Vitusapotek
Øye og øre

Grønn stær (glaukom)

Grønn stær, også kalt glaukom, er en øyesykdom som skyldes høyt trykk i øyet. Grønn stær behandles vanligvis med øyedråper som senker trykket på øyet. Det er veldig viktig at medisiner mot grønn stær blir brukt regelmessig og på riktig måte. Ubehandlet kan grønn stær føre til blindhet.

Grønn stær (glaukom)
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 16.04.2024

Hva er grønn stær?

Grønn stær er en sykdom der trykket i øyet er for høyt. Øyet er fylt med en væske som kalles kammervann. Kammervann skiftes ut hele tiden, og vanligvis lages det like mye som det som dreneres bort. Grønn stær gir blokkering i avløpssystemet, dette fører til at trykket i øyet stiger. Nervecellene og fibrene i synsnerven vil over tid bli skadet på grunn av det høye trykket, noe som i verste fall kan gi blindhet.

Ulike typer grønn stær

Det finnes ulike typer grønn stær, men den vanligste formen for grønn stær i Norge er grønn stær med åpen kammervinkel (glaucoma simplex). Det er en kronisk sykdom som kommer over tid, og som gradvis gir dårligere syn. Ca. 2 % av alle nordmenn over 40 år har denne formen for grønn stær.

En annen type grønn stær er akutt grønn stær. Denne oppstår når kammervanndrenasjen plutselig blokkeres, og er en tilstand som krever øyeblikkelig hjelp. Symptomer er smerter, hodepine, evt. kvalme/oppkast, tåkesyn og man ser regnbuefargede ringer.

En tredje type grønn stær er medfødt grønn stær, men dette er svært sjeldent. Symptomer er at øyet øker i størrelse, blir grålig, og det renner tårer og blir sensitivt ved lys på øyet.

Den siste typen grønn stær er sekundær grønn stær og skyldes andre sykdommer, legemiddelbruk eller øyeskader.

Årsak til utvikling av grønn stær

Enkelte faktorer kan gi økt risiko for å utvikle grønn stær, blant annet:

  • Arv
  • Diabetes
  • Langvarig kortisonbehandling
  • Høy alder
  • Blodtrykkssykdom
  • Kraftig nærsynthet
  • Øyeskader
  • Betennelse på regnbuehinnen

Symptomer

Du kan ha grønn stær lenge uten å merke noen tegn på det. Over tid skades fibrene i synsnerven og man kan få smalere synsfelt (såkalte blinde flekker) og dårligere syn. Dersom grønn stær ikke behandles kan synet bli varig nedsatt og blindhet kan etter hvert bli resultatet. Grønn stær starter gjerne på det ene øyet, men rammer som regel begge øynene.

Forebyggende råd

Det er viktig å kontrollere trykket hos en optiker eller lege, slik at grønn stær oppdages så tidlig som mulig. Dersom du er arvelig disponert for grønn stær, bør trykket kontrolleres en gang årlig etter fylte 30 år. Personer som ikke har grønn stær i nærmeste familie trenger normalt ikke rutinekontroll før cirka fylte 50 år. Dersom det er mistanke om grønn stær kan optikeren eller legen din henvise deg til en øyelege.

Behandling av grønn stær

Behandling av grønn stær går ut på å senke trykket i øyet til et nivå som synsnerven tåler. Dette kan gjøres med legemidler, laserbehandling, operasjon eller en kombinasjon av disse, og behandlingen igangsettes alltid av øyelege.

Ved bruk av legemidler behandles grønn stær med lokalbehandling i form av øyedråper, og enkelte ganger også tabletter.

Øyedråper mot grønn stær reduserer dannelsen av kammervann eller bedrer utskillelsen av kammervannet. Dråpene dryppes ofte flere ganger daglig, avhengig av hvilken type øyedråpe man bruker og hvor høyt trykket er. Det er svært viktig at du drypper nøyaktig slik legen har bestemt og aldri avbryter behandlingen uten etter avtale med lege. Behandlingen skal som regel foregå resten av livet.

Har du resept på grønnstærmedisiner eller andre medisiner, kan du bestille medisiner her. 

Tips for å dryppe øyedråper

Noen synes det er vanskelig å dryppe øyedråper. Et tips kan være å forsiktig dra ned nedre øyelokk og dryppe oppi øyelokksranden. Hvis du skal dryppe flere øyedråper i samme øyet er det viktig å vente minst 5 minutter mellom hver type for å sikre maksimal effekt. Som en hovedregel bør du dryppe den mest tyntflytende øyedråpen først, dersom du ikke har fått en annen beskjed fra legen din.

Øyedråpeflaskene er holdbare i 4 uker etter åpning, mens engangspipettene er ment til engangsbruk og er holdbare til holdbarhetsdatoen som står på pakningen dersom de er uåpnet.

Når bør du kontakte lege ved mistanke om grønn stær (glaukom)?

  • Dersom du begynner å se dårligere eller få blinde flekker i synsfeltet.
  • Dersom du plutselig får sterke smerter i det ene øyet med hodepine og eventuelt kvalme og oppkast, bør du ta kontakt med lege. Dette kan være symptomer på akutt grønn stær og må behandles umiddelbart. Øyet blir også ofte rødt med tårer.
  • Dersom du bruker medisiner mot grønn stær og opplever ubehagelige bivirkninger.
  • Dersom du er over 30 år og har grønn stær i nærmeste familie.
  • Dersom du er over 50-60 år og ikke har sjekket trykket i øynene dine.


Kilder:
Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Helsebiblioteket.no, Norsk Glaukomforening, Norges Blindeforbund, Legevakthåndboken, Oslo Universitetssykehus

Les mer: