Vitusapotek
Forkjølelse og influensa

Syk i vinter? Slik føler du deg litt bedre

Er du blitt syk i vinter med forkjølelse eller influensa, er det lite annet å gjøre enn å slappe av og lindre symptomer som vondt i halsen, muskelsmerter, hoste og feber. Her får du tips og hjelp.

Syk i vinter? Slik føler du deg litt bedre
Profile Picture
Publisert: 12.11.2020
Sist oppdatert: 18.03.2024

Blir du syk i vinter, kan du få god hjelp hos ditt nærmeste Vitusapotek. Vi har nesedråper til både barn og voksne, halsdrops, hostesaft samt smertestillende og febernedsettende medisiner. Men før vi kommer så langt: Passer du på å beskytte deg mot smitte av virus og bakterier for å unngå sykdom i vinter?

Unngå å bli syk i vinter

– Vi har jo lært litt om smittevern i løpet av det siste året. Vi er flinkere til å hoste og nyse i armkroken og ikke i hendene. Vi vasker hendene hyppigere og bruker hånddesinfeksjon når ikke såpe og vann er tilgjengelig, sier apoteker og farmasøyt Silje Veslemøy Stange Bekkevold ved Vitusapotek Ski Stasjonskvartalet.

– I tillegg er vi blitt flinkere til å holde oss hjemme dersom vi er halvsyke med for eksempel forkjølelsessymptomer. Vi er også flinkere til å unngå å oppsøke andre som er syke, og vi holder mer avstand til hverandre, sier Silje.

– Også barna holdes hjemme oftere og til de er friskere. Og de små er også blitt gode på å vaske seg og passe på, sier hun. Farmasøyten merker effekten av bedre smittevett i hverdagen, også på jobben.

– Her er det mindre av forkjølelse og lignende, og vi er mindre borte fra jobb. Og jeg oppfordrer alle mine ansatte til å ta influensavaksine, forteller hun.

Forskjellen på influensa og forkjølelse 

Uansett smittevern og forebyggende kosthold skjer det allikevel: Nesen blir tett og rennende, formen blir laber og du blir slapp.

– Mens immunforsvaret ditt jobber for at du skal bli frisk igjen, kan du bidra med å lindre symptomene. Søvn, hvile, nok væske og mat hjelper kroppen din. I tillegg kan du høre med ditt nærmeste Vitusapotek om medikamenter som kan dempe og lindre symptomer, sier farmasøyt Silje Veslemøy Stange Bekkevold.

Men hvordan kan jeg vite om det er forkjølelse eller influensa, og hva som hjelper?

– Det kan være overlappende symptomer, men det er visse forskjeller, forteller Silje.

Influensa kommer ofte brått på. Du kan gå fra å føle deg frisk og rask, til å føle deg ordentlig dårlig på få timer med feber, hodepine og muskelverk. Du blir gjerne sengeliggende i en ukes tid og kommer deg kanskje ikke ordentlig til hektene igjen før det har gått et par uker.

– En forkjølelse kommer gjerne mer snikende og slår ofte gradvis ut. Du får som regel ikke høy feber og muskelsmerter, og du er i en bedre allmenntilstand enn ved influensa, forteller Silje. Både influensa og forkjølelse kan gi hoste, mens tett/rennende nese og vondt i halsen er vanligere ved en forkjølelse.

Tiden på året kan også gi deg en indikasjon på om det er det ene eller det andre. Influensasesongen strekker seg nemlig gjerne fra november til mars.

Her er de vanligste symptomene ved forkjølelse og/eller influensa og hva du kan gjøre:

Vondt i halsen

– Vi har smertestillende tabletter og spray for halsen, forteller Silje. Her er Strefen og Zyx to gode reseptfrie varianter når halsen er som vondest.

 

Nesesprayer til tett og rennende nese

– Hos Vitusapotek har vi ulike typer nesesprayer: Vi har saltvannsprayer, slimhinneavsvellende nesesprayer og kombinasjonsutgaver for både tett og rennende nese.

Saltvannsspray eller -dråper kan brukes av alle, og er førstevalget for de aller minste barna, forteller Silje.

Ved tett nese, trengs kanskje en slimhinneavsvellende spray. Disse virker ved at at blodårene trekker seg sammen slik at du lettere får puste, noe som kan gjøre at for eksempel søvnen blir bedre. Men det er viktig å begrense bruk av denne typen nesespray til maks én ukes tid for å unngå avhengighet!

– Er du tett i nesa samtidig som den renner, er det fint å bruke en nesespray som hjelper for begge deler. Med da er det viktig å snyte seg før bruk. Også her er det viktig å begrense bruken, sier farmasøyten.

Tørrhoste eller slimhoste

Det skilles mellom to typer hoste: Tørrhoste og slimhoste.

– Tørrhoste kan skyldes ulike ting. Dette er ofte irritasjonshoste, og ingenting kommer opp, sier Silje.

– Vi har både mikstur og svelgetabletter mot tørrhoste, men også sugetabletter som kan hjelpe, for eksempel Fribol, forteller hun.

– Ved slimhoste hoster du på noe som vil opp og ut. Her finnes det medikamenter som løser opp slimet slik at du lettere får hostet det opp, sier farmasøyten.


Les mer:

.