Vitusapotek
Reise

Sydenferie

Sydenferie innebærer ofte mye soling og bading. Solbeskyttelse er derfor svært viktig for små og store på sydenferie. Husk at solen er sterkere i syden enn hjemme, så solkrem med god solbeskyttelse og hyppig smøring er derfor viktig.

Sydenferie
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 13.12.2023

Bruk solkrem

Havet og sandstranden reflekterer og forsterker strålingen fra solen, og du bør derfor være nøye med å bruke solkrem med høy solfaktor. Finn solkremen som passer best for deg i vår solkremguide. Husk at små barn har tynn og sensitiv hud og trenger ekstra beskyttelse. Spedbarn skal ikke utsettes for direkte sollys eller sterk varme.

Hvorfor får man turistdiaré?

Maten man får i utlandet har ofte en annen bakteriekultur enn matvarer hjemme, og det er derfor ikke uvanlig at magen slår seg vrang. Turistdiaré kan forebygges gjennom å tilføre kroppen melkesyrebakterier fra 2-3 dager før avreise og under hele oppholdet. Det er også viktig å være nøye med håndhygienen. Vask hendene eller bruk hånddesinfeksjonssprit før du spiser. Les mer om hvordan du unngår turistdiaré her.

Unngå myggstikk

Visse tider av året kan myggen være mer plagsom enn ellers i sydlige strøk. Myggmidler er derfor lurt å ha med på sydenferie. Les mer om myggstikk her.

Se opp for brennmaneter

Brennmaneter har tråder som brenner ved hudkontakt. Dersom du har vært i kontakt med brennmanet fjernes trådene forsiktig og hudområdet skylles med rikelig saltvann (ferskvann kan gjøre vondt verre). Smertene kan dempes med kjølende aloe vera gel eller lokalbedøvende salve (Xylocain). Dersom øyet er brent må du oppsøke lege. Vær obs på at maneter i sydligere strøk kan være farligere enn de vi har i Norge. Oppsøk alltid lege hvis du er usikker. Les mer om brennmaneter her.

Medisiner på reise

Ved reise til land som deltar i Schengen-samarbeidet bør du for enkelte medisiner ha med deg en Schengen-attest. Dette gjelder narkotikaklassifiserte medisiner som visse sovemidler, beroligende og sterke smertestillene. Attesten kan skrives ut på apotek, og er gyldig for 30 dagers reise. For land utenfor Schengen gjelder litt ulike regler, hvis du bruker narkotikaklassifiserte midler og er usikker på om du kan reise med de, kan det være lurt å spørre ambassaden til det landet du skal reise til. Medisinene bør du oppbevare i håndbagasjen i originalemballasjen med apotekets etikett. Man bør også alltid ha med en medisinliste på reise, som legen kan skrive ut. Dette er nyttig å ha hvis du for eksempel havner på sykehus, eller hvis du mister eller går tom for medisinene dine underveis.

Les mer om medisiner og reise.

Hva bør du ha i ferieapoteket?

En riktig god tur fra oss i Vitusapotek!

Les mer: