veterinærstudent
Adrian studerer veterinærmedisin ved NMBU. Han har opparbeidet seg god kompetanse innen hold og stell av dyr, og kan gi gode svar når uhellet er ute.
Sist oppdatert:
26.02.2025
Symptomer og årsaker til sårskader
Sår hos dyr kan oppstå av ulike årsaker, og de kan ha varierende symptomer avhengig av alvorligheten og type skade. Her er en liten oversikt over symptomer og vanlige årsaker til sår hos dyr:
Symptomer på sår hos dyr:
- Rødhet og hevelse: Området rundt såret kan være rødt, betent og hovent, noe som tyder på at kroppen prøver å bekjempe en eventuell infeksjon eller betennelse.
- Blødning: Sår kan blø, og blødningen kan være lett eller kraftig, avhengig av hvor alvorlig skaden er og hvor den er plassert.
- Puss eller væske: Hvis det har gått en infeksjon i såret, kan det lekke puss eller væske, som kan ha en ubehagelig lukt.
- Smerte: Dyret kan vise tegn på smerte, som å halte, pipe, bite på eller slikke det skadde området, eller vise endret atferd som apati, tap av appetitt eller irritabilitet.
- Feber: Feber kan være et tegn på at såret har blitt infisert og at kroppen bekjemper en infeksjon.
Vanlige årsaker til sår hos dyr:
- Fysiske/akutte skader (kuttskader): Dette kan skje ved at dyret pådrar seg et kutt, skrape eller rift fra skarpe gjenstander som glass, tre, metall eller steiner. Slike skader oppdages ofte raskt, men noen ganger kan det ta lengre tid før man legger merke til det.
- Bittsår: Ved bittsår må man være ekstra varsom. Noen ganger er bittsåret helt overfladisk, som man enkelt kan behandle hjemme, men noen ganger kan det føre til både åpne sår og infeksjoner. Bitt kan også forårsake mer alvorlige skader på indre vev og bør alltid sees på av veterinær hvis såret har gått igjennom huden eller hvis man er usikker.
- Byller: Hvis et kjæledyr får et sår, som blir infisert og deretter gror igjen, kan det utvikle seg til en byll. Disse kan ofte kjennes som en kul i huden, kan være varme eller rødlige og dyret viser ømhet eller smerte når man tar rundt området. Noen vil også få feber og miste matlyst. Når slike byller sprekker, kan det komme en seig, ofte illeluktende, væske ut. Byller bør sees på av veterinær for å tømmes og rengjøre området ordentlig, noen ganger er det også nødvendig med antibiotika.
Behandling av sårskader hos dyr
Det er alltid en god idé å ha grunnleggende utstyr for behandling av sårskader hjemme. Det finnes flere produkter du kan bruke for å håndtere enkle sårskader på dyret ditt.
Sår bør først og fremst alltid vaskes grundig. Det beste er å bruke fysiologisk saltvann man bruker for enten å skylle vekk eller på en fuktet bomullsdott/kompress for å tørke bort smuss og væske. Pelsen rundt såret kan ofte være tilgriset med blod eller annet, det er viktig at dette også vaskes bort eventuelt klippes vekk, men vær forsiktig slik at man ikke lager flere sår når man klipper.
Når såret er renset med fysiologisk saltvann kan man bruke sårpray, som AniDes sårspray, eller sårsalver for videre rensing og beskyttelse. Abilar 10% sårsalve inneholder grankvae og kan brukes på både infiserte og ikke-infiserte sår. Det er viktig å ikke bruke sterkere antiseptiske midler på åpne sår som for eksempel jod eller sprit. Selv om de dreper bakterier, vil de også skade cellene i såret som får det til å gro, slik at sårhelingen blir vanskeligere og tar lengre tid.
Hvis det er et sår som blør, kan du forsøke å legge trykk på det med kompress og bandasje over. Hvis det ikke slutter å blø etter noen minutter, er det viktig å kontakte veterinær for hjelp.
Det er viktig at dyret ikke slikker seg på såret, da dette kan forårsake videre blødning og øke faren for infeksjon. Det kan være lurt å sette på krage, eller tre på kjæledyret ditt en tettsittende body som dekker til såret.
Bandasjer til dyr
Det finnes egne bandasjer til dyr, spesielt utviklet med tanke på dyrenes behov. De ulike typene bandasjer har varierende bruksområder innenfor sårbeskyttelse, fiksering, støtte og stabilisering.
Snøgg Flex Wrap Bandage
|
Beskrivelse: Elastisk bandasje som fester til seg selv uten å feste til hud eller pels.
Bruksområde: Til fiksering av kompresser eller som støttebandasje.
Størrelse: 5x450 cm og 10x450cm. |
Snøgg Thin Foam Bandage |
Beskrivelse: Tynn, fleksibel skumbandasje uten lim. Fester til seg selv uten å feste til hud eller pels.
Bruksområde: Til beskyttelse av mindre sår eller som polstring under andre bandasjer. Kan brukes direkte på sår. Absorberende.
Størrelse: 6x450 cm. |
Snøgg Thick Foam Bandage |
Beskrivelse: Tykk skumbandasje uten lim. Fester til seg selv uten å feste til hud eller pels.
Bruksområde: Brukes på områder som krever ekstra beskyttelse eller polstring. Kan brukes direkte på sår.
Størrelse: 9x200 cm. |
Snøgg Adhesive Foam Bandage |
Beskrivelse: Myk og fleksibel skumbandasje med lim på den ene siden. Fester til hud og pels.
Bruksområde: Brukes til polstring og fiksering på områder av kroppen der bandasjering ikke er mulig. Skal ikke brukes direkte på sår, men kan kombineres med en kompress eller Snøgg Thick Foam Bandage. Limrester fjernes enkelt med en hudvennlig olje eller Snøgg Removal Wipes. |
Hva gjør veterinær ved sårskader?
En veterinær vil nøye undersøke sårskaden ved å klippe rundt området og vurdere dybden på såret og om de har påvirket ledd, sener eller større blodårer, dette er spesielt viktig ved mer alvorlige sår som bittskader eller større kutt og stikkskader. Ved bittskader er det også spesielt viktig å se etter «lommedannelser», altså områder mellom hud og underhud som kan oppstå dersom dyret blir bitt og deretter revet. Slike lommer kan raskt fylles med bakterier og puss, noe som kan gjøre såret smertefullt og kan gjøre dyret ditt svært sykt.
Veterinæren vil rense såret grundig og vurdere om det er behov for å sy å bringe sårkantene sammen. I noen tilfeller kan det være nødvendig å sette inn dren hvis såret væsker mye. De vil også påføre beskyttende salve og eventuelt bandasje, dersom det er nødvendig.
En viktig del av behandlingen er å vurdere hvilke komplikasjoner skaden kan føre til, som infeksjon eller problemer med helbredelsen. Veterinæren gir også ofte resept på smertestillende medisiner for å lindre dyrets ubehag. Det er vanskelig å vurdere sår på våkene dyr, så undersøkelsen skjer ofte mens dyret er i sedasjon.
I tillegg til behandling av såret, gir veterinæren også råd om hvordan eier kan ta vare på dyret hjemme, for eksempel ved å bytte bandasje, overvåke eventuelle tegn på infeksjon, og sørge for riktig hvile og pleie.
Når ta kontakt med veterinær ved sårskader?
Når din hund eller katt får en sårskade, er det viktig å vurdere alvorligheten av såret for å avgjøre om veterinær bør kontaktes. Her er noen situasjoner hvor det er anbefalt å oppsøke veterinær:
- Dype eller store sår: Hvis det er et stikksår, eller gapende sår, kan det trenge profesjonell behandling for å unngå infeksjon og sikre at såret gror igjen på riktig måte.
- Blødning som ikke stopper: Hvis såret blør mye og blødningen ikke stopper etter noen minutter med trykk, kan det være tegn på at blodårene er skadet, som krever at en veterinær ser på det.
- Synlige fremmedlegemer: Hvis det er noe som stikker ut av såret (som glass, metall, trestikk eller plast), bør en veterinær fjerne det forsiktig for å unngå ytterligere skade på vevet.
- Infiserte sår: Rødhet, hevelse, puss eller en ubehagelig lukt rundt såret kan være tegn på infeksjon. Infeksjoner bør behandles raskt for å hindre at de sprer seg.
- Endringer i atferd: Hvis dyret viser tegn på smerte, sløvhet, eller endringer i appetitt og atferd etter en sårskade, kan det være tegn på at såret forårsaker mer alvorlige problemer som krever profesjonell behandling.
- Dype eller store bitt: Hvis bittet er dypt eller har penetrert huden, bør du kontakte veterinær. Slike bitt kan føre til infeksjoner og trenger profesjonell behandling for å unngå komplikasjoner.
- Bitt nær følsomme områder: Hvis bittet er i nærheten av viktige områder som øyne, ører, ledd, munn eller kjønnsorganer, er det viktig å kontakte veterinær umiddelbart for å unngå ytterligere skade på disse sensitive områdene. I tilfeller hvor du er usikker på alvorlighetsgraden, er det alltid best å kontakte veterinær for råd. Selv om bittet ser mindre ut, kan det skjule skader på indre vev, og en tidlig behandling kan forhindre komplikasjoner.
Det er alltid bedre å være på den sikre siden og kontakte en veterinær om du er usikker på hvor alvorlig skaden er. Veterinæren kan vurdere situasjonen, gi riktig behandling og sørge for at dyret får rask lindring.
FAQ:
Q: Hvor fort gror sår hos hund og katt?
A: Hvor fort et sår gror varierer fra omfanget til såret. Overfladiske sår som skrubbsår eller små kutt kan ta 5-10 dager, dypere sår kan ta opptil 2-3 uker.
Q: Hvordan unngå at hund eller katt slikker på sår?
A: For å unngå at din hund eller katt slikker på såret, kan man enten ta på dem en body, som er en heldekkende drakt, dette egner seg bra hvis såret er på magen, sidene eller rygg. Det finnes også strømper som dekker bein. Krage rundt halsen er også en god løsning for å unngå slikking.
Q: Hva skal man gjøre når katten har sår?
A: Katter er ofte mindre medgjørlig enn hunder, spesielt når man skal gjøre noe som innebærer å holde dem fast som samtidig er ubehagelig. Man kan prøve å se selv hvor stor skaden er, deretter vaske med for eksempel sterilt saltvann eller bakteriedrepende midler som kan brukes på hud. Hvis det er vanskelig å få god oversikt over såret, eller man er usikker på omfanget, bør man kontakte veterinær for en grundigere undersøkelse.
Q: Kan man rense sår på hund med Pyrisept?
A: Ja, man kan fint bruke Pyrisept på hunder. Bare pass på å følge riktig dosering, ikke la det komme i kontakt med øyner og slimhinner. Man skal heller ikke bruke Pyrisept på store eller dype sår, men det er godt egnet for små overfladiske sår eller skrubbsår. Noen hunder kan få en hudreaksjon på pyrisept, der typiske tegn er irritasjon, rødhet og ubehag, ser du dette, bør du stoppe bruken og kontakte veterinær.
Kilde:
BSAVA Manual of Canine and Feline Wound Management and Reconstruction, 2nd Edition
by David Fowler and John M. Williams
April 2009
Les mer: