Vitusapotek
Baby

Farmasøytens beste råd til nybakte foreldre

Når du kommer hjem fra sykehuset med en nyfødt baby har du mer enn nok med å ta deg av spedbarnet. Da er det godt å ha gjort hjemmeapoteket klart på forhånd, og vite hvordan du behandler de vanligste plagene hos både spedbarn og mor.

Farmasøytens beste råd til nybakte foreldre
Profile Picture
Publisert: 19.04.2016
Sist oppdatert: 20.12.2023

 Hva bør jeg ha i hjemmeapoteket?

Hvordan skal jeg behandle bleieutslett?

For det første bør bleiene byttes ofte, slik at barnets hud holdes tørr. Smør huden med en sinksalve ved hvert bleieskift, den både reparerer huden og beskytter mot fuktighet. I tillegg har en sart stump godt av å få lufte seg uten bleie i perioder. 

Tips: Bytt gjerne ut såpen med en babyolje når du vasker babyen, også ved bleieskift. Da pleier du barnets hud samtidig som du renser den, og fettet fra oljen bidrar til å beskytte huden.

- Hvis huden fortsatt er rød etter noen dager med dette kan man forsøke reseptfri hydrokortisonkrem (1 %) 2 ganger daglig eller Inotyol krem flere ganger daglig, forteller Marianne Delima Heisig, Informasjonsfarmasøyt ved Vitusapotek Strømmen Storsenter.

- Hvis plagene fortsetter etter 3-4 dager med behandlingen over har det liten hensikt å fortsette denne behandlingen. Da kan man forsøke å pensle krystallfiolett liniment på huden et par ganger daglig i 2-3 dager.  Men er det snakk om åpne eller væskende sår, eller utslett som ikke blir bedre, er det best å kontakte legen din. I tillegg kan du alltid få gode råd på apoteket, det er bare å spørre!

Les mer om bleieutslett her.

Hva kan jeg gjøre for å unngå at babyen får utslett i hudvalkene?

Marianne råder deg til å bruke gode, milde produkter, og ikke for varmt vann når du renser huden til barnet ditt. Ha gjerne litt babyolje i badevannet for å beskytte huden mot uttørring, og smør med en parfymefri fuktighetskrem etterpå. 

- I hudvalkene kan det ofte bli litt fuktig, og det er derfor babyen lett får utslett der. Da kan det hjelpe med talkum eller en sinksalve, som beskytter huden ved å danne en vannavstøtende barriere på huden.

Er såre brystknopper noe jeg bare må holde ut, eller finnes det noe som hjelper?

Det er vanlig at brystknoppene blir såre etter de første dagene med amming. Vanligvis gir dette seg i løpet av den første uka. Gode produkter som lindrer såre bryster ved amming:


Hvis problemet er vedvarende, og ammingen blir mer og mer smertefull, kan det skyldes feil ammeteknikk. Dette kan man få hjelp med på helsestasjon eller Ammehjelpen. Du kan lese mer på www.ammehjelpen.no

Babyen min har veldig sart hud og blir ofte tørr. Hva kan jeg gjøre for å bedre dette?

Følger du disse rådene, vil de fleste se en rask bedring:

  • Vask spedbarnet med en mild, uparfymert olje i stedet for såpe. De fleste såper virker litt uttørrende, mens om du bruker olje vil du tilføre fettstoffer til huden i stedet. Og siden fett fjerner fett, har olje like bra renseeffekt som såper.
  • Begrens gjerne bading og dusjing til to ganger i uken, helst ikke mer enn 10 minutter hver gang
  • Bruk gjerne babyolje i vannet når du bader babyen.
  • Smør barnet inn med en fet, uparfymert krem beregnet til spedbarn hver kveld, og etter hvert bad - gjerne mens huden er litt fuktig for da trekker kremen raskere inn.
  • Ikke bruk våtservietter til å vaske med, bruk heller klut med litt olje på. Til bleieskift kan du for eksempel bruke kompresskluter som du får kjøpt på apoteket, og som kan kastes etterpå.

Hva er symptomene for brystbetennelse, og når bør jeg oppsøke lege?

Mange ammende mødre har hørt skrekkhistorier om brystbetennelse, og er redde for å få dette. Men om det behandles riktig, trenger det ikke å være noe farlig. 

- Vanlige symptomer er smerter i brystet, melkespreng, og at huden på brystet blir rød, varm og hoven. Noen kan få symptomer som feber, hodepine og frysninger i tillegg. For å forebygge brystbetennelse er det viktig å tømme brystet fullstendig, fordi melken gir gode vekstbetingelser for bakterier som kan trenge inn i brystet ved sprekker og sår på brystknoppene. Det er dette som forårsaker infeksjonen. Så om du begynner å merke noen symptomer på betennelse, bør du forsøke å tømme brystet helt flere ganger det første døgnet. Hvis dette ikke hjelper bør du gå til lege, som vanligvis vil gi deg antibiotikakur som raskt får bukt med infeksjonen.


Kilde: Vitusapotek

Les mer: