Sertralin Bluefish Bluefish

Les nøye gjennom dette pakningsvedlegget før du begynner å bruke dette legemidlet. Det inneholder informasjon som er viktig for deg.
  • Ta vare på dette pakningsvedlegget. Du kan få behov for å lese det igjen.
  • Spør lege, apotek eller sykepleier hvis du har flere spørsmål eller trenger mer informasjon.
  • Dette legemidlet er skrevet ut kun til deg. Ikke gi det videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer på sykdom som ligner dine.
  • Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger. Dette gjelder også bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget. Se avsnitt 4.
I dette pakningsvedlegget finner du informasjon om:
  1. Hva Sertralin Bluefish er og hva det brukes mot
  2. Hva du må vite før du bruker Sertralin Bluefish
  3. Hvordan du bruker Sertralin Bluefish
  4. Mulige bivirkninger
  5. Hvordan du oppbevarer Sertralin Bluefish
  6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

1. Hva Sertralin Bluefish er og hva det brukes mot

Sertralin Bluefish inneholder virkestoffet sertralin. Sertralin tilhører en gruppe legemidler som kalles selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI). Disse legemidlene brukes til å behandle depresjon og/eller angstlidelser.
Sertralin Bluefish kan brukes i behandlingen av:
  • depresjon og forebygging av tilbakefall av nye episoder med depresjon (hos voksne)
  • sosial angstlidelse (hos voksne)
  • post-traumatisk stresslidelse (PTSD) (hos voksne)
  • panikklidelse (hos voksne)
  • tvangslidelse (OCD) (hos voksne samt barn og ungdom i aldersgruppen 6-17 år)
Depresjon er en klinisk sykdom og symptomer på dette er at du kan føle deg trist, ikke være i stand til å sove ordentlig eller nyte livet slik du er vant til.
Tvangslidelse og panikklidelse er sykdommer som er knyttet til angst, og symptomer på dette kan være at du i lengre tid er plaget av tvangstanker som får deg til å utføre gjentatte tvangshandlinger.
Post-traumatisk stresslidelse er en tilstand som kan oppstå etter en svært traumatisk og følelsesladet opplevelse, og noen av symptomene likner de du kan oppleve ved depresjon og angst. Sosial angstlidelse (sosial fobi) er en sykdom knyttet til angst. Den kjennetegnes ved en følelse av intens angst eller bekymring i sosiale situasjoner (for eksempel når du snakker med fremmede eller foran grupper av mennesker, når du spiser eller drikker sammen med andre, eller du bekymrer deg for at du kan oppføre deg på en måte som gjør det pinlig for deg).
Legen din har vurdert at dette legemidlet er egnet til å behandle din sykdom.
Du bør snakke med legen din dersom du er usikker på hvorfor du har fått Sertralin Bluefish.

2. Hva du må vite før du bruker Sertralin Bluefish

Bruk ikke Sertralin Bluefish
  • dersom du er allergisk overfor sertralin eller noen av de andre innholdsstoffene i dette legemidlet (listet opp i avsnitt 6).
  • dersom du bruker eller har brukt såkalte monoaminoksidasehemmere (MAO-hemmere, f.eks. selegilin eller moklobemid) eller legemidler som likner på MAO-hemmere (f.eks. linezolid). Dersom du avslutter behandlingen med sertralin, må du vente i minst 1 uke før du starter behandling med en MAO-hemmer. Etter at du har avsluttet behandling med en MAO-hemmer, må du vente minst 2 uker før du kan starte behandling med Sertralin Bluefish.
  • dersom du tar et annet legemiddel kalt pimozid (et legemiddel mot sinnslidelser som psykose).
Advarsler og forsiktighetsregler
Snakk med lege, apotek eller sykepleier før du tar Sertralin Bluefish.
Et legemiddel passer ikke alltid for alle. Snakk med legen din før du tar Sertralin Bluefish dersom du har eller har hatt noen av de følgende tilstandene dersom:
  • du har epilepsi (anfall) eller tidligere krampeanfall. Dersom du får et anfall, må du umiddelbart ta kontakt med lege.
  • du tidligere har hatt en manisk depressiv lidelse (bipolar lidelse) eller schizofreni. Dersom du opplever en manisk episode, må du umiddelbart ta kontakt med lege.
  • du har, eller tidligere har hatt tanker om å skade deg selv eller begå selvmord (se "Selvmordstanker og forverring av din depresjon eller angstlidelse").
  • du har serotonergt syndrom, en potensielt livstruende tilstand. I sjeldne tilfeller kan dette syndromet oppstå når du tar visse medisiner samtidig med sertralin. (For symptomer, se avsnitt 4. "Mulige bivirkninger"). Legen din vil ha sagt fra til deg dersom du har hatt dette tidligere.
  • du har lavt natriumnivå i blodet, siden dette kan opptre som et resultat av behandling med Sertralin Bluefish. Du bør også informere legen din dersom du tar legemidler mot høyt blodtrykk, siden noen av disse legemidlene kan endre natriumnivået i blodet ditt.
  • du er litt opp i årene, da du har en høyere risiko for å få lavt natriumnivå i blodet (se ovenfor).
  • du har diabetes. Sertralin Bluefish kan endre dine blodsukkerverdier, og det er mulig at dosen av medisiner du tar for diabetes må justeres.
  • du har leversykdom; legen kan beslutte at du skal ha en lavere dose Sertralin Bluefish.
  • du får elektrosjokkbehandling (ECT).
  • du har hatt blødningsforstyrrelser (tendens til å utvikle bloduttredelser) eller har tatt legemidler som tynner ut blodet (for eksempel acetylsalisylsyre eller warfarin) eller som kan øke risikoen for blødninger eller hvis du er gravid (se "Graviditet, amming og fertilitet").
  • du er barn eller ungdom under 18 år. Sertralin Bluefish skal kun brukes til behandling av barn og ungdom mellom 6 og 17 år med en tvangslidelse (OCD). Dersom du får behandling for denne sykdommen vil legen ønske å følge deg nøye opp (se under "Barn og ungdom").
  • du har øyeproblemer, som visse typer av grønn stær (glaukom, økt trykk i øyet).
  • du har blitt fortalt at du har et avvik i målingen etter et elektrokardiogram (EKG) av hjertet, kjent som forlenget QT-tid.
  • dersom du har hjertesykdom, lavt kaliumnivå eller lavt magnesiumnivå, familiehistorie med QT-forlengelse, langsom hjerterytme eller samtidig bruker legemidler som forlenger QT-tiden.
Rastløshet/akatisi
Bruk av sertralin har vært forbundet med plagsom rastløshet og behov for å bevege seg, ofte i en slik grad at du blir ute av stand til å sitte eller stå stille (akatisi). Det er mest sannsynlig at dette skjer under de første ukene av behandlingen. Det kan være skadelig å øke dosen, så dersom du får slike symptomer, bør du snakke med legen din.
Abstinenssymptomer
Bivirkninger i forbindelse med avslutning av behandling (abstinenssymptomer) er vanlig, spesielt hvis behandlingen avsluttes brått (se avsnitt 3 "Dersom du avbryter behandling med Sertralin Bluefish" og avsnitt 4 "Mulige bivirkninger"). Risikoen for abstinenssymptomer avhenger av behandlingsvarighet, dosering og hvor raskt doseringen trappes ned. Slike symptomer er vanligvis av mild til moderat alvorlighetsgrad. Hos noen pasienter kan de imidlertid bli alvorlige. De forekommer vanligvis i løpet av de første dagene etter behandlingsstopp. Vanligvis vil slike symptomer forsvinne av seg selv og
avta innen 2 uker. Hos noen pasienter kan de vare lenger (2-3 måneder eller mer). Ved avslutning av behandling med sertralin anbefales en gradvis dosereduksjon over en periode på flere uker eller måneder, og du bør alltid diskutere beste måte å avslutte behandlingen på med legen din.
Selvmordstanker og forverring av din depresjon eller angstlidelse
Dersom du er deprimert og/eller har angstlidelser, kan du noen ganger ha tanker om å skade deg selv eller begå selvmord. Disse tankene kan forsterkes når du begynner å ta antidepressiva fordi det tar litt tid før dette legemidlet begynner å virke. Vanligvis tar det ca to uker, men noen ganger lengre tid før legemidlet virker.
Det er mer sannsynlig at du tenker på denne måten dersom
  • du tidligere har hatt tanker om å begå selvmord eller skade deg selv.
  • du er en ung voksen. Informasjon fra kliniske studier har vist en økt risiko for selvmordsrelatert oppførsel hos voksne under 25 år som led av psykiske sykdommer og som ble behandlet med antidepressiva.
Dersom du på noe tidspunkt har tanker om å skade deg selv eller begå selvmord, må du kontakte legen din eller et sykehus øyeblikkelig.
Det kan være nyttig for deg å fortelle en slektning eller nær venn at du er deprimert eller har en angstlidelse og be dem lese dette pakningsvedlegget. Du kan be dem fortelle deg det dersom de tror at din depresjon eller angst har blitt verre, eller om de er bekymret over endringer i oppførselen din.
Seksuell dysfunksjon
Legemidler som Sertralin Bluefish (såkalte SSRIer) kan forårsake symptomer på seksuell dysfunksjon (se avsnitt 4). I noen tilfeller har disse symptomene fortsatt etter at behandlingen er avsluttet.
Barn og ungdom
Sertralin bør vanligvis ikke brukes til behandling av barn og ungdom under 18 år, med unntak av pasienter med tvangslidelse (OCD). Det er en økt risiko for bivirkninger som selvmordsforsøk, tanker om å skade seg selv eller begå selvmord (selvmordstanker) og fiendtlighet (hovedsakelig aggresivitet, opposisjonell adferd og sinne) når de behandles med denne typen legemidler. Det er likevel mulig at legen velger å foreskrive Sertralin Bluefish til en pasient under 18 år dersom det er til pasientens eget beste. Dersom legen har foreskrevet Sertralin Bluefish til deg og du er under 18 år og du ønsker å diskutere dette, ta kontakt med legen.
Hvis noen av symptomene ovenfor oppstår eller forverres mens du tar Sertralin Bluefish, bør du også informere legen. Langtids sikkerhetsdata for Sertralin Bluefish vedrørende vekst, modning, læring (kognitiv utvikling) og adferdsutvikling ble evaluert i en langtidsstudie på mer enn 900 barn i alderen 6 til 16 år som ble overvåket over en 3-årsperiode. Samlet sett viste resultatene av studien at barn behandlet med sertralin utviklet seg normalt unntatt en lett vektøkning hos de som ble behandlet med høyere dose.
Andre legemidler og Sertralin Bluefish
Snakk med lege eller apotek dersom du bruker, nylig har brukt eller planlegger å bruke andre legemidler.
Visse legemidler kan påvirke virkningen av Sertralin Bluefish, og Sertralin Bluefish kan redusere effekten av andre legemidler som du tar samtidig.
Du kan få alvorlige bivirkninger dersom du tar Sertralin Bluefish sammen med følgende legemidler
  • såkalte monoaminoksidasehemmere (MAO-hemmere), som moklobemid (til behandling av depresjon) og selegilin (til behandling av Parkinsons sykdom) og antibiotikumet linezolid og metylenblått (til behandling av høyt nivå av methemoglobin i blodet). Bruk ikke Sertralin Bluefish sammen disse legemidlene.
  • legemidler til behandling av psykiske lidelser som psykose (pimozid). Bruk ikke Sertralin Bluefish sammen med pimozid.
Snakk med legen din dersom du tar følgende legemidler
  • urtepreparater som inneholder johannesurt (Hypericum perforatum). Virkningen av johannesurt kan vedvare i 1-2 uker.
  • preparater som inneholder aminosyren tryptofan.
  • legemidler til behandling av sterke eller kroniske smerter (opioider, f.eks. tramadol, fentanyl).
  • legemidler som brukes til narkose (fentanyl, mivakurium og suksameton).
  • legemidler til behandling av opioidavhengighet og smerter (buprenorfin).
  • legemidler til behandling av migrene (f.eks. sumatriptan).
  • blodfortynnende legemidler (f.eks. warfarin).
  • legemidler til behandling av smerte/artritt (f.eks. metamizol, ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) som ibuprofen og acetylsalisylsyre).
  • beroligende legemidler (diazepam).
  • diuretika (også kalt vanndrivende legemidler).
  • legemidler til behandling av epilepsi (fenytoin, fenobarbital, karbamazepin).
  • legemidler til behandling av diabetes (tolbutamid).
  • legemidler til behandling av for mye magesyre, magesår og halsbrann (cimetidin, omeprazol, lanzoprazol, pantoprazol, rabeprazol).
  • legemidler til behandling av manier og depresjon (litium).
  • andre legemidler til behandling av depresjon (som f.eks. amitriptylin, nortriptylin, nefazodon, fluoksetin, fluvoksamin).
  • legemidler til behandling av schizofreni eller andre psykiske lidelser (som f.eks. perfenazin, levomepromazin og olanzapin).
  • legemidler som brukes til behandling av høyt blodtrykk, brystsmerter eller for å regulere hjerteslagenes hastighet og rytme (som verapamil, diltiazem, flekainid, propafenon).
  • legemidler som brukes til behandling av bakterieinfeksjoner (som rifampicin, klaritromycin, telitromycin, erytromycin).
  • legemidler som brukes til behandling av soppinfeksjoner (som ketokonazol, itrakonazol, posakonazol, vorikonazol, flukonazol).
  • legemidler som brukes til behandling av hiv/aids og hepatitt C (proteasehemmere som ritonavir, telaprevir).
  • legemidler som brukes til behandling av kvalme og oppkast etter en operasjon eller cellegift (aprepitant).
  • legemidler som øker risikoen for endringer i hjertets elektriske aktivitet (f.eks. visse antipsykotika og antibiotika).
  • legemidler som inneholder amfetaminer (brukes til behandling av oppmerksomhetsforstyrrelse (ADHD), narkolepsi og fedme).
  • metamizol, et legemiddel som brukes til behandling av smerter og feber.
Inntak av Sertralin Bluefish sammen med mat og drikke og alkohol
Sertralin Bluefish kan tas med eller uten mat.
Du bør ikke drikke alkohol under behandlingen med Sertralin Bluefish.
Du bør ikke drikke grapefruktjuice mens du bruker sertralin, da dette kan øke nivået av sertralin i kroppen din.
Graviditet, amming og fertilitet
Snakk med lege eller apotek før du tar dette legemidlet dersom du er gravid eller ammer, tror at du kan være gravid eller planlegger å bli gravid.
Sikkerhet ved bruk av sertralin er ikke fullstendig klarlagt hos gravide kvinner. Hvis du er gravid, vil du bare få Sertralin Bluefish dersom legen din vurderer at nytteverdien for deg er større enn den mulige risikoen for barnet.
Informer jordmoren og/eller legen din om at du bruker Sertralin Bluefish. Ved bruk under graviditet, spesielt i de siste 3 månedene av graviditeten, kan legemidler som Sertralin Bluefish øke risikoen for en alvorlig tilstand hos spedbarn, vedvarende pulmonal hypertensjon hos nyfødte (PPHN), som gjør at spedbarnet puster raskere og får en blålig farge. Disse symptomene starter vanligvis i løpet av de første 24 timene etter fødselen. Hvis dette skjer med ditt barn, må du øyeblikkelig ta kontakt med jordmor og/eller lege.
Det nyfødte barnet kan også ha andre tilstander, som vanligvis starter i løpet av de første 24 timene etter fødselen. Symptomene omfatter:
  • pustevansker
  • blåaktig hud eller for varm eller kald
  • blå lepper
  • oppkast eller spiser dårlig
  • svært trett, får ikke sove eller gråter mye
  • stive eller slappe muskler
  • skjelving, rykninger eller krampeanfall
  • økte refleksreaksjoner
  • irritabilitet
  • lavt blodsukker
Dersom barnet ditt har noen av disse symptomene når det blir født, eller du er bekymret for barnets helse, kontakt legen eller jordmoren din som vil kunne gi deg råd.
Hvis du tar Sertralin Bluefish ved slutten av svangerskapet kan det være en økt risiko for kraftig vaginal blødning rett etter fødsel, spesielt hvis du tidligere har hatt blødningssykdommer. Legen din eller jordmor bør være klar over at du bruker Sertralin Bluefish slik at de kan gi deg råd.
Det er holdepunkter for at sertralin går over i morsmelk. Sertralin Bluefish skal brukes til kvinner som ammer kun dersom legen vurderer at nytteverdien overskrider den mulige risikoen for barnet.
Noen legemidler som sertralin, kan redusere sædkvaliteten i dyrestudier. Teoretisk sett kan dette påvirke fertilitet, men påvirkning av fertilitet hos mennesker er hittil ikke observert.
Kjøring og bruk av maskiner
Såkalte psykotrope legemidler som sertralin kan påvirke din evne til å kjøre bil eller bruke maskiner. Du skal derfor vente med å kjøre bil eller bruke maskiner til du vet hvordan legemidlet påvirker din evne til å utføre disse aktivitetene.
Sertralin Bluefish inneholder natrium
Dette legemidlet inneholder mindre enn 1 mmol natrium (23 mg) i hver tablett, og er så godt som "natriumfritt".

3. Hvordan du bruker Sertralin Bluefish

Bruk alltid dette legemidlet nøyaktig slik legen eller apoteket har fortalt deg. Kontakt lege eller apotek hvis du er usikker.
Den anbefalte dosen er:Voksne
Depresjon og tvangslidelse
For depresjon og tvangslidelse er den vanlige effektive dosen 50 mg daglig. Den daglige dosen kan økes trinnvis med 50 mg, med minst en ukes mellomrom, over en periode på flere uker. Maksimalt anbefalt dose er 200 mg daglig.
Panikklidelse, sosial angstlidelse og post-traumatisk stresslidelse
For panikklidelse, sosial angstlidelse og post-traumatisk stresslidelse bør behandlingen startes med 25 mg daglig og økes til 50 daglig etter en uke. Den daglige dosen kan så økes trinnvis med 50 mg over en periode på flere uker. Maksimalt anbefalt dose er 200 mg daglig.
Bruk hos barn og ungdom
Sertralin Bluefish skal kun brukes til behandling av barn og ungdom i aldersgruppen 6-17 år som har en tvangslidelse.
Tvangslidelse
Barn 6-12 år: Anbefalt startdose er 25 mg daglig. Etter en uke kan legen øke dosen til 50 mg daglig. Maksimaldosen er 200 mg daglig.
Ungdom 13-17 år: Anbefalt startdose er 50 mg daglig. Maksimaldosen er 200 mg daglig.
Dersom du har lever- eller nyreproblemer må du fortelle dette til legen og følge legens instruksjoner.
Bruksmåte:
Sertralin Bluefish tabletter kan tas med eller uten mat.
Ta legemidlet én gang daglig enten om morgenen eller om kvelden.
Legen din vil gi deg råd om hvor lenge du bør ta dette legemidlet. Behandlingsvarigheten vil avhenge av sykdomstypen og hvor god effekt du får av behandlingen. Det kan ta mange uker før du merker bedring av symptomene. Behandling av depresjon bør vanligvis fortsette i 6 måneder etter bedring.
Dersom du tar for mye av Sertralin Bluefish
Kontakt lege eller sykehus umiddelbart dersom du har tatt for mye av Sertralin Bluefish. Ta alltid med deg emballasjen til legemidlet, uansett om det er mer legemiddel igjen eller ikke.
Symptomer på overdose kan omfatte døsighet, kvalme og oppkast, økt puls, skjelving, uro, svimmelhet og i sjeldne tilfeller bevisstløshet.
Dersom du har glemt å ta Sertralin Bluefish
Dersom du glemmer å ta en dose skal du ikke ta den glemte dosen, men vente til neste dag og ta neste dose til riktig tid. Du skal ikke ta dobbel dose som erstatning for en glemt dose.
Dersom du avbryter behandling med Sertralin Bluefish
Du skal ikke slutte med Sertralin Bluefish med mindre legen ber deg om det. Legen vil gradvis redusere din dose av Sertralin Bluefish over flere uker, før du slutter helt med å ta legemidlet. Dersom du brått slutter å ta legemidlet, kan du få bivirkninger som svimmelhet, nummenhet, søvnforstyrrelser, uro eller angst, hodepine, kvalme, oppkast og skjelving. Dersom du opplever noe av dette eller får andre bivirkninger når du slutter med Sertralin Bluefish, bør du snakke med legen din.
Spør lege, apotek eller sykepleier dersom du har noen spørsmål om bruken av dette legemidlet.

4. Mulige bivirkninger
Som alle legemidler kan dette legemidlet forårsake bivirkninger, men ikke alle får det.
Kvalme er den vanligste bivirkningen. Bivirkningene er doseavhengige og går ofte over eller blir mindre merkbare når du fortsetter behandlingen.
Si fra til legen din umiddelbart:
Dersom du får noen av de følgende symptomer etter å ha tatt dette legemidlet, kan det være alvorlig.
  • dersom du får alvorlig hudutslett med blemmer (erythema multiforme), (dette kan oppstå i munnen og på tungen). Dette kan være tegn på en tilstand som kalles Stevens-Johnson syndrom, eller toksisk epidermal nekrolyse (TEN). Legen din vil stoppe behandlingen dersom dette skulle oppstå.
  • allergiske reaksjoner eller allergi, som kan inkludere symptomer som kløende hudutslett, pustevansker, hvesende pust, hovne øyelokk, hovent ansikt eller hovne lepper.
  • dersom du føler deg urolig, forvirret, får diaré, feber eller høyt blodtrykk, begynner å svette unormalt mye og får hjertebank kan dette være symptomer på serotonergt syndrom. I sjeldne tilfeller kan dette syndromet oppstå når du tar visse legemidler samtidig med sertralin. Legen din kan velge å stoppe behandlingen.
  • dersom huden og det hvite i øynene blir gulfarget, noe som kan bety leverskade.
  • dersom du får symptomer på depresjon med tanker om å skade deg selv eller begå selvmord (selvmordstanker).
  • dersom du begynner å bli rastløs og ikke klarer å sitte eller stå rolig etter at du har startet behandling med sertralin bør du fortelle dette til legen din.
  • dersom du får et krampeanfall.
  • dersom du opplever en manisk episode (se avsnitt 2 "Advarsler og forsiktighetsregler").
Følgende bivirkninger er sett i kliniske studier hos voksne og etter markedsføring.
Svært vanlige (kan ramme flere enn 1 av 10 personer):
  • søvnløshet
  • diaré
  • munntørrhet
  • svimmelhet
  • søvnighet
  • kvalme
  • hodepine
  • manglende utløsning (ejakulasjon)
  • tretthet
Vanlige (kan ramme inntil 1 av 10 personer):
  • hetetokter
  • utslett
  • brystsmerter
  • hjertebank
  • forstoppelse
  • magesmerter
  • oppkast
  • øresus (tinnitus)
  • gjesping
  • uro
  • angst
  • synsforstyrrelser
  • sår hals
  • økt appetitt
  • depresjon
  • føler seg underlig/fremmed
  • mareritt
  • nervøsitet
  • redusert seksuell lyst
  • gnissing av tenner
  • nummenhet og kribling
  • skjelving
  • anspent muskulatur
  • smaksforstyrrelser
  • uoppmerksomhet
  • urolig mage
  • luft i magen
  • muskelsmerter
  • impotens
  • økt svetting
  • leddsmerter
  • utilpasshet
  • forkjølelse (i brystet)
  • rennende nese
  • redusert appetitt
  • problemer med muskelbevegelser (f.eks. for hyppige bevegelser, anspent muskulatur, problemer med å gå og stivhet, spasmer og ufrivillige bevegelser i muskler)
  • ryggsmerter
  • uregelmessig menstruasjon
  • svakhet
  • feber
  • vektøkning
  • skade
Mindre vanlige (kan ramme inntil 1 av 100 personer):
  • vektreduksjon
  • hårtap
  • overfølsomhet
  • lavt nivå av skjoldbruskkjertelhormon
  • hallusinasjoner
  • uvanlig oppstemthet
  • likegyldighet
  • unormale tanker
  • aggresjon
  • kramper
  • ufrivillige muskelsammentrekninger
  • problemer med koordinasjon
  • hyppige bevegelser
  • hukommelsestap
  • nedsatt følsomhet
  • taleforstyrrelser
  • svimmelhet når du reiser deg
  • besvimelse
  • migrene
  • forstørrede pupiller
  • øresmerter
  • rask hjerterytme
  • høyt blodtrykk
  • rødming
  • pustevansker
  • mulig pipende pust
  • kortpustethet
  • neseblødning
  • betennelse i spiserøret
  • svelgeproblemer
  • hemoroider
  • økt spyttsekresjon
  • tungeproblemer
  • raping
  • hovne øyne
  • blåfiolette flekker i huden
  • hevelse i ansiktet
  • kaldsvette
  • tørr hud
  • elveblest
  • kløe
  • slitasjegikt (osteoartritt)
  • muskelrykninger
  • vannlating om natten
  • manglende urinavgang
  • økt urinmengde
  • hyppig vannlating
  • problemer med vannlating
  • urinlekkasje
  • blødning fra skjeden
  • problemer med seksuell funksjon
  • problem med seksuell funksjon hos kvinner
  • hovne bein
  • frysninger
  • tørste
  • økte leverenzymer
  • gastroenteritt (betennelse i mage/tarm)
  • øreinfeksjon
  • svulst
  • sesongbetinget allergi
  • selvmordstanker
  • selvmordsrelatert oppførsel
  • psykose
  • oppstemthet (eufori)
  • paranoia
  • hjerteproblemer
  • blødningsforstyrrelser (for eksempel blødning fra mage/tarm)
  • blod i urinen
  • tjæreaktig avføring
  • tannproblemer
  • tungeproblemer
  • hudproblemer med blemmedannelse
  • muskelkramper
  • kraftige blødninger fra skjeden
  • problemer med å gå
  • kreft
  • muskelsvakhet
  • tilfeller av selvmordstanker og selvmordsrelatert adferd er rapportert ved behandling med sertralin eller kort tid etter avsluttet behandling (se avsnitt 2).
Sjeldne (kan ramme inntil 1 av 1000 personer):
  • tilstand med dyp bevisstløshet (koma)
  • hovne lymfekjertler
  • høyt kolesterol
  • lavt blodsukker
  • fysiske symptomer som skyldes stress eller følelser
  • legemiddelavhengighet
  • søvngjengeri
  • for tidlig sædavgang
  • alvorlig allergisk reaksjon
  • unormale bevegelser
  • problemer med bevegelser
  • økt følsomhet
  • sanseforstyrrelser
  • grønn stær (glaukom)
  • problemer med tåreflod
  • flekker i synsfeltet
  • dobbeltsyn
  • lysfølsomhet
  • blodansamlinger i øyet
  • ujevn størrelse på pupillene
  • unormalt syn
  • problemer med å kontrollere blodsukkernivået (diabetes)
  • hjerteattakk
  • langsom hjerterytme
  • dårlig sirkulasjon i armer og bein
  • sammensnøring i svelget
  • hurtig pust
  • langsom pust
  • talevansker
  • hikke
  • blod i avføringen
  • sår munn
  • sår på tungen
  • munnsår
  • leverfunksjonsproblemer
  • utslett i hodebunnen
  • unormal hårstruktur
  • unormal kroppslukt
  • skjelettlidelser
  • redusert urinmengde
  • problemer med urinering
  • tørrhet i skjeden
  • rød og smertefull penis og forhud
  • utflod
  • langvarig ereksjon
  • lekkasje fra brystene
  • brokk
  • redusert toleranse overfor legemidler
  • unormal sæd
  • økt kolesterolnivå i blodet
  • operasjon for utblokking av blodkar
  • divertikulitt (betent utposning på tarmen)
  • redusert antall blodplater
  • redusert antall hvite blodlegemer
  • problemer med hormonutskillelse
  • økt blodsukkernivå
  • lavt saltnivå i blodet
  • skremmende, unormale drømmer
  • plutselig kraftig hodepine (som kan være et tegn på en alvorlig tilstand kjent som RCVS (Reversible Cerebral Vasoconstriction Syndrome))
  • ørhet
  • besvimelse eller ubehag i brystet som kan være tegn på endringer i hjertets elektriske aktivitet (ses på elektrokardiogram) eller unormal hjerterytme
  • hurtig pust
  • progressiv arrdannelse i lungevev (interstitiell lungesykdom)
  • betennelse i bukspyttkjertelen
  • alvorlige problemer med leverfunksjonen
  • gul hud og øyne (gulsott)
  • ekstra følsomhet for sol
  • hevelser i huden
  • nedbrytning av muskelvev
  • brystforstørrelse
  • unormale laboratoriefunn
  • problemer med blodkoagulasjonen
Ikke kjent (hyppighet kan ikke anslås ut ifra tilgjengelige data)
  • delvis synstap
  • låst kjeve
  • sengevæting
  • betennelse i tykktarmen (forårsaker diaré)
  • kraftig vaginal blødning rett etter fødsel (postpartumblødning), se "Graviditet, amming og fertilitet" i avsnitt 2 for mer informasjon
Bivirkninger som kan forekomme hos barn og ungdom
I kliniske studier med barn og ungdom var bivirkningene omtrent som hos voksne (se over). De vanligste bivirkningene hos barn og ungdom var hodepine, søvnløshet, diaré og kvalme.
Symptomer som kan oppstå når behandlingen avbrytes
Dersom du plutselig slutter å ta dette legemidlet kan du få bivirkninger som svimmelhet, nummenhet, søvnforstyrrelser, uro eller angst, hodepine, kvalme, oppkast og skjelving (se avsnitt 3 "Dersom du avbryter behandling med Sertralin Bluefish").
Det er sett en økt risiko for benbrudd hos pasienter som tar denne typen legemidler.
Melding av bivirkninger
Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger. Dette gjelder også bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget. Du kan også melde fra om bivirkninger direkte via meldeskjema som finnes på nettsiden til Statens legemiddelverk: www.legemiddelverket.no/pasientmelding. Ved å melde fra om bivirkninger bidrar du med informasjon om sikkerheten ved bruk av dette legemidlet.

5. Hvordan du oppbevarer Sertralin Bluefish

Oppbevares utilgjengelig for barn.
Bruk ikke dette legemidlet etter utløpsdatoen som er angitt på blisterbrettet og esken. Utløpsdatoen er den siste dagen i den angitte måneden.
Dette legemidlet krever ingen spesielle oppbevaringsbetingelser.
Legemidler skal ikke kastes i avløpsvann eller sammen med husholdningsavfall. Spør på apoteket hvordan du skal kaste legemidler som du ikke lenger bruker. Disse tiltakene bidrar til å beskytte miljøet.

6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

Sammensetning av Sertralin Bluefish
  • Virkestoffet er sertralin.
Sertralin Bluefish 50 mg tabletter, filmdrasjerte
Hver filmdrasjerte tablett inneholder 50 mg sertralin (som hydroklorid).
Sertralin Bluefish 100 mg tabletter, filmdrasjerte
Hver filmdrasjerte tablett inneholder 100 mg sertralin (som hydroklorid).
  • Andre innholdsstoffer er mikrokrystallinsk cellulose, natriumstivelsesglykolat (type A), hydroksypropylcellulose, kasiumhydrogenfosfatdihydrat, magnesiumstearat, hypromellose, makrogol 400, polysorbat 80 og titandioksid (E171).
Hvordan Sertralin Bluefish ser ut og innholdet i pakningen
Sertralin Bluefish 50 mg filmdrasjerte tabletter er hvite, kapselformede, filmdrasjerte tabletter merket med "A" på én side og med en delestrek mellom "8" og "1" på den andre siden. Delestreken er kun ment for å lette deling slik at det blir enklere å svelge tabletten, og ikke for å dele den i like doser.
Sertralin Bluefish 50 mg filmdrasjerte tabletter er tilgjengelig i blisterpakninger med 10, 14, 20, 28, 30, 42, 50, 56, 84 og 100 filmdrasjerte tabletter.
Ikke alle pakningsstørrelser vil nødvendigvis bli markedsført.
Sertralin Bluefish 100 mg filmdrasjerte tabletter er hvite, kapselformede, filmdrasjerte tabletter merket med "A" på én side og "82" på den andre siden.
Sertralin Bluefish 100 mg filmdrasjerte tabletter er tilgjengelig i blisterpakninger med 10, 14, 20, 28, 30, 42, 50, 56, 84 og 100 filmdrasjerte tabletter.
Ikke alle pakningsstørrelser vil nødvendigvis bli markedsført.
Innehaver av markedsføringstillatelsen og tilvirkerInnehaver av markedsføringstillatelsen
Bluefish Pharmaceuticals AB
P.O. Box 49013,
100 28 Stockholm,
Sverige
Tilvirker
Bluefish Pharmaceuticals AB
Gävlegatan 22,
113 30 Stockholm,
Sverige
Dette legemidlet er godkjent i EØS-landene med følgende navn:
Tyskland: Sertraline Bluefish 50 mg Filmtabletten, Sertraline Bluefish 100 mg Filmtabletten
Spania: Sertralina Bluefish 50 mg, Sertralina Bluefish 100 mg
Norge: Sertralin Bluefish 50 mg, Sertralin Bluefish 100 mg
Sverige: Sertralin Bluefish 50 mg/100 mg filmdragerade tabletter
Austerrike: Sertralin Bluefish 50 mg/ 100 mg Filmtabletten
Irland: Sertraline Bluefish 50 mg/100 mg film-coated tablets
Portugal: Sertralina Bluefish 50 mg/100 mg comprimidos revestidos por película
Island: Sertraline Bluefish 50 mg/100 mg filmuhúðaðar töflur
Dette pakningsvedlegget ble sist oppdatert 06.04.2023.
Detaljert informasjon om dette legemidlet er tilgjengelig på nettstedet til www.felleskatalogen.no