Vitusapotek
Intim og underliv

Kjønnsvorter

Kjønnsvorter (kondylomer) er en av de vanligste seksuelt overførbare sykdommene. Særlig blant yngre aldersgrupper er kjønnsvorter vanlig, og forekomsten er stadig økende. Viruset som forårsaker kjønnsvorter smitter svært lett og rammer både kvinner og menn.

Kjønnsvorter
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 08.07.2022

Hva er kjønnsvorter?

Kjønnsvorter er spisse, stilkformede eller flate vorter som finnes i og rundt kjønnsorganene og/eller endetarmsåpningen. Ofte sees de som små hvite eller lyserøde vorter samlet i blomkållignende klaser. Antall, form og størrelse på kjønnsvortene varierer fra person til person. Cirka 1 % av alle seksuelt aktive personer mellom 15 og 49 år har kjønnsvorter.

Årsak

Kjønnsvorter skyldes smitte av humant papillom virus (HPV). HPV simulerer celler i huden til å dele seg, derfor får man vorter i de områdene som er infisert med HPV. Det er funnet over 100 ulike HPV varianter. Noen få av disse kan i verste fall føre til livmorhalskreft. Kvinner med kjønnsvorter bør derfor, som alle andre kvinner, ta regelmessige celleprøver fra underlivet. 

Hvordan smitter kjønnsvorter?

HPV overføres seksuelt og smitter svært lett. Kondom ved samleie beskytter delvis mot kjønnsvorter, men det er ingen garanti mot smitte da hudområder som kondomet ikke dekker også kan være infisert og overføre viruset. Sår eller små skader i hud/slimhinne øker risikoen for smitte. Tiden fra smitte til utbrudd av kjønnsvorter varierer fra 3 uker til 8 måneder.  

Symptomer

De fleste med kjønnsvorter har svært få eller ingen symptomer. Noen får synlige vorter i eller rundt kjønnsorganer eller rundt endetarmsåpningen, og er dermed lette å kjenne. Kjønnsvorter kan klø når de utvikles. Andre symptomer kan være små blødninger eller smerter i forbindelse med samleie.

Behandling

Som regel forsvinner kjønnsvorter av seg selv, men det kan ta opp til flere år. Det finnes ingen medisiner som fjerner viruset (HPV) som forårsaker vortene. Derfor er det fare for å få kjønnsvorter igjen hvis man først har hatt det en gang.

Det finnes ulike midler til lokalbehandling (påføres kjønnsvortene direkte) som gjør at vortene forsvinner raskere. De aller fleste får svært god effekt av slik lokalbehandling, men dersom lokalbehandling ikke fungerer kan legen vurdere å fryse, brenne eller operere vekk vortene.

Vaksine

Det finnes flere vaksiner på det norske markedet som virker forebyggende mot visse typer humant papillom virus (HPV). Vaksine mot livmorhalskreft er inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet for både jenter og gutter på 7. klassetrinn (les mer på www.fhi.no). I hovedsak er vaksinene lagd mot de HPV variantene som er kreftfremkallende (livmorhalskreft), dette gjelder også vaksinen som er inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet.

Få hjelp fra hudlegene hos Askin

Gjennom vår samarbeidspartner Askin, kan du raskt og enkelt få hjelp mot kjønnsvorter. Askin er en norsk spesialisthelsetjeneste bestående av hudleger som kan gi deg spesialistkonsultasjon og e-resept, helt digitalt og innen 24 timer. Askin hjelper deg med alt innen hud, også kjønnsvorter. Les mer og kontakt Askin her.   

Som medlem av kundeklubben VI+ får du 20 % rabatt på bilde- og videokonsultasjon hos Askin.

Når bør du kontakte lege ved kjønnsvorter?

  • Hvis du har smerter eller unormale blødninger fra underlivet
  • Dersom du har kjønnsvorter som er ubehagelige og som ikke forsvinner av seg selv


Kilder: Norsk helseinformatikk, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, lommelegen.no, Felleskatalogen