Mecastrin Orifarm Generics

Les nøye gjennom dette pakningsvedlegget før du begynner å bruke dette legemidlet. Det inneholder informasjon som er viktig for deg.
  • Ta vare på dette pakningsvedlegget. Du kan få behov for å lese det igjen.
  • Spør lege, apotek eller sykepleier hvis du har flere spørsmål eller trenger mer informasjon.
  • Dette legemidlet er skrevet ut kun til deg. Ikke gi det videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer på sykdom som ligner dine.
  • Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger. Dette gjelder også bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget. Se avsnitt 4.
I dette pakningsvedlegget finner du informasjon om:
  1. Hva Mecastrin er og hva det brukes mot
  2. Hva du må vite før du bruker Mecastrin
  3. Hvordan du bruker Mecastrin
  4. Mulige bivirkninger
  5. Hvordan du oppbevarer Mecastrin
  6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

1. Hva Mecastrin er og hva det brukes mot

Virkestoffet i Mecastrin, melatonin, tilhører en naturlig gruppe hormoner som produseres av kroppen.
Mecastrin brukes alene hos pasienter som er 55 år og eldre, til kortvarig behandling av vedvarende problemer med å sovne, fortsette å sove eller dårlig søvnkvalitet (primær insomnia). "Primær" betyr at det ikke er identifisert en årsak til søvnproblemene, verken medisinsk, psykologisk eller miljømessig årsak.

2. Hva du må vite før du bruker Mecastrin

Bruk ikke Mecastrin
  • dersom du er allergisk overfor melatonin eller noen av de andre innholdsstoffene i dette legemidlet (listet opp i avsnitt 6).
Advarsler og forsiktighetsregler
Snakk med lege, apotek eller sykepleier før du bruker Mecastrin:
  • hvis du lider av lever- eller nyreproblemer. Det er ikke utført studier på bruk av Mecastrin hos personer med lever- eller nyresykdom. Bruk av Mecastrin er derfor ikke anbefalt og du bør snakke med lege før du tar dette legemidlet.
  • hvis legen din har fortalt deg at du har en intoleranse overfor enkelte sukkertyper.
  • hvis du er fortalt at du lider av en autoimmun sykdom (der kroppen "angripes" av sitt eget immunsystem). Det er ikke utført studier på bruk av Mecastrin hos personer med autoimmune sykdommer. Bruk av Mecastrin er derfor ikke anbefalt og du bør derfor snakke med lege før du tar dette legemidlet.
  • Mecastrin kan gjøre at du føler deg døsig, og i slike tilfeller bør du være forsiktig, siden døsigheten kan redusere evnen din til å utføre oppgaver som å kjøre bil.
  • Røyking kan gjøre Mecastrin mindre effektiv, siden komponentene i tobakk kan øke nedbrytningen av melatonin i leveren.
Barn og ungdom
Dette legemidlet skal ikke gis til barn i alderen 0 til 18 år, siden det ikke er utprøvd og effektene er ukjente. Det kan være mer gunstig å gi et annet legemiddel som inneholder melatonin til barn mellom 2 og 18 år – rådfør deg med lege eller apotek.
Andre legemidler og Mecastrin
Snakk med lege eller apotek dersom du bruker, nylig har brukt eller planlegger å bruke andre legemidler. Disse legemidlene inkluderer:
  • fluvoksamin (brukes til behandling av depresjon og tvangslidelser), psoralener (brukt til behandling av hudsykdommer som psoriasis), cimetidin (brukt til behandling av mageproblemer som magesår), kinoloner og rifampicin (brukt til behandling av bakterieinfeksjoner), østrogener (brukt i prevensjonsmidler eller hormonerstatningsterapi) og karbamazepin (brukt til behandling av epilepsi).
  • adrenerge agonister/antagonister (som enkelte typer legemidler brukt til å kontrollere blodtrykk ved å innsnevre blodårer, legemidler mot tett nese, blodtrykksenkende legemidler), opiatagonister/-antagonister (som legemidler brukt til behandling av narkotikaavhengighet), prostaglandinhemmere (som ikke-steroide antiinflammatoriske midler), antidepressiva, tryptofan og alkohol.
  • benzodiazepiner og benzodiazepinlignende hypnotika (legemidler som har en søvndyssende effect, som zaleplon, zolpidem og zopiklon)
  • tioridazin (til behandling av schizofreni) og imipramin (til behandling av depresjon).
Inntak av Mecastrin sammen med mat, drikke og alkohol
Ta Mecastrin etter at du har spist. Ikke drikk alkohol før, under eller etter at du har tatt Mecastrin, siden det reduserer effekten av Mecastrin.
Graviditet og amming
Snakk med lege eller apotek før du tar dette legemidlet dersom du er gravid eller ammer, tror at du kan være gravid eller planlegger å bli gravid.
Kjøring og bruk av maskiner
Mecastrin kan forårsake døsighet. Hvis du får slike symptomer, bør du ikke kjøre bil eller bruke maskiner. Snakk med legen din hvis du fortsetter å føle deg døsig.
Mecastrin inneholder laktosemonohydrat
Mecastrin inneholder laktosemonohydrat. Dersom legen din har fortalt deg at du har intoleranse overfor noen sukkertyper, bør du kontakte legen din før du tar dette legemiddelet.

3. Hvordan du bruker Mecastrin

Bruk alltid dette legemidlet nøyaktig slik legen din eller apoteket har fortalt deg. Kontakt lege eller apotek hvis du er usikker.
Den anbefalte dosen er én tablett (2 mg) daglig, svelges hel etter måltid, 1-2 timer før sengetid. Denne doseringen kan fortsette i opptil 13 uker.
Svelg tabletten hel. Mecastrin tabletter må ikke knuses eller deles.
Dersom du tar for mye av Mecastrin
Kontakt lege, apotek eller sykehus hvis du har fått i deg for mye legemiddel eller hvis barn har fått i seg legemiddel ved et uhell.
Du kan føle deg døsig hvis du tar mer enn anbefalt daglig dose.
Dersom du har glemt å ta Mecastrin
Hvis du glemmer å ta en tablett, tar du en så snart du husker det før du legger deg eller venter til det er på tide å ta neste dose. Fortsett deretter som tidligere.
Du skal ikke ta en dobbelt dose som erstatning for en glemt dose.
Dersom du avbryter behandling med Mecastrin
Det finnes ingen kjente skadevirkninger av å avbryte behandlingen eller avslutte den tidlig. Bruk av Mecastrin er ikke påvist å forårsake abstinenser etter fullført behandling.
Spør lege, apotek eller sykepleier dersom du har noen spørsmål om bruken av dette legemidlet.

4. Mulige bivirkninger
Som alle legemidler kan dette legemidlet forårsake bivirkninger, men ikke alle får det.
Dersom du opplever noen av følgende bivirkninger, må du slutte å ta legemidlet og kontakte lege umiddelbart:
Mindre vanlige (kan forekomme hos inntil 1 av 100 pasienter):
  • Brystsmerter
Sjeldne (kan forekomme hos inntil 1 av 1000 pasienter):
  • Tap av bevissthet eller besvimelse
  • Sterke brystsmerter grunnet angina (hjertekramper)
  • Merkbare hjerteslag (hjertebank)
  • Depresjon
  • Nedsatt syn
  • Uklart syn
  • Desorientering
  • Svimmelhet, følelse av å spinne rundt (vertigo)
  • Røde blodlegemer i urinen
  • Redusert antall hvite blodlegemer i blodet
  • Redusert antall blodplater, som fører til økt risiko for blødning eller blåmerker
  • Psoriasis
Hvis du opplever noen av følgende ikke-alvorlige bivirkninger, må du kontakte lege og/eller oppsøke medisinsk rådgivning:
Mindre vanlige (kan forekomme hos inntil 1 av 100 pasienter):
Irritabilitet, nervøsitet, uro, søvnløshet, unormale drømmer, mareritt, angst, migrene, hodepine, tretthet, manglende energi (letargi), uro forbundet med økt aktivitet, svimmelhet, tretthet, høyt blodtrykk, smerter i øvre del av magen, fordøyelsesplager, sårdannelser i munnen, munntørrhet, kvalme, endringer i blodsammensetningen som kan føre til at hud eller øyne blir gule, betennelser i huden, svetting om natten, kløe, utslett, tørr hud, smerter i armer og ben, symptomer på overgangsalder, svakhetsfølelse, utskilling av sukker i urinen, økning av proteiner i urinen, unormal leverfunksjon og vektøkning.
Sjeldne (kan forekomme hos inntil 1 av 1000 pasienter):
Helvetesild, høyt nivå av fett i blodet, lave nivåer av kalsium i blodet, lave nivåer av natrium i blodet, humørendringer, aggresjon, opphisselse, gråtetokter, stressymptomer, våkner opp tidlig om morgenen, økt sexlyst, nedstemthet, hukommelsesvikt, oppmerksomhetsforstyrrelser, drømmende tilstand, urolige ben syndrom, dårlig søvnkvalitet, følelse av ”prikking og stikking”, økt tåredannelse, svimmelhet når en står oppreist eller sitter, hetetokter, halsbrann/sure oppstøt, mage-tarmlidelser, blemmer i munnen, sårdannelse på tungen, ubehag i mage og tarm, oppkast, unormale tarmlyder, luft i magen, kraftig spyttutskillelse, dårlig ånde, mageubehag, magelidelser, betennelse i mageslimhinnen, eksem, hudutslett, eksem på hender, kløende utslett, neglelidelser, leddbetennelse, muskelrykninger, nakkesmerter, kramper om natten, forlenget ereksjon som kan være smertefull, betennelse i prostatakjertelen, tretthet, smerter, tørste, urinering av store volum urin, urinering om natten, økte nivåer av leverenzymer, unormale nivåer av elektrolytter i blod og avvikende laboratorietester.
Ikke kjent (hyppigheten kan ikke anslås ut fra tilgjengelige data):
Overfølsomhetsreaksjon, hevelse i munn eller tunge, hevelse i huden og unormal melkesekresjon.
Melding av bivirkninger
Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger. Dette gjelder også bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget. Du kan også melde fra om bivirkninger direkte via meldeskjema som finnes på nettsiden til Direktoratet for medisinske produkter: www.dmp.no/pasientmelding. Ved å melde fra om bivirkninger bidrar du med informasjon om sikkerheten ved bruk av dette legemidlet.

5. Hvordan du oppbevarer Mecastrin

Oppbevares utilgjengelig for barn.
Bruk ikke dette legemidlet etter utløpsdatoen som er angitt på esken etter EXP. Utløpsdatoen er den siste dagen i den angitte måneden.
Oppbevares i originalpakningen for å beskytte mot lys.
Legemidler skal ikke kastes i avløpsvann eller sammen med husholdningsavfall. Spør på apoteket hvordan du skal kaste legemidler som du ikke lenger bruker. Disse tiltakene bidrar til å beskytte miljøet.

6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

Sammensetning av Mecastrin
  • Virkestoff er melatonin. Hver depottablett inneholder 2 mg melatonin
  • Andre innholdsstoffer er laktosemonohydrat, kalsiumhydrogenfosfatdihydrat, ammoniummetakrylatkopolymer, talkum, silika vannfri kolloidal, og magnesiumstearat.
Hvordan Mecastrin ser ut og innholdet i pakningen
Mecastrin er tilgjengelig som hvite til off-white, runde, bikonvekse tabletter. Diameter ca. 8 mm. Hver eske inneholder 7, 10, 20, 21, 24, 30, 36 eller 100 tabletter.
Ikke alle pakningsstørrelser vil nødvendigvis bli markedsført.
Innehaver av markedsføringstillatelsen og tilvirker
Orifarm Generics A/S
Energivej 15
5260 Odense S
Danmark
info@orifarm.com
Dette pakningsvedlegget ble sist oppdatert 11.02.2022
Detaljert informasjon om dette legemidlet er tilgjengelig på nettstedet til www.felleskatalogen.no