Vitusapotek
Bærekraft

Retur av medisinsk avfall til apoteket

Skyller du restene av antibiotikakuren ned i do? Eller kaster du halvfulle medisinglass i søppelet? Medisiner er potensielt miljøfarlig avfall som ikke skal helles i vasken, kastes i søppelkassen eller i toalettet. Vi oppfordrer alle våre kunder til å levere medisiner de ikke lenger skal ha til apoteket for forsvarlig destruksjon.

Retur av medisinsk avfall til apoteket

Sist oppdatert: 13.12.2022

Skal medisiner kastes sammen med vanlig husholdningsavfall?

Medisiner er potensielt miljøfarlig avfall som ikke skal helles i vasken, kastes i søppelkassen, i toalettet eller andre steder. Dette gjelder uavhengig av om medisinen er kjøpt med eller uten resept. Det gjelder også uavhengig av om medisinen fremdeles er holdbar eller om holdbarhetsdatoen er passert. Dersom det ikke destrueres forsvarlig kan det blant annet føre til naturskader, skader på andre mennesker eller dyr, eller føre til utvikling av resistente bakterier, for å nevne noe. 

Verdens helseorganisasjon (WHO) er bekymret for den økte antibiotikaresistensen i verden og melder om at multiresistente bakterier nå er en av de største trusslene mot folkehelsen. Antibiotika som forsvinner ut i naturen med husholdningsavfallet og med avløpsvannet bidrar til å forverre situasjonen.

Vi oppfordrer derfor alle våre kunder til å levere medisiner de ikke lenger skal ha til apoteket for forsvarlig destruksjon. Alle apotek er pliktig til å motta slikt avfall fra privatpersoner, uavhengig av hvor medisinen er kjøpt, og uten kostnader for kunden.

Alle andre apotekprodukter som ikke er legemidler, for eksempel kuldekrem, saltvann og lignende, samt sprøytespisser, kan kastes i vanlig husholdningsavfall. Sprøytespisser skal pakkes inn forsvarlig før de kastes (for eksempel i kanylebøtte eller plasflaske), slik at ikke andre kan risikere å bli stukket. Er du usikker er det bedre å levere produktene til apoteket eller spørre på apoteket på forhånd så det blir håndtert riktig.

Hjelp oss å ta vare på miljøet!

Levér dine gamle medisiner til oss og vi destruerer dem på forsvarlig måte, så de ikke kommer ut i naturen. Be om gratis returpose når du er innom Vitusapotek. Du kan selvfølgelig levere inn gamle medisiner akkurat når det passer for deg - hele året.

Som takk for at du tar vare på miljøet, og for å oppfordre deg til å levere inn medisinene dine, gir Vitusapotek alle VI+ bonuskunder 1000 poeng i miljøbonus ved levering av gamle medisiner, opptil fire ganger per år - bra for miljøet og bra for deg!

Meld deg inn i kundeklubben VI+ bonus, så kan du samle ekstra bonuspoeng når du leverer inn gamle medisner du også!

EE-merkede produkter

EE-produkter er produkter som trenger strøm eller batteri for å virke, som for eksempel blodsukkermålere, blodtrykksmålere, febertermometer og lignende. Disse kan inneholde helse- og miljøfarlige gifter, og selv om de ikke utgjør noen fare i hverdagen kan de gjøre skade dersom de ikke kasseres riktig. Derfor skal ikke EE-produkter kastes som vanlig avfall. Når du skal kaste EE-produkter du har kjøpt i apotek, kan du komme tilbake til oss med dem for forsvarlig håndtering.

Plastpose, papirpose eller handlenett?

Det tar lang tid å bryte ned plast i naturen, over 10 år. Papir bruker i motsetning maksimalt 5 måneder. Vi i Vitusapotek ønsker derfor å tilby papirposer til våre kunder, så sant dette er mulig.

Nå tilbyr vi også miljøvennlige handlenett i alle våre apotek som kan brukes igjen og igjen.

Svanemerkede produkter

Flere av varene vi har i Vitusapotek er merket med Svanemerket, det offisielle nordiske miljømerket. Det vil si at det er blitt vurdert som et miljøvennlig produkt. For at et produkt skal få Svanemerket må det oppfylle mange strenge krav, ettersom hele produktets liv blir vurdert; alt fra hvilke innholdsstoffer og produksjonsprosess, til kvalitet under bruk og nedbrytning etter bruk. Les mer om svanemerket her.

Ingen har strengere kvalitetskontroll enn Vitusapotek

Vi ønsker at du som kunde skal få det beste av det beste. Vi utfører derfor grundige kvalitetskontroller før et produkt får lov til å komme inn hos Vitusapotek. Les mer om vår kvalitetskontroll her.

 

Kilder: Miljøstatus.no, lovdata og Svanemerket.no

Les mer: