-hemmere (antistoffer mot faktor VIII), som hindrer faktor VIII-erstatningen i å virke.
Hvordan Hemlibra virker
Hemlibra gjenoppretter funksjonen til manglende aktivert faktor VIII, som er nødvendig for at blodet skal levre seg effektivt. Hemlibra påvirkes ikke av faktor VIII-hemmere, ettersom strukturen er forskjellig fra faktor VIII.

2. Hva du må vite før du bruker Hemlibra

Bruk ikke Hemlibra
  • dersom du er allergisk overfor emicizumab eller noen av de andre innholdsstoffene i dette legemidlet (listet opp i avsnitt 6). Snakk med lege, apotek eller sykepleier før du bruker Hemlibra hvis du er usikker.
Advarsler og forsiktighetsregler
Før du begynner å bruke Hemlibra er det veldig viktig å snakke med lege angående bruk av «bypass-midler» (legemidler som hjelper blodet med å levre seg, men som virker på en annen måte enn faktor VIII). Dette er fordi det kan være nødvendig å endre behandlingen med bypass-midler under behandling med Hemlibra. Eksempler på bypass-midler er aktivert protrombinkomplekskonsentrat (aPCC) og rekombinant FVIIa (rFVIIa). Alvorlige og potensielt livstruende bivirkninger kan oppstå når aPCC blir brukt hos pasienter som også får Hemlibra:
Potensielt alvorlige bivirkninger ved bruk av aPCC mens du bruker Hemlibra
  • Ødeleggelse av røde blodceller (trombotisk mikroangiopati)
    • Dette er en alvorlig og potensielt livstruende tilstand.
    • Hos de som har denne tilstanden kan veggene i blodårene skades og det kan dannes blodpropper i små blodårer. I noen tilfeller kan dette forårsake nyreskade og skade på andre organer.
    • Vær forsiktig dersom du har høy risiko for denne tilstanden (har hatt denne tilstanden tidligere eller et familiemedlem har hatt det), eller dersom du bruker legemidler som kan øke risikoen for å utvikle denne tilstanden, slik som ciklosporin, kinin eller takrolimus.
    • Det er viktig å kjenne til symptomene på trombotisk mikroangiopati, i tilfelle du utvikler denne tilstanden (se liste over symptomer under avsnitt 4, «Mulige bivirkninger»).
Avslutt bruken av Hemlibra og aPCC og kontakt lege umiddelbart dersom du eller en omsorgsperson oppdager symptomer på trombotisk mikroangiopati.
  • Blodpropper (tromboembolisme)
    • I sjeldne tilfeller kan en blodpropp dannes inne i blodårer og blokkere dem, noe som kan være livstruende.
    • Det er viktig å kjenne til symptomene på slike innvendige blodpropper, i tilfelle de utvikler seg (se liste over symptomer under avsnitt 4, «Mulige bivirkninger»).
Avslutt bruken av Hemlibra og aPCC og kontakt lege umiddelbart dersom du eller en omsorgsperson oppdager symptomer på blodpropp i blodårer.
Annen viktig informasjon om Hemlibra
  • Antistoffdannelse (immunogenisitet)
    • Du kan merke at blødning ikke kontrolleres med den forskrevne dosen av dette legemidlet. Det kan være på grunn av utvikling av antistoffer mot dette legemidlet.
Snakk med lege umiddelbart dersom du eller din omsorgsperson merker en økning i blødninger. Legen kan vurdere å endre behandlingen din hvis legemidlet slutter å fungere for deg.
Barn under 1 år
Hos barn som er under ett år gamle er blodsystemet fortsatt under utvikling. Dersom barnet er under ett år kan legen forskrive Hemlibra bare etter en grundig vurdering av de forventede fordelene og risikoen ved å bruke produktet.
Andre legemidler og Hemlibra
Snakk med lege eller apotek dersom du bruker, nylig har brukt eller planlegger å bruke andre legemidler.
  • Bruk av bypass-middel under behandling med Hemlibra
    • Før du begynner å bruke Hemlibra må du snakke med lege og nøye følge instruksjonene du får om når du skal bruke et bypass-middel og dosen du skal bruke. Hemlibra øker blodets evne til å levre seg. Derfor kan den nødvendige dosen med bypass-middel være lavere enn dosen du brukte før oppstart med Hemlibra.
    • Bruk aPCC kun dersom ingen annen behandling kan brukes. Dersom bruk av aPCC likevel er nødvendig, snakk med lege dersom du føler at du totalt trenger mer enn 50 enheter/kg av aPCC. For mer informasjon om bruk av aPCC under behandling med Hemlibra, se avsnitt 2: «Potensielt alvorlige bivirkninger ved bruk av aPCC mens du bruker Hemlibra».
    • Tross begrenset erfaring med samtidig bruk av antifibrinolytika og aPCC eller rFVIIa hos pasienter som behandles med Hemlibra, bør du vite at det kan være en mulighet for trombotiske hendelser ved bruk av antifibrinolytika gitt intravenøst (i en blodåre) i kombinasjon med aPCC eller rFVIIa.
Laboratorieprøver
Snakk med lege dersom du bruker Hemlibra før du skal ta laboratorieprøver for å måle hvor godt blodet levrer seg. Dette er fordi Hemlibra i blodet kan påvirke noen laboratorieprøver og gi unøyaktige prøvesvar.
Graviditet og amming
  • Du må bruke en sikker prevensjonsmetode under behandling med Hemlibra og i 6 måneder etter din siste injeksjon med Hemlibra.
  • Snakk med lege eller apotek før du tar dette legemidlet dersom du er gravid eller ammer, tror at du kan være gravid eller planlegger å bli gravid. Legen vil vurdere fordelen av at du bruker Hemlibra opp mot risikoen for babyen.
Kjøring og bruk av maskiner
Dette legemidlet påvirker sannsynligvis ikke evnen til å kjøre bil eller bruke maskiner.

3. Hvordan du bruker Hemlibra

Hetteglassene med Hemlibra er til engangsbruk. Oppløsningen er klar til bruk uten fortynning.
En lege som er kvalifisert til å behandle pasienter med hemofili vil starte opp behandlingen din med Hemlibra. Bruk alltid dette legemidlet nøyaktig slik legen din har fortalt deg. Kontakt lege hvis du er usikker.
Lag en oversikt
Noter navn og batchnummer til legemidlet hver gang du bruker Hemlibra.
Hvor mye Hemlibra du skal bruke
Dosen med Hemlibra avhenger av hvor mye du veier. Legen beregner mengden (i mg) og tilsvarende mengde av Hemlibra oppløsning (i ml) som skal injiseres:
  • Dosering ved oppstart: Uke 1 til 4: Dosen er 3 milligram for hvert 1 kilogram du veier, injisert én gang per uke.
  • Vedlikeholdsdose: Uke 5 og fremover: Dosen er enten 1,5 milligram for hvert 1 kilogram du veier, injisert én gang per uke, 3 milligram for hvert 1 kilogram du veier, injisert annenhver uke, eller 6 milligram for hvert 1 kilogram du veier, injisert hver fjerde uke.
Avgjørelsen om å bruke enten 1,5 mg/kg én gang ukentlig, 3 mg/kg annenhver uke, eller 6 mg/kg hver fjerde uke som vedlikeholdsdose tas i samråd med legen din og, dersom det er aktuelt, med din omsorgsperson.
Forskjellige konsentrasjoner av Hemlibra (30 mg/ml og 150 mg/ml) skal ikke kombineres i én enkelt injeksjon til totalt volum som skal injiseres.
Mengden Hemlibra oppløsning som gis i hver injeksjon skal ikke være mer enn 2 ml.
Hvordan Hemlibra gis
Dersom du injiserer Hemlibra selv eller dersom en omsorgsperson injiserer det, må du eller omsorgspersonen lese nøye og følge anvisningen under avsnitt 7, «Bruksanvisning».
  • Hemlibra gis som en injeksjon under huden (subkutant)
  • Lege eller sykepleier vil vise deg hvordan Hemlibra injiseres.
  • Når du har fått opplæring, bør du være i stand til å injisere dette legemidlet hjemme selv eller ved hjelp av en omsorgsperson.
  • For å sette inn kanylen riktig under huden, bruk den ledige hånden til å klype en hudfold på det rene injeksjonsstedet. Det er viktig å klype huden for å sikre at du injiserer under huden (inn i fettvev), men ikke dypere (inn i muskel). Å injisere inn i en muskel kan forårsake ubehag.
  • Forbered og gi injeksjonen i rene og bakteriefrie omgivelser ved å bruke aseptisk teknikk. Lege eller sykepleier vil gi deg mer informasjon om dette.
Hvor Hemlibra injiseres
  • Legen vil vise deg hvilke områder av kroppen som er egnet til injeksjon med Hemlibra.
  • De anbefalte områdene å injisere er: foran på midjen (nedre del av magen), overarmenes utside eller foran på lårene. Bruk kun de anbefalte stedene for injeksjon.
  • For hver injeksjon skal området for injeksjon være forskjellig fra forrige gang.
  • Ikke injiser i områder hvor huden er rød, øm eller hard, eller områder med blåmerker, føflekker eller arr.
  • Ved bruk av Hemlibra skal eventuelle andre legemidler som injiseres under huden gis i et annet område.
Bruk av sprøyter og kanyler
  • For å trekke opp Hemlibra oppløsning fra hetteglasset inn i sprøyten og for å injisere det under huden trenger man en sprøyte, en overføringskanyle med 5 mikrometer filter eller en hetteglassadapter med 5 mikrometer filter og en injeksjonskanyle.
  • Det følger ikke med sprøyter, overføringskanyler med filter eller hetteglassadapter med filter og injeksjonskanyler i denne pakningen. Se avsnitt 6 «Hva som er nødvendig til administrering av Hemlibra og som ikke finnes i denne pakningen» for mer informasjon.
  • Pass på at du bruker en ny injeksjonskanyle for hver injeksjon og kast den etter at du har brukt den én gang.
  • En 1 ml sprøyte bør brukes til injeksjoner med opptil 1 ml Hemlibra oppløsning.
  • En 2 til 3 ml sprøyte bør brukes til injeksjoner med mer enn 1 ml og opptil 2 ml Hemlibra oppløsning.
Bruk hos barn og ungdom
Hemlibra kan brukes hos ungdom og barn i alle aldre.
  • Et barn kan injisere legemidlet selv, dersom helsepersonell og forelder eller omsorgsperson er enige. Det er ikke anbefalt at barn under 7 år injiserer selv.
Dersom du tar for mye av Hemlibra
Dersom du bruker mer Hemlibra enn det som er ment, fortell det til legen umiddelbart. Dette er fordi du kan ha risiko for å utvikle bivirkninger slik som blodpropper. Du må alltid bruke Hemlibra nøyaktig som legen har fortalt deg. Snakk med lege, apotek eller sykepleier hvis du er usikker.
Dersom du har glemt å ta Hemlibra
  • Dersom du glemmer din planlagte injeksjon, injiser den glemte dosen så snart som mulig før dagen for den neste planlagte dosen. Fortsett deretter å injisere legemidlet som planlagt. Du må ikke injisere to doser på samme dag som erstatning for en glemt dose.
  • Snakk med lege, apotek eller sykepleier hvis du er usikker.
Dersom du avbryter behandling med Hemlibra
Ikke avbryt behandling med Hemlibra uten å snakke med legen om det. Dersom du slutter å bruke Hemlibra, kan du miste beskyttelsen mot blødning.
Spør lege, apotek eller sykepleier dersom du har noen spørsmål om bruken av dette legemidlet.

4. Mulige bivirkninger
Som alle legemidler kan dette legemidlet forårsake bivirkninger, men ikke alle får det.
Alvorlige bivirkninger ved bruk av aPCC sammen med Hemlibra
Avslutt bruken av Hemlibra og aPCC og kontakt lege umiddelbart dersom du eller din omsorgsperson oppdager noen av følgende bivirkninger:
  • Ødeleggelse av røde blodceller (trombotisk mikroangiopati):
    • forvirring, svakhet, hovne armer og ben, gulaktig hud og øyne, vage smerter i mage eller rygg, kvalme, oppkast eller urinere mindre – disse symptomene kan være tegn på trombotisk mikroangiopati.
  • Blodpropper (tromboembolisme):
    • hovenhet, varme, smerter eller rødhet – disse symptomene kan være tegn på en blodpropp i en blodåre nær hudoverflaten.
    • hodepine, nummenhet i ansiktet, smerter eller hovenhet i øyet eller problemer med synet – disse symptomene kan være tegn på en blodpropp i en blodåre bak øyet.
    • mørkfarget hud – dette symptomet kan være tegn på alvorlig skadet hudvev.
Andre bivirkninger ved bruk av Hemlibra
Svært vanlige: Kan forekomme hos flere enn 1 av 10 personer
  • en reaksjon i området der injeksjonen er gitt (rødhet, kløe, smerter)
  • hodepine
  • leddsmerter
Vanlige: Kan forekomme hos opptil 1 av 10 personer
  • feber
  • muskelsmerter
  • diaré
  • kløende utslett eller elveblest (urtikaria)
  • hudutslett
Mindre vanlige: Kan forekomme hos opptil 1 av 100 personer
  • ødeleggelse av røde blodceller (trombotisk mikroangiopati)
  • blodpropp i en blodåre bak øyet (kavernøs sinustrombose)
  • alvorlig skade i hudvevet (hudnekrose)
  • blodpropp i en blodåre nær hudoverflaten (overflatisk tromboflebitt)
  • opphovnet ansikt, tunge og/eller hals og/eller problemer med å svelge, eller elveblest, sammen med pustevansker som tyder på angioødem
  • mangel på effekt eller redusert respons på behandling
Melding av bivirkninger
Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger. Dette gjelder også bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget. Du kan også melde fra om bivirkninger direkte via meldeskjema som finnes på nettsiden til Direktoratet for medisinske produkter: www.dmp.no/pasientmelding. Ved å melde fra om bivirkninger bidrar du med informasjon om sikkerheten ved bruk av dette legemidlet.

5. Hvordan du oppbevarer Hemlibra

Oppbevares utilgjengelig for barn.
Bruk ikke dette legemidlet etter utløpsdatoen som er angitt på kartongen og hetteglassetiketten etter EXP. Utløpsdatoen er den siste dagen i den angitte måneden.
Oppbevares i kjøleskap (2-8ºC). Skal ikke fryses.
Oppbevares i originalpakningen for å beskytte mot lys.
Når uåpnede hetteglass er tatt ut av kjøleskapet, kan de oppbevares i romtemperatur (under 30ºC) i opptil 7 dager. Etter oppbevaring i romtemperatur, kan uåpnede hetteglass settes tilbake i kjøleskapet. Total tid for oppbevaring av legemidlet i romtemperatur skal ikke være mer enn 7 dager.
Hetteglass som er oppbevart ved romtemperatur i mer enn 7 dager eller som har vært utsatt for temperaturer over 30ºC skal kastes.
Bruk Hemlibra umiddelbart etter overføring fra hetteglasset til sprøyten. Ikke legg sprøyten med oppløsning i kjøleskapet.
Sjekk at oppløsningen er uten partikler og at den ikke er misfarget, før du bruker legemidlet. Oppløsningen skal være fargeløs til gulaktig. Bruk ikke dette legemidlet hvis det er uklart, misfarget eller inneholder synlige partikler.
Kast ubrukt oppløsning på en egnet måte. Legemidler skal ikke kastes i avløpsvann eller sammen med husholdningsavfall. Spør på apoteket hvordan du skal kaste legemidler som du ikke lenger bruker.
Disse tiltakene bidrar til å beskytte miljøet.

6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

Sammensetning av Hemlibra
  • Virkestoffet er emicizumab. Hvert hetteglass med Hemlibra inneholder 60 mg (0,4 ml med konsentrasjonen 150 mg/ml), 105 mg (0,7 ml med konsentrasjonen 150 mg/ml), 150 mg (1 ml med konsentrasjonen 150 mg/ml) eller 300 mg (2 ml med konsentrasjonen 150 mg/ml) emicizumab.
  • Andre innholdsstoffer er L-arginin, L-histidin, L-asparaginsyre, Poloksamer 188 og vann til injeksjonsvæsker.
Hvordan Hemlibra ser ut og innholdet i pakningen
Hemlibra er en oppløsning til injeksjon. Det er en fargeløs til lett gulaktig væske.
Hver pakning med Hemlibra inneholder 1 hetteglass.
Ikke alle pakningsstørrelser vil nødvendigvis bli markedsført.
Hva som er nødvendig til administrering av Hemlibra og som ikke finnes i denne pakningen
En sprøyte, en overføringskanyle med filter eller hetteglassadapter med filter og en injeksjonskanyle er nødvendig til opptrekk av Hemlibra oppløsning fra hetteglasset til en sprøyte og til injeksjon under huden (se avsnitt 7, “Bruksanvisning”).
Sprøyter
  • 1 ml sprøyte: Gjennomsiktig polypropylen eller polykarbonat sprøyte med luer-lås-tupp, gradering 0,01 ml eller
  • 2 til 3 ml sprøyte: Gjennomsiktig polypropylen eller polykarbonat sprøyte med luer-lås-tupp, gradering 0,1 ml.
Merk: Når du bruker hetteglassadapter med filter, skal det brukes sprøyter med stempel med lavt dødvolum (LDS).
Overføringsenheter og kanyler
  • Overføringskanyle med filter: Rustfritt stål med luer-lås-tilkobling, gauge 18 G, lengde 35 mm (11/2″), som inneholder et 5 mikrometer filter og helst med delvis stump spiss, eller
  • Hetteglassadapter med filter: Polypropylen med Luer-lock-tilkobling, med et integrert 5 mikrometer filter som passer til hetteglass med hals på 15 mm i ytre diameter, og
  • Injeksjonskanyle: Rustfritt stål med luer-lås-tilkobling, gauge 26 G (akseptabelt område: 25-27 gauge), lengde helst 9 mm (3/8″) eller maksimalt 13 mm (1/2″), helst inkludert en kanylebeskyttelse.
Innehaver av markedsføringstillatelsen
Roche Registration GmbH
Emil-Barell-Strasse 1
79639 Grenzach-Wyhlen
Tyskland
Tilvirker
Roche Pharma AG
Emil-Barell-Strasse 1
79639 Grenzach-Wyhlen
Tyskland
Ta kontakt med den lokale representanten for innehaveren av markedsføringstillatelsen for ytterligere informasjon om dette legemidlet:
Roche Norge AS
Tlf: +47 - 22 78 90 00
Dette pakningsvedlegget ble sist oppdatert 20.02.2024
Andre informasjonskilder
Detaljert informasjon om dette legemidlet er tilgjengelig på nettstedet til Det europeiske legemiddelkontoret (the European Medicines Agency): http://www.ema.europa.eu og på nettsiden til www.felleskatalogen.no

7. BruksanvisningOverføringskanyle med filter
Alternativ
(for overføring av legemiddel fra hetteglass til sprøyte)
Bruksanvisning
Hemlibra
Injeksjon
Endose hetteglass
Du må lese, forstå og følge bruksanvisningen før du injiserer Hemlibra. Helsepersonell skal vise deg hvordan du klargjør, måler opp og injiserer Hemlibra før du bruker det første gang. Spør helsepersonell hvis du har noen spørsmål.
Viktig informasjon:

Ikke bruk disse instruksjonene når du bruker en hetteglassadapter for å trekke Hemlibra ut av hetteglasset. Disse instruksjonene er kun for bruk med overføringskanylen.

  • Ikke injiser deg selv eller noen andre hvis du ikke har blitt vist hvordan du skal gjøre det av helsepersonell.
  • Pass på at det står Hemlibra på esken og etiketten på hetteglasset.
  • Les etiketten før du åpner hetteglasset, for å være sikker på at du har riktig(e) styrke(r) for å gi dosen som er forskrevet til deg. Det kan hende du må bruke mer enn 1 hetteglass for å gi deg selv den riktige dosen.
  • Sjekk utløpsdatoen på esken og etiketten på hetteglasset. Ikke bruk det hvis utløpsdatoen er passert.
  • Bruk hetteglasset kun én gang. Etter at du har injisert dosen, kast eventuelt ubrukt Hemlibra som er igjen i hetteglasset. Ikke ta vare på ubrukt legemiddel i hetteglasset til senere bruk.
  • Bruk kun sprøyter, overføringskanyler og injeksjonskanyler som er forskrevet av helsepersonell.
  • Bruk sprøytene, overføringskanylene og injeksjonskanylene kun én gang. Kast brukte kanylehetter, hetteglass, sprøyter og kanyler.
  • Hvis din forskrevne dose er større enn 2 ml, må du ha mer enn én subkutan injeksjon med Hemlibra. Kontakt helsepersonell for injeksjonsinstruksjoner.
  • Du må bare injisere Hemlibra under huden.
Oppbevaring av Hemlibra hetteglass:
  • Oppbevar hetteglasset i kjøleskap (2ºC til 8ºC). Skal ikke fryses.
  • Oppbevar hetteglasset i originalesken for å beskytte legemidlet mot lys.
  • Når det er tatt ut av kjøleskapet, kan det uåpnede hetteglasset oppbevares i romtemperatur (lavere enn 30ºC) i inntil 7 dager. Etter oppbevaring ved romtemperatur kan uåpnede hetteglass settes tilbake i kjøleskapet. Den totale tiden utenfor kjølig oppbevaring og ved romtemperatur bør ikke overstige 7 dager.
  • Kast hetteglass som har vært oppbevart i romtemperatur i mer enn 7 dager eller har vært i temperaturer over 30ºC.
  • Oppbevar hetteglass utilgjengelig for barn.
  • Ta hetteglasset ut av kjøleskapet 15 minutter før bruk og la det nå romtemperatur (under 30ºC) før du forbereder en injeksjon.
  • Ikke rist hetteglasset
Oppbevaring av kanyler og sprøyter:
  • Hold overføringskanylen, injeksjonskanylen og sprøyten tørre.
  • Oppbevar overføringskanylen, injeksjonskanylen og sprøyten utilgjengelig for barn.
Kontroll av legemidlet og utstyret:
  • Samle alt utstyret listet nedenfor for å forberede og sette injeksjonen.
  • Sjekk utløpsdatoen på esken, etiketten på hetteglasset og utstyret listet opp nedenfor. Ikke bruk hvis utløpsdatoen er passert.
  • Ikke bruk hetteglasset hvis:
    • legemidlet er uklart eller farget.
    • legemidlet inneholder partikler.
    • hetten som dekker gummiproppen mangler.
  • Undersøk utstyret for skade. Ikke bruk hvis det ser skadet ut eller hvis det har blitt mistet i bakken.
  • Sett utstyret på en ren, godt opplyst arbeidsflate.
Inkludert i esken:
  • Hetteglass med legemidlet
  • Hemlibra bruksanvisning
Ikke inkludert i esken:
  • Spritserviett
    Merk: Hvis du må bruke mer enn 1 hetteglass for å injisere din forskrevne dose, må du bruke en ny spritserviett for hvert hetteglass
  • Gasbind
  • Bomullsdott
  • Sprøyte
    • For injeksjonsvolum opptil 1 ml, bruk en sprøyte på 1 ml.
    • For injeksjonsvolum mellom 1 ml og 2 ml, bruk en sprøyte på 2 ml eller 3 ml.
    • Merk: Ikke bruk 2 eller 3 ml sprøyter for doser opptil 1 ml.
  • 18 G overføringskanyle med 5 mikrometer filter.
    Merk: Hvis du må bruke mer enn 1 hetteglass for å injisere din forskrevne dose, må du bruke en ny overføringskanyle for hvert hetteglass.
  • Ikke bruk overføringskanylen for å injisere legemidlet.
  • Injeksjonskanyle med sikkerhetsskjold (brukes til å injisere legemidlet)
  • Ikke bruk injeksjonskanylen for å trekke opp legemiddel fra hetteglass.
  • Kanylebøtte
Klargjøring:
  • Før bruk, la hetteglasset/hetteglassene nå romtemperatur i omtrent 15 minutter på en ren, flat overflate som er skjermet fra direkte sollys.
  • Ikke prøv å varme opp hetteglasset på noen annen måte.
  • Vask hendene godt med såpe og vann.
Valg og forberedelse av injeksjonssted:
  • Rengjør det valgte injeksjonsstedet med en spritserviett.
  • La huden tørke i omtrent 10 sekunder.
  • Ikke ta på, vift eller blås på det rengjorte området før injeksjonen.
Til injeksjon kan du bruke:
  • Låret (fremside og midten).
  • Mageområdet, unntatt 5 cm rundt navlen.
  • Yttersiden av overarmen (kun dersom en omsorgsperson gir injeksjonen).
  • Du bør bruke et forskjellig injeksjonssted for hver injeksjon, som er minst 2,5 cm unna området du har brukt ved tidligere injeksjon.
  • Ikke injiser i områder som kan bli irritert av et belte eller bukselinningen.
  • Ikke injiser i føflekker, arr, blåmerker eller områder hvor huden er øm, rød, hard eller skadet.
Klargjøring av sprøyten for injeksjon:
  • Når sprøyten er fylt med legemidlet, må injeksjonen gis umiddelbart.
  • Når kanylehetten på injeksjonskanylen er fjernet, må legemidlet i sprøyten injiseres under huden innen 5 minutter.
  • Ikke berør eller plasser eksponerte kanyler på en overflate når kanylehetten er fjernet.
  • Ikke bruk sprøyten hvis kanylen kommer i kontakt med noen overflate.
Viktig informasjon etter injeksjonen:
  • Hvis du ser bloddråper på injeksjonsstedet, kan du legge press med en steril bomullsdott eller gasbind mot injeksjonsstedet i minst 10 sekunder til blødningen stopper.
  • Hvis du får et blåmerke (et lite område med blødning under huden), kan du trykke en ispose lett på stedet. Hvis blødningen ikke stopper, ta kontakt med helsepersonell.
  • Ikke gni på injeksjonsstedet etter injeksjon.
Kassering av legemiddel og utstyr:
Viktig: Oppbevar alltid kanylebøtten utilgjengelig for barn.
  • Kast brukte kanylehetter, hetteglass, kanyler og sprøyter i en kanylebøtte.
  • Legg brukte kanyler og sprøyter i en kanylebøtte umiddelbart etter bruk. Ikke kast løse kanylehetter, hetteglass, kanyler eller sprøyter i husholdningsavfallet.
  • Hvis du ikke har en kanylebøtte, kan du bruke en beholder som:
    • er laget av tykk plast.
    • kan lukkes med et tett, punkteringssikkert lokk som forhindrer at skarpe gjenstander faller ut.
    • står oppreist og stabilt under bruk.
    • er lekkasjesikker.
    • er passende merket for å varsle om farlig avfall inne i beholderen.
  • Når kanylebøtten er nesten full, må du følge de lokale retningslinjene for riktig måte å kaste kanylebøtten.
  • Ikke kast kanylebøtten i husholdningsavfallet med mindre de lokale retningslinjene tillater dette.
    Ikke resirkuler kanylebøtten.
1. TILBEREDNINGSteg 1: Fjern hetten og rengjør gummiproppen
  • Ta av hetten fra hetteglasset.
  • Kast hetten i kanylebøtten.
  • Rengjør gummiproppen på hetteglasset med en spritserviett.
Steg 2: Fest overføringskanylen med filter til sprøyten
  • Press og vri overføringskanylen med filter med klokken inntil den er godt festet til sprøyten.
  • Dra sprøytestempelet langsomt tilbake og fyll sprøyten med det volumet luft som tilsvarer din forskrevne dose.
Steg 3: Fjern kanylehetten fra overføringskanylen
  • Hold på sprøytesylinderen med overføringskanylen vendt opp.
  • Dra forsiktig kanylehetten rett av overføringskanylen i retning vekk fra kroppen din. Ikke kast kanylehetten. Legg kanylehetten ned på en ren og flat overflate. Kanylehetten skal festes tilbake på overføringskanylen etter at legemidlet er trukket opp.
  • Ikke ta på kanylespissen eller plasser den på en overflate etter at kanylehetten har blitt fjernet.
Steg 4: Injiser luft inn i hetteglasset
  • Plasser hetteglasset på en flat overflate. Sett inn overføringskanylen og sprøyten loddrett i midten av hetteglassets gummipropp.
  • Behold kanylen i hetteglasset og vend hetteglasset opp ned.
  • Med kanylen pekende oppover, press inn sprøytestempelet for å sprøyte inn luften fra sprøyten over legemidlet.
  • Hold fingeren din presset ned på sprøytestempelet.
  • Ikke sprøyt inn luft i legemidlet, da dette kan skape luftbobler eller skum i legemidlet.
Steg 5: Overfør legemidlet til sprøyten
  • Dra kanylespissen nedover slik at den er innenfor legemidlet.
  • Med sprøyten pekende oppover, trekk stempelet langsomt tilbake for å fylle sprøyten med mer enn mengden legemiddel som trengs for din forskrevne dose.
  • Hold stempelet godt for å sikre at det ikke trekker inn igjen.
  • Pass på at du ikke trekker sprøytestempelet ut av sprøyten.

Viktig: Dersom din forskrevne dose er på større mengde Hemlibra enn i hetteglasset, trekk opp alt legemidlet og les nå videre på avsnittet «Kombinere hetteglass».

Steg 6: Fjern luftbobler
  • Behold kanylen i hetteglasset og sjekk sprøyten for større luftbobler. Store luftbobler kan lede til at dosen din blir mindre.
  • Fjern større luftbobler ved å dunke forsiktig på sprøytesylinderen med fingrene dine inntil luftboblene stiger mot toppen av sprøyten. Før kanylespissen lengre inn i hetteglasset til den er over legemidlet og press forsiktig luftboblene ut av sprøyten med sprøytestempelet.
  • Hvis legemiddelmengden inni sprøyten nå er på eller under din forskrevne dose, flytt kanyletuppen tilbake slik at den er innenfor legemidlet og dra sprøytestempelet langsomt tilbake inntil du har mer legemiddel enn din forskrevne dose.
  • Pass på at du ikke trekker sprøytestempelet ut av sprøyten.
  • Gjenta stegene over inntil du har fjernet alle større luftbobler.

Merk: Sørg for at du har nok legemiddel i sprøyten for å nå dosen din før du går videre til neste steg. Hvis du ikke klarer å nå alt innholdet i hetteglasset, vend hetteglasset riktig vei slik at du kan trekke opp resterende mengde legemiddel.

Ikke bruk overføringskanylen til injisering av legemidlet, da dette kan lede til smerte og blødning.
2. INJEKSJONSteg 7: Fest tilbake kanylehetten
  • Trekk ut overføringskanylen og sprøyten fra hetteglasset.
  • Ved bruk av én hånd, sett overføringskanylen inn i kanylehetten og skyv oppover for å dekke til kanylen.
  • Straks kanylen er dekket, press kanylehetten mot sprøyten inntil den er festet. Bruk én hånd for å forhindre at du skader deg selv på kanylen.
Steg 8: Rengjør injeksjonsstedet
  • Velg injeksjonssted og rengjør det med en spritserviett.
Steg 9: Fjern den brukte overføringskanylen fra sprøyten
  • Fjern den brukte overføringskanylen fra sprøyten ved å vri den mot klokken og trekke forsiktig.
  • Kast den brukte overføringskanylen i kanylebøtten.
Steg 10: Fest injeksjonskanylen til sprøyten
  • Press og vri injeksjonskanylen med klokken på sprøyten inntil den er godt festet.
Steg 11: Flytt sikkerhetsskjoldet
  • Flytt sikkerhetsskjoldet vekk fra kanylen og mot sprøytesylinderen.
Steg 12: Fjern kanylehetten fra injeksjonskanylen
  • Dra kanylehetten forsiktig rett av sprøyten.
  • Kast kanylehetten i kanylebøtten.
  • Ikke berør kanylespissen eller la den berøre noen overflater.
  • Etter at kanylehetten er blitt fjernet fra injeksjonskanylen, må legemidlet i sprøyten injiseres innen 5 minutter.
Steg 13: Juster sprøytestempelet til forskrevet dose
  • Hold sprøyten med kanylen pekende oppover og press forsiktig sprøytestempelet til din forskrevne dose.
  • Kontroller dosen og sørg for at den øverste kanten av sprøytestempelet er på linje med merket på sprøyten for din forskrevne dose.
Steg 14: Subkutan (under huden) injeksjon
  • Klyp det valgte injeksjonsstedet og sett kanylen helt inn i en vinkel på 45º til 90º med en rask og bestemt bevegelse. Ikke hold eller press sprøytestempelet mens du setter inn kanylen.
  • Hold sprøytens stilling og slipp det sammenklemte injeksjonsstedet.
Steg 15: Injiser legemidlet
  • Injiser langsomt alt legemidlet ved å forsiktig dytte sprøytestempelet helt ned.
  • Fjern kanylen og sprøyten fra injeksjonsstedet i samme vinkel som de ble satt inn.
3. KASSERINGSteg 16: Dekk til kanylen med sikkerhetsskjoldet
  • Flytt sikkerhetsskjoldet 90º fremover, vekk fra sprøytesylinderen.
  • Med sprøyten holdt i én hånd, press sikkerhetsskjoldet ned mot en flat overflate i en bestemt og rask bevegelse inntil du hører et «klikk».
  • Hvis du ikke hører et klikk, sjekk om kanylen er fullstendig dekket av sikkerhetsskjoldet.
  • Hold til enhver tid fingrene dine bak sikkerhetsskjoldet og vekk fra kanylen.
  • Koble ikke fra injeksjonskanylen.
Steg 17: Kast sprøyten og kanylen
  • Legg dine brukte kanyler og sprøyter i kanylebøtten straks etter bruk. For ytterligere informasjon, se avsnittet «Kassering av legemidler og utstyr».
  • Ikke prøv å fjerne brukte injeksjonskanyler fra brukte sprøyter.
  • Ikke sett tilbake kanylehetten på injeksjonskanylen.
  • Viktig: Hold alltid kanylebøtten utilgjengelig for barn.
  • Kast alle brukte kanylehetter, hetteglass, kanyler og sprøyter i kanylebøtten.
Kombinere hetteglass
Hvis du trenger å bruke mer enn 1 hetteglass for å nå din forskrevne dose, følg disse stegene etter at du har trukket opp legemidlet fra det første hetteglasset som beskrevet i steg 5. Du må bruke en ny overføringskanyle for hvert hetteglass.
Steg A: Fest tilbake kanylehetten
  • Fjern sprøyten og overføringskanylen fra hetteglasset.
  • Ved bruk av én hånd, sett overføringskanylen inn i kanylehetten og skyv oppover for å dekke til kanylen.
  • Straks kanylen er dekket, press kanylehetten mot sprøyten inntil den er festet. Bruk én hånd for å forhindre at du skader deg selv på kanylen.
Steg B: Fjern den brukte overføringskanylen fra sprøyten
  • Fjern den brukte overføringskanylen fra sprøyten ved å vri den mot klokken og trekke forsiktig.
  • Kast den brukte overføringskanylen i kanylebøtten.
Steg C: Fest en ny overføringskanyle med filter til sprøyten
  • Press og vri en ny overføringskanyle med klokken inntil den er godt festet til sprøyten.
  • Dra sprøytestempelet langsomt tilbake og fyll sprøyten med litt luft.
Steg D: Fjern kanylehetten fra overføringskanylen
  • Hold på sprøytesylinderen med overføringskanylen vendt opp.
  • Dra forsiktig kanylehetten rett av overføringskanylen i retning vekk fra kroppen din. Ikke kast kanylehetten. Kanylehetten skal festes tilbake på overføringskanylen etter at legemidlet er overført.
  • Ikke ta på kanylespissen.
Steg E: Injiser luft inn i hetteglasset
  • Plasser det nye hetteglasset på en flat overflate. Sett inn den nye overføringskanylen og sprøyten loddrett i midten av hetteglassets gummipropp.
  • Behold kanylen i hetteglasset og vend hetteglasset opp ned.
  • Med kanylen pekende oppover, injiser luften fra sprøyten over legemidlet.
  • Hold fingeren din presset ned på sprøytestempelet.
  • Ikke sprøyt inn luft i legemidlet, da dette kan skape luftbobler eller skum i legemidlet.
Steg F: Overfør legemidlet til sprøyten
  • Dra kanylespissen nedover slik at den er innenfor legemidlet.
  • Med sprøyten pekende oppover, trekk stempelet langsomt tilbake for å fylle sprøyten med mer enn mengden legemiddel som trengs for din forskrevne dose.
  • Hold stempelet godt for å sikre at det ikke trekker inn igjen.
  • Pass på at du ikke trekker sprøytestempelet ut av sprøyten.

Merk: Sørg for at du har nok legemiddel i sprøyten for å nå dosen din før du går videre til de neste stegene. Hvis du ikke klarer å nå alt innholdet i hetteglasset, vend hetteglasset riktig vei slik at du kan trekke opp resterende mengde legemiddel.

Ikke bruk overføringskanylen til injisering av legemidlet, da dette kan lede til smerte og blødning.

Gjenta steg A til F for hvert ekstra hetteglass til du har mer enn mengden legemiddel som trengs for den forskrevne dosen. Straks du når dette, behold overføringskanylen inni hetteglasset og gå tilbake til Steg 6 «Fjern luftbobler». Fortsett med de gjenstående stegene.

Hetteglassadapter med filter
Alternativ
(for overføring av legemiddel fra hetteglass til sprøyte)
Bruksanvisning
Hemlibra
Injeksjon
Endose hetteglass
Du må lese, forstå og følge bruksanvisningen før du injiserer Hemlibra. Helsepersonell bør vise deg hvordan du forbereder, måler og injiserer Hemlibra riktig før du bruker den for første gang. Spør helsepersonell hvis du har spørsmål.
Viktig informasjon:

Ikke bruk disse instruksjonene når du bruker en overføringskanyle for å trekke Hemlibra ut av hetteglasset. Disse instruksjonene er kun for bruk med hetteglassadapteren.

  • Ikke injiser deg selv eller noen andre med mindre du har blitt vist hvordan du gjør det av helsepersonell.
  • Kontroller at navnet Hemlibra er på esken og etiketten på hetteglasset.
  • Før du åpner hetteglasset, les etiketten på hetteglasset for å forsikre deg om at du har riktig legemiddelstyrke for å gi dosen som er foreskrevet for deg. Du må kanskje bruke mer enn 1 hetteglass for å gi deg selv riktig dose.
  • Sjekk utløpsdatoen på esken og etiketten på hetteglasset. Må ikke brukes hvis utløpsdatoen er passert.
  • Bruk hetteglasset kun én gang. Etter at du har injisert dosen, kast eventuelt ubrukt Hemlibra som er igjen i hetteglasset. Ikke ta vare på ubrukt legemiddel i hetteglasset for senere bruk.
  • Bruk kun sprøyter, hetteglassadaptere og injeksjonskanyler som helsepersonell forskriver.
  • Bruk sprøytene, hetteglassadapterne og injeksjonskanylene kun én gang. Kast alle brukte hetter, hetteglass, sprøyter og kanyler.
  • Hvis den forskrevne dosen er mer enn 2 ml, må du ha mer enn én subkutan injeksjon av Hemlibra; kontakt helsepersonell for injeksjonsinstruksjoner.
  • Du må kun injisere Hemlibra under huden.
Oppbevaring av Hemlibra hetteglass:
  • Oppbevar hetteglasset i kjøleskap (2ºC to 8ºC). Skal ikke fryses.
  • Oppbevar hetteglasset i den originale esken for å beskytte legemidlet mot lys.
  • Når det er tatt ut av kjøleskapet, kan det uåpnede hetteglasset oppbevares i romtemperatur (lavere enn 30ºC) i inntil 7 dager. Etter oppbevaring ved romtemperatur kan uåpnede hetteglass settes tilbake i kjøleskapet. Den totale tiden utenfor kjølig oppbevaring og ved romtemperatur bør ikke overstige 7 dager.
  • Kast hetteglass som har vært oppbevart i romtemperatur i mer enn 7 dager eller har vært i temperaturer over 30ºC.
  • Oppbevar hetteglass utilgjengelig for barn.
  • Ta hetteglasset ut av kjøleskapet 15 minutter før bruk og la det nå romtemperatur (under 30ºC) før du tilbereder en injeksjon.
  • Ikke rist hetteglasset.
Oppbevaring av hetteglassadaptere, kanyler og sprøyter:
  • Hold hetteglassadapteren, injeksjonskanylen og sprøyten tørre.
  • Oppbevar hetteglassadapteren, injeksjonskanylen og sprøyten utilgjengelig for barn
Kontroll av legemidlet og utstyret:
  • Samle alt utstyret som er oppført nedenfor for å forberede og sette injeksjonen.
  • Sjekk utløpsdatoen på esken, på etiketten på hetteglasset og på utstyret listet nedenfor. Må ikke brukes hvis utløpsdatoen er passert.
  • Ikke bruk hetteglasset hvis:
    • legemidlet er uklart, tåkete eller farget.
    • legemidlet inneholder partikler.
    • hetten som dekker gummiproppen mangler.
  • Undersøk utstyret for skade. Ikke bruk hvis det ser skadet ut eller hvis det har blitt mistet i bakken.
  • Plasser utstyret på en ren, godt opplyst arbeidsflate.
Inkludert i esken:
  • Hetteglass med legemidlet
  • Hemlibra bruksanvisning
Ikke inkludert i esken:
  • Spritservietter
    Merk: Hvis du må bruke mer enn 1 hetteglass for å injisere din forskrevne dose, må du bruke en ny spritserviett for hvert hetteglass.
  • Gasbind
  • Bomullsdott
  • Hetteglassadapter med filter (For å sette på toppen av hetteglasset).
    Merk: Brukes til å trekke ut legemiddel fra hetteglasset til sprøyten. Hvis du trenger å bruke mer enn 1 hetteglass for å injisere din forskrevne dose, må du bruke en ny hetteglassadapter for hvert hetteglass.
Ikke sett injeksjonskanylen inn i hetteglassadapteren.
  • Sprøyte med stempel med lavt dødvolum (LDS)
Viktig:
  • For injeksjonsmengder på inntil 1 ml, bruk 1 ml LDS-sprøyte
  • For injeksjonsmengder på over 1 ml, bruk 2 eller 3 ml LDS-sprøyter.
    Merk: Ikke bruk 2 eller 3 ml LDS-sprøyter for doser opptil 1 ml.
  • Injeksjonskanyle med sikkerhetsskjold (brukes til å injisere legemidlet).
  • Ikke sett injeksjonskanylen inn i hetteglassadapteren eller bruk injeksjonskanylen til å trekke ut legemiddel fra hetteglasset.
  • Kanylebøtte
Klargjøring:
  • Før bruk, la hetteglasset/hetteglassene nå romtemperatur i omtrent 15 minutter på en ren, flat overflate som er skjermet fra direkte sollys.
  • Ikke prøv å varme opp hetteglasset på noen annen måte.
  • Vask hendene godt med såpe og vann.
Valg og forberedelse av injeksjonssted:
  • Rengjør det valgte injeksjonsstedet med en spritserviett.
  • La huden tørke i omtrent 10 sekunder.
  • Ikke ta på, vift eller blås på det rengjorte området før injeksjonen.
Til injeksjon kan du bruke:
  • Låret (fremside og midten).
  • Mageområdet, unntatt 5 cm rundt navlen.
  • Yttersiden av overarmen (kun dersom en omsorgsperson gir injeksjonen).
  • Du bør bruke forskjellig injeksjonssted for hver injeksjon, som er minst 2,5 cm unna områder du har brukt ved tidligere injeksjon.
  • Ikke injiser i områder som kan bli irritert av et belte eller bukselinningen.
  • Ikke injiser i føflekker, arr, blåmerker eller områder hvor huden er øm, rød, hard eller skadet.
Klargjøring av sprøyten for injeksjon:
  • Når sprøyten er fylt med legemidlet, må injeksjonen gis umiddelbart.
  • Når kanylehetten på injeksjonskanylen er fjernet, må legemidlet i sprøyten injiseres under huden innen 5 minutter.
  • Ikke berør eller plasser eksponerte kanyler på en overflate når kanylehetten er fjernet.
  • Ikke bruk sprøyten hvis kanylen kommer i kontakt med noen overflate.
Viktig informasjon etter injeksjonen:
  • Hvis du ser bloddråper på injeksjonsstedet, kan du legge press med en steril bomullsdott eller gasbind mot injeksjonsstedet i minst 10 sekunder til blødningen stopper.
  • Hvis du får et blåmerke (et lite område med blødning under huden), kan du trykke en ispose lett på stedet. Hvis blødningen ikke stopper, ta kontakt med helsepersonell.
  • Ikke gni på injeksjonsstedet etter injeksjon.
Kassering av legemiddel og utstyr:
Viktig: Oppbevar alltid kanylebøtten utilgjengelig for barn.
  • Kast brukte kanylehetter, hetteglass, hetteglassadaptere, kanyler og sprøyter i en kanylebøtte.
  • Legg brukte hetteglassadaptere, kanyler og sprøyter i en kanylebøtte umiddelbart etter bruk.
    Ikke kast løse kanylehetter, hetteglass, kanyler og sprøyter i husholdningsavfallet.
  • Hvis du ikke har en kanylebøtte, kan du bruke en beholder som:
    • er laget av tykk plast.
    • kan lukkes med et tett, punkteringssikkert lokk som forhindrer at skarpe gjenstander faller ut.
    • står oppreist og stabilt under bruk.
    • er lekkasjesikker.
    • er passende merket for å varsle om farlig avfall inne i beholderen.
  • Når kanylebøtten er nesten full, må du følge de lokale retningslinjene for riktig måte å kaste kanylebøtten.
  • Ikke kast kanylebøtten i husholdningsavfallet med mindre lokale retningslinjer tillater det. Ikke resirkuler den brukte kanylebøtten.
1. TILBEREDNINGSteg 1. Fjern hetten og rengjør gummiproppen
  • Ta hetten av hetteglasset/hetteglassene.
  • Kast hetten i kanylebøtten.
  • Rengjør gummiproppen på hetteglasset med en spritserviett.
Steg 2. Sett hetteglassadapteren på hetteglasset
  • Trekk av baksiden for å åpne blisterpakningen.
Ikke fjern hetteglassadapteren fra den gjennomsiktige plastblisterpakningen.
  • Trykk plastblisterpakningen med hetteglassadapteren godt ned på det nye hetteglasset til du hører et «klikk».
  • Fjern og kast plastblisterpakningen.
  • Ikke berør tuppen av hetteglassadapteren.
Steg 3. Koble sprøyten til hetteglassadapteren
  • Fjern sprøytehetten (hvis nødvendig).
  • Press og vri sprøyten med klokken på hetteglassadapteren til den er helt festet.
Steg 4. Overfør legemidlet til sprøyten
  • Hold hetteglassadapteren festet til sprøyten og snu hetteglasset opp ned.
  • Med sprøyten pekende oppover, trekk stempelet langsomt tilbake for å fylle sprøyten med mer enn mengden legemiddel som trengs for din forskrevne dose.
  • Hold stempelet godt for å sikre at det ikke trekker inn igjen.
  • Vær forsiktig så du ikke trekker stempelet ut av sprøyten.

Viktig: Hvis din forskrevne dose er mer enn mengden Hemlibra i hetteglasset, trekk ut alt legemidlet og gå til avsnittet “Kombinere hetteglass” nå.

Steg 5. Fjern luftbobler
  • Hold hetteglasset festet til sprøyten og sjekk sprøyten for større luftbobler. Store luftbobler kan gjøre at dosen din blir mindre.
  • Fjern større luftbobler ved å dunke forsiktig på sprøytesylinderen med fingeren din inntil luftboblene stiger mot toppen av sprøyten. Press langsomt luftboblene ut av sprøyten med sprøytestempelet.
  • Hvis legemiddelmengden inni sprøyten nå er på eller under din forskrevne dose, dra sprøytestempelet langsomt tilbake inntil du har mer legemiddel enn din forskrevne dose.
  • Pass på at du ikke trekker sprøytestempelet ut av sprøyten.
  • Gjenta stegene over inntil du har fjernet alle større luftbobler.

Merk: Sørg for at du har nok legemiddel i sprøyten til å fullføre dosen din før du går videre til neste steg.

2. INJEKSJONSteg 6. Rengjør injeksjonsstedet
  • Velg injeksjonssted og rengjør det med en spritserviett.
Steg 7. Fjern sprøyten fra hetteglassadapteren
  • Fjern sprøyten fra hetteglassadapteren ved å vri mot klokken og dra forsiktig.
  • Kast det brukte hetteglasset/hetteglassadapteren i en kanylebøtte.
Steg 8. Fest injeksjonskanylen til sprøyten
  • Press og vri injeksjonskanylen med klokken på sprøyten inntil den er godt festet.
  • Ikke sett injeksjonskanylen inn i hetteglassadapteren eller bruk injeksjonskanylen til å trekke ut legemiddel fra hetteglasset.
Steg 9. Flytt sikkerhetsskjoldet
  • Flytt sikkerhetsskjoldet vekk fra kanylen og mot sprøytesylinderen.
Steg 10. Fjern hetten på injeksjonskanylen
  • Dra forsiktig kanylehetten rett av sprøyten.
  • Kast kanylehetten i en kanylebøtte.
  • Ikke berør kanylespissen eller la den komme i kontakt med noen overflater.
  • Etter at kanylehetten er fjernet, må legemidlet i sprøyten injiseres innen 5 minutter.
Steg 11. Juster stempelet til forskrevet dose
  • Hold sprøyten med kanylen pekende opp og skyv stempelet langsomt til din forskrevne dose.
  • Kontroller dosen, sørg for at den øverste kanten av stempelet er på linje med merket på sprøyten for din forskrevne dose.
Steg 12. Subkutan (under huden) injeksjon
  • Klyp eller klem sammen det valgte injeksjonsstedet og sett kanylen helt inn med en vinkel på 45º til 90º med en rask og bestemt bevegelse. Ikke hold eller trykk på sprøytestempelet mens du setter inn kanylen.
  • Hold sprøytens stilling og slipp det sammenklemte injeksjonsstedet.
Steg 13. Injiser legemidlet
  • Injiser langsomt alt legemidlet ved å forsiktig skyve sprøytestempelet helt ned.
  • Fjern kanylen og sprøyten fra injeksjonsstedet i samme vinkel som de ble satt inn.
3. KASSERINGSteg 14. Dekk til kanylen med sikkerhetsskjoldet
  • Flytt sikkerhetsskjoldet 90º fremover, vekk fra sprøytesylinderen.
  • Hold sprøyten med en hånd, press sikkerhetsskjoldet ned mot en flat overflate med en bestemt, rask bevegelse til du hører et “klikk”.
  • Hvis du ikke hører et klikk, sjekk om kanylen er fullstendig dekket av sikkerhetsskjoldet.
  • Hold fingrene dine bak sikkerhetsskjoldet og vekk fra kanylen til enhver tid.
  • Ikke koble fra injeksjonskanylen.
Steg 15. Kast kanylen og sprøyten
  • Legg dine brukte kanyler og sprøyter i kanylebøtten straks etter bruk. For ytterligere informasjon, se avsnittet "Kassering av legemidler og utstyr".
  • Ikke prøv å fjerne brukte injeksjonskanyler fra brukte sprøyter.
  • Ikke sett tilbake kanylehetten på injeksjonskanylen.
  • Viktig: Hold alltid kanylebøtten utilgjengelig for barn.
  • Kast alle brukte kanylehetter, hetteglass, hetteglassadaptere, kanyler og sprøyter i kanylebøtten.
Kombinere hetteglass

Hvis du trenger å bruke mer enn 1 hetteglass for å komme til den foreskrevne dosen, følg disse stegene etter at du har trukket opp legemidlet fra det første hetteglasset som beskrevet i steg 4. Du må bruke en ny hetteglassadapter for hvert hetteglass.

Steg A. Sett ny hetteglassadapter på nytt hetteglass
  • Trekk av baksiden for å åpne blisterpakningen.
Ikke fjern hetteglassadapteren fra den gjennomsiktige plastblisterpakningen.
  • Trykk plastblisterpakningen med hetteglassadapteren godt ned på det nye hetteglasset til du hører et «klikk».
  • Fjern og kast plastblisterpakningen.
  • Ikke berør tuppen på hetteglassadapteren.
Steg B. Fjern sprøyten fra den brukte hetteglassadapteren
  • Fjern sprøyten fra den brukte hetteglassadapteren ved å vri mot klokken og dra forsiktig.
  • Kast brukt hetteglass/hetteglassadapter i en kanylebøtte.
Steg C. Koble sprøyten til ny hetteglassadapter
  • Press og vri den samme sprøyten, med klokken, på den nye hetteglassadapteren til den er godt festet.
Steg D. Overfør legemidlet til sprøyten
  • Hold hetteglassadapteren festet til sprøyten og snu hetteglasset opp ned.
  • Med sprøyten pekende oppover, trekk stempelet langsomt tilbake for å fylle sprøyten med mer enn mengden legemiddel som trengs for din forskrevne dose.
  • Hold stempelet godt for å sikre at det ikke trekker inn igjen.
  • Vær forsiktig så du ikke trekker stempelet ut av sprøyten.

Merk: Sørg for at du har nok legemiddel i sprøyten til å nå dosen din før du går videre til de neste stegene.

Gjenta steg A til D for hvert ekstra hetteglass til du har mer enn mengden legemiddel som trengs for din forskrevne dose. Når du er ferdig, behold hetteglassadapteren på hetteglasset og gå tilbake til steg 5 “Fjern luftbobler”. Fortsett med de gjenværende stegene.