Kløe

Skabb

Skabb er hudutslett som skyldes smitte med midd og gir en intens kløe. Skabb smitter ved direkte hudkontakt, vanligvis via seksuell kontakt.

Skabb

Hva er skabb?

Skabb er et hudutslett som er forårsaket av midden Sarcoptes scabiei. Hanmidden blir inntil 0,5 mm lang, mens hunmidden kan bli noe større. Hunmidden graver små ganger i det ytterste hudlaget. Der legger den egg som klekkes etter 3-4 dager. Gangene er ofte lokalisert på tynn hud som for eksempel på hender, håndledd, ankler og på/rundt kjønnsorganene. Skabb forekommer hos både barn og voksne, men er mest vanlig hos unge voksne (seksuelt aktive).

Skorpeskabb (Scabies norvegicus) er en sjelden form for skabb hvor midden finnes i tusentall, og smitterisikoen er enormt høy. Skorpeskabb opptrer normalt kun hos personer med dårlig immunforsvar.

Årsaken til skabb

Årsaken til skabb er smitte ved tett kroppskontakt og seksuell kontakt. For å bli smittet må man ha kroppskontakt over litt tid, slik at håndhilsing og lignende er normalt ikke nok. I sjeldne tilfeller kan man bli smittet via sengetøy som en person med skabb nettopp har ligget i.

Symptomer på skabb

Skabb er ikke farlig, men er svært plagsomt. Skabb gir først kraftig kløe der midden befinner seg, men kløen rammer etter hvert hele kroppen. Ved førstegangssmitte kan det ta inntil 2 måneder før skabb gir kløe, mens kløen ofte kommer med en gang hvis du har hatt skabb tidligere. Vanligvis er kløen verst om natten og når huden er svett.

Mange vil også få rødt utslett i form av nupper og blemmer. Utslettet begynner ofte først på hendene før det spres til resten av kroppen. Skabbgangene (4-10 mm) er også synlige, med midden som en svart prikk i enden av gangen.

Gode råd ved skabb

  • Sengetøy, håndklær og klær må vaskes på 60 grader (eventuelt kokvaskes) 
  • Klær som ikke tåler så høy temperatur kan legges i fryseren over natten, eller henges vekk i minst 5 døgn på et kjølig og tørt sted. Skabb dør i løpet av en uke uten hudkontakt
  • Barn bør holdes hjemme fra barnehage og skole til dagen etter at behandlingen er startet  

Behandling av skabb

Alle i samme husstand (og kjæreste/partner) skal behandles samtidig, selv om de ikke har fått symptomer som kløe/utslett. Ved behandling av skabb hos voksne og barn over 3 år anbefales normalt skabbmiddel med permetrin (Nix). Gravide og barn under 3 år anbefales benzylbenzoat liniment. Barn under 2 år skal behandles under tilsyn av lege.

Hvordan bruke Nix krem?

Kremen påsmøres tørr og ren hud. Hele hudoverflaten smøres inn unntatt ansiktet og hodebunnen. Smør også huden mellom fingre og tær, inni navlen, i armhuler, på ytre del av kjønnsorganene og rundt endetarmsåpningen. Småbarn og spedbarn skal også behandle hodebunn og ansikt, men dette skal gjøres i samråd med lege.

Kremen vaskes av etter minst 12 timer. Dersom du vasker hendene før det har gått 8 timer, må hendene behandles på nytt. Det er derfor mest hensiktsmessig å smøre seg inn om kvelden, for så å ta en dusj eller et bad dagen etter. Det anbefales å gjenta behandlingen etter 1 uke.

Hvordan brukes benzylbenzoat 33 % liniment?

Linimentet påsmøres tørr og ren hud. Hele hudoverflaten smøres inn unntatt ansiktet og hodebunnen. Smør også huden mellom fingre og tær, inni navlen, i armhuler, på ytre del av kjønnsorganene og rundt endetarmsåpningen. Småbarn og spedbarn skal også behandle hodebunn og ansikt, men dette skal gjøres i samråd med lege. Linimentet påføres med en tupfer eller myk kompress, og skal påføres i 3 lag. Huden må lufttørke (ca. 5 minutter) mellom hver påsmøring. Linimentet vaskes av etter minst 12 timer. Til barn under 2 år anbefales fortynnet liniment (benzylbenzoat 15 %).

Etter behandling kan kløen vedvare i noen uker. En kortisonkrem kan brukes i 1-2 uker etter at skabbehandlingen er gjennomført for å minske kløen.  

Når bør du kontakte lege?

  • Dersom du tror du kan ha skabb bør du ta kontakt med lege slik at du er sikker på at det er skabb og ikke en annen type hudutslett
  • Ved skabb hos barn under 2 år og gravide skal man alltid kontakte lege før behandling
  • Dersom du får sterk kløe og utslett som ikke forsvinner etter cirka 5 uker etter avsluttet behandling. Det kan være tegn på at behandlingen ikke har fungert eller at du har blitt smittet på nytt
  • Dersom du trenger sterkere kløestillende middel enn de reseptfrie alternativene på apoteket


Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, hudlegekontoret.no, Folkehelseinstituttet, Felleskatalogen, Apotekforeningen