Vitusapotek
Gravid

Bekkenløsning

Bekkenløsning er smerter i bekkenregionen i forbindelse med svangerskap. Bekkenløsning er en vanlig tilstand hos gravide, men smertene blir som regel borte etter fødselen. Er du plaget med bekkenløsning må du sørge for rikelig med hvile og å bevege deg innenfor smertegrensen.

Bekkenløsning
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 18.11.2022

Hva er bekkenløsning?

Bekkenløsning skyldes hormonendringer i svangerskapet og skjer for at barnet lettere skal komme ut under fødselen. Bekkenløsning er en normal prosess hos gravide, og de fleste opplever ingen plager. Omtrent 15-20 % opplever smerter i forbindelse med bekkenløsning, som oftest begynner plagene i 1. trimester. Hvis du opplever smerter i forbindelse med bekkenløsning som gjør det vanskelig for deg å fungere i hverdagen kalles tilstanden symptomgivende bekkenløsning. Der er vanlig at plagene blir verre hvis bekkenet belastes.  For de fleste går bekkenplagene over etter fødselen. 

Risikofaktorer

Risikofaktorer for bekkenleddsmerter er bl.a. smerter i et tidligere svangerskap, tungt fysisk arbeid, høy kroppsmasseindeks (KPI) og ryggsmerter før svangerskapet. Regelmessig fysisk aktivitet før svangerskapet ser ut til å redusere risikoen for bekkenleddsmerter.

Tegn på plager ved bekkenløsning

Typiske tegn på plager ved bekkenløsning er smerter foran eller bak i bekkenet, som kan stråle ut til lysken og ned i bena. Smerter ved bekkenløsning er svært individuelle og kan variere fra dag til dag. Noen kan kjenne bare små «stikk» hvis de gjør en bestemt bevegelse, mens andre kan ha så store smerter at de ikke får gjort daglige gjøremål i deler av graviditeten.

  • Smertene kommer typisk ved belastning
  • Smerter når du står eller går
  • Det å reise seg eller å gå i trapper kan ofte være vanskelig
  • Plagene kan øke utover dagen
  • Å sitte eller stå lenge i samme stilling kan øke plagene

Gode tips dersom du er plaget med bekkenløsning

  • Unngå aktiviteter som gir smerte
  • Hvil før det gjør vondt og ta ofte hvilepauser 
  • Unngå brå/raske bevegelser og gå rolig
  • Kutt ned på gjøremål der det er mulig
  • Forsøk å bære så lite som mulig, bruk gjerne ryggsekk eller bær like mye i begge armer
  • Husk å bruke gode sko

Behandling av bekkenløsning

Målet med en eventuell behandling av bekkenløsning er å lindre symptomer og forhindre varige plager. Eksempler på behandlinger som kan være aktuelle ved bekkenløsning er fysioterapi, manuell terapi og avlastningstiltak er mye brukte behandlingsformer. Mange har også nytte av trening i vann.

Bekkenløsning etter graviditeten?

Hos de fleste kvinner forsvinner smerter fra bekkenet noen uker etter fødselen. Enkelte kan utvikle kroniske smerter etter fødselen, men de aller fleste er smertefrie tre måneder etter fødselen.

Når bør du oppsøke lege?

Dersom du opplever at smertene blir så store at du ikke fungerer hjemme, på jobb eller sosialt

Kilder: Helsebiblioteket.no, Landsforeningen for Kvinner med Bekkenleddsmerter, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell.