Vitusapotek
Sår og skader

Slik unngår du gnagsår

De fleste har på et eller annet tidspunkt opplevd å få gnagsår på føttene som følge av nye, eller for trange sko. Det finnes gode råd både for å forebygge og unngå gnagsår, og for å behandle dem når de først har oppstått.

Mann går på sti med tursko
Profile Picture
Publisert: 03.08.2018
farmasøyt
Rebecca Solomon Hansen er provisorfarmasøyt og har vært ansatt hos Vitusapotek siden 2015. Hun er faglig veldig dyktig og fast skribent for vårt faglige innhold.
Sist oppdatert: 25.03.2024

Hva er gnagsår?

Gnagsår er sår og væskefylte blemmer på huden som skyldes mekanisk påkjenning. Man får vanligvis gnagsår på føttene som en følge av dårlig tilpassede sko. Tærne, fremre del av fotsålen og hælen er alle deler av foten som er utsatt for friksjon og slitasje på grunn av sko.

I tillegg kan man oppleve å få gnagsår på innsiden av lårene ved lange sykkelturer, eller i hendene ved roing.

Årsak til gnagsår?

Gnagsår kommer som en følge av at noe presses eller gnis mot huden. Dette kan for eksempel være trange eller nye sko. Når vevsvæske lekker fra det skadede området og samles i det ytre hudlaget får man blemmer. Dette oppstår der trykket og påkjenningen er størst. Blodfylte blemmer kommer når det i tillegg oppstår en blødning i underhuden.

Symptomer ved gnagsår

  • En eller flere væskefylte blemmer og sår på området hvor friksjon har skjedd. 
  • Væsken i blemmen er ofte klar, men kan også være blodig. 
  • Smerter i blemmer og sår.

Sykdomsforløp ved gnagsår

Væskefylte blemmer dannes hvor påkjenningen på huden er størst. Ved gjentatt trykk og slitasje på gnagsåret, vil blemmene kunne sprekke. Da vil huden krølle seg, og bar underhud vil bli utsatt for direkte friksjon. Dette kan være svært smertefullt. Ved fortsatt påkjenning, kan dypere hudlag eksponeres da underhuden vil slites bort.

Ukompliserte gnagsår vil bli bedre etter noen dager, mens infiserte eller dype gnagsår kan ta lenger tid.

Gode råd 

  • Bruk sko som passer godt for å forebygge gnagsår.
  • Bruk en gnagsårsokk.
  • Vask området forsiktig med såpe og vann. 
  • Unngå å klemme eller sprekke eventuelle blemmer. Dette vil øke risikoen for infeksjon, samt at det vil gi saktere tilheling av såret. 
  • Om blemmen sprekker, dekk den til med en kompress eller plaster for å beskytte såret. 
  • Dekk til med et plaster som er stort nok til å dekke hele blemmen. Flytende plaster egner seg godt.
  • La føttene tilpasse seg til nye sko ved å «gå dem inn» litt etter litt. Da vil den regelmessige påkjenningen på det samme hudområdet føre til tykkere hud som vil beskytte mot utvikling av gnagsår.

Behandling

Behandlingen av gnagsår går ut på å forhindre videre påkjenning på huden. Dette gjør man ved å unngå fortsatt friksjon og gnaging på området med gnagsår, gjerne med plaster som er laget spesielt for dette formålet. Eksempler på dette er produkter fra Compeed. Denne typen plaster vil beskytte gnagsåret mot fortsatt slitasje. Om det går hull på blemmen bør den løse huden plastres fast til såret, da bar underhud er utsatt for infeksjoner.

Ved smertefulle blemmer som ikke er blodtilblandet, kan man forsøke å forsiktig fjerne væsken fra blemmen. Dette kan gjøres ved å først vaske hendende og blemmen med såpe og varmt vann. Deretter rengjør man blemmen med desinfiserende middel, for så å stikke hull på den med en desinfisert nål. La væsken tømmes fra blemmen, uten å fjerne det overliggende hudlaget. Smør forsiktig på en antiseptisk salve, og dekk til med bandasje. Eksempler på antiseptiske salver er Bacimycin og Pyrisept. Død hud kan fjernes med et tynt knivblad eller en saks som er desinfisert etter det har gått noen dager. Avslutt med å smøre på mer antiseptisk salve.

Når bør du kontakte lege ved gnagsår?

Det er sjeldent nødvendig å kontakte lege ved gnagsår, men det kan være lurt om gnagsåret ser infisert ut, og du har blemmer med puss i. Tegn på at gnagsåret er infisert er varm, rød hud, puss og økende smertefølelse. Så lenge huden fortsatt er hel, er det liten risiko for at såret blir infisert.

Kilder: Uptodate, Norsk Helseinformatikk, Store norske leksikon.

Les mer: