Vitusapotek
Forkjølelse og influensa

Forkjølelse/influensa - 9 ting du MÅ vite

Vinterhalvåret byr på forkjølelser for de fleste av oss, og for noen vil vinteren også by på influensa. Plagene kan være like, men det er noen forskjeller på de to sykdommene. Her er det du trenger å vite for å komme deg gjennom sesongen.

Forkjølelse/influensa - 9 ting du MÅ vite
Profile Picture
Publisert: 11.12.2015
Sist oppdatert: 16.11.2023

1. Forkjølelse og influensa skyldes virus

Både forkjølelse og influensa skyldes ulike virusinfeksjoner i nese og svelg, og er dermed vanskelig å behandle. Antibiotika har kun effekt mot bakterier, og vil dermed ikke virke mot en vanlig forkjølelse eller influensa.

2. Forkjølelse og influensa er ikke det samme

Forkjølelse forveksles lett med influensa. Som oftest blir du mye dårligere ved influensa enn ved en forkjølelse, og symptomer som høy feber, smerter i muskler og ledd, hodepine og slapphet er mer intense ved influensa enn ved en forkjølelse. Har du influensa kan du også oppleve magesmerter, oppkast og dårlig matlyst. For å være sikker på om du har influensa må du få tatt prøver hos lege. Slike prøver tas vanligvis bare i perioder der det er mange som har influensa.

3. Smitte kan begrenses

Forkjølelse og influensa smitter via dråpesmitte fra nysing og hosting eller ved direkte kontakt med smittede personer. Forkjølelsesvirus kan overleve flere timer på ting som dørhåndtak og telefonrør. Vask hendene ofte og bruk hånddesinfeksjon dersom du ikke har tilgang på såpe og vann. Tiden fra du blir smittet til du blir syk, kalt inkubasjonstiden, er vanligvis 2-3 dager.

Er du forkjølet eller har influensa selv, bør du unngå å hoste eller nyse mot andre. Alltid, nys og host i albuekroken. Vis hensyn, og vurder om du bør holde deg hjemme.

Les enkle forholdsregler mot influensa her

4. Barn blir oftere forkjølet

Barn har ikke ferdig utviklet immunforsvar og blir lettere forkjølet enn voksne. Det er vanlig at barn får 6-8 forkjølelser i året, og barn under 3 år er mest utsatt. Barn under 6 måneder blir sjelden forkjølet. En forkjølelse hos barn gir normalt tett og snørrete nese, hoste og vond hals. Barn får også ofte feber, søvnvansker og lite matlyst når de er forkjølet.

Hos små barn er RS-virus ofte årsak til infeksjoner i nedre luftveier (luftrør og lunger), mens denne typen virus som regel gir vanlige forkjølelsessymptomer hos eldre barn og voksne.

Les mer om barn og forkjølelse RS-virus og når barn bør holdes hjemme fra barnehagen

5. Du blir ikke immun mot forkjølelse og influensa

Det finnes mange ulike influensa- og forkjølelsesvirus, og det er derfor ikke mulig å bli immun mot forkjølelse eller influensa. Forkjølelses- og influensavirus har dessuten evne til å endre seg ofte, noe som gjør at det alltid vil være nye varianter. De fleste av oss opplever å bli forkjølet flere ganger i året. En forkjølelse er ufarlig og de fleste har godt av å gjennomgå en forkjølelse i blant for å stimulere immunforsvaret. Viruset til influensa endrer seg litt fra år til år. Dermed kan de som har hatt influensa tidligere år bli smittet, men ikke syke. Noen ganger endrer influensaviruset seg mye, og da kan vi få influensaepidemier der mange i befolkningen blir syke samtidig. Influensaepidemier er vanligst fra desember til mars. I Norge anbefales det at enkelte grupper tar influensavaksinen hvert år.

Les mer om influensa og influensavaksine her.

6. Symptomer på influensa og forkjølelse kan behandles

Tett nese, sår hals, hoste (tørrhoste og slimhoste) og feber er alle plagsomme symptomer som er vanlige ved forkjølelse og influensa. Det finnes mange gode råd og produkter som kan lindre plagene. Husk å lese pakningsvedlegg nøye før du bruker medisiner.

Les mer om lindring av:

Tett nese

Tett nese hos barn

Vond hals

Hoste

Feber

Feber hos barn

Munnsår(Forkjølelsessår)

Heshet

Les mer om hva du bør ha for hånden i medisinskapet  

7. Forkjølelse kan føre til bihulebetennelse og lungebetennelse

Forkjølelser går som oftest over av seg selv, men iblant kan det oppstå infeksjoner etter en forkjølelse. Bihulebetennelse er en betennelse i bihulene som gir tett nese og smerter. Ofte oppstår bihulebetennelse etter en forkjølelse, og nesespray eller neseskylling kan virke forebyggende. Lungebetennelse er en infeksjon i nedre luftveier, som også kan oppstå etter en forkjølelse eller ved influensa. Infeksjonen skyldes enten bakterier eller virus. Typiske symptomer er tung pust, hoste og brystsmerter, og du bør oppsøke lege hvis du har denne typen symptomer.

Les mer om bihulebetennelse og lungebetennelse

8. Forkjølelse og influensa tar sin tid

En vanlig forkjølelse går normalt over av seg selv etter en ukes tid. Det finnes ikke medisiner som kurerer forkjølelse så eventuell behandling retter seg mot å lindre eventuelle plager. Det er viktig å gi kroppen hvile. Hvis du opplever at forkjølelsen ikke går over, at du blir verre, at du har høy feber i mer enn 4 dager eller at du får problemer med magen, kaster opp, får brystsmerter eller hoster opp tykt slim bør du oppsøke lege.

Har du influensa, kan du regne med at sykdommen varer i 1-2 uker. Høy feber er vanlig den første uken, mens hosten kan vedvare i to uker. Det kan ta mer enn to uker før du føler deg helt frisk etter en influensa.

9. Livsstil kan forebygge forkjølelse og influensa

Selv om vi ikke blir immune mot forkjølelse eller influensa, kan livsstilen vår påvirke om vi blir forkjølet oftere enn andre. Studier viser at personer som er utsatt for fysisk eller psykisk stress lettere blir forkjølet enn andre. Å ha et balansert og godt kosthold er positivt for immunforsvaret, og vil påvirke hvor ofte du blir forkjølet. Faren for å bli forkjølet kan øke hvis du fryser, fordi det har en negativ effekt på immunforsvaret. Særlig ser det ut til at kalde føtter øker risikoen for å bli forkjølet, og det er derfor lurt å holde seg god og varm på bena. Det er også funnet en sammenheng mellom lite søvn og forkjølelse
 

Kilder: Norsk Helseinformatikk: nhi.no, Folkehelseinstituttet: fhi.no

Les mer: