Vitusapotek
Hender og føtter

Utfør vortesjekk og bli vortefri hjemme!

Hånd- og fotvorter er veldig vanlig og mange av oss har nok hatt en eller flere i løpet av livet. Vorter er helt ufarlig, men de smitter lett og derfor er det lurt å behandle. Jo raskere du oppdager vortene, jo enklere er det å bli kvitt dem. Da unngår du samtidig at de vokser, sprer seg eller at andre rundt deg smittes.

Utfør vortesjekk og bli vortefri hjemme!
Profile Picture
Publisert: 28.05.2020
Sist oppdatert: 24.11.2022

Slik gjenkjenner du vorter

Hånd- og fotvorter, som også heter verruca vulgaris, er forårsaket av HPV-virus og er helt ufarlig. For å kunne sjekke om utveksten du eller barnet ditt har er en vorte, må du vite hva du skal se etter. Heldigvis er tegnene på vorter både tydelige og gjenkjennelige.

Slik kan du gjenkjenne en vorte:

  • De kan oppstå både alene og i klaser.
  • Hånd- og fotvorter er ofte lysere eller mørkere enn omliggende hud og de fleste vorter er forhøyet med en hard kant og en mykere kjerne i midten.
  • Noen vorter kan minne om blomkål i utseende.
  • Vorter er vanligvis runde eller ovale og i gjennomsnitt 1-10 mm i diameter.
  • Etter en stund vil det ofte komme små, svarte prikker i vorten. Dette er små blodkar som forsyner vorten med blod. Disse prikkene kan være lure å se etter, for å skille utveksten fra en mollusk eller skintag.

Vorter er vanlig, spesielt blant barn. 10-15% av alle skolebarn har vorter. De er vanligst i 12-15 års alderen og forekomsten avtar med årene. Men ettersom vorter smitter, kan foreldre fort smittes av barn med vorter hvis man deler eksempelvis et håndkle. Derfor er det lurt å jevnlig sjekke seg for vorter og behandle om man oppdager en vorte.

Sjekk jevnlig etter vorter

Etter man har blitt smittet av HPV-viruset som forårsaker vorter, vil det ta noe tid før utveksten blir synlig. Etter at man er blitt smittet, vil viruset ligge i huden og du vil ikke se infeksjonen før vorten har begynt å vokse. Det kan faktisk ta flere måneder før viruset bryter ut og vorten oppstår. Derfor kan det vært lurt å jevnlig sjekke seg selv og andre for vorter. Ha det gjerne som en vane å se etter vorter på hender og føtter etter en dusj eller før leggetid.

  • Hvis du ser tegn på at det kommer hard hud som utvikler seg, gjerne med små svarte prikker i, bør du behandle umiddelbart.
  • En vorte vil forsvinne av seg selv med tiden, 95% av de med vorter er kvitt vortene sine etter 5 år. Men vorter kan være både vondt og sjenerende.
  • I tillegg kan man smitte andre og seg selv med flere vorter, dersom de ikke behandles.  

Vortebehandling

Heldigvis kan vorter fjernes og det gjøres enkelt hjemme. VorteFri er en serie hjemmebehandlingsprodukter som tar knekken på vortene. VorteFri Original og VorteFri Pen inneholder maursyre som effektivt tørker ut vortene fra roten, slik at kroppen støter de fra seg. VorteFri Original passer til hele familien og er lett å påføre på flere vorter samtidig. VorteFri Pen har en enkel tusjapplikator som trykkes lett mot vorten. VorteFri Pen passer utmerket til de minste barna og er praktisk i vesken på reise.

Se hvordan du enkelt tar i bruk VorteFri Original her: 

 

 

Og så enkelt bruker du VorteFri Pen:

Begge produktene påføres kun én gang i uken og det er verken nødvendig med filing av vorten eller plaster. Gjennomsnittlig behandlingstid er 4-5 uker.

Med VorteFri Freeze behandles vortene raskt og effektivt. VorteFri Freeze er en frysebehandling som fryser vorten ved -80 grader og er den mest effektive frysebehandlingen til hjemmebruk. Ofte kan én behandling være nok! VorteFri Freeze er egnet til store barn og voksne. VorteFri Freeze skal ikke brukes av gravide, ammende eller diabetikere

VorteFri Freeze aktiveres og lades før bruk. Se hvordan her:


 

Alle VorteFri-produktene selges reseptfritt på Vitusapotek. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Kilder: Felleskatalogen, Norsk Helseinformatikk, Folkehelseinstituttet

Skrevet i samarbeid med Vortefri

Les mer: