Plegridy Biogen

Les nøye gjennom dette pakningsvedlegget før du begynner å bruke dette legemidlet. Det inneholder informasjon som er viktig for deg.
  • Ta vare på dette pakningsvedlegget. Du kan få behov for å lese det igjen.
  • Spør lege, apotek eller sykepleier hvis du har flere spørsmål eller trenger mer informasjon.
  • Dette legemidlet er skrevet ut kun til deg. Ikke gi det videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer på sykdom som ligner dine.
  • Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger, inkludert mulige bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget. Se avsnitt 4.
I dette pakningsvedlegget finner du informasjon om:
  1. Hva Plegridy er og hva det brukes mot
  2. Hva du må vite før du bruker Plegridy
  3. Hvordan du bruker Plegridy
  4. Mulige bivirkninger
  5. Hvordan du oppbevarer Plegridy
  6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon
  7. Instruksjoner for injisering med Plegridy ferdigfylt penn

1. Hva Plegridy er og hva det brukes motHva Plegridy er

Virkestoffet i Plegridy er peginterferon beta-1a. Peginterferon beta-1a er en endret, langtidsvirkende form av interferon. Interferoner er naturlige stoffer som lages i kroppen for å bidra til å beskytte mot infeksjoner og sykdommer.
Hva Plegridy brukes mot
Dette legemidlet brukes til å behandle attakkvis multippel sklerose (relapserende-remitterende MS) hos voksne i alderen 18 år og oppover.
MS er en kronisk sykdom som påvirker sentralnervesystemet, inkludert hjernen og ryggmargen, der kroppens immunforsvar (det naturlige forsvarssystemet) ødelegger det beskyttende laget (myelin) som omgir nervene i hjernen og ryggmargen. Dette forstyrrer signalene mellom hjernen og andre deler av kroppen, og forårsaker symptomene på MS. Pasienter med attakkvis MS har perioder der sykdommen ikke er aktiv (remisjon) innimellom oppblussing av symptomer (attakk eller anfall).
Hver enkelt person har sitt eget sett av MS-symptomer. Disse kan være:
  • Problemer med balansen eller ørhet, problemer med å gå, stivhet og muskelspasmer, trøtthet, nummenhet i ansiktet, armene eller beina
  • Akutt eller kronisk smerte, blære- og tarmproblemer, seksuelle problemer, problemer med synet
  • Problemer med å tenke og konsentrere seg, depresjon.
Hvordan Plegridy virker
Plegridy ser ut til å virke ved å stoppe kroppens immunsystem fra å skade hjernen og ryggmargen. Dette kan bidra til å redusere antall anfall og bremse funksjonsnedsettelsen som MS gir. Behandling med Plegridy kan bidra til å forhindre at du blir verre, selv om det ikke vil helbrede MS.

2. Hva du må vite før du bruker Plegridy

Bruk ikke Plegridy
  • dersom du er allergisk overfor peginterferon beta-1a, interferon beta-1a eller noen av de andre innholdsstoffene i dette legemidlet (listet opp i avsnitt 6). Se avsnitt 4 for symptomene på en allergisk reaksjon.
  • dersom du har en alvorlig depresjon eller har selvmordstanker.
Advarsler og forsiktighetsreglerSnakk med lege dersom du har eller tidligere har hatt:
  • depresjon eller problemer som påvirker sinnsstemningen
  • selvmordstanker
  • Legen kan likevel forskrive Plegridy, men det er viktig å la legen få vite det dersom du tidligere har hatt en depresjon eller lignende problemer som påvirker sinnsstemningen.
Snakk med lege, apotek eller sykepleier før du injiserer Plegridy dersom du har noen av sykdommene som er nevnt nedenfor. Disse tilstandene kan bli verre mens du bruker Plegridy:
  • Alvorlige lever- eller nyreproblemer
  • Irritasjon på et injeksjonssted, som kan føre til skade i hud og vev (nekrose på injeksjonsstedet). Når du er klar til å injisere, følg nøye instruksjonene i avsnitt 7 “Instruksjoner for injisering med Plegridy ferdigfylt penn”, på slutten av pakningsvedlegget. Dette er for å minske risikoen for reaksjoner på injeksjonsstedet.
  • Epilepsi eller andre lidelser med anfall som ikke kontrolleres ved hjelp av legemidler
  • Hjerteproblemer, som kan gi symptomer som brystsmerte (angina), særlig etter å ha vært i aktivitet, hovne ankler, kortpustethet (kongestiv hjertesvikt) eller uregelmessig hjerterytme (arytmi).
  • Problemer med skjoldkjertelen
  • Lavt antall hvite blodceller eller blodplater, noe som kan medføre økt risiko for infeksjon eller blødning
Andre ting å ta hensyn til når du bruker Plegridy
  • Du vil måtte ta blodprøver for å bestemme antall blodceller, blodkjemi og nivået av leverenzymer. Dette vil bli gjort før du begynner å bruke Plegridy, med jevne mellomrom etter oppstart av behandling med Plegridy og deretter regelmessig under behandlingen, selv om du ikke har noen spesielle symptomer. Disse blodprøvene kommer i tillegg til prøver som vanligvis blir tatt for å følge opp MS.
  • Funksjonen av skjoldkjertelen vil bli kontrollert regelmessig eller når legen mener det er nødvendig.
  • Det kan oppstå blodpropp i de små blodårene under behandlingen. Disse blodproppene kan påvirke nyrene dine. Dette kan skje fra noen uker til flere år etter at du begynte å bruke Plegridy. Det kan hende legen vil kontrollere blodtrykket ditt, blodet (antall blodplater) og nyrefunksjonen.
Hvis du ved et uhell stikker deg selv eller noen andre med kanylen i Plegridy, skal det berørte området umiddelbart vaskes med såpe og vann, og lege eller sykepleier skal kontaktes så snart som mulig.
Barn og ungdom
Plegridy skal ikke brukes til barn og ungdom under 18 år. Sikkerhet og effekt av Plegridy i denne aldersgruppen er ikke kjent.
Andre legemidler og Plegridy
Plegridy bør brukes med forsiktighet sammen med legemidler som brytes ned i kroppen av en gruppe proteiner som kalles “cytokrom P450” (f.eks. enkelte legemidler som brukes mot epilepsi eller depresjon).
Snakk med lege eller apotek dersom du bruker, nylig har brukt eller planlegger å bruke andre legemidler, spesielt legemidler som brukes til behandling av epilepsi eller depresjon. Dette gjelder også alle reseptfrie legemidler.
Det kan hende du må minne annet helsepersonell på at du får behandling med Plegridy, f.eks. hvis du får forskrevet andre legemidler eller du må ta en blodprøve. Plegridy kan påvirke de andre legemidlene eller resultatet av prøvene.
Graviditet og amming
Snakk med lege eller apotek før du tar dette legemidlet dersom du er gravid eller ammer, tror at du kan være gravid eller planlegger å bli gravid.
Det forventes ingen skadelige effekter på nyfødte/spedbarn som ammes. Plegridy kan brukes under amming.
Kjøring og bruk av maskiner
Plegridy har ingen eller ubetydelig påvirkning på evnen til å kjøre bil og bruke maskiner.
Plegridy inneholder natrium
Dette legemidlet inneholder mindre enn 1 mmol natrium (23 mg), og er så godt som “natriumfritt”.

3. Hvordan du bruker Plegridy

Bruk alltid dette legemidlet nøyaktig slik legen eller apoteket har fortalt deg. Kontakt lege eller apotek hvis du er usikker.
Vanlig dose
Én injeksjon med Plegridy 125 mikrogram hver 14. dag (annenhver uke). Prøv å bruke Plegridy på samme tidspunkt og samme ukedag hver gang du injiserer.
Oppstart av behandling med Plegridy
Hvis du ikke har brukt Plegridy før, kan legen råde deg til å øke dosen gradvis slik at du kan venne deg til effekten av Plegridy før du får full dose. Du vil få en startpakning som inneholder de første to injeksjonene: én oransje penn med Plegridy 63 mikrogram (til dag 0) og én blå penn med Plegridy 94 mikrogram (til dag 14).
Etter dette vil du få en vedlikeholdspakning som inneholder grå penner med Plegridy 125 mikrogram (til dag 28 og deretter annenhver uke).
Les instruksjonene i avsnitt 7 “Instruksjoner for injisering med Plegridy ferdigfylt penn” på slutten av dette pakningsvedlegget før du begynner å bruke Plegridy.
Bruk tabellen som er trykt på innsiden av lokket på startpakningen for å holde rede på datoene du injiserer.
Injisere selv
Plegridy skal injiseres under huden (subkutan injeksjon). Bytt på stedene du bruker når du injiserer. Ikke bruk samme injeksjonssted flere ganger etter hverandre.
Du kan selv injisere Plegridy uten hjelp fra legen, dersom du har fått opplæring i hvordan dette skal gjøres.
  • Les og følg rådene i bruksanvisningen i avsnitt 7 “Instruksjoner for injisering med Plegridy ferdigfylt penn” før du begynner.
  • Spør lege eller sykepleier om hjelp dersom du har problemer med å håndtere pennen.
Hvor lenge Plegridy skal brukes
Legen vil informere deg om hvor lenge du må fortsette å bruke Plegridy. Det er viktig at du fortsetter å bruke Plegridy regelmessig. Ikke gjør noen endringer uten at legen gir deg beskjed om dette.
Dersom du bruker for mye av Plegridy
Du skal injisere Plegridy bare én gang annenhver uke.
  • Dersom du har brukt mer enn én injeksjon med Plegridy i løpet av 7 dager, må du umiddelbart kontakte lege eller sykepleier.
Dersom du har glemt å bruke Plegridy
Du skal injisere Plegridy én gang annenhver uke. Denne regelmessige planen bidrar til å gi en så jevn behandling som mulig.
Hvis du går glipp av injeksjon på den vanlige dagen, injiser så snart du kan og fortsett deretter som vanlig. Du skal likevel ikke injisere mer enn én gang i løpet av en 7-dagers periode. Du må ikke sette to injeksjoner som erstatning for en injeksjon du har glemt.
Spør lege, apotek eller sykepleier dersom du har noen spørsmål om bruken av dette legemidlet.

4. Mulige bivirkninger
Som alle legemidler kan dette legemidlet forårsake bivirkninger, men ikke alle får det.
Alvorlige bivirkninger
  • Leverproblemer
    (vanlige - forekommer hos opptil 1 av 10 personer)
    Dersom du får noen av disse symptomene:
  • gulfarging av huden eller det hvite i øynene (gulsott)
  • kløe overalt
  • kvalme og oppkast
  • huden får lett blåmerker
    • Kontakt lege øyeblikkelig. Dette kan være tegn på leverproblemer.
  • Depresjon
    (vanlige - forekommer hos opptil 1 av 10 personer)
    Dersom du:
  • føler deg uvanlig trist, engstelig eller verdiløs, eller
  • får selvmordstanker
    • Kontakt lege øyeblikkelig.
  • Alvorlig allergisk reaksjon
    (mindre vanlige - forekommer hos opptil 1 av 100 personer)
    Dersom du får noe av dette:
  • pustevansker
  • hevelse i ansiktet (lepper, tunge eller svelg)
  • hudutslett eller rødhet
    • Kontakt lege øyeblikkelig.
  • Anfall
    (mindre vanlige - forekommer hos opptil 1 av 100 personer)
    Hvis du får kramper eller anfall
    • Kontakt lege øyeblikkelig.
  • Skade på injeksjonsstedet
    (sjeldne - forekommer hos opptil 1 av 1000 personer)
    Dersom du får noen av disse symptomene:
  • sprekker i huden sammen med hevelse, betennelse eller væske som lekker rundt injeksjonsstedet
    • Snakk med lege.
  • Nyreproblemer, inkludert arrdannelse som kan gi nedsatt nyrefunksjon
    (sjeldne - forekommer hos opptil 1 av 1000 personer)
    Dersom du får noen av eller alle disse symptomene:
  • skummende urin
  • utmattelse (fatigue)
  • hevelse, spesielt i ankler og øyelokk, og vektøkning.
    • Kontakt lege fordi dette kan være tegn på nyreproblemer.
  • Blodproblemer
    (sjeldne - forekommer hos opptil 1 av 1000 personer)
    Følgende kan forekomme: Blodpropp i de små blodårene som kan påvirke nyrene dine (trombotisk trombocytopenisk purpura eller hemolytisk-uremisk syndrom). Symptomene kan være at du lettere får blåmerker, blødning, feber, ekstrem svakhet, hodepine, svimmelhet eller ørhet. Det kan hende legen finner endringer i blodet og nyrefunksjonen din.
Dersom du får noen av eller alle disse symptomene:
  • økt dannelse av blåmerker eller blødning
  • ekstrem svakhet
  • hodepine, svimmelhet eller ørhet
    • Kontakt lege øyeblikkelig.
Andre bivirkninger
Svært vanlige bivirkninger
(forekommer hos flere enn 1 av 10 personer)
  • influensalignende symptomer. Disse symptomene er ikke egentlig influensa, se nedenfor. Du kan ikke smitte andre.
  • hodepine
  • muskelsmerter (myalgi)
  • smerter i ledd, armer, bein eller nakke (artralgi)
  • frysninger
  • feber
  • føle seg svak og trøtt (asteni)
  • rødhet, kløe eller smerte rundt stedet du har satt injeksjonen
    • Kontakt lege dersom noen av bivirkningene er plagsomme.
Influensalignende symptomer
Influensalignende symptomer er mer vanlig når du begynner å bruke Plegridy. Når du fortsetter med injeksjonene vil symptomene gradvis avta. Se nedenfor for enkle måter å håndtere eventuelle influensalignende symptomer.
Tre enkle måter som kan hjelpe til med å dempe de influensalignende symptomene:
  1. Vurder tidspunktet for når du skal injisere Plegridy. Start og slutt av influensalignende symptomer varierer fra pasient til pasient. I gjennomsnitt starter influensalignende symptomer ca. 10 timer etter injeksjonen og varer mellom 12 og 24 timer.
  2. Ta paracetamol eller ibuprofen en halvtime før injeksjonen med Plegridy, og fortsett å ta paracetamol eller ibuprofen så lenge du har de influensalignende symptomene. Snakk med lege eller apotek om hvor mye og hvor lenge du skal ta det.
  3. Hvis du har feber bør du drikke mye vann, slik at du har nok vann i kroppen.
Vanlige bivirkninger
(forekommer hos opptil 1 av 10 personer)
  • kvalme eller oppkast
  • håravfall (alopesi)
  • kløe i huden (pruritus)
  • økt kroppstemperatur
  • endringer rundt det stedet du har satt injeksjonen, som f.eks. hevelse, betennelse, blåmerker, varme, utslett eller fargeendring
  • endringer i blodet som kan forårsake trøtthet eller nedsatt evne til å bekjempe infeksjoner
  • økt mengde leverenzymer i blodet (vil kunne ses i blodprøver)
    • Kontakt lege dersom noen av bivirkningene er plagsomme.
Mindre vanlige bivirkninger
(forekommer hos opptil 1 av 100 personer)
  • elveblest
  • endringer i blodet som kan forårsake uforklarlige blåmerker eller blødninger.
    • Kontakt lege dersom noen av bivirkningene er plagsomme.
Hyppighet ikke kjent
(hyppighet kan ikke anslås ut fra tilgjengelige data)
  • pulmonal arteriell hypertensjon: En sykdom med betydelig innsnevring av blodårene i lungene, noe som fører til høyt blodtrykk i blodårene som frakter blod fra hjertet til lungene. Pulmonal arteriell hypertensjon er sett ved ulike tidspunkt under behandlingen, også flere år etter oppstart av behandlingen med interferon beta-preparater.
For lettere å kunne spore dette legemidlet skal legen eller apoteket registrere navnet og Lot-nummeret til legemidlet du har fått, i pasientjournalen din. Det kan også være lurt at du selv noterer disse detaljene, i tilfelle du blir spurt om denne informasjonen i fremtiden.
Melding av bivirkninger
Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger. Dette gjelder også bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget. Du kan også melde fra om bivirkninger direkte via meldeskjema som finnes på nettsiden til Statens legemiddelverk: www.legemiddelverket.no/pasientmelding. Ved å melde fra om bivirkninger bidrar du med informasjon om sikkerheten ved bruk av dette legemidlet.

5. Hvordan du oppbevarer Plegridy

Oppbevares utilgjengelig for barn.
Bruk ikke dette legemidlet etter utløpsdatoen som er angitt på esken etter “Utløpsdato” og på etiketten etter “EXP”. Utløpsdatoen er den siste dagen i den angitte måneden.
  • Oppbevares i originalpakningen for å beskytte mot lys. Åpne pakningen bare når du trenger en ny penn.
  • Oppbevares i kjøleskap (2-8ºC).
  • Skal ikke fryses. Kast all Plegridy som har vært frosset ved et uhell.
  • Plegridy kan også oppbevares utenfor kjøleskap ved romtemperatur (høyst 25ºC) i opptil 30 dager, men må beskyttes mot lys.
    • Pakninger kan tas ut av kjøleskapet og deretter legges tilbake mer enn én gang hvis det er nødvendig.
    • Sørg for at tiden pennene oppbevares utenfor kjøleskap ikke er mer enn 30 dager til sammen.
    • Kast alle penner som har vært oppbevart utenfor kjøleskap i mer enn 30 dager.
    • Hvis du er usikker på hvor mange dager en penn har vært oppbevart utenfor kjøleskap, skal pennen kastes.
  • Bruk ikke dette legemidlet hvis du oppdager at:
    • pennen er ødelagt.
    • oppløsningen er farget eller uklar, eller du ser partikler som flyter i den.
  • Legemidler skal ikke kastes i avløpsvann eller sammen med husholdningsavfall. Spør på apoteket hvordan du skal kaste legemidler som du ikke lenger bruker. Disse tiltakene bidrar til å beskytte miljøet.

6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

Sammensetning av Plegridy
Virkestoff er peginterferon beta-1a.
Hver 63 mikrogram ferdigfylt penn inneholder 63 mikrogram peginterferon beta-1a i 0,5 ml injeksjonsvæske, oppløsning.
Hver 94 mikrogram ferdigfylt penn inneholder 94 mikrogram peginterferon beta-1a i 0,5 ml injeksjonsvæske, oppløsning.
Hver 125 mikrogram ferdigfylt penn inneholder 125 mikrogram peginterferon beta-1a i 0,5 ml injeksjonsvæske, oppløsning.
Andre innholdsstoffer er: Natriumacetattrihydrat, konsentrert eddiksyre, argininhydroklorid, polysorbat 20 og vann til injeksjonsvæsker (se avsnitt 2 “Plegridy inneholder natrium”).
Hvordan Plegridy ser ut og innholdet i pakningen
Plegridy er en klar og fargeløs injeksjonsvæske, oppløsning, i en ferdigfylt penn av glass, med en påfestet kanyle.
Pakningsstørrelser:
  • Plegridy startpakning inneholder én oransje ferdigfylt penn med 63 mikrogram og én blå ferdigfylt penn med 94 mikrogram.
  • De grå pennene med 125 mikrogram leveres i pakninger med enten to eller seks ferdigfylte penner.
Ikke alle pakningsstørrelser vil nødvendigvis være i handelen.
Innehaver av markedsføringstillatelsen
Biogen Netherlands B.V.
Prins Mauritslaan 13
1171 LP Badhoevedorp
Nederland
Tilvirker
FUJIFILM Diosynth Biotechnologies Denmark ApS
Biotek Allé 1DK-3400 Hillerød
Danmark
Biogen Netherlands B.V.
Prins Mauritslaan 13
1171 LP Badhoevedorp
Nederland
Ta kontakt med den lokale representanten for innehaveren av markedsføringstillatelsen for ytterligere informasjon om dette legemidlet:
Biogen Norway AS
Tlf. +47 23 40 01 00
Dette pakningsvedlegget ble sist oppdatert 30.03.2023
Andre informasjonskilder
Detaljert informasjon om dette legemidlet er tilgjengelig på nettstedet til Det europeiske legemiddelkontoret (the European Medicines Agency): http://www.ema.europa.eu og på nettstedet til www.felleskatalogen.no

Instruksjoner for injisering med Plegridy ferdigfylt penn

Advarsel! Ikke fjern hetten før du er klar til å injisere.
Hvordan du injiserer Plegridy
Les denne bruksanvisningen før du begynner å bruke Plegridy og hver gang du får en ny utlevering på resepten din. Det kan ha kommet ny informasjon. Denne informasjonen erstatter ikke samtaler med lege eller sykepleier om din sykdomstilstand eller behandling.
Merk:
  • Før du bruker pennen for første gang, skal legen eller sykepleieren vise deg hvordan du eller din omsorgsperson klargjør og injiserer med pennen.
  • Pennen er kun beregnet til bruk under huden (subkutant).
  • Hver penn kan kun brukes én gang.
Ikke del pennen med andre. Dette for å unngå at en infeksjon overføres til dem eller at du får en infeksjon fra dem.
Ikke bruk mer enn 1 penn hver 14. dag (annenhver uke).
Ikke bruk pennen dersom den har falt i gulvet eller er synlig skadet.
Doseplan
Startpakningen inneholder de to første injeksjonene slik at du gradvis kan venne deg til dosen. Velg riktig penn fra en pakning.
Ikke bruk mer enn én penn i en 14-dagers periode (annenhver uke).
Utstyr du trenger til din injeksjon med Plegridy-penn:
  • 1 Plegridy-penn (se figur A)
Før bruk - De ulike delene av Plegridy-pennen (figur A)
Advarsel! Ikke fjern hetten før du er klar til å injisere. Dersom du fjerner hetten, ikke sett den tilbake på pennen. Dette kan føre til at pennen låses.
Annet utstyr som ikke følger med i pakningen (se figur B):
Klargjøre for injeksjonTrinn 1: Ta pennen din ut av kjøleskapet.
a. Ta Plegridy-pakningen ut av kjøleskapet og velg den riktige pennen (dosen) fra pakningen.
b. Etter å ha tatt ut én penn, lukk pakningen og legg pakningen tilbake i kjøleskapet.
c. La pennen tempereres til romtemperatur i minst 30 minutter.
Ikke bruk varmekilder, som f.eks. varmt vann, til å varme opp pennen.
Trinn 2: Finn frem utstyret du trenger og vask hendene.
a. Finn en godt opplyst, ren, flat overflate, f.eks. et bord. Finn frem alt utstyret du trenger for å gi deg selv eller få en injeksjon.
b. Vask hendene med såpe og vann.
Trinn 3: Kontroller Plegridy-pennen (se figur C)
a. Kontroller vinduet som viser injeksjonsstatus. De grønne stripene skal være synlige.
b. Sjekk utløpsdatoen.
c. Kontroller legemiddelvinduet og forsikre deg om at legemidlet er klart og fargeløst.
Ikke bruk pennen dersom:
  • De grønne stripene ikke er synlige i vinduet for injeksjonsstatus.
  • Den har gått ut på dato.
  • Væsken er farget, uklar eller inneholder flytende partikler.
Merk: Det kan hende du ser luftbobler i legemiddelvinduet. Dette er normalt og vil ikke påvirke dosen din.
Ikke bruk pennen dersom den har falt i gulvet eller er synlig skadet.
Trinn 4: Velg og rengjør injeksjonsstedet

a. Velg et injeksjonssted på låret, magen eller baksiden av overarmen (se markerte områder i figur D).
  • Dersom noen områder er vanskelige å nå, be om hjelp fra en omsorgsperson som har fått opplæring.
Ikke sett en injeksjon i et område på kroppen der huden er irritert, øm, rød, har blåmerker, er tatovert, infisert eller har arr.
Ikke sett en injeksjon direkte i navlen.
b. Tørk huden med en spritserviett.
Merk: Ikke berør eller blås på dette området igjen før injeksjonen.
c. La injeksjonsstedet tørke av seg selv før du injiserer dosen.
Sette injeksjonenTrinn 5: Trekk hetten av Plegridy-pennen
a. Trekk pennens hette rett av og legg den til side (se figur E). Pennen er nå klar til injeksjon.
Advarsel! Ikke berør, rengjør eller manipuler kanylebeskyttelsen. Du kan stikke deg på kanylen eller pennen kan låses.
Advarsel! Ikke sett hetten tilbake på pennen. Dette kan låse pennen.
Trinn 6: Sett injeksjonen
a. Hold pennen over injeksjonsstedet. Forsikre deg om at de grønne stripene er synlige i vinduet som viser injeksjonsstatus (se figur F).
  • Hold pennen vinkelrett (90º vinkel) over injeksjonsstedet.
Advarsel! Ikke la pennen hvile mot injeksjonsstedet før du er klar til å injisere. Dette kan føre til at pennen utilsiktet låses.
b. Press pennen bestemt ned på injeksjonsstedet, og fortsett å holde pennen på denne måten. Når du hører at klikkelydene begynner, vet du at injeksjonen pågår (se figur G).
c. Fortsett å holde pennen fast nede på injeksjonsstedet til klikkelydene har stoppet (se figur H).
Ikke løft pennen opp fra injeksjonsstedet før klikkelydene stopper og grønne haker er synlig i vinduet som viser injeksjonsstatus.
Advarsel! Dersom du ikke hører klikkelyder eller grønne haker ikke er synlig i vinduet som viser injeksjonsstatus etter et forsøk på å injisere, kan pennen ha blitt låst, og det er mulig at du ikke har fått injeksjonen. Du skal da kontakte legen din, sykepleier eller apotek.
Trinn 7: Fjern Plegridy-pennen fra injeksjonsstedet
a. Etter at klikkelyden har stoppet, løft pennen opp fra injeksjonsstedet. Kanylebeskyttelsen vil bli forlenget slik at den dekker kanylen, og låses (se figur I).
  • Dersom du ser blod på injeksjonsstedet, tørk det av med kompressen og sett på en selvklebende bandasje eller et plaster.
Trinn 8: Kontroller for å forsikre deg om at du har fått hele dosen av Plegridy (se figur J)

a. Kontroller vinduet som viser injeksjonsstatus. De grønne hakene skal være synlige.
b. Kontroller legemiddelvinduet. Det gule stempelet skal være synlig.
Etter injeksjonen
Etter bruk - De ulike delene av Plegridy-pennen (se figur K):
Merk: Etter at pennen er fjernet fra injeksjonsstedet, vil kanylebeskyttelsen låses for å beskytte mot kanylestikk. Ikke sett hetten tilbake på pennen.
Trinn 9: Kaste den brukte Plegridy-pennen
  • Snakk med lege, apotek eller sykepleier om hvordan den brukte pennen skal kastes.
Ikke sett hetten tilbake på pennen.
Trinn 10: Pleie av injeksjonsstedet
  • Sett en kompress eller selvklebende bandasje eller et plaster på injeksjonsstedet hvis det er nødvendig.
Trinn 11: Sjekk injeksjonsstedet
  • Sjekk injeksjonsstedet etter 2 timer, for å se om det er rødt, hovent eller ømt.
  • Kontakt lege eller sykepleier dersom du får en hudreaksjon og den ikke forsvinner etter et par dager.
Noter dato og injeksjonssted
  • Noter dato og injeksjonssted for hver injeksjon.
  • For injeksjonene fra startpakningen kan du bruke den trykte tabellen på innsiden av lokket på startpakningen.
Generelle advarsler
Plegridy-pennen skal ikke brukes om igjen.
Ikke la andre bruke din Plegridy-penn.
  • Oppbevar Plegridy-pennen og alle legemidler utilgjengelig for barn.
Oppbevaring
  • Anbefalt oppbevaring er i kjøleskap, ved kontrollert temperatur 2ºC til 8ºC, i lukket originaleske for å beskytte mot lys.
  • Ved behov kan Plegridy oppbevares i lukket originaleske utenfor kjøleskap ved høyst 25ºC i opptil 30 dager.
  • Plegridy kan tas ut av kjøleskapet og legges tilbake hvis det er nødvendig. Total samlet tid utenfor kjøleskap ved en temperatur på høyst 25ºC, skal ikke overstige 30 dager.
Skal ikke fryses eller utsettes for høye temperaturer.