Mometason Cipla Cipla

Les nøye gjennom dette pakningsvedlegget før du begynner å bruke dette legemidlet. Det inneholder informasjon som er viktig for deg.
  • Ta vare på dette pakningsvedlegget. Du kan få behov for å lese det igjen.
  • Hvis du har ytterligere spørsmål, kontakt lege eller apotek.
  • Dette legemidlet er skrevet ut kun til deg. Ikke gi det videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer på sykdom som ligner dine.
  • Kontakt lege eller apotek dersom du opplever bivirkninger, inkludert mulige bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget. Se avsnitt 4.
I dette pakningsvedlegget finner du informasjon om:
  1. Hva Mometason Cipla er og hva det brukes mot
  2. Hva du må vite før du bruker Mometason Cipla
  3. Hvordan du bruker Mometason Cipla
  4. Mulige bivirkninger
  5. Hvordan du oppbevarer Mometason Cipla
  6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

1. Hva Mometason Cipla er og hva det brukes mot

Vær oppmerksom på at legen kan ha foreskrevet legemidlet til en annen bruk og/eller med en annen dosering enn angitt pakningsvedlegget. Følg alltid legens forskrivning som er angitt på apoteketiketten.
Mometason Cipla inneholder virkestoffet mometasonfuroat. Mometasonfuroat er et kortikosteroid som har en betennelsesdempende effekt, og reduserer hevelse og irritasjon som gir nysing, kløe, tett eller rennende nese.
Hva blir Mometason Cipla brukt mot?
Høysnue og allergisk helårsrhinitt
Dette legemidlet brukes til å behandle symptomene på høysnue (kalles også sesongallergisk rhinitt) og allergisk helårsrhinitt hos voksne og barn over 3 år.
Høysnue, som forekommer på visse tider av året, er en allergisk reaksjon som forårsakes av innånding av pollen fra trær, gress, ugress og også mugg og soppsporer. Helårsrhinitt forekommer hele året, og symptomene kan være forårsaket av følsomhet overfor en rekke ting som husstøvmidd, dyrehår (eller flass), fjær og visse matvarer. Dette legemidlet reduserer hevelsen og irritasjonen i nesen og hjelper dermed mot nysing, kløe og en tett eller rennende nese på grunn av høysnue eller allergisk helårsrhinitt.
Nesepolypper
Dette legemidlet brukes til å behandle nesepolypper hos voksne over 18 år.
Nesepolypper er små utvekster på slimhinnen i nesen og finnes vanligvis i begge nesebor. Dette legemidlet reduserer inflammasjonen i nesen, og dette medfører at polyppene gradvis krymper og lindrer den tette følelsen i nesen som kan påvirke pusting gjennom nesen.

2. Hva du må vite før du bruker Mometason Cipla

Bruk ikke Mometason Cipla
  • dersom du er allergisk overfor mometasonfuroat eller noen av de andre innholdsstoffene i dette legemidlet (listet opp i avsnitt 6).
  • dersom du har en ubehandlet infeksjon i nesen. Bruk av dette legemidlet under en ubehandlet infeksjon i nesen din, som f.eks. herpes, kan forverre infeksjonen. Du bør vente til infeksjonen er over før du begynner å bruke nesesprayen.
  • dersom du nylig har operert nesen eller har skadet nesen din. Du bør ikke bruke nesesprayen før nesen din er tilhelet.
Advarsler og forsiktighetsregler
Rådfør deg med lege, apotek eller sykepleier før du bruker Mometason Cipla dersom du:
  • har eller har hatt tuberkulose.
  • har en annen type infeksjon.
  • tar andre legemidler med kortikosteroider, enten gjennom munnen eller som injeksjon.
  • har cystisk fibrose.
Mens du bruker Mometason Cipla skal du snakke med legen din
  • dersom immunsystemet ditt ikke fungerer så godt (hvis du har vanskeligheter med å bekjempe infeksjoner) og du kommer i kontakt med noen som har meslinger eller vannkopper. Du bør unngå å komme i kontakt med noen som har en av disse infeksjonene.
  • dersom du har en infeksjon i nesen eller halsen.
  • dersom du har brukt legemidlet i flere måneder eller lenger.
  • dersom du har en vedvarende irritasjon i nesen eller halsen.
Når nesesprayer med kortikosteroider brukes i lang tid med høye doser, kan det oppstå bivirkninger som skyldes at legemidlet tas opp av kroppen.
Hvis øynene dine klør eller er irriterte, kan legen din anbefale at du bruker andre behandlinger sammen med dette legemidlet.
Kontakt legen din hvis du opplever tåkesyn eller andre synsforstyrrelser.
Barn
Hvis nesespray med kortikosteroider brukes i lang tid med høye doser kan visse bivirkninger oppstå, som for eksempel veksthemming hos barn.
Det anbefales at høyden på barn som får langtidsbehandling med nasale kortikosteroider overvåkes regelmessig, og hvis det oppdages forandringer, skal legen deres underrettes.
Andre legemidler og Mometason Cipla
Rådfør deg med lege eller apotek dersom du bruker eller nylig har brukt andre legemidler, dette gjelder også reseptfrie legemidler.
Enkelte legemidler kan øke effekten av Mometason Cipla og legen din kan vurdere at det er nødvendig med tett oppfølging hvis du tar denne type legemidler (inkludert enkelte legemidler mot HIV: ritonavir, kobicistat)
Hvis du bruker andre legemidler med kortikosteroider mot allergi, enten gjennom munnen eller som injeksjon, kan det hende at legen vil råde deg til å slutte med disse før du begynner å bruke Mometason Cipla. Noen personer vil oppdage at når de slutter med kortikosteroider gjennom munnen eller som injeksjon, så får de bivirkninger som for eksempel smerter i ledd eller muskler, svakhet og depresjon. Det kan også hende at du vil utvikle andre allergier som for eksempel kløe, rennende øyne eller hudflekker som blir røde og klør. Hvis du utvikler noen av disse virkningene, bør du oppsøke lege.
Graviditet og amming
Rådfør deg med lege eller apotek før du tar dette legemidlet dersom du er gravid eller ammer, tror at du kan være gravid eller planlegger å bli gravid.
Det finnes få eller ingen opplysninger om bruk av Mometason Cipla hos gravide kvinner. Det er ikke kjent hvorvidt mometasonfuroat utskilles i morsmelk.
Kjøring og bruk av maskiner
Du må bare kjøre bil eller utføre risikofylt arbeid når det er trygt for deg. Legemidler kan påvirke din evne til å kjøre bil eller utføre risikofylt arbeid. Les informasjonen i pakningsvedlegget nøye. Er du i tvil må du snakke med lege eller apotek.
Det er ingen kjente opplysninger om effekter av dette legemidlet som påvirker kjøring eller betjening av maskiner.
Mometason Cipla inneholder benzalkoniumklorid
Benzalkoniumklorid kan forårsake irritasjon og hevelser på innsiden av nesen, spesielt ved langvarig bruk.

3. Hvordan du bruker Mometason Cipla

Bruk alltid dette legemidlet nøyaktig slik legen din eller apoteket har fortalt deg. Ikke bruk en større dose eller bruk sprayen oftere eller lenger enn legen har fortalt deg. Kontakt lege eller apotek hvis du er usikker. Ikke bruk en større dose eller bruk sprayen oftere eller lenger enn legen har fortalt deg.
Behandling av høysnue og allergisk helårsrhinittBruk hos voksne og barn over 12 år
Vanlig dose er 2 dusjer i hvert nesebor 1 gang daglig.
  • Når symptomene dine er under kontroll, kan legen tilråde at du reduserer dosen.
  • Dersom du ikke føler deg bedre etter hvert, bør du oppsøke legen din, som kanskje vil be deg øke dosen til en maksimal daglig dosering på fire doser i hvert nesebor én gang daglig.
Bruk hos barn og ungdom mellom 3 og 11 år
Vanlig dose er 1 dusj i hvert nesebor 1 gang daglig.
Hos noen pasienter vil Mometason Cipla begynne å lindre symptomene innen 12 timer etter første dose. Det kan imidlertid være at full effekt av behandlingen ikke oppnås i løpet av de to første dagene. Det er derfor viktig at du bruker Mometason Cipla regelmessig for å oppnå full behandlingseffekt.
Hvis du eller barnet ditt er svært plaget av høysnue, kan legen din be deg om å begynne å bruke Mometason Cipla noen dager før pollensesongen begynner da dette vil være med til å forhindre at symptomene på høysnue oppstår. På slutten av pollensesongen bør symptomene på høysnue bli bedre, og da er behandlingen kanskje ikke nødvendig.
Nesepolypper
Bruk hos voksne over 18 år
Den anbefalte startdosen er 2 doser i hvert nesebor 1 gang daglig.
  • Dersom symptomene ikke er under kontroll etter 5 til 6 uker, kan dosen økes til 2 doser i hvert nesebor 2 ganger daglig. Når symptomene er under kontroll, vil legen din be deg om å redusere dosen til den laveste dosen der symptomene er under kontroll.
  • Dersom symptomene ikke er lindret etter 5 til 6 ukers bruk to ganger daglig, bør du kontakte legen din.
Slik bruker du nesesprayen
Mangler tekstalternativ for bilde
1. Ryst flasken forsiktig og ta av plasthetten.
2. Hvis flasken med nesespray er ny eller ikke har vært brukt på 14 dager eller lengre, må du "klargjøre" flasken ved å pumpe noen ganger inntil det kommer en jevn dusj. For å gjøre dette skal du holde flasken som vist. Plasser pekefingeren og langfingeren på hver side av dysen og tommelen under flasken. Hold tommelen stille og trykk ned med fingrene for å pumpe ut sprayen, vend dysen vekk fra deg. Det anbefales minst 10 doser for å klargjøre flasken første gang du bruker den, og minst 2 doser anbefales for å klargjøre på nytt hvis flasken ikke har vært brukt på 14 dager eller lengre. [Hvis det ikke kommer noen dusj og du tror at dysen er tett, skal du rengjøre den. (Se i instruksjonene for rengjøring nedenfor). IKKE prøv å åpne dyseåpningen med en nål eller annen spiss gjenstand da det vil ødelegge dusjmekanismen.]
3. Puss nesen forsiktig
4. Holde flasken som vist. Plasser fingeren på nesen for å lukke ett nesebor og plasser dysen inn i det andre neseboret. Bøy hodet forover mens du holder flasken loddrett. Pust sakte gjennom nesen, og trykk samtidig ned kragen på flasken med fingrene slik at du utløser en fin dusj med mometasonfuroat.
5. Pust ut gjennom munnen. Gjenta trinn 4 hvis det er nødvendig med mer enn én dusj i samme nesebor.
Ta dysen ut av nesen og pust ut gjennom munnen.
Gjenta trinn 4 og 5 for det andre neseboret.
Etter at sprayen er brukt, skal dysen tørkes forsiktig med et rent tørkepapir, og hetten skal settes på igjen.
Slik rengjør du flasken med Mometason Cipla
1. Rengjør flasken med nesespray minst én gang i uken, da den kan tettes og slutte å fungere som den skal.
2. Ta av plasthetten.
3. Trekk den hvite kragen forsiktig oppover for å ta av dysen.
4. Vask dysen og hetten i varmt vann, og skyll deretter i rennende vann.
5. La tørke på et varmt sted før den settes sammen igjen. Skal ikke tørkes nær et svært varmt sted.
6. Sett dysen sammen igjen og "klargjør" flasken ved å pumpe noen ganger til det kommer en jevn dusj.
Dersom du tar for mye av Mometason Cipla
Kontakt lege, sykehus eller Giftinformasjonen (tlf. 22 59 13 00) hvis du ved et uhell har fått i deg mer enn forskrevet dose med Mometason Cipla eller hvis barn har fått i seg legemiddel ved et uhell. For andre spørsmål om legemidlet, kontakt lege eller apotek.
Dersom du bruker steroider over lang tid eller i store mengder, kan det i sjeldne tilfeller påvirke hormonene. Hos barn kan dette påvirke vekst og utvikling.
Dersom du har glemt å ta Mometason Cipla
Hvis du glemmer en dose med Mometason Cipla, skal du ta den med en gang du kommer på det og deretter fortsette som vanlig. Du må ikke ta en dobbelt dose som erstatning for en glemt dose.
Dersom du avbryter behandling med Mometason Cipla
Rådfør deg med legen din før du avbryter behandlingen.
Hos noen pasienter kan dette legemidlet begynne å lindre symptomene 12 timer etter første dose, men det kan gå opptil 2 dager før full effekt av behandlingen oppnås. Det er svært viktig at du bruker nesesprayen din regelmessig. Ikke stopp behandlingen selv om du føler deg bedre, med mindre legen har gitt beskjed om det.
Spør lege eller apotek dersom du har noen spørsmål om bruken av dette legemidlet.

4. Mulige bivirkninger
Som alle legemidler kan dette legemidlet forårsake bivirkninger, men ikke alle får det.
Umiddelbare overfølsomhets- (allergiske) reaksjoner kan oppstå etter bruk av dette legemidlet. Disse reaksjonene kan være alvorlige. Du bør avslutte behandlingen med Mometason Cipla og oppsøke øyeblikkelig legehjelp hvis du opplever symptomer som:
  • hevelse i ansikt, tunge eller svelg
  • vansker med å svelge
  • elveblest
  • pipende pust eller pustevansker
Når nesesprayer med kortikosteroider brukes i lang tid med høye doser, kan det oppstå bivirkninger som skyldes at legemidlet tas opp av kroppen.
Andre bivirkninger
De fleste har ingen problemer etter bruk av nesespray. Noen få personer kan imidlertid få disse bivirkningene etter bruk av dette legemidlet eller andre nesesprayer med kortikosteroider:
Vanlige bivirkninger (kan forekomme hos opptil 1 av 10 personer):
  • hodepine
  • nysing
  • neseblødninger [forekom svært vanlig (kan forekomme hos opptil 1 av 10 personer) hos personer med nesepolypper som fikk dette legemidlet med to dusjer i hvert nesebor to ganger daglig]
  • sår nese eller hals
  • sår i nesen
  • luftveisinfeksjon
Ikke kjent (hyppigheten kan ikke anslås utifra tilgjengelige data):
  • trykkøkning i øyet (glaukom, grønn stær) og/eller katarakt (grå stær) som gir synsforstyrrelser,
  • skade på skilleveggen i nesen som adskiller neseborene
  • endret smaks- og luktopplevelse
  • pustevansker og/eller pipende pust
  • tåkesyn
Melding av bivirkninger
Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger, inkludert mulige bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget. Du kan også melde fra om bivirkninger direkte via meldeskjema som finnes på nettsiden til Statens legemiddelverk: www.legemiddelverket.no/pasientmelding. Ved å melde fra om bivirkninger bidrar du med informasjon om sikkerheten ved bruk av dette legemidlet.

5. Hvordan du oppbevarer Mometason Cipla

Oppbevares utilgjengelig for barn.
Bruk ikke dette legemidlet etter utløpsdatoen som er angitt på esken etter EXP. Utløpsdatoen henviser til den siste dagen i den måneden.
Skal brukes innen 2 måneder etter første gangs bruk.
Oppbevares ved høyst 25ºC.
Skal ikke fryses.
Oppbevares i originalemballasjen.
Legemidler skal ikke kastes i avløpsvann eller sammen med husholdningsavfall. Spør på apoteket hvordan du skal kaste legemidler som du ikke lenger bruker. Disse tiltakene bidrar til å beskytte miljøet.

6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon
Sammensetning av Mometason Cipla
  • Virkestoff er mometasonfuroat. Hver dusj fra pumpen gir 50 mikrogram mometasonfuroat (som monohydrat) som fast dose.
  • Andre innholdsstoffer er glyserol, mikrokrystallinsk cellulose, karmellosenatrium, sitronsyremonohydrat, polysorbat 80, benzalkonklorid, natriumsitratdihydrat, vann til injeksjon.
Hvordan Mometason Cipla ser ut og innholdet i pakningen
Mometason Cipla er en hvit til elfenbenshvit homogen finfordelt suspensjon.
Mometason Cipla leveres i en hvit, ugjennomsiktig, polyetylenflaske med høy tetthet, tilpasset med en tilmålt dose og manuell polypropylen spraypumpe, neseadapter og en gjennomsiktig plasthette. Hver flaske inneholder 18,0 g nesespray, suspensjon, tilsvarende 140 doser.
Pakningsstørrelse: 1 flaske, 2 eller 3 flasker. Ikke alle pakningsstørrelsene vil nødvendigvis bli markedsført.
Innehaver av markedsføringstillatelsen:
Cipla Europe NV
De Keyserlei 58-60
Box-19
2018 Antwerp
Belgia
Tilvirker:
Orion Corporation Orion Pharma
Orionintie 1
FI-02200 Espoo
Finland
Orion Corporation Orion Pharma
Joensuunkatu 7
FI-24100 Salo
Finland
S&D Pharma CZ, spol. s r.o, Theodor 28, Pchery (Pharmos a.s. facility), 273 08, Tsjekkia
Cipla Europe NV, De Keyserlei 58-60, Box-19, 2018 Antwerp, Belgia
Dette legemidlet er godkjent i medlemsstatene i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet og i Storbritannia (Nord-Irland) med følgende navn:

Medlemsland

Legemidlets navn

Østerrike

Mometason Cipla 50 Mikrogramm/Sprühstoß – Nasenspray, Suspension

Kroatia

Mometazonfuorat Cipla 50 mikrograma po potisku sprej za nos, suspenzija

Danmark

Mometason Orion næsespray, suspension

Finland

Mometason Orion, 50 mikrog/annos, nenäsumute, suspensio

Tyskland

Mometasonfuroat Cipla 50 Mikrogramm/Sprühstoß Nasenspray, Suspension

Italia

Rinalgit

Norge

Mometason Cipla 50 mikrogram/dose nesespray, suspensjon

Spania

Mometasona furoato Cipla 50 microgramos/pulverización suspension para pulverización nasal

Storbritannia (Nord-Irland)

Mometasone furoate 50 micrograms/actuation nasal spray, suspension

Dette pakningsvedlegget ble sist oppdatert 11.05.2021