Vitusapotek
Hår og hodebunn

Opplever du tynnere hår og hårtap?

Opplever du tynnere hår og hårtap? Les mer om årsaker til tynnere hår og hårtap, og få gode råd og tips til hvordan du kan motvirke dette. 

Opplever du tynnere hår og hårtap?
Profile Picture
Publisert: 06.06.2018
Sist oppdatert: 22.01.2024

10 til 20 prosent av hårsekkene på hodet er til enhver tid i en hvilefase hvor de ikke produserer hår. I snitt er det normalt å miste mellom 50 og 100 hodehår per dag. Ved arvelig hårtap, sykdom, dårlig ernæring eller ved en stressende livssituasjon kan det normale daglige hårtapet øke betraktelig.

Hormonelt hårtap

Hormonelt hårtap er mest vanlig hos menn og hos kvinner etter overgangsalder. Denne type hårtap kan skyldes forhøyede konsentrasjoner av en type testosteron i hodebunnen (Dihydrotestosteron - DHT). DHT kan slå seg ned i hodebunnen og hårsekkene, og dette kan forstyrre den normale vekstfasen som er viktig for et sunt hår og en naturlig frisk hårvekst.

Arvelig hårtap

Arvelig hårtap kan komme fra både mor og far sin side, og ramme både menn og kvinner. Hårtap hos menn er ofte mer konsentrert på toppen av hodet og i tinningene, blant annet fordi det er sett mer DHT i disse områdene. Hos kvinner er hårtapet vanligvis mer diffust og jevnere fordelt over hele hodet. Mange kvinner opplever også denne type hårtap spesielt etter graviditet og etter overgangsalder.

Fysisk og psykisk stress og hårtap

Et høyt stressnivå kan også føre til hårtap. Denne type håravfall er som oftest ikke permanent. Når stresset blir mindre begynner hårsekkene igjen å produsere hår gjennom en naturlig vekstfase. Det er fortsatt viktig å bruke gode hårpleieprodukter.

Økt hårtap ved økt svette i hodebunnen?

Som nevnt, kan økt forekomst av DHT i hodebunnen føre til tynnere hår og hårtap. Da enzymet som er involvert i dannelsen av DHT i hodebunnen, også produseres i svettekjertlene i hodebunnen, har noen studier vist at det dermed kan være en mulig sammenheng mellom økt svette i hodebunnen og økt hårtap. Teorien baserer seg blant annet på at trening og svette, samt bruk av hjelm og hodeplagg som også kan føre til økt svetteproduksjon i hodebunnen, kan ha en innvirkning på produksjonen av DHT og dermed også hårtapet.

Hårtap ved graviditet og amming

Det er flere endringer som skjer i en kvinnes kropp under svangerskapet. Fysisk og psykisk stress i forbindelse med fødsel samt hormonelle endringer kan begge føre til hårtap etter fødselen. Denne tilstanden er midlertidig og de fleste kvinner begynner å få håret tilbake igjen innen 6 til 12 måneder etter fødsel.

Lupus og hårtap

Lupus er en kronisk autoimmun sykdom, det vil si at kroppen begynner å «angripe» seg selv og sine egne celler. Dette kan gi mange ulike symptomer, og et vanlig symptom er utslett og betennelser i hodebunnen som kan føre til hårtap.

Hårtap ved cellegift

Cellegift dreper de hurtigvoksende cellene i kroppen, inkludert cellene i hårfolliklene som er viktige for produksjon av hår. Etter at cellegiftkuren er over, vil håret vokse ut igjen, men noen ganger har håret en annen struktur og farge. Bruk av FAST sjampo og balsam kan ha en god effekt på å få håret tilbake raskere.

Hårtap grunnet vekttap og ernæringsmangler

Dersom du gjennomgår et stort vekttap, enten på grunn av en pågående slankekur eller hvis du har ernæringsmangler av andre årsaker, så er det viktig å være oppmerksom på at vekttap kan føre til hårtap. Har kroppen underskudd på energi, vil den prioritere de viktigste organene først - hår og negler er sist i køen. Det er derfor viktig at vektreduksjon og slanking gjøres i moderasjoner og over tid, samt at dette kombineres med tilførsel av riktige vitaminer og andre kosttilskudd. Hvis ikke kan dette føre til at kroppen kommer i ubalanse, med hårtap og tynnere hår som resultat.

Merk at hvis du har et hormonelt hårtap, og du har et normalt sunt kosthold, så vil trolig ekstra kosttilskudd ha mindre effekt. Her kan et produkt som NISIM gi god hjelp.

Hvordan kan jeg motvirke hårtap?

Mange hårpleieprodukter har kun kosmetisk virkning på håret. Hos Vitusapotek finner du gode hårpleieprodukter som pleier og virker både på hår og hodebunn, for eksempel NISIM. NISIM inneholder aktive ingredienser som bidrar til at hårsekkene kan produsere et friskere og sterkere hår. En annen viktig egenskap ved NISIM Shampoo og NISIM Extract er at de nøytraliserer DHT (Dihydrotestosteron), som i følge forskning er en av årsakene til hormonelt hårtap. FAST Sjampo og Balsam er beriket med aminosyrer og urter. Produktene kan gi raskere vekst av håret og brukes ved ønske om raskere hårvekst og lengre hår.

NISIM og FAST er klinisk dokumentert. NISIM Shampoo og Extract kan begrense hormonelt hårtap og gi gjenvekst av hår, samtidig som produktene pleier hår og hodebunn. FAST Sjampo og Balsam har dokumentert virkning på hårsekkene i vekstfasen, slik at håret kan vokse raskere.

 

Vitusapotek fører også produkter fra det dermokosmetiske merket Ducray.

Ducray Anaphase+ Shampoo er en sjampo for deg som opplever periodisk hårtap. Den stimulerer hårvekst og tilfører fuktighet og næring til håret. Sjampoen kan gjerne kombineres med andre produkter mot hårtap.

Ducray Creastim Lotion er et leave-in serum for hodebunnen, som gir næring til hårrøttene. Den kan også bidra til et tettere hår ved å forlenge antall hår som er i vekstfase.

Kilder: Nisim, Ducray, National Health Service (NHS) UK, US National Library of Medicine and National Institutes of Health

Les mer: