Vitusapotek
Allergi

Ta kontroll over gressallergien!

Allergi mot gresspollen er et skår i sommergleden for mange. Men med disse gode rådene fra Bent Koksvik, apoteker ved Vitusapotek Sandvika, kan du ta kontroll over gressallergien slik at også du som er allergiker kan fryde deg over at det endelig er sommer i Norge. 

Ta kontroll over gressallergien!
Profile Picture
Publisert: 13.05.2016
Sist oppdatert: 28.04.2023

Hvordan vet jeg at jeg er allergisk mot gresspollen?

Om du får langvarige symptomer som rennende nese og øyne, serienysing, tretthet og uopplagthet om høysommeren, kan det være smart å gå til legen for å sjekke om du er allergisk mot gresspollen. Legen kan påvise allergien ved prikktesting. Les mer om allergitest her.

Hvordan behandles allergien?

Det er et stort utvalg av allergimedisiner som kan holde plagene i sjakk. De kommer i form av øyedråper, nesespray og antihistamintabletter. Legen din, eller en farmasøyt, kan hjelpe deg å finne medisiner som passer for deg.

- Medisinene virker forebyggende så vel som behandlende. Derfor er det gunstig å starte med dem før gresspollensesongen begynner, og ta dem regelmessig gjennom hele høysommeren, også på dager med lav pollespredning, forklarer Bent Koksvik.

- I enkelte tilfeller av kraftig allergi kan det være aktuelt med bruk av kortison, som kan holde plagene i sjakk i omlag en måned. Allergimedisiner vil ikke fjerne allergien, men reduserer plagene betraktelig.

Kan jeg gjøre noe for å forebygge plagene?

- Det viktigste i all allergibehandling er å redusere eller unngå kontakt med det man ikke tåler, sier Bent. Her er noen tips for å minimere kontakten med gresspollen. Dette er ekstra viktig på dager med mye pollenspredning, som du kan få informasjon om i vårt pollenvarslel her.

  • Hold deg unna nyklipte plener.
  • Vask ansikt og hender når du har vært ute.
  • Skyll håret og skift putevar før leggetid.
  • Bruk solbriller - det hjelper!
  • Vær nøye med renholdet innendørs.
  • Luft med måte, og i så fall om kvelden og natten.
  • Ikke tørk tøy ute.
  • Vær forsiktig med alkohol, det kan forverre symptomene.

I Norge er gressblomstringen størst i slutten av juni, juli og i begynnelsen av august. Om man har mulighet til å reise bort er det bra, for eksempel ved å legge sommerferien til et sted ved sjøen eller fjellet.

Følg med på gresspollenspredningen i vårt pollenvarsel her.

Er jeg automatisk allergisk mot alle gressarter om jeg er allergisk mot gresspollen?

Det vanligste er å være allergisk mot timotei og hundegress, men siden alle gressarter er i samme familie, vil de fleste også være allergiske mot flere andre gressarter. Det finnes noen gressarter som blomstrer beskjedent, og derfor sprer mindre pollen enn andre gressarter. Eksempler på dette er svingel-artene.

Les mer om gresspollen her.

Kan jeg ha gressplen selv om jeg er allergisk?

Om du har veldig lyst på gressplen kan du prøve en svingelart, f.eks. fjellsvingel, gjerne blandet med kløver. Det er viktig å holde plenen kort, fordi det er når gresset får vokse at det blomstrer og produserer pollen. Helst bør du få andre til å klippe plenen, siden plenklipping vil medføre store plager for en allergiker. Om ikke det er mulig bør du bruke støvmaske eller munnbind som dekker nesen, og solbriller mens du klipper. Etterpå må du dusje godt og vaske håret og klærne, slik at du i hvert fall ikke drar med seg gress inn i huset. Det er også viktig at gressklipperen er av den typen som har en oppsamler, slik at gresset ikke spres etterpå.

Jeg har hørt at det går an å vaksinere seg mot pollenallergi, hvordan skjer dette?

Om du har en alvorlig allergi og ikke får god nok effekt av de vanlige allergimedisinene, er det mulig å gjennomgå en vaksinasjonsbehandling. Behandlingen er langvarig, og består av noen tabletter som fås på blå resept etter nøye undersøkelse hos en spesialist. Tablettene mot gresspollenallergi må tas hver dag over tre år, og første tablett skal tas minst fire måneder før sesongen. Mange blir fullstendig kvitt plagene etter vaksineringen, men ikke alle har like god effekt. Dersom man ikke har hatt noen bedring den første sesongen, vil legen vurdere å avbryte behandlingen.

Les mer om allergi og vaksinering her.

Allergimedisiner på resept, kan du bestille disse her!

Les mer: