Kløe

Kryssallergi

Mange som er allergiske mot pollen kan også reagere på enkelte matvarer. Det er fordi de allergifremkallende stoffene (allergenene) i maten ligner på de i pollen. Så mange som 70 % av alle bjørkepollenallergikere opplever kryssallergi.

Kryssallergi

Hva er kryssallergi?

Kryssallergi vil si at dersom du er allergisk mot et stoff, for eksempel pollen, så kan du også reagerer på andre stoffer. Årsaken er at de allergiutløsende stoffene (allergenene) ligner på hverandre. Det er for eksempel svært vanlig at bjørkepollenallergikere reagerer allergisk på nøtter, pærer og epler. Kryssallergi forverrer ikke selve pollenallergien.

Kryssallergi skjer ikke bare for pollenallergikere, også de med matvareallergi kan få kryssreaksjoner mot andre matvarer for eksempel.

Kryssreaksjoner

Personer med pollenallergi er ofte utsatt for kryssallergi. Noen pollenallergikere opplever kun reaksjoner på mat i pollensesongen, mens andre opplever det hele året. Hva man får kryssreaksjoner på er individuelt, men de vanligste kryssreaksjonene finner du i tabellen her.

Bjørk, hassel, or, Salix (vier, selje, pil) kan gi kryssreaksjon mot:

Timotei og andre gressarter kan gi kryssreaksjon mot:

 

Burot kan gi kryssreaksjon mot:

Eple (rå), pære (rå)

Belgfrukt (bønner, erter, linser)

Selleri

Steinfrukt (fersken, nektarin, kirsebær, morell, plomme, aprikos, mandel, mango)

Hvete, bygg, rug, havre 

Purreløk, løk, hvitløk

Gulrot (rå), potet (rå)

 Meloner

Urter, urtekrydder og urtemedisin (persille, basilikum, oregano, koriander m.fl.)

Hasselnøtt, paranøtt, valnøtt

 

 Paprika

Peanøtt, selleri

 

Solsikkefrø

Kiwi

 

Honning 

Tabell fra Norges Astma- og Allergiforbund

Symptomer på kryssallergi

Mens pollenallergi hovedsakelig gir symptomer i luftveiene, gir matvareallergi symptomer i munn og svelg i form av kløe og hevelser, hudreaksjoner som eksem og elveblest og mage- og tarmsymptomer. I sjeldne tilfeller kan man få allergisk sjokk.

Gode råd ved kryssallergi

  • Styr unna de matvarene du reagerer allergisk på.
  • Selv om man får en kryssreaksjon på en matvare, trenger man ikke få en kryssreaksjon mot andre matvarer i tabellen.
  • Matvarene i tabellen over tåles ofte når de er kokt, skrelt, hermetisert eller syltet.
  • Personer med pollenallergi som reagerer på frukt, vil ofte tåle melon, ananas, vindrue, banan og sitrusfrukter og ulike typer bær (bringebær, rips, blåbær og tyttebær).

Behandling av kryssallergi

Allergimedisiner har liten plass i forebyggende behandling av kryssreaksjoner. Det beste er å unngå de matvarene man ikke tåler. Personer som har opplevd svært kraftige allergiske reaksjoner bør alltid ha med seg medisin forskrevet av lege (adrenalinsprøyte) i tilfelle de utsettes for det de er allergisk mot.

Kilder:
Norges Astma- og Allergiforbund, Norsk Helseinformatikk, Forskning.no og HelseNorge.