Venlazid Medical Valley

Les nøye gjennom dette pakningsvedlegget før du begynner å bruke dette legemidlet. Det inneholder informasjon som er viktig for deg.
  • Ta vare på dette pakningsvedlegget. Du kan få behov for å lese det igjen.
  • Hvis du har ytterligere spørsmål, kontakt lege eller apotek.
  • Dette legemidlet er skrevet ut kun til deg. Ikke gi det videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer på sykdom som ligner dine.
  • Kontakt lege eller apotek dersom du opplever bivirkninger, inkludert mulige bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget. Se avsnitt 4.
I dette pakningsvedlegget finner du informasjon om:
  1. Hva Venlazid er og hva det brukes mot
  2. Hva du må vite før du bruker Venlazid
  3. Hvordan du bruker Venlazid
  4. Mulige bivirkninger
  5. Hvordan du oppbevarer Venlazid
  6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

1. Hva Venlazid er og hva det brukes mot

Venlazid inneholder virkestoffet venlafaksin.
Venlazid er et legemiddel mot depresjon (antidepressivum) som tilhører en gruppe legemidler som kalles serotonin- og noradrenalinreopptakshemmere (SNRI). Denne gruppen legemidler brukes til å behandle depresjon og andre tilstander som for eksempel angstlidelser. Det er ikke fullstendig klarlagt hvordan legemidler mot depresjon virker, men de kan hjelpe ved å øke nivåene av serotonin og noradrenalin i hjernen.
Venlazid brukes til behandling av voksne med depresjon. Det brukes også til å behandle voksne med følgende angstlidelser: generalisert angstlidelse, sosial angstlidelse (at en har frykt for eller unnviker sosiale situasjoner) og panikklidelser (panikkanfall). Det er viktig å behandle depresjon og angstlidelser på riktig måte for å hjelpe deg til å få det bedre. Dersom tilstanden ikke behandles kan det være at den ikke går over, og den kan blir mer alvorlig og vanskeligere å behandle.
Vær oppmerksom på at legen kan ha forskrevet legemidlet til en annen bruk og/eller med en annen dosering enn angitt i pakningsvedlegget. Følg alltid legens forskrivning som er angitt på apoteketiketten.

2. Hva du må vite før du bruker Venlazid

Bruk ikke Venlazid
  • dersom du er allergisk overfor venlafaksin eller noen av innholdsstoffene i dette legemidlet (listet opp i avsnitt 6).
  • dersom du også bruker, eller i løpet av de siste 14 dagene har brukt legemidler kjent som irreversible monoaminoksidasehemmere (MAO-hemmere) som brukes til å behandle depresjon eller Parkinsons sykdom. Bruk av irreversible MAO-hemmere sammen med andre legemidler, inkludert Venlazid, kan forårsake alvorlige og til og med livstruende bivirkninger. Du må også vente i minst 7 dager etter at du slutter å bruke Venlazid før du bruker noen andre MAO- hemmere (se også avsnittet ”Andre legemidler og Venlazid” og informasjonen i avsnittet ”Serotonergt syndrom”).
Advarsler og forsiktighetsregler
Rådfør deg med lege eller apotek før du bruker Venlazid
  • hvis du bruker andre legemidler som tatt samtidig med Venlazid kan øke risikoen for å utvikle serotonergt syndrom (se avsnittet ”Andre legemidler og Venlazid”)
  • hvis du har problemer med å svelge, eller mage- og tarmforstyrrelser som reduserer evnen din til å svelge eller bearbeide mat med normale tarmbevegelser.
  • dersom du har øyeproblemer, som visse typer glaukom (forhøyet trykk i øyet)
  • dersom du tidligere har hatt høyt blodtrykk
  • dersom du tidligere har hatt hjerteproblemer
  • dersom du har blitt fortalt at du har en unormal hjerterytme
  • dersom du tidligere har hatt anfall (kramper)
  • dersom du tidligere har hatt lavt natriumnivå i blodet (hyponatremi)
  • dersom du tidligere har hatt blødningslidelser (lett utvikler blåmerker, du blør lett), hvis du bruker andre legemidler som kan øke risikoen for blødninger, f.eks. warfarin (som brukes for å forhindre blodpropp), eller hvis du er gravid (se ‘Graviditet og amming’).
  • dersom du eller noen i familien din tidligere har hatt mani eller bipolar lidelse (opphisselse eller eufori (oppstemthet))
  • dersom du tidligere har hatt aggressiv oppførsel
Venlazid kan gi en følelse av rastløshet eller problemer med å sitte eller stå i ro i løpet av de første ukene med behandling. Informer legen din dersom dette skjer med deg.
Ikke drikk alkohol mens du behandles med Venlazid, da det kan føre til ekstrem tretthet og bevisstløshet. Samtidig bruk med alkohol og/eller visse legemidler kan forverre symptomene på depresjon og andre tilstander, slik som angstlidelser.
Selvmordstanker og forverring av din depresjon eller angstlidelse
Dersom du er deprimert og/eller har angstlidelser, kan du noen ganger ha tanker om å skade deg selv eller om å begå selvmord. Disse tankene kan øke når du begynner å bruke et legemiddel mot depresjon, fordi det tar litt tid før denne typen legemiddel begynner å virke. Vanligvis tar det ca. to uker, men noen ganger kan det ta lengre tid. Disse tankene kan også forekomme ved reduksjon av dosen eller ved avslutning av behandling med Venlazid.
Det er mer sannsynlig at du tenker på denne måten dersom:
  • du tidligere har hatt tanker om å begå selvmord eller skade deg selv
  • du er en ung voksen. Informasjon fra kliniske studier har vist en økt risiko for selvmordsrelatert oppførsel hos unge voksne (under 25 år) med psykiske sykdommer som ble behandlet med legemiddel mot depresjon.
Dersom du på noe tidspunkt har tanker om å skade deg selv eller begå selvmord, skal du kontakte legen din eller et sykehus umiddelbart.
Det kan være nyttig for deg å fortelle en slektning eller en nær venn at du er deprimert eller har en angstlidelse og å be dem lese dette pakningsvedlegget. Du kan be dem fortelle deg det dersom de tror at din depresjon eller angst har blitt verre, eller om de er bekymret for endringer i oppførselen din.
Munntørrhet
Munntørrhet er rapportert hos 10 % av pasientene som behandles med venlafaksin. Dette kan øke risikoen for å få hull i tennene (karies). Du skal derfor være spesielt nøye med din tannhygiene.
Diabetes
Venlazid kan endre blodsukkernivået ditt. Dosen på legemidler du får mot diabetes, kan derfor måtte justeres.
Seksuelle problemer
Legemidler som Venlazid (såkalte SNRIer) kan forårsake symptomer på seksuell dysfunksjon (se avsnitt 4). I noen tilfeller har disse symptomene fortsatt etter at behandlingen er avsluttet.
Barn og ungdom
Venlazid bør normalt ikke brukes av barn og ungdom under 18 år. Du bør også vite at pasienter under 18 år har en økt risiko for bivirkninger som selvmordsforsøk, selvmordstanker og fiendtlighet (særlig aggresjon, opposisjonell adferd og sinne) når de tar denne typen legemidler. Legen kan likevel forskrive Venlazid til pasienter under 18 år dersom han/hun mener at dette er det beste for pasienten. Dersom legen har foreskrevet Venlazid til en pasient under 18 år og du ønsker å diskutere dette, ta kontakt med legen. Du bør informere legen dersom noen av symptomene ovenfor utvikler eller forverrer seg hvis en pasient under 18 år tar Venlazid. Det er ennå ikke tilgjengelig langtidsdata på sikkerhet for Venlazid med hensyn til vekst, modning og kognitiv-og adferdsutvikling.
Andre legemidler og Venlazid
Rådfør deg med lege eller apotek dersom du bruker, nylig har brukt eller planlegger å bruke andre legemidler.
Legen din vil bestemme om du kan ta Venlazid sammen med andre legemidler.
Du må ikke begynne eller slutte å ta noen legemidler, inkludert reseptfrie legemidler, naturlegemidler og urteprodukter før du har sjekket dette med legen din eller en farmasøyt.
  • Monoaminoksidasehemmere som brukes til behandling av depresjon eller Parkinsons sykdom må ikke brukes sammen med Venlazid. Informer legen din hvis du har brukt disse legemidlene i løpet av de siste 14 dagene. (MAO-hemmere: se avsnittet ” Hva du må vite før du bruker Venlazid”)
  • Serotonergt syndrom:
    En potensielt livstruende sykdom eller nevroleptisk malignt syndrom (NMS)-lignende reaksjoner (se avsnittet ”Mulige bivirkninger”), kan oppstå ved venlafaksinbehandling, spesielt ved bruk sammen med andre legemidler.
    Eksempler på slike legemidler er:
    • Triptaner (legemidler som brukes til behandling av migrene)
    • Andre legemidler som brukes til å behandle depresjon, for eksempel SNRI, SSRI, trisykliske eller legemidler som inneholder litium
    • Legemidler som inneholder amfetaminer (brukes til å behandle oppmerksomhetsunderskudd hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD), narkolepsi og overvekt)
    • Legemidler som inneholder linezolid, et antibiotikum (brukes til å behandle infeksjoner)
    • Legemidler som inneholder moklobemid, en MAO-hemmer (brukes til å behandle depresjon)
    • Legemidler som inneholder sibutramin (brukes til vektreduksjon)
    • Legemidler som inneholder opioider (f.eks. buprenorfin, tramadol, fentanyl, tapentadol, petidin eller pentazocin) (brukes mot alvorlig smerte)
    • Legemidler som inneholder dekstrometorfan (brukes mot hoste)
    • Legemidler som inneholder metadon (brukes til å behandle narkotikaavhengighet eller sterke smerter)
    • Legemidler som inneholder metylenblått (brukes for å behandle høye nivåer av methemoglobin i blodet)
    • Preparater som inneholder johannesurt (også kalt Prikkperikum/Hypericum perforatum, et naturlegemiddel eller urteprodukt som brukes til å behandle lett depresjon)
    • Preparater som inneholder tryptofan (brukes mot f.eks søvnproblemer eller depresjon).
    • Antipsykotika (brukes til behandling av en sykdom med symptomer som å høre, se eller føle ting som ikke er der, vrangforestillinger, uvanlig mistenksomhet, unormal tankegang og tilbaketrukkethet)
Tegn og symptomer på serotonergt syndrom kan inkludere en kombinasjon av følgende: Uro/rastløshet, hallusinasjoner, tap av koordinasjon, raske hjerteslag, økt kroppstemperatur, hurtige endringer i blodtrykk, overaktive reflekser, diaré, koma, kvalme, oppkast.
Den mest alvorlige formen for serotonergt syndrom kan minne om malignt nevroleptikasyndrom (NMS). Tegn og symptomer på NMS kan omfatte en kombinasjon av feber, raske hjerteslag, svetting, alvorlig muskelstivhet, forvirring, økt antall muskelenzymer (påvises ved blodprøve).
Informer legen din umiddelbart, eller oppsøk legevakten på nærmeste sykehus hvis du tror du har serotonergt syndrom.
Du må fortelle legen din dersom du tar legemidler som kan påvirke hjerterytmen. Eksempler på slike legemidler er:
  • Antiarytmika som kinidin, amiodaron, sotalol eller dofetilid (brukes til å behandle unormal hjerterytme)
  • Antipsykotika som tioridazin (se også Serotonergt syndrom over)
  • Antibiotika som erytromycin eller moksifloksacin (brukes til å behandle bakterielle infeksjoner)
  • Antihistaminer (brukes til å behandle allergi)
Følgende legemidler kan også ha interaksjon med Venlazid og bør brukes med forsiktighet. Det er spesielt viktig at du informerer lege eller apotek dersom du tar legemidler som inneholder:
  • Ketokonazol (et legemiddel mot sopp)
  • Haloperidol eller risperidon (til behandling av psykiatriske lidelser)
  • Metoprolol (en betablokker til behandling av høyt blodtrykk og hjerteproblemer)
Inntak av Venlazid sammen med mat, drikke og alkohol
Venlazid bør tas sammen med mat (se avsnitt 3 ”Hvordan du bruker Venlazid”).
Ikke drikk alkohol mens du behandles med Venlazid. Samtidig bruk med alkohol kan føre til ekstrem tretthet og forverre symptomene på depresjon og andre tilstander, slik som angstlidelser.
Graviditet og amming
Rådfør deg med lege før du tar dette legemidlet dersom du er gravid eller ammer, tror at du kan være gravid eller planlegger å bli gravid. Du bør kun bruke Venlazid etter å ha diskutert den mulige nytten og den mulige risikoen for det ufødte barnet ditt sammen med legen din.
Informer jordmoren og/eller legen din om at du bruker Venlazid. Ved bruk under graviditet kan liknende legemidler (SSRI-preparater) øke risikoen for en alvorlig tilstand hos spedbarn, kalt vedvarende pulmonal hypertensjon hos nyfødte (PPHN), som gjør at spedbarnet puster raskere og får en blålig farge. Disse symptomene starter vanligvis i løpet av de første 24 timene etter fødselen. Hvis dette skjer med ditt barn bør du øyeblikkelig ta kontakt med jordmor og/eller lege.
Hvis du bruker dette legemidlet mens du er gravid kan ditt nyfødte barn, i tillegg til problemer med å puste, også få andre symptomer som problemer med å spise. Hvis barnet ditt har disse symptomene når det blir født og du bekymrer deg for dette, må du kontakte lege og/eller jordmor, som kan veilede deg.
Hvis du tar Venlazid ved slutten av svangerskapet kan det være en økt risiko for kraftig vaginal blødning rett etter fødsel, spesielt hvis du tidligere har hatt blødningssykdommer. Legen din eller jordmor bør være klar over at du bruker Venlazid slik at de kan gi deg råd.
Venlazid går over i morsmelk. Det er en risiko for at barnet påvirkes. Du skal derfor snakke med legen din om dette, og han eller hun vil avgjøre om du skal avbryte ammingen eller behandlingen med dette legemidlet.
Kjøring og bruk av maskiner
Ikke kjør eller bruk verktøy eller maskiner før du vet hvordan dette legemidlet påvirker deg.
Du må bare kjøre bil eller utføre risikofylt arbeid når det er trygt for deg. Legemidler kan påvirke din evne til å kjøre bil eller utføre risikofylt arbeid. Les informasjonen i pakningsvedlegget nøye. Er du i tvil må du snakke med lege eller apotek.
Venlazid inneholder laktose
Dersom legen din har fortalt deg at du har en intoleranse overfor noen sukkertyper, bør du kontakte legen din før du tar dette legemidlet.

3. Hvordan du bruker Venlazid

Bruk alltid dette legemidlet nøyaktig slik legen din har fortalt deg. Kontakt lege eller apotek hvis du er usikker.
Vanlig anbefalt startdose for behandling av depresjon, generalisert angstlidelse og sosial angstlidelse er 75 mg per dag. Legen din kan øke dosen gradvis, og ved behov opptil en maksimal dose på 375 mg daglig ved depresjon. Dersom du behandles for panikklidelse, vil legen begynne behandlingen med en lavere dose (37,5 mg) og så øke dosen gradvis. Den maksimale dosen ved generalisert angstlidelse, sosial angstlidelse og panikklidelse er 225 mg/dag.
Ta Venlazid til omtrent samme tid hver dag, enten om morgenen eller om kvelden. Tablettene skal svelges hele sammen med væske og ikke knuses, tygges eller løses opp.
Venlazid bør tas med mat.
Hvis du har lever- eller nyreproblemer, må du rådføre deg med lege, for det kan være nødvendig å justere dosen av dette legemidlet.
Ikke slutt med å ta Venlazid uten å rådføre deg med legen din (se avsnittet ”Dersom du avbryter behandling med Venlazid”).
Dersom du tar for mye av Venlazid
Kontakt lege, sykehus eller Giftinformasjonen (tlf. 22 59 13 00) hvis du har fått i deg for mye legemiddel eller hvis barn har fått i seg legemiddel ved et uhell. For andre spørsmål om legemidlet, kontakt lege eller apotek.
Overdosering kan være livstruende, spesielt ved samtidig bruk av alkohol og/eller visse legemidler (se «Andre legemidler og Venlazid»).
Symptomer på en mulig overdose kan inkludere raske hjerteslag, endringer i grad av våkenhet (fra søvnighet til koma), tåkesyn, krampeanfall og oppkast.
Dersom du har glemt å ta Venlazid
Dersom du har glemt en dose, ta denne så snart du husker på den. Dersom det imidlertid er tid for din neste dose, hopper du over den du glemte, slik at du bare tar en enkelt dose som vanlig. Ikke ta en dobbel dose for å kompensere for en glemt dose. Ikke ta mer enn den mengden Venlazid du har fått foreskrevet per dag.
Dersom du avbryter behandling med Venlazid
Ikke avbryt behandlingen eller reduser dosen uten å ha rådført deg med legen. Dette gjelder også om du føler deg bedre. Dersom din lege mener at du ikke lenger har behov for Venlazid, kan det være at han/hun ber deg redusere dosen gradvis før du slutter behandlingen helt. Det er kjent at bivirkninger oppstår når man slutter å bruke dette legemidlet, spesielt hvis man slutter brått eller når dosen reduseres for fort. Noen pasienter kan oppleve symptomer som selvmordstanker, aggressivitet, tretthet, svimmelhet, ørhet, hodepine, søvnløshet, mareritt, munntørrhet, nedsatt appetitt, kvalme, diaré, nervøsitet, agitasjon (uro), forvirring, øresus, stikking/prikking i huden eller i sjeldne tilfeller følelse av elektrisk støt, svakhet, svetting, kramper eller influensalignende symptomer, problemer med synet eller økt blodtrykk (noe som kan forårsake hodepine, svimmelhet, øresus, svette osv.).
Legen din vil gi deg råd om hvordan du gradvis skal avslutte behandlingen med Venlazid. Dette kan ta flere uker eller måneder. Hos noen pasienter kan det være nødvendig at behandlingen nedtrappes gradvis over perioder som varer i flere måneder eller lengre. Dersom du opplever noen av disse eller andre symptomer som er plagsomme, spør legen din for ytterligere råd.
Spør lege eller apotek dersom du har noen spørsmål om bruken av dette legemidlet.

4. Mulige bivirkninger
Som alle legemidler kan dette legemidlet forårsake bivirkninger, men ikke alle får det.
Hvis du opplever noe av følgende skal du skal slutte å bruke Venlazid. Informer legen umiddelbart eller oppsøk nærmeste legevakt:
Mindre vanlige (kan ramme opptil 1 av 100 personer)
  • Hovenhet i ansiktet, munnen, tungen, halsen, hender eller føtter, og/eller kløende utslett med blemmer (elveblest), problemer med å svelge eller puste
Sjeldne (kan ramme opptil 1 av 1000 personer)
  • Tetthet i brystet, hvesing/piping fra brystet, svelge- eller pusteproblemer
  • Alvorlig hudutslett, kløe eller elveblest (forhøyede flekker med rød eller blek hud som ofte klør)
  • Tegn og symptomer på serotonergt syndrom, som kan omfatte rastløshet, hallusinasjoner, tap av koordinasjonsevne, raske hjerteslag, økt kroppstemperatur, raske forandringer i blodtrykket, overaktive reflekser, diaré, koma, kvalme, oppkast. Den mest alvorlige formen for serotonergt syndrom kan minne om malignt nevroleptikasyndrom (NMS). Tegn og symptomer på NMS kan omfatte en kombinasjon av feber, raske hjerteslag, svetting, alvorlig muskelstivhet, forvirring, økt antall muskelenzymer (påvises ved blodprøve).
  • Tegn på infeksjon, som høy kroppstemperatur (feber), frysninger, skjelving, hodepine, svetting, influensalignende symptomer. Dette kan være et resultat av en blodsykdom som fører til økt risiko for infeksjon.
  • Kraftig utslett, som kan føre til alvorlig blemmedannelse og avflassing av huden.
  • Uforklarlig muskelsmerte, ømhet eller svakhet. Dette kan være et tegn på rhabdomyolyse.
Ikke kjent frekvens (kan ikke anslås ut ifra tilgjengelige data)
  • Tegn og symptomer på en tilstand kalt for «stress kardiomyopati», som kan omfatte brystsmerter, kortpustethet, svimmelhet, besvimelse, uregelmessig hjerterytme.
Andre bivirkninger som du bør informere legen din om omfatter (Frekvens av disse bivirkninger er inkludert i listen ”Andre bivirkninger som kan oppstå” nedenfor):
  • Hosting, hvesing og kortpustethet som kan forekomme sammen med høy kroppstemperatur (feber)
  • Svart (tjæreaktig) avføring eller blod i avføringen.
  • Kløe, gulfarging av huden eller øyne, eller mørk urin som kan være symptomer på leverbetennelse (hepatitt).
  • Hjerteproblemer, som rask eller uregelmessig hjerterytme, økt blodtrykk
  • Øyeproblemer, som tåkesyn, utvidede pupiller
  • Nerveproblemer som svimmelhet, stikkende og prikkende følelse, bevegelsesforstyrrelser (muskel spasmer eller stivhet), kramper eller anfall
  • Psykiatriske problemer, som hyperaktivitet og å føle seg uvanlig oppspilt
  • Abstinenssymptomer (se avsnittet: ”Hvordan du bruker Venlazid” og ”Dersom du avbryter behandling Venlazid”).
  • Forlenget blødningstid - hvis du kutter eller skader deg, kan det ta noe lenger tid enn vanlig før blødningen stopper.
  • Kraftig vaginal blødning rett etter fødsel (postpartumblødning), se Graviditet og amming i avsnitt 2 for mer informasjon.
Ikke bli bekymret dersom du ser en tablett i avføringen etter å ha tatt dette legemidlet. Ettersom tabletten forflyttes gjennom hele mage-tarm-kanalen, frigjøres venlafaksin langsomt. Formen på tabletten løses ikke opp, og skilles ut i avføringen. Selv om du ser en tablett i avføringen, så har dosen med venlafaksin blitt tatt opp i kroppen.
Andre bivirkninger som kan oppståSvært vanlige (kan ramme mer enn 1 av 10 personer)
  • Svimmelhet, hodepine, døsighet
  • Søvnløshet (insomnia)
  • Kvalme, munntørrhet, forstoppelse
  • Svette (inkludert nattesvette).
Vanlige (kan ramme opptil 1 av 10 personer)
  • Nedsatt appetitt.
  • Forvirring, følelse av separasjon (eller adskillelse) fra seg selv, manglende orgasme, nedsatt sexlyst, agitasjon
  • Nervøsitet, unormale drømmer
  • Skjelvinger, en følelse av rastløshet eller manglende evne til å sitte eller stå stille, prikking og nummenhet, endret smaksfornemmelse, økte muskelspenninger
  • Synsforstyrrelser inkludert uklart syn, utvidede pupiller, manglende evne til å automatisk endre fokus fra objekter som er langt unna til nære objekter.
  • Øresus (tinnitus).
  • Rask hjerterytme, hjertebank.
  • Forhøyet blodtrykk, rødme.
  • Kortpustethet, gjesping.
  • Oppkast, diaré.
  • Mildt utslett, kløe
  • Økt vannlatingsfrekvens, vannlatingsstopp, vannlatingsproblemer.
  • Uregelmessig menstruasjon, som økt blødning eller økt uregelmessig blødning, unormal ejakulasjon/orgasme (menn), erektil dysfunksjon (impotens).
  • Svekkelse (asteni), tretthet, frysninger.
  • Vektøkning, vekttap
  • Økt kolesterolnivå.
Mindre vanlige (kan ramme opptil 1 av 100 personer)
  • Overaktivitet, høy tankevirksomhet og redusert behov for søvn (mani)
  • Hallusinasjoner, følelse av separasjon (eller adskillelse) fra virkeligheten, unormal orgasme, følelsesløshet, oppspilthet, gnissing av tennene.
  • Besvimelse, ufrivillige muskelbevegelser, redusert koordinasjon og balanse
  • Svimmelhetsfølelse (særlig hvis en reiser seg for fort), blodtrykksfall
  • Oppkast av blod, sort tjæreaktig avføring eller blod i avføringen, noe som kan være tegn på indre blødninger.
  • Følsomhet overfor sollys, blåmerker, utslett, unormalt hårtap
  • Manglende evne til å kontrollere vannlating
  • Stivhet, spasmer og ufrivillige muskelbevegelser
  • Noe endring i nivåene av leverenzymer i blodet
Sjeldne (kan ramme opptil 1 av 1000 personer)
  • Kramper eller anfall
  • Hosting, hvesende pust, kortpustethet som kan forekomme sammen med høy kroppstemperatur (feber)
  • Desorientering og forvirring ofte fulgt av hallusinasjoner (delirium)
  • Overdrevent inntak av vann (kjent som SIADH)
  • Redusert nivå av natrium i blodet
  • Alvorlig øyesmerte og redusert syn eller tåkesyn
  • Unormal, rask eller uregelmessig hjerterytme som kan medføre besvimelse
  • Alvorlige mage- eller ryggsmerter (som kan tyde på et alvorlig problem i tarmen, leveren eller bukspyttkjertelen)
  • Kløe, gul hud eller gule øyne, mørk urin eller influensalignende symptomer, noe som er tegn på betennelse i leveren (hepatitt)
Svært sjeldne (kan ramme opptil 1 av 10 000 personer)
  • Forlenget blødning, som kan være et tegn på redusert antall blodplater, noe som fører til en økt risiko for blåmerker eller blødning
  • Unormal produksjon av brystmelk
  • Uventet blødning f.eks. blødende tannkjøtt, blod i urinen eller i oppkast eller forekomst av uventede blåmerker eller sprengte blodkar (ødelagte vener)
Ikke kjent frekvens (kan ikke anslås ut ifra tilgjengelige data)
  • Selvmordstanker og selvmordsrelatert oppførsel: tilfeller av selvmordstanker og selvmordsrelatert oppførsel er rapportert under behandling med venlafaksin eller like etter at behandlingen er avsluttet (se pkt. 2, ”Hva du må vite før du bruker Venlazid”).
  • Aggresjon
  • Svimmelhet (vertigo).
Venlazid forårsaker noen ganger bivirkninger som du ikke er klar over, f.eks. økt blodtrykk eller unormal hjertefrekvens, små endringer i blodnivåene av leverenzymer, natrium eller kolesterol. I sjeldnere tilfeller kan Venlazid redusere blodplatefunksjonen og føre til økt risiko for blåmerker eller blødning. Derfor kan legen din ønske tap blodprøver av og til, særlig hvis du har brukt Venlazid over lang tid.
Melding av bivirkninger
Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger. Dette gjelder også bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget. Du kan også melde fra om bivirkninger direkte via meldeskjema som finnes på nettsiden til Statens legemiddelverk: www.legemiddelverket.no/pasientmelding. Ved å melde fra om bivirkninger bidrar du med informasjon om sikkerheten ved bruk av dette legemidlet.

5. Hvordan du oppbevarer Venlazid

Oppbevares utilgjengelig for barn.
Bruk ikke dette legemidlet etter utløpsdatoen som er angitt på pakningen eller blisteret etter «EXP». Utløpsdatoen henviser til den siste dagen i den måneden.
Dette legemidlet krever ingen spesielle oppbevaringsbetingelser vedrørende temperatur. Blisterpakning: Oppbevares i originalpakningen for å beskytte mot fuktighet
Plastboks: Hold boksen tett lukket for å beskytte mot fuktighet.
Legemidler skal ikke kastes i avløpsvann eller sammen med husholdningsavfall. Spør på apoteket hvordan du skal kaste legemidler som du ikke lenger bruker. Disse tiltakene bidrar til å beskytte miljøet.

6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon
Sammensetning av Venlazid
Virkestoff er venlafaksin.
Hver depottablett inneholder 75, 150 eller 225 mg venlafaksin (som hydroklorid).
Andre innholdsstoffer er
Kjerne: mannitol (E421), povidon K90, makrogol 400, mikrokrystallinsk cellulose, kolloidal vannfri silika, magnesiumstearat.
Drasjering: celluloseacetat, makrogol 400, hypromellose, laktosemonohydrat, titandioksid (E171), triacetin.
Hvordan Venlazid ser ut og innholdet i pakningen
75 mg depottabletter: 7,5 mm runde, bikonvekse, hvite tabletter.
150 mg depottabletter: 9,5 mm runde, bikonvekse, hvite tabletter.
225 mg depottabletter: 11 mm runde, bikonvekse, hvite tabletter.
Venlazid 75 mg depottabletter er tilgjengelig i:
Blisterpakninger med 10, 14, 20, 28, 30, 42, 49, 50, 56, 60, 98, 100 og 500 tabletter.
Plastbokser med 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 100, 105, 106, 110 og 500 tabletter.
HDPE-boks med barnesikret lokk med tørkemiddel av silikagel i proppen: Pakningsstørrelser: 100, 105, 110 depottabletter
Venlazid 150 mg depottabletter er tilgjengelig i:
Blisterpakninger med 10, 14, 20, 28, 30, 42, 49, 50, 56, 60, 98, 100 og 500 tabletter.
Plastbokser med 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 100, 105, 106, 110 og 500 tabletter.
HDPE-boks med barnesikret lokk med tørkemiddel av silikagel i proppen: Pakningsstørrelser: 100, 105, 110 depottabletter.
Venlazid 225 mg depottabletter er tilgjengelig i:
Blisterpakninger med 10, 14, 20, 28, 30, 42, 49, 50, 56, 60, 98, 100 og 500 tabletter.
Plastbokser med 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 100 og 500 tabletter.
HDPE-boks med barnesikret lokk med tørkemiddel av silikagel i proppen: Pakningsstørrelser: 100 depottabletter.
Ikke alle pakningsstørrelser vil nødvendigvis bli markedsført.
Innehaver av markedsføringstillatelsen og tilvirkerInnehaver av markedsføringstillatelsen
Medical Valley Invest AB
Brädgårdsvägen 28
236 32 Höllviken
Sverige
Tilvirker
Laboratorios LICONSA, S.A.
Avda. Miralcampo, Nº 7,
Polígono Industrial Miralcampo 19200
Azuqueca de Henares (Guadalajara)
Spania
Dette legemidlet er godkjent i medlemsstatene i Det europeiske økonomiske samarbeidsområde med følgende navn:

Navn på medlemsland

Legemidlets navn

Sverige

Venlafaxin Medical Valley

Tyskland

Venlafaxin Winthrop® osmo 75/150/225 mg Retardtabletten

Danmark

Venlafaxin Medical Valley

Spania

Venlabrain retard 75/150/225 mg comprimidos de liberación prolongada

Island

Venlafaxin Medical Valley 75/150/225 mg forðatafla

Norge

Venlazid 75/150/225 mg

Dette pakningsvedlegget ble sist oppdatert 10.04.2023