Jakavi Novartis

Les nøye gjennom dette pakningsvedlegget før du begynner å bruke dette legemidlet. Det inneholder informasjon som er viktig for deg.
  • Ta vare på dette pakningsvedlegget. Du kan få behov for å lese det igjen.
  • Spør lege eller apotek hvis du har flere spørsmål eller trenger mer informasjon.
  • Dette legemidlet er skrevet ut kun til deg. Ikke gi det videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer på sykdom som ligner dine.
  • Kontakt lege eller apotek dersom du opplever bivirkninger, inkludert mulige bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget. Se avsnitt 4.
I dette pakningsvedlegget finner du informasjon om:
  1. Hva Jakavi er og hva det brukes mot
  2. Hva du må vite før du bruker Jakavi
  3. Hvordan du bruker Jakavi
  4. Mulige bivirkninger
  5. Hvordan du oppbevarer Jakavi
  6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

1. Hva Jakavi er og hva det brukes mot

Jakavi inneholder virkestoffet ruksolitinib.
Jakavi brukes til å behandle voksne pasienter med forstørret milt eller med symptomer relatert til myelofibrose, en sjelden type blodkreft.
Jakavi brukes også til å behandle voksne pasienter med polycytemia vera som ikke har effekt av eller ikke tåler hydroksyurea.
Jakavi brukes også til å behandle pasienter som er 12 år og eldre og voksne med transplantat-mot-vert-sykdom (også kjent som «graft versus host disease», GvHD). Det finnes to typer GvHD: en tidlig type, kalt akutt GvHD, kommer vanligvis like etter transplantasjonen og kan påvirke hud, lever og mage-tarmkanalen. Den andre typen, kalt kronisk GvHD, kommer senere, vanligvis uker til måneder etter transplantasjonen. Nesten alle organer kan bli påvirket av kronisk GvHD.
Hvordan Jakavi virker
Forstørrelse av milten er et av kjennetegnene på myelofibrose. Myelofibrose er en beinmargssykdom der beinmargen er erstattet med arrvev. Den endrede beinmargen kan ikke lenger produsere nok normale blodceller og som et resultat av dette blir milten betydelig forstørret. Ved å hindre virkningen til enkelte enzymer (kalt Janus-kinaser) kan Jakavi redusere størrelsen på milten hos pasienter med myelofibrose og lindre symptomer som feber, svetting om natten, skjelettsmerter og vekttap hos pasienter med myelofibrose. Jakavi kan bidra til å redusere risikoen for alvorlige komplikasjoner i blod og kar.
Polycytemia vera er en beinmargssykdom der beinmargen produserer for mange røde blodceller. Blodet blir tykkere på grunn av økt mengde røde blodceller. Ved å hindre virkningen til enkelte enzymer kalt Janus-kinaser (JAK1 og JAK2) kan Jakavi lindre symptomer, og redusere størrelsen på milten og antall røde blodceller som dannes hos pasienter med polycytemia vera. Dette kan muligens redusere risikoen for alvorlige komplikasjoner i blod og kar.
Transplantat-mot-vert-sykdom er en komplikasjon som oppstår etter transplantasjon. Det oppstår når spesifikke celler (T-celler) fra donoren (f.eks. benmarg) ikke gjenkjenner vertscellene/-organene og angriper dem. Ved å selektivt blokkere enzymer kalt Janus-Assosierte Kinaser (JAK1 og JAK2) reduserer Jakavi tegn og symptomer på akutte og kroniske former for transplantat-mot-vert-sykdom. Dette fører til sykdomsforbedring og at de transplanterte cellene overlever.
Rådfør deg med lege dersom du har noen spørsmål om hvordan Jakavi virker eller hvorfor dette legemidlet er skrevet ut til deg.

2. Hva du må vite før du bruker Jakavi

Følg alle instruksjoner du har fått av legen din nøye. De kan være annerledes enn den generelle informasjonen i dette pakningsvedlegget.
Bruk ikke Jakavi
  • dersom du er allergisk overfor ruksolitinib eller noen av de andre innholdsstoffene i dette legemidlet (listet opp i avsnitt 6).
  • dersom du er gravid eller ammer.
Dersom noen av punktene over gjelder deg, fortell det til legen din som vil avgjøre om du bør starte behandling med Jakavi.
Advarsler og forsiktighetsregler
Snakk med lege eller apotek før du bruker Jakavi
  • dersom du har en infeksjon. Det kan være nødvendig å behandle infeksjonen din før du begynner med Jakavi. Det er viktig å fortelle legen din om du noen gang har hatt tuberkulose eller hvis du har vært i nær kontakt med noen som har eller har hatt tuberkulose. Legen din kan utføre tester for å se om du har tuberkulose eller en annen infeksjon. Dersom du har eller noen gang har hatt hepatitt B, er det viktig at du forteller det til legen din.
  • dersom du har problemer med nyrene. Legen din kan være nødt til å forskrive en annen dose av Jakavi.
  • dersom du har eller har hatt problemer med leveren. Legen din kan være nødt til å forskrive en annen dose av Jakavi.
  • dersom du bruker andre legemidler (se avsnittet ”Andre legemidler og Jakavi”).
  • dersom du har hatt tuberkulose.
  • dersom du har hatt hudkreft.
Under behandling med Jakavi bør du informere legen din eller apotek:
  • dersom du opplever uventede blåmerker og/eller blødning, uvanlig trøtthet, kortpustethet under trening eller ved hvile, uvanlig blek hud eller hyppige infeksjoner (dette er tegn på blodsykdommer).
  • dersom du opplever feber, frysninger eller andre symptomer på infeksjoner.
  • dersom du opplever kronisk hoste med blodfarget slim, feber, nattesvetting og vekttap (dette kan være symptomer på tuberkulose).
  • dersom du opplever en av følgende symptomer eller dersom noen i din omgangskrets merker at du har noen av disse symptomene: forvirring eller problemer med å tenke, tap av balanse eller problemer med å gå, klossethet, problemer med å snakke, redusert styrke eller svakhet på den ene siden av kroppen, uklart og/eller tap av syn. Dette kan være tegn på en alvorlig infeksjon i hjernen og legen din kan foreslå flere tester og oppfølging.
  • dersom du utvikler smertefullt hudutslett med blemmer (dette er tegn på helvetesild).
  • dersom du oppdager forandringer i huden. Dette kan kreve videre observasjon fordi visse typer hudkreft (ikke-melanom) har vært rapportert.
Blodprøver
Før du begynner behandling med Jakavi, vil legen din ta blodprøver for å avgjøre hvilken startdose som er best for deg. Du må ta flere blodprøver mens du behandles med Jakavi slik at legen din kan følge med på antallet blodceller (hvite celler, røde celler og blodplater) i kroppen din og vurdere hvordan du reagerer på behandlingen, og hvorvidt Jakavi har en uønsket effekt på disse cellene. Legen din kan være nødt til å justere dosen eller avslutte behandlingen. Legen vil sjekke om du har noen tegn eller symptomer på infeksjoner før du begynner med behandlingen og mens du behandles med Jakavi. Legen vil også jevnlig ta blodprøver for å sjekke lipidnivåene (fett) i blodet ditt.
Barn og ungdom
Dette legemidlet er ikke beregnet til bruk hos barn og ungdom som er under 18 år som har myelofibrose eller polycytemia vera siden det ikke er gjort studier i denne aldersgruppen.
Jakavi kan brukes til å behandle transplantat-mot-vert-sykdom hos pasienter som er 12 år og eldre.
Andre legemidler og Jakavi
Snakk med lege eller apotek dersom du bruker, nylig har brukt eller planlegger å bruke andre legemidler.
Det er spesielt viktig at du forteller om legemidler som inneholder virkestoffene som er nevnt nedenfor, siden det kan hende at legen din må endre Jakavi-dosen din.
Følgende kan øke risikoen for bivirkninger av Jakavi:
  • enkelte legemidler som brukes til å behandle infeksjoner. Dette inkluderer legemidler som brukes til å behandle soppinfeksjoner (som f.eks. ketokonazol, itrakonazol, posakonazol flukonazol og vorikonazol), legemidler som brukes til å behandle enkelte typer bakterielle infeksjoner (antibiotika som f.eks. klaritromycin, telitromycin, ciprofloksacin eller erytromycin), legemidler til behandling av virusinfeksjoner, inkludert hiv-infeksjon/aids (som f.eks. amprenavir, atazanavir, indinavir, lopinavir/ritonavir, nelfinavir, ritonavir, sakinavir), legemidler til behandling av hepatitt C (boceprevir, telaprevir).
  • nefazodon, et legemiddel som brukes til å behandle depresjon.
  • mibefradil eller diltiazem, legemidler som brukes til å behandle høyt blodtrykk og kronisk angina pectoris.
  • cimetidin, et legemiddel som brukes for å behandle halsbrann.
Følgende kan redusere virkningen av Jakavi:
  • avasimib, et legemiddel som brukes til å behandle hjertesykdom.
  • fenytoin, karbamazepin eller fenobarbital og andre anti-epileptika som brukes til å forhindre kramper eller anfall.
  • rifabutin eller rifampicin, legemidler som brukes til å behandle tuberkulose (TB).
  • johannesurt (prikkperikum, Hypericum perforatum), et naturlegemiddel som brukes mot depresjon.
Mens du tar Jakavi, bør du aldri begynne med et nytt legemiddel uten først å sjekke med legen som skrev ut Jakavi. Dette inkluderer reseptpliktige legemidler, reseptfrie legemidler og naturlegemidler eller alternativ medisin.
Graviditet og amming
Ikke bruk Jakavi dersom du er gravid. Snakk med legen din om hvordan du skal ta hensiktsmessige forholdsregeler for å unngå å bli gravid mens du bruker Jakavi.
Du må ikke amme mens du bruker Jakavi. Informer legen din dersom du ammer.
Snakk med lege eller apotek før du tar dette legemidlet dersom du er gravid eller ammer, tror at du kan være gravid eller planlegger å bli gravid.
Kjøring og bruk av maskiner
Du bør ikke kjøre bil eller bruke maskiner dersom du opplever svimmelhet etter å ha tatt Jakavi.
Jakavi inneholder laktose og natrium
Jakavi inneholder laktose (melkesukker). Dersom legen din har fortalt deg at du har intoleranse overfor noen sukkertyper, bør du kontakte legen din før du tar dette legemidlet.
Dette legemidlet inneholder mindre enn 1 mmol natrium (23 mg) i hver tablett, og er så godt som “natriumfritt”

3. Hvordan du bruker Jakavi

Bruk alltid dette legemidlet nøyaktig slik legen eller apoteket har fortalt deg. Kontakt lege eller apotek hvis du er usikker.
Dosen med Jakavi avhenger av antallet blodceller hos pasienten. Legen din vil sjekke hvor mange blodceller du har i kroppen og finne ut hva som er den beste dosen for deg, spesielt hvis du har problemer med leveren eller nyrene.
  • Den anbefalte startdosen ved myelofibrose er 5 mg to ganger daglig, 10 mg to ganger daglig, 15 mg to ganger daglig eller 20 mg to ganger daglig, avhengig av hvor mange blodceller du har.
  • Den anbefalte startdosen ved polycytemia vera og ved transplantat-mot-vert-sykdom er 10 mg to ganger daglig.
  • Den maksimale dosen er 25 mg to ganger daglig.
Legen din vil alltid fortelle deg nøyaktig hvor mange tabletter med Jakavi du skal ta.
Under behandling kan det hende at legen din anbefaler en lavere eller høyere dose for deg dersom resultatene av blodprøvene viser at dette er nødvendig, hvis du har problemer med leveren eller nyrene, eller hvis du også trenger behandling med enkelte andre legemidler.
Dersom du går til dialyse, skal du ta enten én enkelt dose eller to separate doser med Jakavi kun på dager med dialyse, etter at dialysen er gjennomført. Legen din vil fortelle deg om du skal ta én eller to doser og hvor mange tabletter du skal ta for hver dose.
Du bør ta Jakavi på samme tid hver dag, med eller uten mat.
Du bør fortsette å ta Jakavi så lenge legen din sier at du skal ta det. Dette er langtidsbehandling.
Legen din vil undersøke tilstanden din regelmessig for å forsikre seg om at behandlingen har den ønskede effekten.
Dersom du har spørsmål om hvor lenge du skal ta Jakavi, snakk med legen din eller apoteket.
Dersom du opplever enkelte bivirkninger (f.eks. blodsykdommer), kan det hende at legen din må endre mengden Jakavi du tar eller sier at du må slutte å ta Jakavi for en stund.
Dersom du tar for mye av Jakavi
Dersom du ved et uhell tar mer Jakavi enn det legen din har sagt, ta øyeblikkelig kontakt med lege eller apotek.
Dersom du har glemt å ta Jakavi
Dersom du glemmer å ta Jakavi, kan du ta neste dose til planlagt tid. Du skal ikke ta dobbel dose som erstatning for en glemt dose.
Dersom du avbryter behandling med Jakavi
Dersom du avbryter behandlingen med Jakavi, kan symptomer relatert til myelofibrose eller polycytemia vera komme tilbake. Ved transplantat-mot-vert-sykdom er det mulig å redusere dosen eller stoppe behandlingen med Jakavi hvis du har effekt av behandlingen. Legen vil holde oversikt over dette. Du bør derfor ikke slutte å ta Jakavi eller endre dosen uten å ha diskutert det med legen.
Spør lege eller apotek dersom du har noen spørsmål om bruken av dette legemidlet.

4. Mulige bivirkninger
Som alle legemidler kan dette legemidlet forårsake bivirkninger, men ikke alle får det.
De fleste bivirkningene av Jakavi er milde til moderate og vil vanligvis forsvinne etter et par dager til et par uker med behandling.
Myelofibrose og polycytemia vera
Enkelte bivirkninger kan være alvorlige
Søk medisinsk hjelp umiddelbart før du tar neste planlagte dose hvis du opplever følgende alvorlige bivirkninger:
Svært vanlige (kan forekomme hos flere enn 1 av 10 personer):
  • symptomer på blødninger i mage eller tarm, slik som svart eller blodig avføring eller blodig oppkast
  • uventede blåmerker og/eller blødninger, unormal trøtthet, kortpustethet under trening eller ved hvile, unormalt blek hud eller hyppige infeksjoner (mulige tegn på blodsykdommer)
  • smertefullt hudutslett med blemmer (mulige symptomer på helvetesild (herpes zoster))
  • feber, frysninger eller andre symptomer på infeksjoner
  • lavt antall røde blodceller (anemi/blodmangel), lavt antall hvite blodceller (nøytropeni) eller lavt antall blodplater (trombocytopeni)
Vanlige (kan forekomme hos opptil 1 av 10 personer):
  • symptomer på blødninger i hjernen, slik som plutselig nedsatt bevissthet, vedvarende hodepine, nummenhet, prikking, svakhet eller lammelse
Andre bivirkninger
Andre mulige bivirkninger inkluderer de som er oppført nedenfor. Hvis du opplever disse bivirkningene, snakk med legen eller apoteket.
Svært vanlige (kan forekomme hos flere enn 1 av 10 personer):
  • høyt nivå av kolesterol eller fett i blodet (hypertriglyseridemi)
  • unormale resultater på leverfunksjonstester
  • svimmelhet
  • hodepine
  • urinveisinfeksjoner
  • vektøkning
  • feber, hoste, tung eller smertefull pust, pipende pust, brystsmerter ved pusting (mulige symptomer på lungebetennelse)
  • høyt blodtrykk (hypertensjon), som også kan gi svimmelhet og hodepine
  • forstoppelse
  • høyt nivå av lipase i blodet
Vanlige (kan forekomme hos opptil 1 av 10 personer):
  • redusert antall av alle tre blodcelletyper - røde blodceller, hvite blodceller og blodplater (pancytopeni)
  • mye luft i magen (flatulens)
Mindre vanlige (kan forekomme hos opptil 1 av 100 personer):
  • tuberkulose
  • tilbakevendende hepatitt B-infeksjon (som kan gi gulfarging av hud og øyne, mørk brunfarget urin, magesmerte på høyre side, feber og kvalme eller oppkast)
Transplantat-mot-vert-sykdom («graft versus host disease», GvHD)
Enkelte bivirkninger kan være alvorlige
Søk medisinsk hjelp umiddelbart før du tar neste planlagte dose hvis du opplever følgende alvorlige bivirkninger:
Svært vanlige (kan forekomme hos flere enn 1 av 10 personer):
  • feber, smerte, rødhet, og/eller vansker med å puste (mulige symptomer på en infeksjon med cytomegalovirus (cytomegalovirusinfeksjon))
  • feber, smerte ved urinering (mulige symptomer på en urinveisinfeksjon)
  • rask puls, feber, forvirring og kortpustethet (mulige symptomer på blodforgiftning (sepsis), som er en alvorlig reaksjon på en infeksjon som fører til utbredt betennelse)
  • trøtthet, fatigue, blek hud (mulige symptomer på anemi, som forårsakes av for lavt antall røde blodceller), hyppige infeksjoner, feber, frysninger, sår hals eller sår i munnen på grunn av infeksjoner (mulige symptomer på nøytropeni, som forårsakes av for lavt antall hvite blodceller), spontane blødninger eller blåmerker (mulige symptomer på trombocytopeni, som forårsakes av for lavt antall blodplater)
  • lave tall for alle tre typer av blodceller - røde blodceller, hvite blodceller og blodplater (pancytopeni)
Andre bivirkninger
Andre mulige bivirkninger inkluderer de som er oppført nedenfor. Hvis du opplever disse bivirkningene, snakk med legen eller apoteket.
Svært vanlige (kan forekomme hos flere enn 1 av 10 personer):
  • høyt nivå av kolesterol (hyperkolesterolemi)
  • hodepine
  • høyt blodtrykk (hypertensjon)
  • høyt nivå av lipase i blodet
  • unormale blodprøver som kan tyde på mulig skade på bukspyttkjertelen (økt amylase)
  • kvalme
  • unormale resultater på leverfunksjonstester
  • økt nivå av muskelenzymer i blodet, som kan tyde på mulig muskelskade og/eller muskelnedbrytning (økt kreatinfosfokinase i blodet)
  • økt nivå i blodet av kreatinin, et stoff som normalt fjernes av nyrene ut i urinen. Dette kan bety at nyrene dine ikke fungerer som de skal (økt kreatinin i blodet)
Vanlige (kan forekomme hos opptil 1 av 10 personer):
  • feber, smerte, rødhet, og/eller vansker med å puste (mulige symptomer på en infeksjon med BK-virus)
  • vektøkning
  • forstoppelse
Melding av bivirkninger
Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger, inkludert mulige bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget. Du kan også melde fra om bivirkninger direkte via meldeskjema som finnes på nettsiden til Statens legemiddelverk: www.legemiddelverket.no/pasientmelding. Ved å melde fra om bivirkninger bidrar du med informasjon om sikkerheten ved bruk av dette legemidlet.

5. Hvordan du oppbevarer Jakavi

Oppbevares utilgjengelig for barn.
Bruk ikke dette legemidlet etter utløpsdatoen som er angitt på esken eller blisteret etter ”EXP”.
Oppbevares ved høyst 30ºC.
Legemidler skal ikke kastes i avløpsvann eller sammen med husholdningsavfall. Spør på apoteket hvordan du skal kaste legemidler som du ikke lenger bruker. Disse tiltakene bidrar til å beskytte miljøet.

6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

Sammensetning av Jakavi
  • Virkestoffet er ruksolitinib.
  • Hver 5 mg Jakavi tablett inneholder 5 mg ruksolitinib.
  • Hver 10 mg Jakavi tablett inneholder 10 mg ruksolitinib.
  • Hver 15 mg Jakavi tablett inneholder 15 mg ruksolitinib.
  • Hver 20 mg Jakavi tablett inneholder 20 mg ruksolitinib.
  • Andre innholdsstoffer er: mikrokrystallinsk cellulose, magnesiumstearat, kolloidal vannfri silika, natriumstivelsesglykolat, povidon, hydroksypropylcellulose, laktosemonohydrat.
Hvordan Jakavi ser ut og innholdet i pakningen
Jakavi 5 mg tabletter er hvite til nesten hvite, runde tabletter preget med ”NVR” på den ene siden og ”L5” på den andre siden.
Jakavi 10 mg tabletter er hvite til nesten hvite, runde tabletter preget med ”NVR” på den ene siden og ”L10” på den andre siden.
Jakavi 15 mg tabletter er hvite til nesten hvite, ovale tabletter preget med ”NVR” på den ene siden og ”L15” på den andre siden.
Jakavi 20 mg tabletter er hvite til nesten hvite, avlange tabletter preget med ”NVR” på den ene siden og ”L20” på den andre siden.
Jakavi tabletter er tilgjengelig i blisterpakninger inneholdende 14 eller 56 tabletter eller multipakninger inneholdende 168 (3 pakninger med 56) tabletter.
Ikke alle pakninger vil nødvendigvis bli markedsført i ditt land.
Innehaver av markedsføringstillatelsen
Novartis Europharm Limited
Vista Building
Elm Park, Merrion Road
Dublin 4
Irland
Tilvirker
Novartis Farmacéutica S.A.
Gran Via de les Corts Catalanes, 764
08013 Barcelona
Spania
Novartis Pharma GmbH
Roonstrasse 25
90429 Nürnberg
Tyskland
Ta kontakt med den lokale representanten for innehaveren av markedsføringstillatelsen for ytterligere informasjon om dette legemidlet:
Novartis Norge AS
Tlf: +47 23 05 20 00
Dette pakningsvedlegget ble sist oppdatert 29.04.2022
Andre informasjonskilder
Detaljert informasjon om dette legemidlet er tilgjengelig på nettstedet til Det europeiske legemiddelkontoret (the European Medicines Agency): http://www.ema.europa.eu og på nettstedet til www.felleskatalogen.no