Surmontil Neuraxpharm

Les nøye gjennom dette pakningsvedlegget før du begynner å bruke dette legemidlet. Det inneholder informasjon som er viktig for deg.
  • Ta vare på dette pakningsvedlegget. Du kan få behov for å lese det igjen.
  • Spør lege eller apotek hvis du har flere spørsmål eller trenger mer informasjon.
  • Dette legemidlet er skrevet ut kun til deg. Ikke gi det videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer på sykdom som ligner dine.
  • Kontakt lege eller apotek dersom du opplever bivirkninger. Dette gjelder også bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget. Se avsnitt 4.
I dette pakningsvedlegget finner du informasjon om:
  1. Hva Surmontil er og hva det brukes mot
  2. Hva du må vite før du bruker Surmontil
  3. Hvordan du bruker Surmontil
  4. Mulige bivirkninger
  5. Hvordan du oppbevarer Surmontil
  6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

1. Hva Surmontil er og hva det brukes mot

Surmontil virker ved å bedre nedstemthet og andre symptomer på depresjon, samt virker angstdempende og søvnforbedrende.
Surmontil brukes ved ulike former for depresjon og kan også forsøksvis brukes ved irritabel mage- tarm syndrom.

2. Hva du må vite før du bruker Surmontil

Bruk ikke Surmontil
  • dersom du er allergisk overfor trimipramin eller noen av de andre innholdsstoffene i dette legemidlet (listet opp i avsnitt 6).
  • dersom du er allergisk overfor lignende antidepressiva som trimipramin (trisykliske antidepressiva)
  • dersom du har ubehandlet trangvinklet glaukom (en spesiell type grønn stær).
  • dersom du har lidelser i urinveier/prostata som gir risiko for mangelfull tømming av blæren (urinretensjon)
  • dersom du nylig har hatt hjerteinfarkt.
  • dersom du bruker en irreversibel MAO-hemmer (et annet middel mot depresjon). Preparatet bør ikke gis før tidligst 2 uker etter at behandlingen med irreversibel MAO-hemmer er avsluttet.
  • dersom du bruker buprenorfin. Bruken av buprenorfin sammen med Surmontil kan føre til
    serotonergt syndrom, en potensielt livstruende tilstand (se “Andre legemidler og Surmontil”).
Advarsler og forsiktighetsregler
Snakk med lege eller apotek før du bruker Surmontil. Ta kontakt med lege dersom:
  • du får synsforstyrrelser og/eller øyesmerter under behandling med Surmontil
  • du har hjertelidelser, diabetes eller økt risiko for å utvikle diabetes, prostatabesvær, forstoppelse, leverlidelser, nyresvikt, hjernelidelser, epilepsi og hjerneskader.
  • du opplever nye symptomer som for eksempel ufrivillige muskelbevegelser, forhøyet kroppstemperatur, hjertebank, svetting, skjelving, rødme, forstørrede pupiller, diaré, angst, uro, rastløshet, forvirring eller koma. Dette kan være symptomer på serotonergt syndrom som er en potensiell alvorlig tilstand.
Selvmordstanker og forverring av din depresjon eller angstlidelse
Dersom du er deprimert og/eller har angstlidelser, kan du noen ganger ha tanker om å skade deg selv eller begå selvmord. Disse tankene kan øke når du begynner å ta antidepressiva fordi det tar litt tid før denne medisinen begynner å virke. Vanligvis tar det ca to uker, men noen ganger lengre tid før medisinen virker.
Det er mer sannsynlig at du tenker på denne måten dersom:
  • du tidligere har hatt tanker om å begå selvmord eller skade deg selv
  • du er en ung voksen. Informasjon fra kliniske studier har vist en økt risiko for selvmordsrelatert oppførsel hos voksne under 25 år som led av psykiske sykdommer og som ble behandlet med antidepressiva.
Dersom du på noe tidspunkt har tanker om å skade deg selv eller begå selvmord, må du kontakte legen din eller et sykehus øyeblikkelig.
Det kan være nyttig for deg å fortelle en slektning eller en nær venn at du er deprimert eller har en angstlidelse og å be dem lese dette pakningsvedlegget. Du kan be dem fortelle deg det dersom de tror at din depresjon eller angst har blitt verre, eller om de er bekymret for endringer i oppførselen din.
Ved avslutning av behandling er det viktig at du følger legens anbefaling nøye. Det er viktig at behandlingen avsluttes gradvis. For rask nedtrapping kan gi hodepine, ubehag, kvalme, angst, rastløshet, irritabilitet og søvnforstyrrelser.
Barn og ungdom under 18 år
Surmontil bør normalt ikke brukes til behandling av depresjon hos barn og ungdom under 18 år. Du bør også vite at det er en økt risiko for bivirkninger som selvmordstanker, selvmordsforsøk og fiendtlighet (særlig aggresjon, opposisjonell adferd og sinne) for andre grupper legemidler som benyttes i behandling av depresjon. Det kan ikke utelukkes at dette også gjelder for Surmontil. Legen kan likevel forskrive Surmontil til pasienter under 18 år dersom han/hun bestemmer at dette er til deres eget beste. Dersom legen har forskrevet Surmontil til en pasient under 18 år og du ønsker å diskutere dette, ta kontakt med legen. Du bør informere legen hvis noen av symptomene overfor utvikler eller forverrer seg når en person under 18 år tar Surmontil. I tillegg er Surmontil forbundet med risiko for hjerte-karbivirkninger i alle aldersgrupper. Det er ennå ikke tilgjengelig langtids sikkerhetsdata for Surmontil vedrørende vekst, modning, samt kognitiv utvikling og adferdsutvikling hos denne aldersgruppen.
Andre legemidler og Surmontil
Snakk med lege eller apotek dersom du bruker, nylig har brukt eller planlegger å bruke andre legemidler.
Effekten av behandlingen kan påvirkes hvis Surmontil tas sammen med visse andre legemidler:
  • Hjertemedisin (alfa- og betablokkere) kan øke blodtrykket og gi forstyrrelser i hjerterytmen
  • Legemidler som senker blodtrykket kan gi økt risiko for blodtrykksfall, særlig når du reiser deg
  • Beroligende legemidler, dette kan forsterke hemmende virkning på sentralnervesystemet
  • Legemidler som senker krampeterskelen kan gi økt fare for krampeanfall
  • Atropinlignende legemidler kan forsterke effekter som problemer med blæretømming, akutt oppblussing av glaukom, forstoppelse og tørr munn
  • Buprenorfin: Disse legemidlene kan interagere med Surmontil. Du kan oppleve symptomer som ufrivillige rytmiske muskelsammentrekninger, inkludert muskler som kontrollerer øyebevegelser, uro/rastløshet, hallusinasjoner, koma, overdreven svetting, skjelving, overdrevne reflekser, økt muskelspenning, kroppstemperatur over 38 °C. Kontakt lege hvis du opplever slike symptomer.
Inntak av Surmontil sammen med mat, drikke og alkohol
Surmontil bør ikke kombineres med alkohol.
Graviditet og amming
Snakk med lege eller apotek før du tar dette legemidlet dersom du er gravid eller ammer, tror at du kan være gravid eller planlegger å bli gravid. Det er ikke anbefalt å bruke Surmontil under graviditet med mindre legen din mener det er strengt nødvendig og etter nøye vurdering av nytte/risiko. Dersom du har brukt dette legemidlet i siste del av svangerskapet kan barnet ditt ha vanskeligheter med å tilpasse seg og abstinenssymptomer slik som irritabilitet, lav muskelspenning, skjelvinger, krampeanfall, uregelmessig pust, nedsatt matinntak og forstoppelse.
Det er mulig at barn som ammes kan påvirkes. Legen vil vurdere om du skal starte/fortsette/avslutte ammingen, eller avslutte bruken av dette legemidlet avhengig av fordelene av ammingen for barnet og fordelen med behandling for deg.
Kjøring og bruk av maskiner
Surmontil kan gi tretthet og nedsatt reaksjonsevne, spesielt i starten av behandlingen. Bilkjøring og bruk av maskiner i denne fasen bør derfor unngås. Surmontil kan gi uklart syn og søvnighet. Dette bør en tenke på i tilfeller hvor det kreves skjerpet oppmerksomhet, f.eks. ved bilkjøring eller presisjonsbetont arbeid.
Surmontil inneholder laktose
Dette legemidlet inneholder laktose. Dersom legen din har fortalt deg at du har intoleranse overfor noen sukkertyper, bør du kontakte legen din før du tar dette legemiddelet.

3. Hvordan du bruker Surmontil

Bruk alltid Surmontil nøyaktig slik legen har fortalt deg. Kontakt lege eller apotek hvis du er usikker.
Doseringen varierer for de forskjellige bruksområdene. Det er viktig at du bruker nøyaktig den doseringen som er forskrevet og ikke avslutter behandlingen uten i samråd med din lege.
Ved depresjoner: Legen tilpasser doseringen til hver enkelt pasient. Se apoteketiketten.
Ved irritabel mage-tarm syndrom: Vanligvis 20-50 mg om kvelden 1/2-1 time før sengetid.
Dersom du tar for mye av Surmontil
Kontakt lege eller sykehus hvis du har fått i deg for mye legemiddel eller hvis barn har fått i seg legemiddel. For andre spørsmål om legemidlet, kontakt lege eller apotek.

4. Mulige bivirkninger
Som alle legemidler kan Surmontil forårsake bivirkninger, men ikke alle får det.
Mange av de bivirkninger som kan forekomme med Surmontil pleier som regel kun å opptre i begynnelsen og forsvinner som oftest av seg selv.
De vanligste bivirkningene er søvnighet, tretthet, appetittøkning, vektøkning, svetting, forbigående forstyrrelse av sexlyst og potens, munntørrhet (tannhygiene er viktig), forstoppelse og synsforstyrrelser. Mindre vanlige er hodepine, svimmelhet, hjerterytmeforstyrrelser, blodtrykksfall (spesielt hvis man reiser seg hurtig), nummenhet/prikking i huden, talevansker, stivhet, skjelvinger og hemmede muskelbevegelser, følelse av ubehag i mage/tarm, vanskeligheter med å late vannet (spesielt eldre menn med prostataproblemer). Sjeldne tilfeller av endrede blodverdier, krampeanfall, endret smaksoppfatning, utslett, økte leverenzymverdier, gulsott, utskilling av væske fra brystkjertlene, forstørrede brystkjertler hos menn, delirium, hallusinasjoner og lett oppstemthet er rapportert. Andre bivirkninger som kan inntreffe (frekvens ukjent) er unormal høy sukkerkonsentrasjon i blodet (hyperglykemi), unormalt lavt antall blodplater, unormalt lavt antall hvite blodceller, forvirringstilstand, tilfeller av selvmordstanker, selvmordsrelatert adferd, sløvhet, besvimelse, hetetokter, leverbetennelse, problemer med å late vann, brystforstørrelse og EKG-forandringer. En økt risiko for benbrudd er sett hos pasienter som bruker denne typen legemidler.
Melding av bivirkninger
Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger. Dette gjelder også bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget. Du kan også melde fra om bivirkninger direkte via meldeskjema som finnes på nettsiden til Statens legemiddelverk: www.legemiddelverket.no/pasientmelding. Ved å melde fra om bivirkninger bidrar du med informasjon om sikkerheten ved bruk av dette legemidlet.

5. Hvordan du oppbevarer Surmontil

Oppbevares utilgjengelig for barn.
Oppbevares ved høyst 25ºC.
Bruk ikke dette legemidlet etter utløpsdatoen (EXP) som er angitt på esken. Utløpsdatoen er den siste dagen i den angitte måneden.
Legemidler skal ikke kastes i avløpsvann eller sammen med husholdningsavfall. Spør på apoteket hvordan du skal kaste legemidler som du ikke lenger bruker. Disse tiltakene bidrar til å beskytte miljøet.

6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

Sammensetning av Surmontil
  • Virkestoff er trimipramin.
  • Hjelpestoffer er potetstivelse, kalsiumhydrogenfosfatdihydrat, magnesiumstearat, talkum, laktosemonohydrat, hypromellose, makrogoler, titandioksid (E171).
Hvordan Surmontil ser ut og innholdet i pakningen
Hvite til svak gule filmdrasjerte tabletter med bikonveks overflate.
SURMONTIL 10 og 25 er preget på den ene siden.
Styrken 10 mg har delestrek
Innehaver av markedsføringstillatelsen og tilvirker
Innehaver av markedsføringstillatelsen:
Neuraxpharm Sweden AB
Box 98
182 11 Danderyd, Sverige
Tilvirker:
Famar Healthcare Services Madrid S.A.U., Alcorcón, Spania.
Dette pakningsvedlegget ble sist oppdatert 01.11.2023
Detaljert informasjon om dette legemidlet er tilgjengelig på nettstedet til www.felleskatalogen.no