Vitusapotek
Barn

Barnesykdommer

Barnesykdommer er en betegnelse som brukes mye om en rekke sykdommer som i all hovedsak rammer barn. Mange av barnesykdommene gir kløende utslett, som kan lindres. Det finnes vaksine mot de fleste barnesykdommene i barnevaksinasjonsprogrammet og forekomsten er derfor lav.

Barnesykdommer
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 13.12.2023

Vannkopper

Vannkopper forårsakes av et virus som heter varicella zoster. Har du hatt vannkopper er du immun resten av livet.

Smitte: Vannkopper smitter svært lett og er smittsomt fra 2 dager før man får utslett til alle vannkoppene har fått skorper (pleier å ta omtrent 5 dager). Barnet kan smitte andre så lenge utslettet er aktivt (før skorpedannelse), normalt i 5-7 dager. Det tar mellom 10 og 21 dager fra man blir utsatt for smitte til sykdommen bryter ut.

Symptomer: Først feber. Etter 1-2 dager kommer et karakteristisk utslett «prikker» som klør og etter hvert får skorper på seg.

Utslett: «Prikker» over hele eller deler av kroppen. Først er prikkene små og røde, før de hovner litt opp og blir til væskefylte blemmer. Blemmene vil tørke inn og dekkes av skorper som etter hvert faller av. Vankopper gir ikke arr. Noen blir plaget med mye utslett, mens andre får lite og vet kanskje ikke engang om de har hatt sykdommen.

Tips fra farmasøyten: PoxClin CoolMousse lindrer symptomer i forbindelse med vannkopper, som irritasjon og kløe. Avkjøler huden og kommer i en enkel mousse, som er lett å smøre utover uten å måtte gni mye. Tilsvarende kan man forsøke Cytelium sinkspray fra A-Derma eller den avkjølende A-Derma Cutalgan Ultra-Calming Refreshing Spray.

Mål feberen og kontroller barnet med jevne mellomrom. Ved behov for febernedsettende eller smertestillende medisin anbefales paracetamol

Finnes det vaksine mot vannkopper? Ja, det finnes en vaksine mot vannkopper som gir langvarig beskyttelse mot vannkopper. Vaksine mot vannkopper er først og fremst aktuell for personer som kan risikere å bli alvorlig syk av vannkopper.

Kan barnet gå i barnehage? Barnet bør holdes hjemme fra barnehage eller skole frem til utslettet har tørket inn.

Meslinger (morbilli)

Meslinger forårsakes av et virus som heter morbillivirus, og er en av de mest smittsomme sykdommene som finnes. Før vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet fikk så å si alle barn meslinger. Meslinger er den alvorligste av de typiske barnesykdommene og forårsaker i mange tilfeller komplikasjoner. I noen svært få tilfeller kan sykdommen også være dødelig.

Smitte: Meslinger smitter svært lett ved luftsmitte (fjerndråpesmitte). Meslinger er smittsomt fra 3 dager før til 5 dager etter at utslettet er blitt synlig. Det tar mellom 10 og 14 dager fra barnet blir utsatt for smitte til sykdommen bryter ut.

Symptomer: Først feber, hoste og rennende nese i noen dager, så blir feberen borte noen dager før den kommer tilbake sammen med meslingutslettet.

Utslett: Meslinger gir oftest lyserøde prikker som gjerne starter bak ørene. Utslettet sprer seg videre til resten av kroppen samtidig som prikkene skifter farge til mørk rødbrun. Etter hvert ser utslettet ut som om det flyter sammen. Svelg og munn kan også bli svært røde.

Tips fra farmasøyten: Dersom en som ikke er vaksinert mot meslinger får sykdom som kan minne om meslinger anbefales å oppsøke lege straks.

Kan barnet gå i barnehage? Barnet bør være hjemme fra barnehage eller skole til utslettet er borte eller i minst 4 dager etter at utslettet brøt ut.

Røde hunder (rubella)

Røde hunder forårsakes av et virus som heter rubellavirus. Røde hunder kan føre til abort og alvorlige fosterskader hos gravide. Barn med røde hunder skal derfor holdes unna gravide.

Smitte: Røde hunder smitter fra 7 dager før utslettet bryter ut til 7 dager etter utbrudd. Røde hunder smitter ved nærdråpesmitte. Det tar vanligvis 2-3 uker fra man er smittet til sykdommen bryter ut.

Symptomer: Lett feber, forkjølelsessyptomer og hovne og ømme lymfeknuter, særlig på halsen og i nakke/bakhode. Vanligvis er symtpomene milde og feberen bare moderat. Omtrent halvparten av barna som blir smittet opplever få eller ingen symptomer.

Utslett: Små blekrøde flekker/prikker, starter i ansiktet og spres til hele kroppen i løpet av noen timer. Utslettet varer i 2 til 3 dager.

Tips fra farmasøyten: Det er viktig at barnet får ro og hvile.

Kan barnet gå i barnehage/skole? Barnet bør være hjemme fra barnehage eller skole i minst 5 dager etter at utslettet brøt ut.

Den fjerde barnesykdom

Den fjerde barnesykdommen er en barnesykdom kjent under mange navn, og kan også omtales som "Den sjette barnesykdommen", "Tredagers feber" og/eller "Exanthema Subitum". Sykdommen forårsakes av herpesvirus type 6 og 7, og sees nesten kun hos barn mellom 6 måneder og 3 år.  

Smitte: Tiden fra barnet blir smittet til sykdommen bryter ut er 5 til 10 dager. Det er antatt at man er sykdommen er smittsom i hele perioden barnet har utslett. 

Symptomer: Høy feber i 3 dager, uten at allmenntilstanden er spesielt dårlig. Deretter blir feberen plutselig borte og barnet får utslett. 

Utslett: Blekrødt, finprikket utslett på kroppen, vanligvis uten kløe. Utslettet forsvinner av seg selv etter noen få dager.

Behandling: Kle av barnet så det ikke blir for varm, og sørg for rikelig med drikke. Mål feberen og observer barnets allmenntilstand.

Tips fra farmasøyten: Dersom feberen ser ut til å plage barnet eller hvis feberen blir svært høy kan du gi febernedsettende medisin i passende medisinform. Hvis utslettet ser ut til å klø/plage barnet kan du forsøke A-Derma Cutalgan Ultra-Calming Refreshing Spray.

Finnes det en vaksine mot exanthema subitum? Nei. 

Kan barnet gå i barnehage? Barnet kan gå i barnehage selv om det har utslett.  

Den femte barnesykdom

Den femte barnesykdommen forårsakes av parvovirus B19 og har hos de aler fleste et mildt forløp. Sykdommen kan være uheldig for gravide å få. 

Smitte: Den femte barnesykdommen er smittsom fra 1 uke før man får utslett og frem til utslettet oppstår. Sykdommen smitter ved nærdråpesmitte og ved direkte kontakt. Fra smitte til sykdommen bryter ut går det vanligvis mellom 1 til 4 uker. 

Symptomer: Influensalignende plager og feber. Som regel er symptomene milde og går over etter 7-10 dager.

Utslett:  Etter 3-6 dager kommer et utslett, som starter i ansiktet som et rødt sammenhengende utslett. Etterhvert brer utslettet seg til resten av kroppen. 

Tips fra farmasøyten: Ved behov for kløestillende middel kan Hvit vask være egnet. 

Finnes det vaksine mot den femte barnesykdommen? Ikke enda, men en vaksine er under utvikling. 

Kan barnet gå i barnehage? Barna kan gå i barnehage når de er feberfri selv om de har utslett.

Kusma (paroditis epidemica)

Kusma er en betennelse i spyttkjertler forårsaket av et virus. Sykdommen varierer i varighet og grad. Kusma kan gi senkomplikasjoner som testikkelbetennelse hos gutter, hjernehinnebetennelse og ensidig døvhet. Vaksine mot kusma inngår i dagens barnevaksinasjonsprogram, og sykdommen er derfor uvanlig.

Smitte: Kusma er smittsomt fra 7 dager før til 7 dager etter kjertelhevelse. Det tar 2 til 3 uker fra barnet er smittet til sykdommen bryter ut. Kusma smitter via nærdråpesmitte eller direkte kontakt. 

Symptomer: Feber og hevelse av spyttkjertlene. Hevelsen varer i 7-10 dager og kan være smertefull. Det er som oftest spyttkjertlene som rammes, men viruset kan også gi sykdom i testikler og hjernehinne. En del opplever ingen symptomer, særlig små barn. 

Tips fra farmasøyt: Det er viktig at barnet tar det med ro. Barnet bør få rikelig drikke og tyntflytende mat. Siden hevelsen kan være smertefull, kan smertestillende medisiner med paracetamol være nødvendig. 

Finnes det vaksine mot kusma? Ja, vaksine mot kusma er en del av barnevaksinasjonsprogrammet og tilbys barnet når det er 15 måneder og i 6. klasse (11-12 år).

Kan barnet gå i barnehage? Barnet bør være hjemme fra barnehage eller skole til almenntilstanden er bra og hevelsen er på vei ned.

Kikhoste (pertussis)

Kikhoste skyldes en bakterie som kalles Bordetella pertussis.  Kikhoste er den hyppigste av de meldepliktige sykdommene i Norge, og antallet av meldte kikhosteutbrudd er redusert med en tredjedel fra 2005 til 2015. 

Smitte: Kikhoste er smittsomt fra utbrudd av sykdom og opptil 4 uker avhengig av om sykdommen blir behandlet eller ikke. Det tar mellom 7 og 14 dager fra man blir smittet til sykdommen bryter ut. 

Symptomer: Feber, hoste og rennende nese (forkjølelsessymptomer) i omtrent en uke. Deretter kommer en periode på flere uker med kraftige hosteanfall med kiking (forsterket innpust) og eventuelle brekninger. Kikhoste er en svært alvorlig sykdom hos spedbarn.

Utslett: Gir ikke utslett. 

Finnes det vaksine mot kikhoste: Ja, vaksine mot kikhoste tilbys som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. 

Kan barnet gå i barnehage? Barn kan normalt gå i barnehage 5 dager etter oppstart med antibiotika og allmenntilstanden er god nok. 3 uker etter at symptomeme starter regnes smittefaren som så liten at barnet kan gå i barnehage/skole selv om barnet fortsatt har symptomer. 

Skarlagensfeber (scarlatina)

Skarlagensfeber skyldes at immunforsvaret reagerer på giftstoffer som lages av bakterien Streptococcus pyogenes (gruppe A streptokokker).

Smitte: Det tar mellom 2 og 4 dager fra man utsettes for smitte til man eventuelt får skarlagensfeber. Man er smittsom fra symptomene starter og frem til en dag etter oppstart av antiobiotika

Symptomer: Starter som halsbetennelse, feber, hodepine, kvalme og oppkast. Utslett etter 12-48 timer, rød "bringebærtunge" er typisk for skarlagensfeber.

Utslett: Finprikket utslett som "sandpapir", starter ofte i bryst-/mageområdet. Etter 1-2 uker flasser huden av, særlig på de områdene der utslettet var verst 

Tips fra farmasøyten: Skarlagensfeber skal behandles med antibiotika, kontakt lege dersom du mistenker skarlagensfeber

Finnes det vaksine mot skarlagensfeber? Nei

Kan barnet gå i barnehage? Barnet er smittefri fra og med dagen etter oppstart med antibiotika. 

Når bør du kontakte lege ved barnesykdommer?

  • Dersom barnet ditt blir smittet av vannkopper og har et svekket immunforsvar eller bruker medisiner som kan gi barnet et svekket immunforsvar
  • Dersom du er i tvil om barnets helsetilstand
  • Dersom allmenntilstanden til barnet ditt er sterkt redusert
  • Dersom barnet ditt viser tegn til hjernehinnebetennelse (plutselig høy feber, hodepine, kvalme/brekning, ledd- og muskelsmerter og stiv nakke)
  • Ved sterk kløe som ikke lindres av reseptfri lokalbehandling.


Kilder: Folkehelseinstituttet, Pasienthåndboken og Norsk helseinformatikk

Les mer: