Vitusapotek
Reise

Hvilke vaksiner må jeg ta før jeg drar på ferie?

Har du valgt deg et eksotisk reisemål i år? Vaksinering er anbefalt før reiser til en rekke land. Sjekk hvilke vaksiner som trengs før ferien, og sørg for å få tatt dem i god tid. Vaksine til reise kan settes hos Vitusapotek.

Hvilke vaksiner må jeg ta før jeg drar på ferie?
Profile Picture
Publisert: 24.05.2016
Sist oppdatert: 18.09.2023

Sett vaksiner før reisen i apoteket

Du kan enkelt bestille vaksinene du trenger før reisen på nett hos en av våre sammarbeidspartnere; evaksine.no, nettlegevakt.no, Dr.Dropin eller maja.no. Deretter kan du sette vaksinen i et Vitusapotek.

Som medlem av VI+ kundeklubb får du 1000 bonuspoeng når du benytter deg av våre vaksinetjenester i apotek. Les mer om alle fordelene du får som VI+ medlem her.

De aller fleste Vitusapotek tilbyr vaksinasjon – les mer om vaksinasjon i våre apotek her.
Her finnes også oversikt over hvilke vaksiner vi setter i apoteket.
 

BESTILL TIME FOR VAKSINERING HER

Generelle råd om vaksiner før ferie og reise

Uansett hvor du skal reise, bør du ha gjennomgått det grunnleggende vaksinasjonsprogrammet som vi har i Norge. Voksne bør fornye enkelte av sine vaksiner fra barnevaksinasjonsprogrammet ca. hvert 10. år.
Dette gjelder også dersom man ikke husker om man allerede er vaksinert eller har hatt de aktuelle sykdommene meslinger, kusma og røde hunder.

Ved reiser og ferie skal vaksiner som regel settes i god tid før avreise. Sjekk derfor minst 8 uker før avreise om det er anbefalt å vaksinere seg ved reiser til ditt reisemål. 

Mine vaksiner – hvilke vaksiner har jeg fått?

For å få oversikt over dine vaksiner, samt hvilke vaksiner som er registrert på deg og eventuelle barn under 16 år, kan du logge inn på Helsenorge sine sider her.

Hvilke vaksiner bør jeg ta?

Folkehelseinstituttet sine nettsider finner du en detaljert og oppdatert oversikt over hvilke vaksiner som gjelder for hvilke land.


Behovet for vaksiner avhenger av alder og helsetilstand, sanitærforholdene på reisemålet, om du skal bo og ha nærkontakt med lokalbefolkning og lengden på oppholdet. I tillegg kan virus og smittsomme sykdommer som er utbredt på et visst sted, til enhver tid endres, og vaksinering må tilpasses ut ifra dette. Koronavaksine er et eksempel på dette – les mer om koronavaksine her.

Undersøk i god tid hvilke vaksiner du trenger for akkurat ditt reisemål, slik at du får vaksinert deg i tide og vaksinene rekker å få full effekt før avreise.

For reiser til de fleste ikke-vestlige reisemål anbefales det forebyggende beskyttelse mot hepatitt A. Skal du til Afrika, Asia eller Sør-Amerika kan kolera også være aktuelt. I tillegg anbefales beskyttelse mot hepatitt B for langtidsreisende, for deg som kan komme til å ha ubeskyttet sex, komme i kontakt med helsevesenet eller dersom du er så uheldig at du blir utsatt for en ulykke.

Gulfeber forekommer i Afrika, Sør-Amerika og Mellom-Amerika. Enkelte land, både med og uten risiko for gulfebersmitte, kan kreve dokumentasjon på en slik vaksine (internasjonalt vaksinasjonssertifikat) ved innreise. 

Mange land kan også kreve dokumentasjon på gjennomført koronavaksinering og/eller et koronasertifikat. Undersøk alltid spesifikke innreiseregler for landet du skal feriere i og reise til.

Personer som er 65 år eller eldre og andre som tilhører definerte risikogrupper for influensa og pneumokokksykdom (lungebetennelse), bør vaksineres mot disse sykdommene uavhengig av reise.

Oversikten under er svært forenklet. På Folkehelseinstituttet sine nettsider finner du en mer detaljert og oppdatert oversikt over hvilke vaksiner som gjelder for hvilke land.

Europa  

  • Skogflåttencefalitt: Ved reiser til områder med skogflåttencefalitt, kan det være smart å vaksinere seg mot dette. Vaksine beskytter ikke mot flåttbitt i seg selv eller borreliainfeksjon. 
  • Rabies: For reiser til områder med rabies hvor medisinsk behandling ikke er raskt tilgjengelig, kan det tenkes at du bør vaksineres mot dette.
  • Tuberkulose: Ved langvarige opphold eller opphold med tett kontakt med lokalbefolkning eller helsevesen, anbefales det vaksine før innreise til flere Europeiske land.

Les mer om vaksiner ved reise til Europa her.

Afrika  

  • Malaria: Utbredt, og forebyggende behandling med legemidler anbefales i de fleste afrikanske land.
  • Meningokokker: Anbefales til reisende i "meningittbeltet" som strekker seg på tvers av kontinentet fra Senegal til Etiopia.
  • Gulfeber: Gjelder for de fleste afrikanske land, men ikke alle. Noen land krever gyldig dokumentasjon på at vaksine er tatt.
  • Tyfoid: Anbefales ved reiser til strøk hvor tyfoidfeber er utbredt. Risikoen for smitte øker ved langtidsopphold.  
  • Polio: Afrika er ikke erklært poliofritt, så vaksine mot dette anbefales.
  • Rabies- og tuberkulose: Ved langvarige opphold i en rekke afrikanske land anbefales vaksine.

Les mer om vaksiner ved reise til Afrika her.

Nord-Amerika, Sør-Amerika og Karibia

  • Du trenger ingen ekstra vaksiner til USA og Canada.
  • Gulfeber: Til resten av det amerikanske kontinent kan det være aktuelt med vaksine.
  • Malaria: Skal du til Amazonasområdet er det viktig å forebygge med medisiner mot malariasmitte. Riktig type avhenger av reisemålet.  
  • Meningokokk, tyfoidfeber, tuberkulose og rabies: Kan være aktuelt med vaksine.

Les mer om vaksiner ved reise til Nord-Amerika, Sør-Amerika og Karibia her.

Asia  

  • Malaria er utbredt i flere land. Sjekk hva som gjelder for reisemålet ditt.
  • Japansk encefalitt, tyfoidfeber, rabies og skogflåttencefalitt: I noen tilfeller kan det være tilrådelig med vaksinering.

Les mer om vaksiner ved reise til Asia her.

Vaksiner ved reiser til Thailand

Hvilke vaksiner du trenger før du reiser til Thailand avhenger av hva slags type opphold du skal ha.

Generelt anbefales alle å undersøke om de er beskyttet mot difteri, tetanus, kikhoste og polio. Denne skal friskes opp og tas hvert 10. år for å gi beskyttelse. Dersom du skal bo på et hotell med god standard, og være i et område med god mathygiene og gode sanitære forhold, er en slik vaksine ofte tilstrekkelig, så lenge du har fulgt normalt barnevaksinasjonsprogram. 

Hvis man skal på lengre reiser, eller oppholde seg i områder med dårlige hygieniske og sanitære forhold, anbefales flere vaksiner. Dette inkluderer for eksempel hvis du skal backpacke eller ha nær eller langvarig kontakt med lokalbefolkningen.

På denne type opphold i Thailand anbefales beskyttelse mot hepatitt A og hepatitt B, rabies, tuberkulose (BCG), Japansk encefalitt og Tyfoid.

Les mer om de ulike vaksinene her.

Australia og Oceania  

  • Malaria forekommer på noen øyer i Oceania.
  • Japansk encefalitt, tyfoidfeber, rabies og tuberkulose: I noen tilfeller kan det være tilrådelig med beskyttelse (vaksine).

Les mer om vaksiner ved reise til Australia og Oceania her.

Midtøsten

  • Malaria forekommer i noen land i Midtøsten.
  • Meningokokk: Om du skal reise til Saudi-Arabia, er vaksine obligatorisk for alle fra to år og oppover. Ved innreise må du bevise dette med en attest som ikke er eldre enn tre år, og ikke nyere enn ti dager.
  • Folkehelseinstituttet anbefaler også andre vaksiner, slik som influensa, ved reiser til Saudi-Arabia (for eksempel pilgrimsbesøk).
  • Tyfoidfeber, rabies og tuberkulose: I noen tilfeller kan det være tilrådelig å vaksinere.

Les mer om vaksiner ved reise til Midtøsten her.


Kilder: Folkehelseinstituttet

Les mer: