Vitusapotek
Hudsykdommer og utslett

Hvordan ta vare på en atopiske hud?

Har du atopisk eksem? Er huden tørr og irritert og kjenner du kløen? Les mer om gode råd og forebyggende tips for en lettere hverdag med eksem.

Hvordan ta vare på en atopiske hud?
Profile Picture
Publisert: 06.06.2018
Sist oppdatert: 18.03.2024

Hva er atopisk eksem?

Atopisk eksem, også kalt atopisk dermatitt (AD) eller barneeksem, rammer så mange som 20% av alle norske barn og ca. 10% av den voksne befolkningen. Atopisk eksem er en tilstand sammensatt av mange ulike faktorer, og både arv, fysiske og psykiske påvirkninger kan føre til eksemutbrudd.

Atopisk eksem kan oppstå hos personer med en sart og følsom hudtype og det kan ramme alle, både baby, barn og voksne. Atopisk eksem er en hudtilstand som gjør at huden blir tørr, irritert og klør, og barrierefunksjonen er betydelig svekket. Noen ganger kan huden klø så mye at du klorer deg selv, slik at huden sprekker og blør.

Årsak til atopisk eksem

Den underliggende årsaken til at noen får atopisk eksem er sammensatt. Man vet at både arvelige og miljømessige faktorer er viktige med hensyn til utvikling av tilstanden, og det finnes mye kunnskap om mekanismene som driver den.

De med atopisk eksem har en forstyrret funksjon i immunforsvaret, hvor det som kalles T-celler spiller en viktig rolle. Disse cellene identifiserer og kartlegger hvilke stoffer som er fremmede i kroppen og som må bekjempes av immunforsvaret. Ved atopisk eksem er samspillet mellom T-cellene og immunforsvaret ute av balanse. Dermed aktiveres kroppens forsvar i tide og utide.

Atopisk eksem kan skyldes mange forskjellige årsaker slik som arveanlegg, miljø og også levesett, og det forskes stadig på dette området, både for å forstå mer om årsaken, men også for å utvikle nye behandlinger.

Symptomer på atopisk eksem

Atopisk eksem kan sees som tørre flekker på huden. Dette kan utvikle seg til rødt og kløende eksem. Kløen kommer og går, og den kan bli verre og bedre i perioder, årstiden spiller en stor rolle. Men det kan også være slik at kløen kan variere i løpet av dagen, og om nettene kan kløen bli så sterk at det går ut over nattesøvnen.

Eksem kjennetegnes av:

  • Tørr og flassende hud
  • Hudirritasjon med stramhet, kløe og prikking 
  • Kronisk betennelse (inflammasjon), rødhet og opphøyde partier på hudområder
  • Infeksjon, sår og sprekker i huden etter kloring

Det finnes ulike grader av eksem, og det anbefales å oppsøke lege for å få bekreftet om det er eksem, og hvilken grad av eksem det er.

Atopisk eksem kan variere fra person til person. Noen kan ha mer eksem flere steder på kroppen enn andre, og utbruddene kan komme oftere. Felles for de fleste atopikere er at huden er tørr og at den er irritert og klør. Huden behøver ikke konstant være irritert, kløende eller rød, man kan oppleve både gode og dårligere perioder.

Fordi atopisk eksem er en svært vanlig hudtilstand (som rammer 10-20% av befolkningen), bør den også behandles i varierende grad. De "snilleste" tilstandene kan fint behandles eller forhindres med god og riktig fuktighetspleie. For mer alvorlige tilfeller bør man som nevnt kontakte lege. Huden behøver ikke konstant være irritert, kløende eller rød, man kan oppleve både gode og dårligere perioder.

Hva skjer i huden ved atopisk eksem?

  • Betennelse (inflammasjon) medfører histaminfrigjøring som både gir hevelse ved lekkasje fra blodårene, rødhet, varme i huden og kløe. 
  • Histaminet stimulerer nerveendinger og sender kløesignaler til hjernen.
  • Hudbarrieren er svekket, noe som gir uttørring og derav økt risiko for infeksjoner.

Atopisk eksem kan se forskjellig ut hos forskjellige personer, men felles er at alle symptomene påvirker livssituasjonen. Fortvil ikke, regelmessig og riktig behandling kan løse problemet.

Atopisk eksem i ulike aldersgrupper

Atopisk eksem kan oppstå i ulike aldersgrupper:

  • Småbarnseksem (0-2 år): Ofte eksem i ansiktet, senere på kropp, armer og ben. Typiske steder er eksem på kinn, hake, bryst, men også på innsiden av albuer og knehaser. Eksemet kjennetegnes av irritasjon, røde små nupper, blemmer, sår og sprekker.
  • Barneeksem (opp til 12 år): Typiske steder er eksem på innsiden av albuer, albuebøyer, knær og i knehaser. (Huden over bøyeleddene kan også være stram og vanskelig å bøye), og rundt håndledd/ankler, under ørene og fotrygg. Eksemet blir tørrere og klør mer.
  • Tenåringer og voksne: Typiske steder eksem i ansiktet og særlig over øynene, på hals og bryst, hender, (håndeksem), og på andre kroppsdeler. Utslettet kan fremdeles være tilstede i albuebøyer og knehaser. Huden er tørr, irritert og klør, og kan ofte være fortykket.

Hvordan er det å ha tørr, irritert hud og atopisk eksem?

De fleste barn med atopisk eksem har hatt det siden de var spedbarn, men plagene kan også oppstå hos barn, og noen ganger hos voksne.

En viktig funksjon huden har, er å beskytte kroppen mot smuss og bakterier. For å klare denne oppgaven må huden være hel, myk og glatt. Ved atopisk eksem inneholder det øverste hudlaget mindre fett og vann enn normalt, og huden blir derfor lettere sart. Irriterende eksterne stoffer kan dermed lett trenge ned i huden og skape irritasjon.

Hud som er tørr sprekker lett, blir rød, føles øm og opphevet, klør og er irritert. Eksemet blomstrer gjerne opp når huden er tørr, og når huden blir for tørr, kan det skyldes at den ikke smøres nok, eller at man dusjer og bader for ofte og for lenge av gangen. For å forlenge de gode periodene er det derfor viktig å holde huden hel og myk. Smør også huden med skånsomme, mykgjørende fuktighetskremer for å redusere risikoen for nye utbrudd, samt å redusere bruken av medikamenter.

Mikroinflammasjon i huden

Nye, vitenskapelige data viser at det utover eksemutbrudd med synlig betennelse (inflammasjon) med rødme, irritasjon, prikking, svie og kløe (eksem), også alltid er en usynlig betennelse i atopisk hud. Denne ikke synlige betennelsen kalles for mikroinflammasjon, og er forstadiet til eksemutbrudd.

Mikroinflammasjon er en ny måte å forstå atopisk eksem på. Denne nye viten bekrefter at atopisk hud alltid er betent, selv når det ikke er andre, synlige kliniske teng på betennelse tilstede. Behandling av mikroinflammasjon vil derfor være en viktig faktor for å kontrollere atopisk hud. 

Gode råd ved atopisk eksem

Å forebygge kløe er viktig
Ulike faktorer utløser irritasjon og påvirke kløen. Allmenne råd som å unngå og svette, ikke bruke for fete kremer og salver, unngå unødig stress, temperaturforandringer, varmt vann, og diverse matvarer som man vet man reagerer på, parfyme m.m. er viktige råd å tenke over.

Den onde kløesirkelen
Når man klør irriteres nervebaner, som igjen gjør at huden klør enda mer. Kløe er svært plagsomt ved atopisk eksem og det fører ofte til nedsatt nattesøvn og redusert livskvalitet. Kløen kan føre til sår og sprekker i huden, som igjen kan gi grobunn for bakterier, eller fortykket hud. Jo mer det klores, jo verre blir eksemet, og man er kommet inn i en ond sirkel.

Når man forstår hvorfor huden klør, får man lettere kontroll over eksemet, og man forstår viktigheten av gode smørerutiner, slik at kløen reduseres og huden og eksemet bedres, aom ifgjen hindrer nye utbrudd.

Smøre, smøre, smøre ….
Den beste måten å beskytte huden mot uttørring er å smøre ofte med fuktighetskrem. For å holde huden hel og fuktet er det viktig å bruke en fuktighetskrem som huden trives med, og som føles god på huden. Den bør være lett å smøre ut, samtidig som den roer ned og ikke svir. Når huden føles tørr må den smøres, og det samme hver gang etter bad og eller dusj.

Gjør smøretiden til en hyggelig stund!

Smøring og behandling
Det er flere symptomer som skal behandles, og det er viktig å starte med å behandle den tørre huden, deretter forebygge irritasjon ved å dempe kløen. Det er en myte at høy fettprosent i fuktighetskremer er viktig – dette er veldig individuelt. Etterlevelse (i samsvar med huden) er langt mer viktig. Konsistenser og kosmetiske formuleringer som ikke virker klissete på huden gjør det mer komfortabelt for den som har eksem og den som skal pleie eksemhuden.

Regel nr. 1 er å pleie og styrke hudbarrieren daglig med kremer, balmer og oljer, for å holde huden myk og smidig. Ikke smør huden kun ved eksemutbrudd!

Redusere betennelsestilstanden i huden
I de perioder hvor eksemet er ekstra hissig, er ofte huden svært rød og irritert, og det er tydelig tegn på betennelse (inflammasjon). I slike tilfeller er det ofte kortisonkremer til utvortes bruk som gjerne anbefales, og denne anbefalingen bør alltid være fra legen.

I lettere tilfeller kan man forsøke med reseptfrie legemidler kjøpt på apoteket. Men husk alltid å bruke en beroligende og irritasjonsdempende fuktighetskrem i tillegg. Fuktighetskremen smøres over etter ca. 10 minutter, eller når den medisinske kremen har fått trukket litt inn i huden. Unngå å smøre fuktighetskrem på infiserte områder, da man kan risikere å spre infeksjonen til andre hudområder.

Dersom kløen og tørrheten dempes med fuktighetspleie, vil inflammasjonen og infeksjonene lettere reparere seg. Bruk også såpefri dusj- og badeprodukter for rengjøring, eller en dusjolje i tillegg til fuktighetskremer.

Hygiene er også viktig
God hygiene er også viktig for en atopisk hud, da huden er ekstra utsatt for infeksjoner. Bruk hygieneprodukter med milde og skånsomme ingredienser, helst uten parfyme og andre tilsetningsstoffer som kan skape irritasjon. I tillegg er det en fordel om produktene inneholder en del fettstoffer, for eksempel dusjolje, som vil beskytte, mykgjøre og roe ned den irriterte huden. Unngå også for varmt vann som virker uttørrende på huden

Sol og atopisk eksem

De fleste som har atopisk eksem opplever at naturlig sol og saltvann har en gunstig effekt på huden. Men det er likevel veldig viktig å følge råd om soling og solbeskyttelse, og man bør ikke oppholde seg for lenge i solen uten å beskytte huden.

Barn som har atopisk eksem kan være ekstra følsomme for solen, og kan lett få solforbrenning. Dekk til hode og hodebunn og ta pauser fra solingen, spesielt mellom kl. 12 og 15, når sola er mest intens.

Hos små barn med atopisk eksem er det også fint å bruke en solkrem med fysisk filter eller kombinasjons filter og med høy solfaktor.

Les mer om solbeskyttelse til barn her.

Hvordan smøre solkrem på atopisk hud?

Smør huden med solkrem ca. 20 – 30 minutter før man går ut i solen, slik at solkremen rekker å trekke godt inn i huden. Gjenta smøringen ca. hver annen time og etter bading. Hvis huden trenger fuktighetskrem i tillegg til solkremen, må denne påføres etter at solkremen er påført huden. Man må smøre rikelig, en hel håndfull til hele kroppen ved hver smøring, og smøringen må gjentas i løpet av dagen, fordi den beskyttende effekten av solfiltrene kan avta i sollys, varme og vann.

Beskytt også huden med lette klær, dekk til hode og hodebunn og ta pauser fra solen midt på dagen når solen er på sitt sterkest. Hvis man er fysisk aktiv og svetter mye, eller bader og tørker seg med håndkle, bør innsmøringen av solkremen gjentas, og ny påføring rundt hver annen time er en generell god regel.

Husk også at klær og skygge gir den beste beskyttelse mot UV-stråling.

Tips – viktig å tenke på ved små barn i bil og utbrudd av kontakteksem

Bilstolen kan bli veldig varm i sommersolen, så babyer kan oppleve utbrudd av kontakteksem der hvor hud møter bilstol. Legg gjerne et svalt babyteppe i bomull som underlag i bilstolen for å hindre denne type utbrudd.

Solbeskyttelse

Alle hudtyper blir sarte og mindre motstandsdyktige av solen, og dersom du allerede har en sart, tørr hud eller lett eksem, er det ekstra viktig å ta vare på huden. Det er lurt å velge en solkrem som er tilpasset hudtypen din, uten parfyme og andre tilsetningsstoffer som kan irritere huden din.

Om sommeren kan huden fort klø av fete kremer. Velg derfor en mindre fet fuktighetskrem, i tillegg til en solkrem som er utviklet til å ivareta en atopisk hud.

A-Derma har utviklet en ny unik solserie, som sikrer tredobbelt beskyttelse til sart, irritert hud og eksem. A-Derma Protect Cream AD er den eneste solkremen som virker gjenoppbyggende på huden i sollys. Solkremen er spesielt utviklet for atopisk eksem og hud som er irritert, klør og er allergisk.

Aftersun

Beskytt huden også etter du har vært ute i solen og tilfør masse fuktighet til den. A-Derma Protect AH aftersun lotion er en nyhet som inneholder Rhealba® havrekim olje og hyaluronsyre som gjenoppbygger hudbarrieren, roer ned huden og kompenserer for tap av fuktighet etter soling.

Gode tips til deg med atopisk eksem

Det er viktig å innarbeide gode daglige smørerutiner, eller bruke en «smørekalender» med faste tidspunkt for smøring. På denne måten blir det enklere å smøre huden riktig, hver dag. 

  1. Vask og hygiene
    Hudens tørrhet øker ved varme, og varme utløser irritasjon. Benytt gjerne en vanntemperatur på mellom 32 og 34 grader og begrens gjerne dusjen til 5 minutter hver dag for ikke å irritere huden unødvendig. Skru gjerne av dusjvannet mens huden påføres hygieneprodukt. Huden får mindre kontakt med vann, og det brukes mindre mengde rengjøringsprodukt. Velg gjerne en flytende dusj- eller badeolje. Bruk hendene når du vasker huden, de er renere enn vaskeklut, vaskevott eller svamp. 
     
  2. Regelmessig oljebad
    Oljebad forhindrer tørr hud og styrker hudbarrieren. Begrens badet til 10 til 15 minutter i anbefalt vanntemperatur. Klapptørk huden forsiktig etter bad/dusj for å unngå irritasjoner.
     
  3. Forebyggende behandling   
    En atopiker bør smøre seg med fuktighetskrem 1-2 ganger daglig. Etter bad eller dusj bør huden også smøres. Bruk håndflaten og klapp lett eller trykk på huden med lette bevegelser. Vask alltid hendene før påføring av krem, og smør alltid huden godt etter dusj eller bad.
     
  4. Unngå å klø
    Unngå å klø med fingerneglene. Bruk genseren på vrangen for å unngå at sømmene irriterer slik at du ikke begynner å klø. Unngå grove tesktiler og ull da dette ofte klør. Bomull er fint. Bruk også bomullshansker på natten dersom nødvendig. 
     
  5. Unngå det man vet en ikke tåler
    For eksempel kan visse næringsmidler, tobakksrøyk, pelsdyr, stress, parfyme med mer føre til kløe og utbrudd av eksem.
     

Kilder: Psoriasis og eksemforbundet: hudportalen.no,  Astma- og allergiforbundet: naf.no, Pierre Fabre: Foundation for Atopic Dermatitis Pierre-Fabre, A-Derma Norge.

Les mer: