Uptravi Janssen

Les nøye gjennom dette pakningsvedlegget før du begynner å bruke dette legemidlet. Det inneholder informasjon som er viktig for deg.
  • Ta vare på dette pakningsvedlegget. Du kan få behov for å lese det igjen.
  • Spør lege eller sykepleier hvis du har flere spørsmål eller trenger mer informasjon.
  • Dette legemidlet er skrevet ut kun til deg. Ikke gi det videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer på sykdom som ligner dine.
  • Kontakt lege eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger, inkludert mulige bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget. Se avsnitt 4.
I dette pakningsvedlegget finner du informasjon om:
  1. Hva Uptravi er og hva det brukes mot
  2. Hva du må vite før du bruker Uptravi
  3. Hvordan du bruker Uptravi
  4. Mulige bivirkninger
  5. Hvordan du oppbevarer Uptravi
  6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

1. Hva Uptravi er og hva det brukes mot

Uptravi er et legemiddel som inneholder virkestoffet seleksipag. Det virker i blodårene på lignende måte som den naturlige substansen prostasyklin, og får dem til å slappe av og utvide seg.
Uptravi blir brukt for langtids behandling av pulmonal arteriell hypertensjon (PAH) hos voksne pasienter som er utilstrekkelig kontrollert med andre typer medisiner mot PAH, som kalles endotelinreseptor-antagonister og hemmere av fosfodiesterase type 5. Uptravi kan brukes alene dersom disse legemidlene ikke er egnet for pasienten.
PAH er høyt blodtrykk i blodårene (lungearteriene) som frakter blod fra hjertet til lungene. Hos personer med PAH er disse arteriene trangere, slik at hjertet må arbeide hardere for å pumpe blodet gjennom dem. Dette kan medføre tretthet, svimmelhet, kortpustethet eller andre symptomer.
Ved å virke på tilsvarende måte som den naturlige substansen prostasyklin, utvider dette legemidlet lungearterierene og gjør dem mindre harde. Det gjør det enklere for hjertet å pumpe blodet gjennom lungearteriene. Uptravi senker trykket i lungearteriene, lindrer symptomene på PAH og bremser forverringen av PAH-sykdom.

2. Hva du må vite før du bruker Uptravi

Bruk ikke Uptravi dersom:
  • du er allergisk overfor seleksipag eller noen av de andre innholdsstoffene i dette legemidlet (listet opp i avsnitt 6).
  • du har et hjerteproblem, som:
    • dårlig blodgjennomstrømning til hjertemuskelen (alvorlig hjertesykdom eller ustabil angina); symptomene kan omfatte brystsmerte
    • hjerteinfarkt i løpet av de siste 6 måneder
    • svakt hjerte (dekompensert hjertesvikt) som ikke er under tett medisinsk observasjon
    • kraftig uregelmessige hjerteslag
    • feil på hjerteklaffer (medfødt eller ervervet) som forårsaker at hjertet fungerer dårlig (ikke relatert til pulmonal hypertensjon)
  • du har hatt slag i løpet av de siste 3 månedene, eller eventuelt en annen hendelse som reduserte blodtilførselen til hjernen (f.eks. TIA/transitorisk iskemisk attakk)
  • du bruker gemfibrozil (legemiddel som brukes for å senke nivået av fettstoffer [lipider] i blodet)
Advarsler og forsiktighetsregler
Snakk med PAH-legen din eller sykepleier før du bruker Uptravi dersom du
  • bruker medisiner mot høyt blodtrykk
  • har lavt blodtrykk med symptomer som svimmelhet
  • nylig har hatt stort blodtap eller væsketap, som kraftig diaré eller oppkast
  • har problemer med skjoldbruskkjertelen
  • har alvorlige problemer med nyrene eller får dialyse
  • har eller har hatt alvorlige problemer med at leveren ikke har fungert skikkelig
Dersom du merker noen av de ovennevnte tegnene eller dersom tilstanden din endres, må du informere legen din umiddelbart.
Eldre pasienter
Det er begrenset erfaring med Uptravi hos pasienter eldre enn 75 år. Uptravi må brukes med forsiktighet i denne aldersgruppen.
Barn og ungdom
Ikke gi denne medisinen til barn under 18 år, siden Uptravi foreløpig ikke er testet hos barn.
Andre legemidler og Uptravi
Snakk med lege dersom du bruker, nylig har brukt eller planlegger å bruke andre legemidler. Dersom du bruker andre legemidler, kan det påvirke hvordan Uptravi virker.
Snakk med PAH-legen din eller sykepleier dersom du bruker noen av følgende medisiner:
  • gemfibrozil (legemiddel som brukes for å senke nivået av fettstoffer [lipider] i blodet)
  • klopidogrel (legemiddel som brukes for å hindre blodpropp ved koronarsykdom)
  • deferasiroks (legemiddel som brukes for å fjerne jern fra blodstrømmen)
  • teriflunomid (legemiddel som brukes som behandling av relapserende remitterende multippel sklerose (attakkvis MS))
  • karbamazepin (legemiddel som brukes til behandling av visse former for epilepsi, nervesmerter eller for å kontrollere alvorlige humørforstyrrelser når andre legemidler ikke fungerer)
  • fenytoin (legemiddel mot epilepsi)
  • valproinsyre (legemiddel mot epilepsi)
  • probenecid (legemiddel mot urinsyregikt)
  • flukonazol, rifampicin eller rifapentin (antibiotika mot infeksjon)
Graviditet og amming
Uptravi er ikke anbefalt under graviditet og amming. Dersom du er kvinne og kan bli gravid, må du bruke en effektiv prevensjonsmetode mens du tar Uptravi. Snakk med lege før du tar dette legemidlet dersom du er gravid eller ammer, tror at du kan være gravid eller planlegger å bli gravid.
Kjøring og bruk av maskiner
Uptravi kan forårsake bivirkninger som hodepine og lavt blodtrykk (se pkt. 4), som kan påvirke din evne til å kjøre. Også symptomene på tilstanden din kan gjøre deg dårligere egnet til å kjøre.

3. Hvordan du bruker Uptravi

Uptravi bør forskrives kun av lege med erfaring i behandling av PAH. Bruk alltid dette legemidlet nøyaktig slik legen har fortalt deg. Kontakt legen din hvis du er usikker eller har spørsmål.
Snakk med legen din dersom du opplever bivirkninger, da legen kan anbefale at du endrer dosen med Uptravi.
Snakk med legen din dersom du tar andre legemidler, da legen kan anbefale at du tar Uptravi kun én gang daglig.
Dersom du har dårlig syn eller er blind, må du be om hjelp fra en annen person i perioden med opptrapping (titrering) av Uptravi (perioden med gradvis doseøkning).
Å finne den riktige dosen for deg
I begynnelsen av behandlingen skal du ta den laveste dosen. Det er 1 tablett på 200 mikrogram om morgenen og 1 tablett på 200 mikrogram om kvelden, med ca. 12 timers mellomrom. Det anbefales å starte behandlingen om kvelden. Legen din vil be deg om å øke dosen gradvis. Dette kalles titrering. På den måten blir kroppen din vant til medisinen. Målet med titrering er å nå den mest hensiktsmessige dosen. Det er den høyeste dosen du tåler, inntil en maksimal dose på 1600 mikrogram morgen og kveld.
Den første tablettpakningen du får, inneholder lysegule tabletter på 200 mikrogram.
Legen din vil be deg øke dosen trinnvis, vanligvis hver uke, men intervallet mellom doseøkningene kan være lenger.
Ved hver doseøkning tar du én ekstra 200 mikrogram tablett med morgendosen og én ekstra 200 mikrogram tablett med kveldsdosen. Det anbefales at første inntak av en øket dose skjer om kvelden. Diagrammet nedenfor viser hvor mange tabletter du skal ta hver morgen og hver kveld på de 4 første trinnene.
Dersom legen din ber deg øke dosen enda mer, skal du tilføye én tablett på 200 mikrogram til morgendosen og én tablett på 200 mikrogram til kveldsdosen ved hver ny doseøkning. Det anbefales at første inntak av en økt dose skjer om kvelden.
Dersom legen din ber deg øke dosen ytterligere og gå til trinn 5, kan du gjøre det ved å ta én grønn tablett på 800 mikrogram og én lysegul tablett på 200 mikrogram om morgenen og én tablett på 800 mikrogram tablett og én tablett på 200 mikrogram om kvelden.
Maksimumsdosen av Uptravi er 1600 mikrogram om morgenen og 1600 mikrogram om kvelden. Ikke alle pasienter vil nå denne dosen, fordi forskjellige pasienter trenger forskjellige doser.
Diagrammet nedenfor viser antall tabletter du skal ta hver morgen og hver kveld på hvert trinn, med start på trinn 5.
Du vil motta titreringspakningen som inneholder en titreringsveiledning og et pakningsvedlegg. Titreringsveiledningen gir informasjon om titreringsprosessen og der kan du notere hvor mange tabletter du tar hver dag.
Husk å notere i titreringsdagboken hvor mange tabletter du tar hver dag. Hvert titreringstrinn varer vanligvis i ca. 1 uke. Dersom legen din ber deg forlenge hvert titreringstrinn til mer enn 1 uke, finnes det ekstra dagboksider for at du skal kunne følge med på det. Husk å snakke jevnlig med PAH-legen din eller sykepleier under titreringen.
Nedtrapping til en lavere dose på grunn av bivirkninger
Under titrering kan det hende du opplever bivirkninger som hodepine, diaré, kvalme, oppkast, kjevesmerte, muskelsmerte, bensmerte eller rødme i ansiktet (se pkt. 4). Dersom disse bivirkningene er vanskelige for deg å tåle, kan du rådføre deg med legen om hvordan du kan takle eller behandle dem. Det finnes behandlinger som kan bidra til å lindre bivirkningene. For eksempel kan smertestillende midler som paracetamol, bidra til å lindre smerter og hodepine.
Dersom bivirkningene ikke kan behandles, eller du ikke blir gradvis bedre på dosen du tar, kan det hende legen justerer dosen din ved å redusere antallet av de 200 mikrogram lysegule tablettene, med én om morgenen og én om kvelden. Diagrammet nedenfor viser nedtrapping til en lavere dose. Du skal gjøre dette bare dersom legen din har bedt deg om det.
Dersom bivirkningene er tolererbare etter at du trappet ned dosen, kan det hende legen bestemmer at du skal fortsette med den dosen. Se avsnittet Vedlikeholdsdose nedenfor for mer informasjon.
Vedlikeholdsdose
Den høyeste dosen du tåler under titrering, vil bli din vedlikeholdsdose. Vedlikeholdsdosen er den dosen du skal fortsette å ta regelmessig fremover.
Legen din vil forskrive en passende tablettstyrke for vedlikeholdsdosen, slik at du kan ta én tablett om morgenen og én tablett om kvelden, i stedet for flere tabletter hver gang.
For en fullstendig beskrivelse av Uptravi tabletter, inkludert farger og merking, se pkt. 6 i dette pakningsvedlegget.
Etter hvert kan det hende legen din vil justere vedlikeholdsdosen din om det er behov for det.
Dersom du etter å ha tatt samme dose i lengre tid, på noe tidspunkt opplever bivirkninger du ikke kan tolerere eller bivirkninger som har innvirkning på dine daglige aktiviteter, ber vi deg kontakte legen din fordi det kan hende dosen din må reduseres. Det kan hende legen vil forskrive en enkelt-tablett med lavere styrke. Husk å levere ubrukte tabletter til kassering (se pkt. 5).
Ta Uptravi én gang om morgenen og én gang om kvelden, med ca. 12 timers mellomrom. Ta tablettene til måltider, siden det kan gjøre at du tåler medisinen bedre. Tablettdrasjeringen gir beskyttelse. Svelg tablettene hele sammen med et glass vann. Ikke del, knus eller tygg tablettene.
Dersom du tar for mye av Uptravi
Spør legen din om råd dersom du har tatt flere tabletter enn du skulle.
Dersom du har glemt å ta Uptravi
Dersom du glemmer å ta Uptravi, skal du ta en dose så snart du kommer på det og fortsette å ta tablettene til de vanlige tidspunktene. Dersom det snart er på tide å ta neste dose (mindre enn 6 timer før du vanligvis skulle tatt den), skal du hoppe over den glemte dosen og fortsette å ta medisinen til vanlig tid. Du skal ikke ta dobbel dose som erstatning for en glemt tablett.
Dersom du avbryter behandling med Uptravi
Dersom du plutselig stanser behandlingen med Uptravi, kan symptomene dine bli verre. Ikke avbryt behandlingen, såfremt ikke legen din ber deg om det. Det kan hende legen din ber deg redusere dosen gradvis før du slutter helt.
Dersom du av en eller annen grunn ikke tar Uptravi i mer enn 3 påfølgende dager (dersom du glemmer 3 morgendoser og 3 kveldsdoser, eller 6 påfølgende doser eller mer), må du kontakte legen din umiddelbart, siden det kan hende at dosen din må justeres for å unngå bivirkninger. Det kan hende legen din bestemmer at du skal starte behandlingen igjen på en lavere dose og gradvis øke til din tidligere vedlikeholdsdose.
Spør lege eller sykepleier dersom du har noen spørsmål om bruken av dette legemidlet.

4. Mulige bivirkninger
Som alle legemidler kan dette legemidlet forårsake bivirkninger, men ikke alle får det. Det kan hende at du opplever bivirkninger ikke bare under titreringsperioden når dosen din økes, men også senere når du har tatt samme dose i lang tid.
Dersom du opplever noen av disse bivirkningene: hodepine, diaré, kvalme, oppkast, kjevesmerte, muskelsmerte, bensmerte, leddsmerte eller rødme i ansiktet, og de er utolererbare eller ikke kan behandles, bør du kontakte legen din siden dosen du tar kan være for høy og kanskje må reduseres.
Svært vanlige bivirkninger (kan forekomme hos flere enn 1 av 10 personer)
  • Hodepine
  • Rødme (rødhet i ansiktet)
  • Kvalme og oppkast
  • Diaré
  • Kjevesmerte, muskelsmerte, leddsmerte, bensmerte
  • Nasofaryngitt (tett nese)
Vanlige bivirkninger (kan forekomme hos opptil 1 av 10 personer)
  • Anemi (lavt nivå av røde blodceller)
  • Hypertyreoidisme (overaktiv skjoldbruskkjertel)
  • Nedsatt matlyst
  • Vekttap
  • Hypotensjon (lavt blodtrykk)
  • Magesmerter, inkludert fordøyelsesbesvær
  • Smerte
  • Endring i noen blodprøveresultater, inkludert de som måler antall blodceller eller skjoldbruskkjertelens funksjon
  • Utslett, inkludert elveblest, kan forårsake en brennende eller sviende følelse og rødhet i huden
Mindre vanlige bivirkninger (kan forekomme hos opptil 1 av 100 personer)
  • Økt hjertefrekvens
Melding av bivirkninger
Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger, inkludert mulige bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget. Du kan også melde fra om bivirkninger direkte via meldeskjema som finnes på nettsiden til Statens legemiddelverk: www.legemiddelverket.no/pasientmelding. Ved å melde fra om bivirkninger bidrar du med informasjon om sikkerheten ved bruk av dette legemidlet.

5. Hvordan du oppbevarer Uptravi

Oppbevares utilgjengelig for barn.
Bruk ikke Uptravi etter utløpsdatoen som er angitt på esken og blisterbrettet etter "EXP". Utløpsdatoen er den siste dagen i den angitte måneden.
Dette legemidlet krever ingen spesielle oppbevaringsbetingelser.
Ingen spesielle forholdsregler for destruksjon.

6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

Sammensetning av Uptravi
Virkestoffet er seleksipag.
Uptravi 200 mikrogram filmdrasjerte tabletter inneholder 200 mikrogram seleksipag
Uptravi 400 mikrogram filmdrasjerte tabletter inneholder 400 mikrogram seleksipag
Uptravi 600 mikrogram filmdrasjerte tabletter inneholder 600 mikrogram seleksipag
Uptravi 800 mikrogram filmdrasjerte tabletter inneholder 800 mikrogram seleksipag
Uptravi 1000 mikrogram filmdrasjerte tabletter inneholder 1000 mikrogram seleksipag
Uptravi 1200 mikrogram filmdrasjerte tabletter inneholder 1200 mikrogram seleksipag
Uptravi 1400 mikrogram filmdrasjerte tabletter inneholder 1400 mikrogram seleksipag
Uptravi 1600 mikrogram filmdrasjerte tabletter inneholder 1600 mikrogram seleksipag
Andre innholdsstoffer er:
Tablettkjerne
Mannitol (E421)
Maisstivelse
Lavsubstituert hydroksypropylcellulose
Hydroksypropylcellulose
Magnesiumstearat
Filmdrasjering
Hypromellose
Propylenglykol
Titandioksid (E171)
Jernoksider (E172)
Karnaubavoks
Uptravi 200 mikrogram filmdrasjerte tabletter inneholder gult jernoksid (E172).
Uptravi 400 mikrogram filmdrasjerte tabletter inneholder rødt jernoksid (E172).
Uptravi 600 mikrogram filmdrasjerte tabletter inneholder rødt jernoksid og svart jernoksid (E172).
Uptravi 800 mikrogram filmdrasjerte tabletter inneholder gult jernoksid og svart jernoksid (E172).
Uptravi 1000 mikrogram filmdrasjerte tabletter inneholder rødt jernoksid og gult jernoksid (E172).
Uptravi 1200 mikrogram filmdrasjerte tabletter inneholder svart jernoksid og rødt jernoksid (E172).
Uptravi 1400 mikrogram filmdrasjerte tabletter inneholder gult jernoksid (E172).
Uptravi 1600 mikrogram filmdrasjerte tabletter inneholder svart jernoksid, rødt jernoksid og gult jernoksid (E172).
Hvordan Uptravi ser ut og innholdet i pakningen
Uptravi 200 mikrogram filmdrasjerte tabletter: Runde, lysegule, filmdrasjerte tabletter med “2” preget på den ene siden.
Uptravi 400 mikrogram filmdrasjerte tabletter: Runde, røde, filmdrasjerte tabletter med “4” preget på den ene siden.
Uptravi 600 mikrogram filmdrasjerte tabletter: Runde, lysfiolette, filmdrasjerte tabletter med “6” preget på den ene siden.
Uptravi 800 mikrogram filmdrasjerte tabletter: Runde, grønne, filmdrasjerte tabletter med “8” preget på den ene siden.
Uptravi 1000 mikrogram filmdrasjerte tabletter: Runde, oransje, filmdrasjerte tabletter med “10” preget på den ene siden.
Uptravi 1200 mikrogram filmdrasjerte tabletter: Runde, mørkfiolette, filmdrasjerte tabletter med “12” preget på den ene siden.
Uptravi 1400 mikrogram filmdrasjerte tabletter: Runde, mørkegule, filmdrasjerte tabletter med “14” preget på den ene siden.
Uptravi 1600 mikrogram filmdrasjerte tabletter: Runde, brune, filmdrasjerte tabletter med “16” preget på den ene siden.
Uptravi 200 mikrogram filmdrasjerte tabletter leveres i blisterpakninger med 10 eller 60 tabletter, og 60 eller 140 tabletter (titreringspakninger).
Uptravi 400 mikrogram, 600 mikrogram, 800 mikrogram, 1000 mikrogram, 1200 mikrogram, 1400 mikrogram og 1600 mikrogram filmdrasjerte tabletter leveres i blisterpakninger med 60 tabletter.
Ikke alle pakningsstørrelser vil nødvendigvis bli markedsført.
Innehaver av markedsføringstillatelsen
Janssen-Cilag International NV
Turnhoutseweg 30
B-2340 Beerse
Belgia
Tilvirker
Janssen Pharmaceutica NV
Turnhoutseweg 30
B-2340 Beerse
Belgia
Ta kontakt med den lokale representanten for innehaveren av markedsføringstillatelsen for ytterligere informasjon om dette legemidlet:
Norge
Janssen-Cilag AS
Tlf: +47 24 12 65 00
jacno@its.jnj.com
Dette pakningsvedlegget ble sist oppdatert 19.05.2022
Detaljert informasjon om dette legemidlet er tilgjengelig på nettstedet til Det europeiske legemiddelkontoret (the European Medicines Agency): http://www.ema.europa.eu og på nettstedet til www.felleskatalogen.no

TITRERINGSVEILEDNING - TITRERINGSPAKNINGSide 1

Uptravi filmdrasjerte tabletter
seleksipag
Titreringsveiledning
Oppstart av behandling med Uptravi
Les det medfølgende pakningsvedlegget før du begynner på behandlingen.
Rådfør deg med legen din dersom du opplever bivirkninger, da legen kan anbefale at du endrer dosen med Uptravi. Rådfør deg med legen din dersom du tar andre legemidler, da legen kan anbefale at du tar Uptravi kun én gang daglig.

Side 2

Innhold
Hvordan skal du ta Uptravi? - Side 4
Hvordan skal du trappe opp dosen din? - Side 6
Hva er trinnene? - Side 8
Når bør du trappe ned? - Side 10
Nedtrapping - side12

Side 3

Når du skal begynne med vedlikeholdsdosen din - side14
Dersom du glemmer å ta Uptravi. – side 16
Dersom du avbryter behandling med Uptravi – side 17
Titreringsdagbok – side 18

Side 4

Hvordan skal du ta Uptravi?
Uptravi er en medisin som tas hver morgen og kveld for behandling av pulmonal arteriell hypertensjon, også kalt PAH.
Startdosen av Uptravi er 200 mikrogram én gang om morgenen og én gang om kvelden.
Første inntak av Uptravi bør skje om kvelden.
Du bør ta hver dose med et glass vann, fortrinnsvis under et måltid.

Side 5

Det er 2 faser i behandlingen med Uptravi:
Titrering
De første ukene samarbeider du med legen din om å finne den dosen av Uptravi som er riktig for deg. Det kan hende legen din vil at du skal trappe opp fra startdosen til høyere doser av Uptravi. Det kan hende legen din vil at du skal trappe ned til en lavere dose. Denne prosessen kalles titrering. Den gjør at kroppen din gradvis blir vant til medisinen.
Vedlikehold
Når legen din har funnet den dosen som er riktig for deg, vil det bli den dosen du skal ta regelmessig fremover. Den kalles vedlikeholdsdosen.

Side 6

Hvordan skal du trappe opp dosen din?
Du skal starte med en dose på 200 mikrogram morgen og kveld, og etter å ha drøftet det med legen din eller sykepleier, trapper du opp til neste dose.
Første inntak av en økt dose skal skje om kvelden. Hvert trinn varer vanligvis ca. 1 uke. Det kan ta flere uker å finne den dosen som er riktig for deg.
Målet er å nå den dosen som er best egnet for å behandle deg.
Denne dosen vil bli din vedlikeholdsdose.

Side 7

Pasienter med PAH er forskjellige. Ikke alle ender opp med samme vedlikeholdsdose.
Noen pasienter skal ha 200 mikrogram morgen og kveld som sin vedlikeholdsdose, mens noen når høyeste dose på 1600 mikrogram morgen og kveld. Andre når en vedlikeholdsdose et sted mellom disse dosene. Det som er viktig er at du når den dosen som er best egnet for deg.

Side 10

Når bør du trappe ned?
Som med alle legemidler, kan det hende du opplever bivirkninger av Uptrvi når du trapper opp til høyere doser. Rådfør deg med legen din eller sykepleier dersom du får bivirkninger. Det finnes behandlinger som kan bidra til å lindre dem.
De vanligste bivirkningene (kan påvirke flere enn 1 av 10) ved bruk av Uptravi er:
  • Hodepine
  • Diaré
  • Kvalme
  • Oppkast
  • Kjevesmerte
  • Muskelsmerte
  • Bensmerte
  • Leddsmerte
  • Ansiktsrødme
For en fullstendig liste over bivirkninger; se pakningsvedlegget for mer informasjon.

Side 11

Dersom bivirkningene er utolererbare selv etter at legen din eller sykepleier har prøvd å behandle dem, kan det hende at han eller hun anbefaler at du trapper ned til en lavere dose.
Dersom legen din eller sykepleier ber deg trappe ned til en lavere dose, skal du ta én 200 mikrogram tablett mindre om morgenen og én mindre om kvelden.
Du skal bare trappe ned dersom du har snakket med PAH-legen din eller sykepleier. Denne nedtrappingsprosessen vil hjelpe deg med å finne den dosen som er riktig for deg, som også kalles din vedlikeholdsdose.

Side 12 og Side 13
Side 14

Når du skal begynne med vedlikeholdsdosen din
Den høyeste dosen du tåler under titrering, vil bli din vedlikeholdsdose. Vedlikeholdsdosen er den dosen du skal fortsette å ta regelmessig fremover. Legen din eller sykepleier vil forskrive en enkelttablett med samme styrke for vedlikeholdsdosen, slik at du kan ta bare én tablett om morgenen og én tablett om kvelden, i stedet for flere tabletter hver gang.

Side 15

Dersom din høyeste tolererte dose under titrering var for eksempel 1200 mikrogram én gang om morgenen og én gang om kvelden:
Etter hvert kan det hende legen din eller sykepleier vil justere vedlikeholdsdosen din om det er behov for det.

Side 16

Dersom du har glemmer å ta Uptravi
Dersom du glemmer en dose, skal du ta dosen så snart du kommer på det og deretter fortsette å ta tablettene til de vanlige tidspunktene. Dersom det er mindre enn 6 timer til du vanligvis skulle tatt neste dose, skal du hoppe over den glemte dosen og fortsette å ta medisinen til vanlig tid.
Du må ikke ta en dobbelt dose som erstatning for en glemt tablett.

Side 17

Dersom du avbryter behandling med Uptravi
Ikke avbryt behandlingen, såfremt ikke legen din eller sykepleier ber deg om det. Dersom du av en eller annen grunn ikke har tatt Uptravi i mer enn 3 påfølgende dager (dersom du har glemt 6 doser på rad), må du kontakte PAH-legen din eller sykepleier umiddelbart, siden det kan hende at dosen din må justeres for å unngå bivirkninger.
Det kan hende legen din eller sykepleier bestemmer at du skal starte behandlingen igjen på en lavere dose og gradvis øke til din tidligere vedlikeholdsdose.

Side 18

Titreringsdagbok
Les instruksjonene i pakningsvedlegget nøye.
De følgende dagboksidene kan hjelpe deg med å følge med på hvor mange tabletter du skal ta morgen og kveld under titreringen.
Bruk dem til å skrive ned hvor mange tabletter du tar morgen og kveld.
Hvert trinn varer vanligvis i cirka 1 uke, såfremt ikke legen din eller sykepleier bestemmer noe annet. Dersom dine titreringstrinn varer lenger enn 1 uke, er det ekstra dagboksider som kan hjelpe deg å følge med på dette.
Bruk side 20 til 27 for å følge med på de første ukene av behandlingen, når du bare bruker tabletter på 200 mikrogram (trinn 1-4).
Dersom du har fått forskrevet både 200 og 800 mikrogram tabletter, bruker du side 30 til 37 (trinn 5-8).

Side 19

Husk å snakke jevnlig med PAH-legen din eller sykepleier.
Skriv ned instruksjonene fra legen din eller sykepleier:
Legens telefonnummer og e-post:
Apotekfarmasøytens telefonnummer:
Merknader:

Side 20 og side 21
Side 22 og side 23
Side 24 og side 25
Side 26 og side 27
Side 28

Bruk de følgende dagboksidene dersom legen din eller sykepleier har forskrevet 800 mikrogram tabletter i tillegg til 200 mikrogram tabletter.
På dagboksidene kan du notere at du har tatt én 800 mikrogram tablett hver dag morgen og kveld, sammen med det forskrevne antall 200 mikrogram tabletter.

Side 29

Husk å snakke jevnlig med PAH-legen din eller sykepleier.
Skriv ned instruksjonene fra legen din eller sykepleier:
Legens telefonnummer og e-post:
Apotekfarmasøytens telefonnummer:
Merknader:

Side 30 og side 31
Side 32 og side 33
Side 34 og side 35
Side 36 og side 37
Side 38
Merknader