Vitusapotek
Hudsykdommer og utslett

Ringorm

Ringorm (tinea) har ingenting med orm å gjøre, men er en vanlig og ufarlig hudinfeksjon forårsaket av flere ulike typer sopp. Navnet skyldes det karakteristiske ringformede utseende på utslettet. Ringorm skyldes en soppinnfeksjon i hudens ytterste lag. Infeksjonen er ofte lett gjenkjennelig med kløende utslett og en rød ring rundt det berørte området. Alle kan rammes av ringorm, men det er vanligere hos barn. Fotsopp (tinea pedis) er også en vanlig form for ringorm. Tilstanden er som regel helt ufarlig. 

Rød ringformet hudlesjon med flassende overflate.
Profile Picture
Publisert: 08.01.2018
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 16.11.2023

Hva er ringorm?

Ringorm, eller tinea, er en vanlig og ufarlig hudinfeksjon forårsaket av flere ulike typer sopp. Utslettet kan komme på mange forskjellige områder og kroppen, og vil da ha noe ulikt utseende. Navnet kommer av den typen soppinfeksjon man får på kroppshuden, hvor utslettet har et karakteristisk ringformet utseende. Ringorm gir lett, kløende utslett i det ytterste laget av huden.

Fotsopp er i dag den mest vanlige formen for ringorm, og rammer som regel ungdom og voksne. Infeksjonen kan også forekomme på resten av kroppen og i hodebunnen, og i alle aldersgrupper. Likevel er ringorm på kroppen mer vanlig hos barn, og smitte kan forekomme i barnehager.

Soppinfeksjonen smitter lett fra person til person, via indirekte berøring eller fra husdyr. I sjeldne tilfeller kan ringorm også smitte via jord. Soppen kan i tillegg gi utslett i skjegg, negler, underlivet og på hender.

Forskjellige typer ringorm

Ringorm kan gi infeksjoner forskjellige steder på kroppen, og de ulike lokasjonene gir navn til de ulike typene soppinfeksjoner:

  • Tinea corporis er ringorm på kroppen. Denne infeksjonen gir ringformete hudlesjoner hvor som helst på kroppen. Denne typen ringorm kan forekomme i alle aldre, men forekommer oftest hos barn. Land med varmere klima er mer utsatt.
  • Tinea capitis er ringorm i hodebunnen. Denne formen for ringorm rammer oftest barn, men kan i sjeldne tilfeller ramme voksne. Ringorm i hodebunnen er svært smittsomt.
  • Tinea cruris er ringorm i skrittet/lysken. Ses nesten bare hos menn og varme og fuktige klima gjør infeksjonen mer vanlig.
  • Tinea unguium er neglsopp. Neglsopp gir fortykkede, gule, porøse og etter hvert deformerte negler. Tånegler angripes oftere enn negler på hånden, grunnet fuktighet. Mer vanlig hos voksne menn.
  • Tinea barbae er sopp i skjegget.
  • Tinea manum er sopp inne i håndflaten. Denne soppinfeksjonen ligner veldig på fotsopp, men ofte får man en større hudreaksjon.
  • Tinea pedis er fotsopp. Fotsopp er vanligst blant unge og voksne, sjeldent sett hos barn. Fuktighet og mye svetting på bena er risikofaktorer.

Årsak til ringorm

Ringorm skyldes flere ulike typer sopp, men den mest vanlige er sopp av typen dermatofytter. Sopp lever av døde hudceller på overhuden, og ved en soppinfeksjon reagerer kroppen på soppens metabolske avfallsstoffer med betennelsesreaksjoner. Ringorm oppstår når soppen formerer seg og det oppstår en lokal betennelsesreaksjon i huden på det berørte området. Soppen brer seg utover i et ringformet mønster, og bekjempes fra midten av infeksjonsstedet og utover, herav det karakteristiske utseende som ofte ses, spesielt ved ringorm på kroppen. 

De forskjellige formene for soppinfeksjon kan gi forskjellige grader av betennelsesreaksjoner. For eksempel, så vil ofte fotsopp gi en mildere reaksjon, noe som kan føre til at kroppen ikke reagerer sterkt nok til å bekjempe infeksjonen. Da kan infeksjonen kreve medisinsk behandling for å bli borte, eller bli kronisk og smitte andre.

Symptomer ved ringorm

  • Lokalt utslett.
  • Lett kløe.
  • Ved ringorm på føttene ses ofte løs og fuktig hud mellom tærne eller tørr og flassende hud under føttene.
  • Ved sopp i skrittet ser man ofte et skarpt begrenset utslett, som går nedover begge lår. Dette utslettet er ikke ringformet.
  • Ved ringorm på kroppen ses ofte en karakteristisk rød ring med normal hud i midten.
  • En eller flere ringer.
  • Enkelte kan ha ringorm uten å få rød ring rundt berørt område.
  • Ved neglesopp ser man misfarging, fortykning og sprø negler.
  • Ved skjeggsopp ses det utbredt betennelse med skorpedannelse.

Noen ganger kan soppinfeksjon også føre til et kløende utslett andre steder på kroppen. Dette utslettet kan ha små blemmer. Denne typen utslett er man ikke helt sikker på hvorfor oppstår, men antageligvis er det en allergisk reaksjon på stoffer som soppen produserer og som havner i blodomløpet, slik at det fraktes til andre deler av kroppen.

Smitte av ringorm

Ringormen overføres både ved direkte smitte, og ved indirekte smitte. Direkte smitte er kontakt med mennesker og dyr som er smittet. Som regel smittes mennesker av katt, hund og gnagere, men også smitte fra storfe er observert.

Indirekte kontaktsmitte kan skje via ting som hårbørster, puter, sengetøy og til og med undertøy. I barnehager kan soppen smitte gjennom leker, matter og andre fellesgjenstander. Særlig fotsopp smitter i fuktige miljøer som våte fliser, dusjer, håndduker og lignende.

Soppinfeksjoner på kroppen kan spres lett i idrettsmiljøer som innebærer mye direkte kroppskontakt og svette kropper. Særlig bryting er utsatt. Neglesopp smitter derimot sjeldent, ofte kan det være isolert til en negl, uten å smitte naboneglen.

Inkubasjonstid og sykdomsforløp ved ringorm

Det tar ca. 1-2 uker fra man utsettes for smitte til soppinfeksjonen bryter ut. Noen ganger kan infeksjonen, avhengig av betennelsesreaksjonen, forsvinne igjen av seg selv etter en tid, mens andre ganger kreves det medisinsk behandling. Ved oppstart av behandling forsvinner smittefaren raskt, innen ett døgns tid.

Behandling av ringorm

Ringorm behandles i de fleste tilfeller med et antimykotisk (soppdrepende), reseptfritt legemiddel* som påsmøres lokalt på det aktuelle hudområdet. Mest brukt er preparater inneholdende virkestoffet terbinafin, samt kremer inneholdende ulike imidazolgrupper. Det er viktig at behandlingen fortsetter i 1-2 uker etter at symptomene er helt borte. I enkelte tilfeller og ved kraftige infeksjoner kan det være nødvendig å behandle med tabletter på resept fra lege. Ringorm i hodebunnen skal alltid behandles med reseptbelagte tabletter, i regi av en hudlege. I tillegg bør andre medlemmer i husstanden undersøkes for mulig smitte.

*Vær oppmerksom på at reseptfrie, soppdrepende midler som anbefalt her, er godkjent til bruk ved soppinfeksjon i underlivet og fotsopp. Helsemyndighetene anbefaler likevel at slike kremer også kan benyttes ved ringorm. Har du spørsmål eller er usikker - spør oss om råd! 

Neglesopp krever ved kraftige angrep som regel langvarig behandling med reseptbelagte tabletter. Dette er på grunn av neglenes langsomme vekst. Derfor må behandlingen pågå i flere måneder, helt til ny frisk negl er vokst ut.

Gode råd ved ringorm

  • Bruk luftige klær, sko og undertøy.
  • Soppen som forårsaker ringorm trives best i varmt og fuktig miljø. Idrettsutøvere og personer som svetter mye er derfor spesielt utsatt for ringorm.
  • Ringorm smitter lett. Vær nøye med håndvask og håndhygienen. Særlig ved kontakt med dyr!
  • Unngå felles bruk av håndklær og klær ved utbrudd av ringorm.
  • Vask leker og matter som barna er i kontakt med gjennom dagen.
  • Desinfiserende midler med klorin eller sprit kan benyttes.
  • Forsøk lokal behandling med soppdrepende midler.
  • Fortsett behandling i 1-2 uker etter symptomfrihet, for å være sikker på at du er kvitt all sopp.
  • Barn med ringorm kan gå på skolen/barnehagen dagen etter igangsatt behandling.
  • Offentlige bad og felles dusjer bør unngås inntil oppstartet behandling ved påvist infeksjon.
  • Sandaler bør brukes i offentlige bad, fellesdusjer og garderober.
  • Dyr med påvist smitte bør behandles for å unngå smitte til mennesker.
  • Ved påvist ringorm i hodebunnen bør man kaste kammer og børster, samt vaske sengetøy og hodeplagg.
  • Ved ringorm i hodebunnen bør også resten av familiens medlemmer undersøkes for smitte.

Når bør du kontakte lege ved ringorm?

Dersom utslettet ikke blir bedre i løpet av noen uker, kan det være lurt å oppsøke lege. Det kan da hende du har behov for at legen skriver ut soppdrepende midler til deg på resept.

Kilder:

Norsk Helseinformatikk, Helsebiblioteket, Norsk Legemiddelhåndbok, Folkehelseinstituttet.