Purimmun 2care4 Generics

Les nøye gjennom dette pakningsvedlegget før du begynner å bruke dette legemidlet. Det inneholder informasjon som er viktig for deg.
  • Ta vare på dette pakningsvedlegget. Du kan få behov for å lese det igjen.
  • Spør lege, apotek eller sykepleier hvis du har flere spørsmål eller trenger mer informasjon.
  • Dette legemidlet er skrevet ut kun til deg. Ikke gi det videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer på sykdom som ligner dine.
  • Kontakt lege, eller apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger. Dette gjelder også bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget. Se avsnitt 4.
I dette pakningsvedlegget finner du informasjon om:
  1. Hva Purimmun er og hva det brukes mot
  2. Hva du må vite før du bruker Purimmun
  3. Hvordan du bruker Purimmun
  4. Mulige bivirkninger
  5. Hvordan du oppbevarer Purimmun
  6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

1. Hva Purimmun er og hva det brukes mot

Purimmun inneholder et virkestoff som heter 6-merkaptopurin.
Det tilhører en gruppe legemidler som kalles cytotoksika (også kalt kjemoterapi). Purimmun brukes til å behandle en bestemt type blodkreft (akutt promyelocytisk leukemi). Det virker ved å redusere antallet nye blodceller som kroppen lager.

2. Hva du må vite før du bruker Purimmun

Bruk ikke Purimmun
Dersom du er allergisk overfor merkaptopurin eller noen av de andre innholdsstoffene i dette legemidlet (listet opp i avsnitt 6).
Ikke vaksiner deg med gulfebervaksine mens du bruker Purimmun fordi det kan være dødelig.
Advarsler og forsiktighetsregler
Snakk med lege før du bruker Purimmun:
  • dersom du nylig har blitt eller skal vaksineres.
  • dersom du har en genetisk tilstand som heter TPMT-svikt (thiopurin-metyltransferase).
  • dersom du er allergisk mot en medisin som kalles azatioprin (også brukt til å behandle kreft).
  • dersom du har en leversykdom.
  • dersom du har en genetisk tilstand som heter Lesch-Nyhan-syndrom.
  • dersom du planlegger å få barn. Dette gjelder både menn og kvinner. Purimmun kan skade sæden og eggene deres (se avsnittet "Graviditet, amming og fertilitet" nedenfor).
  • dersom du har nedsatt nyrefunksjon.
Tablettene skal håndteres forsiktig.
Kvinner som er gravide, planlegger å bli gravide eller som ammer skal ikke håndtere Purimmun. Se "Sikker håndtering av tablettene" i avsnitt 3 "Hvordan du bruker Purimmun".
Hvis du bruker immundempende legemidler, kan bruk av Purimmun gjøre at du har større risiko for:
  • tumorer, inkludert hudkreft. Unngå derfor overdreven soling når du bruker Purimmun, bruk beskyttende klær og solkrem med høy faktor.
  • lymfoproliferative sykdommer:
    • behandling med Purimmun øker risikoen for at du skal få en krefttype som heter lymfoproliferativ sykdom. Med behandlingsregimer som inneholder flere immunsuppressive midler (inkludert thiopuriner) kan dette medføre død.
    • en kombinasjon av flere immunsupprimerende midler, gitt samtidig, øker risikoen for sykdommer i lymfesystemet på grunn av en virusinfeksjon (Epstein-Barr virus (EBV)-assosiert lymfoproliferativ sykdom).
Bruk av Purimmun kan utsette deg for større risiko for:
  • utvikling av en alvorlig tilstand som heter makrofagaktiveringssyndrom (MAS, kraftigaktivering av hvite blodceller, forbundet med inflammasjon) som vanligvis forekommer hos personer med visse typer av leddbetennelser (artritt).
Blodprøver
Purimmun kan påvirke benmargen. Legen din vil ta blodprøver daglig ved behandlingsoppstart og minst én gang i uken i den videre behandlingen (vedlikeholdsbehandlingen). Dette er for å overvåke nivået av disse cellene i blodet. Hvis behandlingen blir avsluttet, vil antallet blodceller i blodet bli normalt igjen.
Leverfunksjon
Når du bruker Purimmun vil legen din ta regelmessige blodprøver. Det er for å kontrollere antallet og typen av celler i blodet og for å sikre at leveren din virker som den skal.
Infeksjoner
Når du bruker Purimmun, kan du være mer utsatt for å få infeksjoner. Din reaksjon på slike infeksjoner kan være mer alvorlig enn hos personer som ikke blir behandlet med Purimmun. Kontakt lege umiddelbart hvis du tror at du har en infeksjon.
NUDT15-genmutasjon
Dersom du har en nedarvet mutasjon i NUDT15-genet (et gen som er involvert i nedbrytingen av Purimmun i kroppen), har du en større risiko for infeksjoner og håravfall, og legen din kan gi deg en lavere dose hvis dette er tilfellet.
Sol og UV-lys
Under behandling med Purimmun blir du mer følsom overfor sollys og UV-lys. Du må passe på å begrense eksponeringen for sollys og UV-lys og beskytte deg med klær og solkrem med høy beskyttelsesfaktor.
Snakk med lege eller apotek før du bruker Purimmun hvis du er usikker på om noe av dette gjelder deg.
Andre legemidler og Purimmun
Snakk med lege eller apotek dersom du bruker, nylig har brukt eller planlegger å bruke andre legemidler.
Det er særlig viktig at du forteller legen din eller apoteket om du tar noen av følgende legemidler:
  • Ribavirin (brukes til behandling av virusinfeksjoner)
  • Andre typer cellegift (brukes til å behandle kreft)
  • Allopurinol, tiopurinol, oksypurinol og febuksostat (brukes for å behandle urinsyregikt)
  • Olsalazin (brukes til å behandle en tarmsykdom som kalles ulcerøs kolitt)
  • Mesalazin (brukes til å behandle tarmsykdommene Crohns sykdom og ulcerøs kolitt)
  • Sulfasalazin (brukes til å behandle leddgikt eller ulcerøs kolitt)
  • Metotreksat (brukes hovedsakelig til behandling av kreft)
  • Infliksimab (brukes til å behandle Crohns sykdom og ulcerøs kolitt, leddgikt, betennelse i ryggraden (ankyloserende spondylitt) og alvorlig psoriasis (hudsykdom))
  • Warfarin eller acenokumarol (blodfortynnende legemidler)
Vaksinering under behandling med Purimmun
Dersom du har planlagt en vaksinasjon (vaksine) under eller etter behandlingen, snakk med legen din eller en sykepleier før du gjør det. Dette er fordi levende vaksiner (som vaksiner mot polio, meslinger, kusma og røde hunder) kan gi deg en infeksjon hvis den gis før immunforsvaret ditt har kommet seg.
Ikke vaksiner deg med gulfebervaksine mens du bruker Purimmun fordi det kan være dødelig.
Inntak av Purimmun sammen med mat og alkohol
Du kan enten ta Purimmun sammen med mat eller på tom mage, men du bør velge den samme måten fra dag til dag. Du bør ta Purimmun minst 1 time før eller 2 timer etter at du har inntatt melk eller andre meieriprodukter.
Graviditet, amming og fertilitet
Snakk med lege før du tar dette legemidlet dersom du er gravid eller ammer, tror at du kan være gravid eller planlegger å bli gravid.
Behandling med Purimmun anbefales ikke under svangerskapet, særlig i de tre første månedene fordi det kan forårsake permanent skade på fosteret.
Legen din vil vurdere farer og fordeler for deg og barnet ditt ved å bruke Purimmun.
Du skal ikke bruke Purimmun hvis du planlegger å få barn. Dette gjelder både kvinner og menn. Det må brukes sikre prevensjonsmetoder for å unngå graviditet under behandlingen og i minst 3 måneder etter behandlingsslutt med Purimmun dersom du eller partneren din bruker Purimmun.
Du skal ikke amme hvis du bruker Purimmun. Snakk med lege, apotek eller jordmor.
Kjøring og bruk av maskiner
Det finnes ingen data om virkning av 6-merkaptopurin på evnen til å kjøre bil og bruke maskiner. En slik påvirkning kan ikke forutsies ut ifra farmakologien til Purimmun.
Purimmun inneholder laktose
Dersom legen din har fortalt deg at du har intoleranse overfor noen sukkertyper, bør du kontakte legen din før du tar dette legemidlet.

3. Hvordan du bruker Purimmun

Purimmun skal kun forskrives av en spesialistlege som har erfaring i å behandle blodkreft.
  • Under behandling med Purimmun vil legen din ta regelmessige blodprøver. Det er for å kontrollere antallet og typen av celler i blodet og for å sikre at leveren din virker som den skal.
  • Legen din kan også bestemme at du skal ta andre blod- eller urinprøver for å overvåke nivået av urinsyre. Urinsyre er et naturlig kjemisk stoff i kroppen, og nivået kan øke mens du bruker Purimmun.
  • Legen kan noen ganger endre dosen med Purimmun som en følge av disse prøvene.
Bruk alltid dette legemidlet nøyaktig som beskrevet i dette pakningsvedlegget eller som lege eller apotek har fortalt deg. Kontakt lege eller apotek hvis du er usikker.
Legen din vil beregne og justere dosen på grunnlag av vekt eller kroppsoverflate og resultatene av blodprøvene hvis du bruker andre kjemoterapeutiske midler, samt lever- og nyrefunksjon.
Svelg tablettene hele med litt vann. Du kan enten ta Purimmun sammen med mat eller på tom mage, men du bør velge den samme måten fra dag til dag. Du bør ta Purimmun minst 1 time før eller 2 timer etter at du har inntatt melk eller andre meieriprodukter. Tablettene skal tas om kvelden.
Sikker håndtering av tablettene
Dersom du er en foresatt eller en omsorgsperson som gir legemidlet, skal du alltid vaske hendene før og etter du gir en dose. Spilt medisin må samles umiddelbart. For å redusere risikoen for eksponering, bør du bruke engangshansker ved håndtering av Purimmun.
Hvis Purimmun kommer i kontakt med huden, øynene eller nesen, må området vaskes umiddelbart med såpe og vann.
Kvinner som er gravide, planlegger å bli gravide eller som ammer skal ikke håndtere Purimmun.
Utilsiktet inntak kan være dødelig for barn. Oppbevares utilgjengelig for barn, helst i et avlåst skap.
Dersom du tar for mye av Purimmun
Kontakt lege, sykehus eller Giftinformasjonen hvis du har fått i deg for mye legemiddel eller noen andre har fått i seg legemiddel ved et uhell. For andre spørsmål om legemidlet, kontakt lege eller apotek.
Dersom du har glemt å ta Purimmun
Gi legen din beskjed dersom du glemmer å ta en dose. Du skal ikke ta dobbel dose som erstatning for en glemt dose.
Spør lege eller apotek dersom du har noen spørsmål om bruken av dette legemidlet.

4. Mulige bivirkninger
Som alle legemidler kan dette legemidlet forårsake bivirkninger, men ikke alle får det.
Dersom du opplever noe av det følgende, skal du snakke med spesialisten din hurtigst mulig eller søke øyeblikkelig legehjelp:
  • En allergisk reaksjon med hevelse i ansiktet og noen ganger i munnen og halsen (dette er en svært sjelden bivirkning)
  • En allergisk reaksjon med leddsmerter, hudutslett, høy temperatur (feber) (dette er en sjelden bivirkning)
  • En allergisk reaksjon med knuter i huden (erythema nodosum) (frekvensen er ukjent)
  • Gulfarging av huden og det hvite i øynene. Dersom du får disse bivirkningene, skal du slutte å bruke Purimmun.
  • Alle tegn på feber eller infeksjon (at du føler deg svært trett eller uvel, har sår hals, sår munn eller vannlatingsproblemer) eller noen uforklarlige blåmerker eller blødninger. Behandling med Purimmun påvirker benmargen og vil gi en reduksjon av antallet hvite blodceller og blodplater (dette er en svært vanlig bivirkning).
Snakk med legen din dersom du får noen av de følgende bivirkningene som også kan opptre med dette legemidlet:
Svært vanlige (kan forekomme hos flere enn 1 av 10 personer)
  • En reduksjon av antallet hvite blodceller og blodplater (kan vises på blodprøver)
Vanlige (kan forekomme hos opptil 1 av 10 personer)
  • Kvalme (du føler deg uvel) eller oppkast (du kaster opp)
  • Lavt antall røde blodceller (anemi)
  • Leverskade – kan vises på blodprøver
Mindre vanlige (kan forekomme hos opptil 1 av 100 personer)
  • Tap av appetitt
  • Infeksjoner, generell sykdomsfølelse, tendens til sår hals og feber. Kan bli alvorlig. Dersom du får feber skal du snakke med lege eller akuttmottak
Sjeldne (kan forekomme hos opptil 1 av 1000 personer)
  • Munnsår
  • Betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt); symptomer kan omfatte magesmerte eller følelse av å være syk
  • Alvorlig skade på leverceller (levernekrose)
  • Hårtap
  • Ulike krefttyper, inkludert kreft i livmorhals, lymfe, støttende vev og hud
  • Leddsmerter, hudutslett, feber på grunn av overfølsomhet
Svært sjeldne (kan forekomme hos opptil 1 av 10 000 personer)
  • Blodkreft (leukemi)
  • Kreft i lever og milt (hos pasienter med en tilstand som heter inflammatoriske tarmsykdommer)
  • Sår i tarmen; symptomer kan omfatte magesmerte og blødning
  • Lavt antall spermier hos menn
  • Hevelse i ansiktet på grunn av overfølsomhet
Ikke kjent (hyppigheten kan ikke anslås ut ifra tilgjengelige data)
  • Økt følsomhet overfor sollys og UV-lys.
Bivirkninger som forekomme hos barn – hyppighet ikke kjent
Lave nivåer av blodsukker (svetter mer enn vanlig, kvalme, svimmelhet, forvirring osv.) er rapportert hos noen barn som bruker Purimmun. De fleste av barna var imidlertid under seks år og hadde en lav kroppsvekt.
Melding av bivirkninger
Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger. Dette gjelder også bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget. Du kan også melde fra om bivirkninger direkte via meldeskjema som finnes på nettsiden til Statens legemiddelverk: www.legemiddelverket.no/pasientmelding. Ved å melde fra om bivirkninger bidrar du med informasjon om sikkerheten ved bruk av dette legemidlet.

5. Hvordan du oppbevarer Purimmun

Oppbevares utilgjengelig for barn, helst i et avlåst skap. Utilsiktet inntak kan være dødelig for barn.
Bruk ikke dette legemidlet etter utløpsdatoen som er angitt på etiketten etter EXP. Utløpsdatoen er den siste dagen i den angitte måneden.
Ubrukt legemiddel samt avfall bør destrueres i overensstemmelse med lokale krav for cytotoksiske midler. Legemidler skal ikke kastes i avløpsvann eller sammen med husholdningsavfall. Spør på apoteket hvordan du skal kaste legemidler som du ikke lenger bruker. Disse tiltakene bidrar til å beskytte miljøet.
Oppbevares i original glassbeholder for å beskytte mot lys.

6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon

Sammensetning av Purimmun
  • Virkestoffet er 6-merkaptopurin. Hver tablett inneholder 50 mg merkaptopurin
  • Andre innholdsstoffer er: Laktose; maisstivelse; maltodextrin; stearinsyre; magnesiumstearat
Hvordan Purimmun ser ut og innholdet i pakningen
Purimmun er runde, 6 mm, gulaktige tabletter.
Purimmun pakkes i brun glassbeholder og med en barnesikker propylenkork med silikagel.
Pakningsstørrelser: 25 tabletter, 50 (2×25) tabletter.
Innehaver av markedsføringstillatelsen
2care4 Generics ApS
Stenhuggervej 12-14
DK-6710 Esbjerg V
Danmark
Tilvirker
Ardena Pamplona, S.L.
Poligono Mocholi
31110 Noain, Navarre
Spanien
2care4 Generics ApS
Stenhuggervej 12-14
DK-6710 Esbjerg V
Danmark
Dette pakningsvedlegget ble sist oppdatert30.08.2023
Detaljert informasjon om dette legemidlet er tilgjengelig på nettstedet til www.felleskatalogen.no