Vitusapotek
Hudsykdommer og utslett

Rosen

Rosen (erysipelas) er en betennelse i huden som oftest er lokalisert til legger og ansikt. Årsaken er en infeksjon med bakterier, og behandles med antibiotika. Rosen kjennetegnes ved en liten rød flekk som raskt utvikler seg til et brennende, rødt og hovent utslett.

Rosen
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 13.12.2023

Årsak til rosen

Rosen skyldes at bakterier trenger gjennom huden på grunn av en skade, et sår eller i forbindelse med eksem. Rosen kan også oppstå uten kjent lokal årsak hos personer med andre infeksjoner eller på grunn av annen sykdom. Infeksjonen er vanligvis forårsaket av gruppe A streptokokker, men også andre bakterier som gule stafylokokker kan være årsaken.

Symptomer på rosen

  • Hevelse, rødhet og varme i et avgrenset hudområde. Infeksjonen er som oftest lokalisert i ansiktet eller på leggen 
  • Huden kan ligne på appelsinskall, med skarp grense mot normal hud
  • Blemmer og senere hudavflassing 
  • Symptomer som feber, hodepine, muskelsmerter, ømme og forstørrede lymfeknuter, kvalme/oppkast og nedsatt allmenntilstand kan også forekomme

Rosen kan oppstå i alle aldre, men er vanligst blant små barn og eldre.

Gode råd ved rosen

  • Hold deg i ro
  • Hev det angrepne området
  • Avkjøl med fuktige bandasjer
  • God hygiene og hudpleie på det angrepne område er viktig
  • Å smøre en fuktighetskrem uten parfyme på huden rundt utslettet kan forebygge ytterlige sår og sprekker. 

Behandling av rosen

Rosen behandles vanligvis med en penicillinkur, eventuelt med en annen type antibiotika om man er allergisk mot penicillin. Rundt utslettet er det lurt å smøre en fuktighetskrem uten parfyme for å unngå flere sår og sprekker. Effekten er vanligvis god, men i alvorlige tilfeller kan det være aktuelt med sykehusinnleggelse. Ubehandlet kan rosen føre til alvorlig infeksjon og blodforgiftning.

Når bør du kontakte lege ved rosen?

Hvis du mistenker at du har rosen bør du alltid kontakte lege, slik at man kommer i gang med behandling så raskt som mulig.


Kilder: Pasienthånboka, hudlegekontoret.no, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Tidsskrift for Den norske legeforening, E.T. Herfindal and D.R. Gourley (2000). Textbook of Therapeutics Drugs and Disease Management. USA, Lippincott Williams & Wilkins, dermatology.about.com, emedicine.medscape.com, Norsk Helseinformatikk.