Besremi AOP Orphan

Les nøye gjennom dette pakningsvedlegget før du begynner å bruke dette legemidlet. Det inneholder informasjon som er viktig for deg.
  • Ta vare på dette pakningsvedlegget. Du kan få behov for å lese det igjen.
  • Spør lege eller apotek hvis du har flere spørsmål eller trenger mer informasjon.
  • Dette legemidlet er skrevet ut kun til deg. Ikke gi det videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer på sykdom som ligner dine.
  • Kontakt lege eller apotek dersom du opplever bivirkninger, inkludert mulige bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget. Se avsnitt 4.
I dette pakningsvedlegget finner du informasjon om:
  1. Hva Besremi er og hva det brukes mot
  2. Hva du må vite før du bruker Besremi
  3. Hvordan du bruker Besremi
  4. Mulige bivirkninger
  5. Hvordan du oppbevarer Besremi
  6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

1. Hva Besremi er og hva det brukes mot

Besremi inneholder virkestoffet ropeginterferon alfa-2b, som tilhører en gruppe av legemidler som kalles interferoner. Interferoner produseres av immunsystemet for å blokkere veksten av kreftceller.
Besremi brukes som monoterapi for behandling av polycytemia vera hos voksne. Polycytemia vera er en type kreft der benmargen produserer for mange røde blodceller, hvite blodceller og blodplater (celler som hjelper til med levringen av blodet).

2. Hva du må vite før du bruker Besremi

Bruk ikke Besremi
  • dersom du er allergisk overfor ropeginterferon alfa-2b eller noen av de andre innholdsstoffene i dette legemidlet (listet opp i avsnitt 6).
  • dersom du har en sykdom i skjoldbruskkjertelen som ikke er kontrollert av legemidler.
  • dersom du har eller har hatt alvorlige psykiske lidelser (som depresjon eller selvmordstanker eller hvis du har forsøkt å ta livet av deg).
  • dersom du har eller nylig har hatt alvorlige hjerteproblemer (som hjerteinfarkt eller slag).
  • dersom du har eller har hatt en autoimmun sykdom (som f.eks. revmatoid artritt, psoriasis eller inflammatorisk tarmsykdom).
  • dersom du har gjennomgått en organtransplantasjon og du bruker legemidler som undertrykker immunsystemet.
  • dersom du bruker telbivudin (et legemiddel som brukes til behandling av hepatitt B-infeksjon).
  • dersom du har en avansert, ukontrollert leversykdom.
  • dersom du har alvorlig nyresykdom (og mindre enn 15 % normal nyrefunksjon).
Advarsler og forsiktighetsregler
Snakk med lege før du bruker Besremi:
  • dersom du har en sykdom i skjoldbruskkjertelen.
  • dersom du har diabetes eller høyt blodtrykk – legen din kan be deg om å ta en øyeundersøkelse.
  • dersom du har leverproblemer – du må ta blodprøver regelmessig for å kontrollere hvordan leveren virker hvis du er på langtidsbehandling med Besremi.
  • dersom du har nyreproblemer.
  • dersom du har psoriasis eller andre hudproblemer fordi de kan bli verre under behandling med Besremi.
Snakk med lege når du har begynt behandling med Besremi:
  • dersom du utvikler symptomer på depresjon (som tristhet, motløshet eller selvmordstanker).
  • dersom du utvikler tegn på en alvorlig allergisk reaksjon (som f.eks. pustevansker, pipende pust eller elveblest) mens du bruker Besremi – hvis dette er tilfellet må du oppsøke legehjelp øyeblikkelig.
  • dersom du utvikler symptomer på en forkjølelse eller annen luftveisinfeksjon (som f.eks. pustevansker, hoste, feber og smerter i brystet).
  • dersom du opplever endringer av synet – du må kontakte legen din og ta en øyeundersøkelse umiddelbart. Alvorlige øyeproblemer kan oppstå under behandling med Besremi. Legen din vil vanligvis kontrollere synet ditt før du begynner med behandling. Dersom du har helseproblemer som kan føre til øyeproblemer, som f.eks. diabetes eller høyt blodtrykk, bør legen din også kontrollere synet ditt under behandlingen. Dersom synet ditt forverrer seg, kan legen din bestemme at du skal avslutte behandlingen.
Lidelser i tenner og tannkjøtt, som kan medføre at du mister tenner, kan oppstå ved bruk av interferoner. Dessuten kan tørr munn skade tennene og slimhinnen i munnen under langtidsbehandling med Besremi. Du bør børste tennene grundig to ganger daglig og sørge for regelmessige tannundersøkelser.
Det vil ta en viss tid til du når din individuelle optimale dose med Besremi. Legen din vil avgjøre om det er nødvendig å behandle deg med et annet legemiddel for å oppnå en snarlig reduksjon av blodverdiene dine for å forhindre blodpropper og blødning.
Barn og ungdom
Ikke gi dette legemidlet til barn eller ungdom da det ikke foreligger tilgjengelig informasjon om bruken av Besremi i denne aldersgruppen.
Andre legemidler og Besremi
Snakk med lege dersom du bruker, nylig har brukt eller planlegger å bruke andre legemidler.
Ikke bruk Besremi dersom du tar telbivudin (til behandling av hepatitt B) da kombinasjonen av disse legemidlene øker risikoen for perifer nevropati (nummenhet, stikking eller brennende følelser i armer og ben). Informer legen din hvis du blir behandlet med telbivudin.
Informer legen din, særlig dersom du tar noen av de følgende legemidlene:
  • teofyllin (legemiddel til behandling av luftveissykdommer som f.eks. astma)
  • metadon (et legemiddel til behandling av smerter eller opioidavhengighet)
  • vortioksetin eller risperidon (legemidler til behandling av psykiske lidelser)
  • legemidler mot kreft som f.eks. slike som stopper eller reduserer veksthastigheten av bloddannende celler i benmargen (f.eks. hydroksykarbamid)
  • legemidler som virker på sentralnervesystemet for å lindre smerter, hjelpe deg til å sove eller som har en beroligende effekt (f.eks. morfin, midazolam)
Graviditet og amming
Snakk med lege eller apotek før du tar dette legemidlet dersom du er gravid eller ammer, tror at du kan være gravid eller planlegger å bli gravid.
Graviditet
Effekten av Besremi under graviditet er ikke kjent. Besremi anbefales ikke under graviditet. Dersom du er en fertil kvinne, vil legen din diskutere med deg om det bør brukes sikker prevensjon mens du blir behandlet med Besremi.
Amming
Det er ikke kjent hvorvidt Besremi utskilles i morsmelk. Legen din vil hjelpe deg med å avgjøre om du må slutte å amme når du bruker dette legemidlet.
Kjøring og bruk av maskiner
Ikke kjør eller bruk maskiner dersom du føler deg svimmel, søvnig eller forvirret mens du bruker Besremi.
Besremi inneholder benzylalkohol
Dette legemidlet inneholder 5 mg benzylalkohol i hver 0,5 ml. Benzylalkohol kan forårsake allergiske reaksjoner.
Snakk med lege eller apotek:
  • dersom du er gravid eller ammer.
  • dersom du har en nyre- eller leversykdom.
Dette er fordi store mengder med benzylalkohol kan samles opp i kroppen din og gi deg bivirkninger («metabolsk acidose»).
Besremi inneholder natrium
Dette legemidlet inneholder mindre enn 1 mmol natrium (23 mg) per ml, dvs. er tilnærmet «natriumfritt».

3. Hvordan du bruker Besremi

Bruk alltid dette legemidlet nøyaktig slik legen eller apoteket har fortalt deg. Kontakt lege eller apotek hvis du er usikker.
Dosen vil bli satt individuelt for deg av legen din i henhold til tilstanden din. Den vanlige startdosen med Besremi er 100 mikrogram annenhver uke. Legen din vil deretter øke dosen trinnvis og kan justere dosen din under behandlingen.
Legen din vil redusere startdosen din til 50 mikrogram dersom du har alvorlige nyreproblemer.
Dette legemidlet er til subkutan bruk, og dette betyr at det skal injiseres i vevet under huden. Det bør ikke injiseres i et område på kroppen der huden er irritert, rød, har blåmerker, er infisert eller har arrvev.
Dersom du skal injisere legemidlet selv, vil du få klare instruksjoner om hvordan det skal klargjøres og injiseres.
For å unngå å smitte andre med infeksjonssykdommer skal du aldri dele Besremi ferdigfylt penn med noen andre, selv om kanylen blir skiftet.
Opplysninger om klargjøring og injisering av Besremi er gitt i bruksanvisningen. Les den før du begynner å bruke Besremi.
Dersom du tar for mye av Besremi
Snakk med legen din så fort som mulig.
Dersom du har glemt å ta Besremi
Du bør injisere dosen med en gang du kommer på det. Men dersom det har gått mer enn 2 dager siden den glemte dosen, skal du hoppe over dosen og injisere den neste dosen etter skjemaet. Du må ikke injisere en dobbel dose som erstatning for en glemt dose. Kontakt lege eller apotek hvis du er usikker.
Dersom du avbryter behandling med Besremi
Du må ikke avbryte behandlingen med Besremi uten først å snakke med legen din.
Spør lege eller apotek dersom du har noen spørsmål om bruken av dette legemidlet.

4. Mulige bivirkninger
Som alle legemidler kan dette legemidlet forårsake bivirkninger, men ikke alle får det.
Kontakt legen din umiddelbart dersom du merker noen av de følgende alvorlige bivirkningene under behandlingen med Besremi:
Vanlige bivirkninger (kan forekomme hos opptil 1 av 10 personer):
  • endringer av hjerteslagene dine (når hjertet slår meget fort og ujevnt)
Mindre vanlige bivirkninger (kan forekomme hos opptil 1 av 100 personer):
  • selvmordsforsøk, tanke om å ta livet av seg selv
  • synstap som kan være forårsaket av blødning på netthinnen (netthinnen er det lysfølsomme laget i øyet) eller av oppsamling av fett i eller under netthinnen
Sjeldne bivirkninger (kan forekomme hos opptil 1 av 1 000 personer):
  • synstap som kan være forårsaket av skade på netthinnen (som f.eks. obstruksjon av blodkarene i øyet) eller skade på synsnerven
Svært sjeldne bivirkninger (kan forekomme hos opptil 1 av 10 000 personer):
  • blindhet
  • pusteproblemer, inkludert kortpustethet, hoste og brystsmerter som kan være forårsaket av lungeinfiltrasjon, pneumoni (lungebetennelse), pulmonal arteriell hypertensjon (høyt blodtrykk i blodkarene som frakter blod fra hjertet til lungene) og lungefibrose (en lungesykdom med arrdannelser i lungevevet)
Bivirkninger hvor hyppigheten ikke er kjent (kan ikke anslås utifra tilgjengelige data):
  • netthinneløsning (du kan oppleve øyeproblemer, inkludert synsendringer)
Andre bivirkninger
Svært vanlige bivirkninger (kan forekomme hos flere enn 1 av 10 personer):
  • reduksjon av antallet av en type hvite blodceller (kalles leukocytter) og reduksjon av blodcellene som levrer blodet (kalles blodplater)
  • ledd- eller muskelsmerter
  • influensalignende symptomer, tretthetsfølelse
  • i blodprøver: økning av et enzym som heter gammaglutamyltransferase
Vanlige bivirkninger (kan forekomme hos opptil 1 av 10 personer):
  • luftveisinfeksjoner, rennende eller tett nese, soppinfeksjoner, influensa
  • redusert antall eller størrelse på røde blodceller
  • økning eller reduksjon av aktiviteten i skjoldbruskkjertelen (thyroidea), økning av thyroideastimulerende hormon, inflammasjon i skjoldbruskkjertelen
  • økning av triglyserider (en type fettstoff) i blodet, nedsatt appetitt
  • aggressiv atferd, depresjonsfølelse, angstfølelse, problemer med å falle i søvn eller med å sove hele natten uten oppvåkninger, svingninger i sinnsstemning, mangler fysisk energi og motivasjon
  • hodepine, svimmelhet, redusert berøringssans, søvnighet, stikkende følelse og prikking
  • tørre øyne
  • skade på kapillærene (meget små blodkar) i kroppen
  • pusteproblemer
  • diaré, kvalme, abdominalsmerte eller ubehag i magen, forstoppelse, tørr munn
  • leverproblemer, økning i visse leverenzymer (vises på blodprøver)
  • kløe, hårtap, utslett, rødhet i huden, psoriasis, tørr og flassete hud, akne, fortykkelse av det ytre laget av huden, økt svetting
  • en lidelse som heter Sjögrens syndrom der kroppens immunsystem angriper kjertler som produserer væske (som f.eks. tårekjertler og spyttkjertler), artritt, smerter i armer og ben, skjelettsmerter, smertefull og plutselig stramming av en muskel
  • feber, svakhetsfølelse, frysninger, generelle helseproblemer, irritasjon eller rødhet på injeksjonsstedet, vekttap
  • på blodprøver: Antistoffer som blir produsert av kroppens immunsystem, økning av et enzym som heter laktatdehydrogenase
Mindre vanlige bivirkninger (kan forekomme hos opptil 1 av 100 personer):
  • infeksjon og re-infeksjon med herpes eller bakterieinfeksjoner
  • økning av antall blodplater
  • autoimmun sykdom i skjoldbruskkjertelen, sarkoidose (områder med betent vev i ulike deler av kroppen)
  • diabetes
  • panikkanfall, hallusinasjoner (se, høre eller føle ting som ikke er der), stressfølelse, nervøsitet, manglende interesse for aktiviteter, mareritt, irritabilitet, forvirring
  • skade på nervesystemet, migrene, psykisk lidelse, (helsetilstand som omfatter endringer av tankemønster, følelser eller atferd), visuelle eller sensoriske forstyrrelser, rystende hender
  • ubehag i øyet, eksem på øyelokk
  • hørselstap, ringing i ørene (tinnitus), vertigo (svimmelhet)
  • hjertesykdommer som f.eks. hjerteblokk (en forstyrrelse av hjertets elektriske aktivitet), blodpropp i blodkarene i hjertet, lekkasje i aortaklaffen
  • høyt blodtrykk, redusert blodgjennomstrømming til visse deler av kroppen, hematom (blodansamling under huden), hetetokter
  • betennelse i lungevevet, hoste, neseblødning, sår hals
  • betennelse i magen, lidelse i tarmveggen, luft i magen, fordøyelsesvansker, smertefullt å svelge, blødende tannkjøtt
  • betennelse i leveren, skade på leveren, forstørret lever
  • følsomhet overfor sollys, hudavskalling, neglesykdom
  • muskelsvakhet, nakkesmerter, smerter i lysken
  • betennelse i blæren, smertefull vannlating, økt vannlatingstrang, manglende evne til urinering
  • seksuelle problemer
  • smerte eller kløe på injeksjonsstedet, følsomhet overfor endringer i været
  • ikke-akutt porfyri (en leversykdom der stoffer som kalles porfyriner bygger seg opp i huden ved soleksponering og forårsaker lokal hudskade, som utslett, blemmer, sår eller ubehag)
  • i blodprøver: økt urinsyre, antistoffer som er produsert av kroppens immunsystem mot røde blodceller
Sjeldne bivirkninger (kan forekomme hos opptil 1 av 1000 personer):
  • bipolar lidelse (stemningssvingninger med episoder med tristhet og opprømthet), mani (ekstrem opprømthet eller overdrevet entusiasme)
  • kardiomyopati (sykdommer som påvirker hjertemuskelen), angina pectoris (alvorlig smerte i brystet som følge av blokkerte blodkar i hjertet)
  • leversvikt
Svært sjeldne bivirkninger (kan forekomme hos opptil 1 av 10 000 personer):
  • idiopatisk eller trombotisk trombocytopenisk purpura (økning i blåmerker, blødninger, redusert antall blodplater, anemi og ekstrem svakhet)
  • myokardiskemi (redusert blodtilførsel til hjertemuskelen)
Bivirkninger hvor hyppigheten ikke er kjent (kan ikke anslås utifra tilgjengelige data):
  • Vogt-Koyanagi-Haradas sykdom (en sjelden sykdom som kan føre til tap av syn, hørsel og pigmentering av huden), alvorlig allergisk reaksjon
  • misfarging av huden
  • periodontale (påvirker tannkjøttet) og tannlidelser, endring av fargen på tungen
Melding av bivirkninger
Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger. Dette gjelder også bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget. Du kan også melde fra om bivirkninger direkte via meldeskjema som finnes på nettsiden til Direktoratet for medisinske produkter: www.dmp.no/pasientmelding. Ved å melde fra om bivirkninger bidrar du med informasjon om sikkerheten ved bruk av dette legemidlet.

5. Hvordan du oppbevarer Besremi

Oppbevares utilgjengelig for barn.
Bruk ikke dette legemidlet etter utløpsdatoen som er angitt på etiketten og ytterkartongen etter «EXP». Utløpsdatoen er den siste dagen i den angitte måneden.
Oppbevares i kjøleskap (2-8ºC). Skal ikke fryses.
Oppbevar den ferdigfylte pennen i ytterpakningen for å beskytte mot lys.
Etter åpning kan den ferdigfylte pennen oppbevares i maksimalt 30 dager i kjøleskap (2-8ºC) når den oppbevares med pennehetten på og ligger i ytterpakningen for å beskytte mot lys.
Ikke bruk dette legemidlet dersom du oppdager at den ferdigfylte pennen ser skadet ut, oppløsningen er grumset, har partikler eller flak eller har en annen farge enn fargeløs til blekgul.
Legemidler skal ikke kastes i avløpsvann eller sammen med husholdningsavfall. Spør på apoteket hvordan du skal kaste legemidler som du ikke lenger bruker. Disse tiltakene bidrar til å beskytte miljøet.

6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

Sammensetning av Besremi
  • Virkestoff er ropeginterferon alfa-2b.
    Hver ferdigfylte penn med 0,5 ml oppløsning inneholder 250 mikrogram ropeginterferon alfa- 2b, målt på proteinbasis, tilsvarende 500 mikrogram/ml.
  • Andre innholdsstoffer er natriumklorid, polysorbat 80, benzylalkohol, vannfritt natriumacetat, konsentrert eddiksyre og vann til injeksjonsvæsker. For benzylalkohol og natrium, se avsnitt 2 «Besremi inneholder benzylalkohol» og «Besremi inneholder natrium».
Hvordan Besremi ser ut og innholdet i pakningen
Besremi leveres som injeksjonsvæske, oppløsning (injeksjon) i en ferdigfylt penn. Hver ferdigfylte penn inneholder 0,5 ml oppløsning. Besremi leveres i pakninger som inneholder:
  • 1 ferdigfylt penn og 2 injeksjonskanyler (type: mylife Clickfine 8mm)
  • 3 ferdigfylte penner og 6 injeksjonskanyler (type: mylife Clickfine 8mm)
Innehaver av markedsføringstillatelsen og tilvirker
AOP Orphan Pharmaceuticals GmbH
Leopold-Ungar-Platz 2
1190 Vienna
Østerrike
Dette pakningsvedlegget ble sist oppdatert 07.12.2023
Andre informasjonskilder
Detaljert informasjon om dette legemiddel er tilgjengelig på nettstedet til Det europeiske legemiddelkontoret (the European Medicines Agency): http://www.ema.europa.eu

Bruksanvisning

Les nøye igjennom dette pakningsvedlegget før du bruker Besremi 250 mikrogram ferdigfylt penn. Hvis du har ytterligere spørsmål, kontakt lege eller apotek.
Legen din eller apoteket bør vise deg hvordan du skal bruke pennen.
Besremi 250 mikrogram ferdigfylt penn kan brukes til å injisere doser på 50, 100, 150, 200 og 250 mikrogram. Den samme pennen kan brukes to ganger til doser opptil 100 mikrogram. Legen vil fortelle deg hvilken dose du trenger. Skriv ned dato for injeksjon og dosen slik legen har fortalt deg. Dersom du trenger en dose på mer enn 250 mikrogram, må du ha to Besremi 250 mikrogram ferdigfylte penner. Du må bruke forskjellige injeksjonssteder for hver av de to pennene. Legen din eller apoteket vil forklare deg hvordan du skal bruke de to pennene.
Pennene skal oppbevares i ytterpakningen i kjøleskapet.
Ta pennen ut av kjøleskapet 15 minutter før injeksjonen slik at den når romtemperatur. Finn et rolig område med godt lys for injeksjonen.
Du trenger følgende utstyr til injeksjonen:
  • Besremi ferdigfylt penn
  • Kanyle (Type: mylife Clickfine 8mm)
  • Spritservietter (medfølger ikke)
  • Valgfritt: Plaster (medfølger ikke)
Besremi ferdigfylt penn leveres med to eller seks kanyler (avhengig av pakningsstørrelsen). Du skal alltid bruke en ny kanyle til hver injeksjon.
Ikke bruk pennen hvis den ser skadet ut. Dersom du under bruk av pennen får inntrykk av at du har skadet pennen (f.eks. mistet den i gulvet eller brukt for mye kraft), skal du ikke fortsette å bruke pennen. Finn en ny penn og start på nytt.
Beskrivelse av Besremi 250 mikrogram ferdigfylt penn
  • Vask hendene før du bruker Besremi.
  • Kontroller at pennens utløpsdato ikke er overskredet.
  • Fjern hetten fra pennen.
  • Kontroller oppløsningen gjennom inspeksjonsvinduet på sidene av sylinderampullen.
  • Ikke bruk pennen dersom oppløsningen er grumset, har partikler eller flak eller har en annen farge enn fargeløs til blekgul.
  • Ta en ny kanyle og fjern beskyttelsesfolien.
  • Plasser kanylen med den ytre nålehetten rett og sentralt plassert på pennen for å hindre at den bøyer seg eller får en knekk.
  • Pass på at den sitter godt fast.
  • Fjern den ytre nålehetten fra kanylen.
  • Ikke sett den ytre nålehetten tilbake på kanylen før du har injisert legemidlet. Kanylespissen må aldri berøres.
  • Dersom du har brukt din Besremi 250 mikrogram ferdigfylte penn én gang før og bruker den en gang til, kan du fortsette direkte til trinn 7.
  • Dersom du bruker denne pennen for første gang, fortsett med klargjøring av pennen i trinn 5.
  • Dersom du bruker denne pennen for første gang, klargjør pennen til injeksjon ved å vri på doseringsknappen inntil du ser ikonet med en «dråpe» og prikken i vinduet. Ikonet med en «dråpe» må ligge på linje med prikken i visningsvinduet.
  • Hold pennen med kanylen vendt oppover og pass på at visningsvinduet er vendt mot deg.
  • Ikke pek kanylen mot ansiktet ditt eller noen annens ansikt.
  • Knips forsiktig på pennen (sylinderampulleholderen) med fingrene slik at eventuelle luftbobler kan stige opp til toppen av sylinderampulleholderen.
  • Trykk på trykknappen med tommelen til «0»- merket er på linje med prikken i visningsvinduet.
  • Du vil se at vinduet endres mellom «dråpe»- ikonet og «0»-merket, og høre svakt klikk når knappen beveger seg.
  • Du bør se en liten væskedråpe på kanylespissen.
  • Dersom du ikke ser en liten væskedråpe på kanylespissen, gjenta trinn 5 og 6 opptil seks ganger til en dråpe kommer frem.
  • Dersom du ikke ser en dråpe etter syvende forsøk, skal du rådføre deg med lege eller apotek.
  • Still inn dosen legen har rådet deg til ved å vri på doseringknappen til den forskrevne dosen er synlig. Den valgte dosen må være på linje med prikken og dosevisningsvinduet. Om nødvendig kan dosen korrigeres ved å vri på doseringsknappen.
  • Dersom du ikke klarer å nå frem til den ønskede doseinnstillingen ved å vri på doseringsknappen, kan det hende at pennen er tom fortilstekkelig mengde legemiddel. Ikke bruk ytterligere kraft. Bruk en ny penn i stedet.
  • Desinfiser huden på injeksjonsstedet med en spritserviett før injeksjonen.
  • La området tørke før du injiserer legemidlet.
  • Du må injisere legemidlet subkutant (under huden). Legen din vil fortelle deg hvor du må injisere det.
  • Mulige injeksjonssteder er magen (mer enn 5 centimeter unna navlen) eller låret.
  • Dersom du trenger to penner, bruk et annet injeksjonssted for den andre pennen (f.eks. høyre og venstre siden av magen eller høyre og venstre lår).
  • Ikke injiser i hud som på noen måte er irritert, rød, har blåmerker, er infisert eller har arrvev.
  • Hold pennen slik at visningsvinduet og etiketten er synlige under injeksjonen.
  • Lag en hudfold ved å klype huden med tommel og pekefinger.
    Sett kanylen med forsiktig press inn i 90 graders vinkel til den blå beskyttelseshylsen på kanylen ikke lenger er synlig.
  • Trykk trykknappen helt inn til «0»-merket er på linje med prikken i visningsvinduet.
  • De svake klikkelydene vil opphøre når injeksjonene er fullført.
  • Hold trykknappen nede og vent i minst 10 sekunder før du fjerner kanylen. Du må ikke løfte eller bevege pennen under injeksjonen.
  • Fjern kanylen forsiktig fra huden.
  • Hold injeksjonsstedet rent til det lille injeksjonssåret har lukket seg. Om nødvendig kan du sette på et plaster.
Merk:
  • Den blå beskyttelseshylsen låses automatisk, og den røde låseindikatoren som nå er synlig, dekker kanylen slik at du er beskyttet. Hvis dette ikke er tilfellet, spør legen eller apoteket.
  • Etter at kanylen er tatt ut, kan du kanskje fortsatt se en liten væskedråpe på huden. Det er normalt at det sitter en liten dråpe på huden, og det betyr ikke at du er underdosert.
  • Skru kanylen av pennen og kast den på en forsvarlig måte.
  • Sett hetten godt på pennen igjen.
Gjenbruk av pennen:
  • Legen din vil fortelle deg om du kan bruke pennen til én injeksjon til. Hvis dette er tilfelle, skal du legge pennen tilbake i ytterpakningen og oppbevare den i kjøleskap til neste gang du skal bruke den. Pennen skal ikke brukes, senere enn 30 dager etter anbrudd.
Avhending av pennen og kanylen:
  • Kast pennen og kanylen etter bruk i henhold til lokale forskrifter eller slik legen eller apoteket har gitt deg beskjed om.