Vitusapotek
Barn

Luseegg

Luseegg er enkle å oppdage, da de sitter godt festet til håret ved hårrota. Den sikreste måten å vite om du har hodelus er å finne en levende lus i håret.

Luseegg
Profile Picture
Publisert: 23.08.2019
farmasøyt
Jenny Tran har en master i farmasi fra Universitetet i Oslo og ble ferdig utdannet i 2019.
Sist oppdatert: 07.12.2023

Hva er luseegg?

Luseegg er små og ovale, omtrent 0,8mm lange. Eggene sitter godt festet til håret ved hårrota, og har en gulhvit, gjennomsiktig farge. Egget har et lokk som faller av ved klekking. Når eggene har klekket, er de papiraktig hvite i fargen.

Hvordan utvikler luseeggene seg?

Hodelus går igjennom stadiene: egg, nymfestadier (tre stadier) og voksen. Utviklingstiden for en generasjon er omtrent tre uker.

Lusene fester eggene sine til håret ved hårrota, og flytter seg ut med det voksende håret ca. 1cm per måned. Ved å måle avstanden fra huden til ytterste luseegg, kan man beregne sannsynlig smittetidspunkt. Lusene legger 7-10 egg per dag, og luseeggene klekkes til 1-2mm lange larver (nymfer) på 6-8 dager. Etter 9-12 dager etter klekking er larven blitt til en seksuelt moden hann eller hunn (3mm lange), og lusa lever ytterligere 2-4 uker før den dør.

Hvordan ser hodelus ut?

Voksne hodelus er 2-3mm lange og kan være grå, gjennomsiktig, brun, svart eller rød (like etter at de har sugd blod). Larvene (nymfene) ligner på voksne lus, men disse har lysere farge og er omtrent 1-2mm lange.

Hvordan oppdage hodelus?

Hodelus trives best bak ørene, nakken og opp mot bakhodet. Symptomer på hodelus kan være:

  • Kløe
  • Sår eller infeksjoner i hodebunn
  • Luseavføring (ser ut som svart pulver) kan oppdages på hodepute eller krage

For å finne ut om man har hodelus må man kjemme håret med en lusekam. Fukt håret godt, da vått hår hindrer lusene i å bevege seg så raskt. Legg et hvitt håndkle over skuldrene når du grer, og sjekk både håndkleet og kammen for lus og egg. Gre håret systematisk med rolige tak fra innerst ved hårfestet og ut i hårets lengde. Luseegg kan sitte fast nederst på hårstrå som faller av.

Hvordan fjerne luseegg eller lus?

Bare den som har fått påvist lus skal behandles med lusemidler. Dersom andre i familien har lus, skal disse behandles samtidig for å hindre gjensmitte.

Hodelus forsvinner ikke av seg selv. Hodelus fjernes med lusemidler og/eller hyppig kjemming eller barbering. Den mest effektive behandlingen av hodelus er å kombinere lusemiddel med kjemming av håret.

Lusemiddel

Lusemidler med innhold av dimetikon (Linicin 15 min Solution, NYDA, Paranix sensitive) er anbefalt, da det finnes god dokumentasjon på at dimetikonprodukter har effekt mot lus. Dimetikonprodukter har ingen resistensproblematikk siden det virker ved å kvele eller tørke ut lusene.

I Norge selges det ett legemiddel mot lus som inneholder permetrin (Nix). Det har blitt rapportert stor grad av resistens de seneste årene, så midlet vil kunne være lite effektivt.

Husk å fullføre behandlingen og følg bruksanvisningen nøye. Behandlingen bør gjentas etter 8-14 dager, da midlene ikke dreper alle eggene i en behandling.

Våtkjemming

Grundig og systematisk kjemming med lusekam i vått hår kan bekjempe hodelus. Behandling med lusemiddel vil også være bedre dersom den kombineres med kjemming. Dersom man ikke ønsker lusemiddel, må håret daglig kjemmes grundig i minst 8 dager, deretter ukentlig i 3 uker.

Legg et hvitt håndkle over skuldrene for å fange opp lus og egg som løsner fra håret. Gre systematisk gjennom håret fra hodebunnen og ut i hårets lengde. Bruk godt lys og gjerne forstørrelsesglass. Etter hver bruk bør kammen desinfiseres i kokende vann.

Ønsker du kun å bruke lusekam, kan Ridian elektrisk lusekam benyttes. Denne dreper lus og luseegg ved å sende ut en elektrisk ladning. Dette dreper lusen umiddelbart, samtidig som den er helt skånsom for mennesker. En slik kam skal ikke benyttes av personer med pacemaker eller hjerteproblemer.

Barbering

Barbering kan bekjempe hodelus. Dersom hårlengden er mindre enn 0,5cm får hodelusen lite å holde seg fast i.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Helsenorge, Spør på apoteket, Helsebiblioteket, Norsk elektronisk legehåndbok