Verquvo Bayer AG

  Dette legemidlet er underlagt særlig overvåking for å oppdage ny sikkerhetsinformasjon så raskt som mulig. Du kan bidra ved å melde enhver mistenkt bivirkning. Se avsnitt 4 for informasjon om hvordan du melder bivirkninger.
Les nøye gjennom dette pakningsvedlegget før du begynner å bruke dette legemidlet. Det inneholder informasjon som er viktig for deg.
  • Ta vare på dette pakningsvedlegget. Du kan få behov for å lese det igjen.
  • Spør lege eller apotek hvis du har flere spørsmål eller trenger mer informasjon.
  • Dette legemidlet er skrevet ut kun til deg. Ikke gi det videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer på sykdom som ligner dine.
  • Kontakt lege eller apotek dersom du opplever bivirkninger, inkludert mulige bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget. Se avsnitt 4.
I dette pakningsvedlegget finner du informasjon om:
  1. Hva Verquvo er og hva det brukes mot
  2. Hva du må vite før du bruker Verquvo
  3. Hvordan du bruker Verquvo
  4. Mulige bivirkninger
  5. Hvordan du oppbevarer Verquvo
  6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

1. Hva Verquvo er og hva det brukes mot

Verquvo inneholder virkestoffet vericiguat som er et type legemiddel til behandling av hjertet, kalt guanylatcyklasestimulator.
Verquvo brukes til å behandle voksne med langvarig hjertesvikt som nylig har hatt en økning i hjertesviktsymptomer. Derfor kan du ha oppsøkt sykehus og/eller mottatt et legemiddel (vanndrivende) gitt i en vene for å hjelpe deg med å øke urinmengden din.
Hjertesvikt er når hjertet ditt er svakt og ikke kan pumpe nok blod til kroppen din. Noen vanlige symptomer på hjertesvikt er kortpustethet, tretthet eller hevelser forårsaket av væskeansamling.

2. Hva du må vite før du bruker Verquvo

Bruk ikke Verquvo:
  • dersom du er allergisk overfor vericiguat eller noen av de andre innholdsstoffene i dette legemidlet (listet opp i avsnitt 6).
  • dersom du tar legemidler som inneholder en annen oppløselig guanylatcyklasestimulator, f.eks. riociguat som brukes til å behandle høyt blodtrykk i lungene.
Hvis noe av det ovenstående gjelder deg, må du snakke med legen din først og ikke ta dette legemidlet.
Advarsler og forsiktighetsregler
Snakk med lege eller apotek før du bruker Verquvo dersom du har
  • lavt blodtrykk med symptomer som svimmelhet eller ørhet
  • alvorlige nyreproblemer eller er på dialyse
  • alvorlige leverproblemer
Barn og ungdom
Ikke gi dette legemidlet til barn og ungdom under 18 år fordi det ennå ikke er undersøkt i denne aldersgruppen.
Andre legemidler og Verquvo
Snakk med lege eller apotek dersom du bruker, nylig har brukt eller planlegger å bruke andre legemidler, særlig legemidler som
  • hører til en gruppe med oppløselige guanylatcyklasestimulatorer (f.eks.riociguat). Ikke bruk Verquvo mens du bruker disse legemidlene. Se «Bruk ikke Verquvo».
  • behandler høyt blodtrykk i lungene eller bruker legemidler for å oppnå eller opprettholde en ereksjon, som kalles PDE5-hemmere (f.eks. sildenafil, tadalafil, vardenafil). Bruk av disse legemidlene anbefales ikke mens du bruker Verquvo.
  • behandler hjertesykdom, inkludert brystsmerter, med nitrater (f.eks. isosorbidmononitrat).
Graviditet og amming
Snakk med lege eller apotek før du tar dette legemidlet dersom du er gravid eller ammer, tror at du kan være gravid eller planlegger å bli gravid.
Graviditet
Verquvo skal ikke brukes under graviditet da det ikke er kjent om det vil skade det ufødte barnet. Snakk med legen din om pålitelige former for prevensjon dersom det er en mulighet for at du kan bli gravid.
Amming
Det er ikke kjent om Verquvo skilles ut i morsmelken din og kan skade spedbarnet. Legen avgjør om ammingen skal opphøre eller om behandlingen med Verquvo skal stoppes.
Kjøring og bruk av maskiner
Hvis du føler deg svimmel når du bruker dette legemidlet, må du ikke kjøre bil, sykle eller bruke maskiner.
Verquvo inneholder laktose og natrium
Dette legemidlet inneholder laktose. Dersom legen din har fortalt deg at du har intoleranse overfor noen sukkertyper, bør du kontakte legen din før du tar dette legemiddelet.
Dette legemidlet inneholder mindre enn 1 mmol natrium (23 mg) i hver tablett, og er så godt som «natriumfritt».

3. Hvordan du bruker Verquvo

Bruk alltid dette legemidlet nøyaktig slik legen har fortalt deg. Kontakt lege eller apotek hvis du er usikker.
Anbefalt startdose er 1 tablett på 2,5 mg én gang daglig. Legen justerer deretter dosen avhengig av hvor godt behandlingen tolereres. Legen øker vanligvis dosen etter omtrent 2 uker til 1 tablett på 5 mg én gang daglig og deretter opp til den maksimale måldosen på 1 tablett på 10 mg én gang daglig etter omtrent 2 uker.
Dersom du har lavt blodtrykk mens du bruker Verquvo kan dette kan forårsake svimmelhet og ørhet, og det kan hende legen din midlertidig reduserer Verquvo-dosen din eller avbryter behandlingen din med Verquvo.
Ta én tablett til samme tid hver dag med mat. Dersom du ikke klarer å svelge hele tabletter, kan du knuse Verquvo og blande det med vann. Ta denne blandingen umiddelbart.
Dersom du tar for mye av Verquvo
Kontakt legen din umiddelbart hvis du tar med Verquvo enn du skal og du får noen av bivirkningene listet opp i avsnitt 4. Den mest sannsynlige effekten kommer til å være en reduksjon i blodtrykket, noe som kan gjøre at du føler deg svimmel og ør.
Dersom du har glemt å ta Verquvo
Ta den glemte tabletten så snart du husker det, på den samme dagen som den glemte dosen skulle vært tatt. Du skal ikke ta dobbel dose som erstatning for en glemt tablett.
Dersom du avbryter behandling med Verquvo
Ikke avbryt behandlingen med dette legemidlet uten å snakke med legen din først. Dersom du avbryter behandlingen med dette legemidlet, kan tilstanden din bli forverret.
Spør lege eller apotek dersom du har noen spørsmål om bruken av dette legemidlet.

4. Mulige bivirkninger
Som alle legemidler kan dette legemidlet forårsake bivirkninger, men ikke alle får det.
Mulige bivirkninger:
Svært vanlige (kan forekomme hos flere enn 1 av 10 personer)
  • lavt blodtrykk (hypotensjon)
Vanlige (kan forekomme hos opptil 1 av 10 personer)
  • lavt antall røde blodceller (anemi) som kan forårsake blek hud, svakhet eller kortpustethet
  • svimmelhet
  • hodepine
  • kvalme og oppkast
  • fordøyelsesbesvær (dyspepsi)
  • halsbrann (gastroøsofageal reflukssykdom)
Melding av bivirkninger
Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger. Dette gjelder også bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget. Du kan også melde fra om bivirkninger direkte via meldeskjema som finnes på nettsiden til Statens legemiddelverk: www.legemiddelverket.no/pasientmelding. Ved å melde fra om bivirkninger bidrar du med informasjon om sikkerheten ved bruk av dette legemidlet.

5. Hvordan du oppbevarer Verquvo

Oppbevares utilgjengelig for barn.
Bruk ikke dette legemidlet etter utløpsdatoen som er angitt på esken og på hver blister eller boks etter EXP. Utløpsdatoen er den siste dagen i den angitte måneden.
Dette legemidlet krever ingen spesielle oppbevaringsbetingelser.
Legemidler skal ikke kastes i avløpsvann eller sammen med husholdningsavfall. Spør på apoteket hvordan du skal kaste legemidler som du ikke lenger bruker. Disse tiltakene bidrar til å beskytte miljøet.

6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

Sammensetning av Verquvo
  • Virkestoff er vericiguat. Hver filmdrasjerte tablett inneholder 2,5 mg, 5 mg eller 10 mg vericiguat.
  • Andre innholdsstoffer er:
Tablettkjerne: Mikrokrystallinsk cellulose, krysskarmellosenatrium, hypromellose 2910, laktosemonohydrat, magnesiumstearat, natriumlaurilsulfat (se avsnitt 2 «Verquvo inneholder laktose og natrium»).
Filmdrasjering: Hypromellose 2910, talkum, titandioksid (E 171), rødt jernoksid (E 172) (kun Verquvo 5 mg), gult jernoksid (E 172) (kun Verquvo 10 mg).
Hvordan Verquvo ser ut og innholdet i pakningen
Verquvo 2,5 mg tabletter, filmdrasjerte (tabletter) er runde, bikonvekse og hvite med en diameter på 7 mm, merket med «2,5» på den ene siden og «VC» på den andre siden.
Verquvo 5 mg tabletter, filmdrasjerte (tabletter) er runde, bikonvekse og rødbrune med en diameter på 7 mm, merket med «5» på den ene siden og «VC» på den andre siden.
Verquvo 10 mg tabletter, filmdrasjerte (tabletter) er runde, bikonvekse og guloransje med en diameter på 9 mm, merket med «10» på den ene siden og «VC» på den andre siden.
Verquvo er tilgjengelig
  • i blistere i esker med 14, 28 eller 98 filmdrasjerte tabletter
  • i perforerte endoseblistere i esker med 10 x 1 eller 100 x 1 filmdrasjerte tabletter
  • i boks med 100 filmdrasjerte tabletter
Ikke alle pakningsstørrelser vil nødvendigvis bli markedsført.
Innehaver av markedsføringstillatelsen
Bayer AG
51368 Leverkusen
Tyskland
Tilvirker
Bayer AG
Kaiser-Wilhelm-Allee
51368 Leverkusen
Tyskland
Ta kontakt med den lokale representanten for innehaveren av markedsføringstillatelsen for ytterligere informasjon om dette legemidlet:
Bayer AS
Tlf: +47 23 13 05 00
Dette pakningsvedlegget ble sist oppdatert 16.07.2021
Andre informasjonskilder
Detaljert informasjon om dette legemidlet er tilgjengelig på nettstedet til Det europeiske legemiddelkontoret (the European Medicines Agency) http://www.ema.europa.eu og på nettstedet til www.legemiddelverket.no.