Vitusapotek
Gravid

Positiv graviditetstest

En positiv graviditetstest er gjerne knyttet til mye følelser og forventninger. Hvordan vet man at en graviditetstest er positiv, og hvor sikkert er resultatet?

Positiv graviditetstest
Profile Picture
Publisert: 29.03.2022
Sist oppdatert: 21.11.2022

Hvordan få positiv graviditetstest?

Positiv graviditetstest får man om man er gravid på tidspunktet man tester. For å oppnå dette, må man ha hatt samleie rundt tidspunkt for eggløsning. Graviditetstester virker ved at de påviser hormonet hCG (humant choriongonadotropin) i urin. HCG finnes vanligvis kun i kroppen ved graviditet, og skilles ut fra morkaken i økende grad utover i svangerskapet.

Hvordan ta graviditetstest?

Graviditetstester bør helst tas på morgenen med dagens første urin, spesielt hvis man tester tidlig. Morgenurin vil ha høyest konsentrasjon av hCG. Av lignende årsak bør man forsøke å ikke drikke veldig mye væske før man tar graviditetstest. Høyt væskeinntak kan fortynne urinen slik at hCG-nivået blir for lavt til at graviditetstesten påviser det. Det er veldig viktig å følge bruksanvisningen til den spesifikke graviditetstesten man har kjøpt for at resultatet skal være mest mulig til å stole på.  

Hvordan vite at en graviditetstest er positiv?

Det kan variere mellom ulike typer graviditetstester hvordan de viser positivt eller negativt resultat. Vanligvis viser graviditetstester positivt resultat ved at det er to streker på testen. Selv en veldig svak strek er positiv. Noen typer graviditetstester viser ikke streker, men pluss, som betyr positiv, eller minus som betyr at testen er negativ. Digitale graviditetstester er enklere å tolke, da det enten står «gravid» eller «ikke gravid». Disse kan også ha ukeindikatorer som gir et anslag for hvor langt på vei man er i tillegg.

Hvor tidlig kan man få positiv graviditetstest?

HCG kan vanligvis påvises i urinen fra to uker etter befruktning har funnet sted. Noen typer tidlige graviditetstester kan påvise hCG i urinen allerede fra fem dager før forventet menstruasjon, men testene er som regel mest sikre fra dagen for forventet menstruasjon.

Hvor sikker er en positiv graviditetstest?

Om graviditetstesten er positiv, er det svært usannsynlig at man ikke er gravid. Ved testing fra dagen for forventet menstruasjon gir de fleste graviditetstester 99 % sikkert resultat. Det kan dog i veldig sjeldne tilfeller være at man får positiv graviditetstest uten at man er gravid, såkalt falsk positiv graviditetstest.

Mulige årsaker til falsk positiv graviditetstest:

  • Graviditet utenfor livmor.
  • Eggstokkcyster.
  • Menopause (opphørt menstruasjon).
  • Man har nettopp vært gravid.
  • Medisinbruk (for eksempel noen typer fertilitetslegemidler).
     

Falsk negativ graviditetstest er også mulig, og mer sannsynlig enn falsk positiv. Om man tester tidlig og får negativ test, bør man ta test igjen etter forventet menstruasjon i tilfelle nivåene av hCG var for lave på tidspunkt for test.

Mulige årsaker til falsk negativ graviditetstest:

  • Man tester for tidlig.
  • Høyt væskeinntak.
  • Graviditetstesten har blitt oppbevart for varmt eller kaldt.
  • Tester ikke med dagens første urin.
  • Graviditetstesten har utløpt på dato.

Hva gjør man ved positiv graviditetstest?

Ved positiv graviditetstest bør kvinnen begynne med tilskudd av 400 mikrogram folsyre om hun ikke allerede har gjort det. Ideelt sett bør man begynne med folsyretilskudd allerede når man forsøker å bli gravid. Tilskudd av folsyre forebygger nevralrørsdefekter hos barnet, og bør tas daglig til man har kommet til andre trimester. Man bør også avstå fra alkohol, røyk og snus.

LES MER: Folat/folsyre før og under graviditet

Når er første svangerskapskontroll ved positiv graviditetstest?

Ved positiv graviditetstest bør man kontakte lege eller jordmor for å avtale tid for første svangerskapskontroll. Man velger selv om man ønsker oppfølging av jordmor på helsestasjon, eller fastlege. Første svangerskapskonsultasjon bør finne sted allerede innen én uke etter man har tatt kontakt.

Når bør man oppsøke lege ved positiv graviditetstest?

  • Om man ønsker bekreftelse på positiv graviditetstest, kan man ta blodprøve hos legen. Det er likevel ikke regnet som nødvendig å kontakte jordmor eller lege for å bekrefte graviditet da en graviditetstest til hjemmebruk regnes som like nøyaktige som den legen har.
  • Om man opplever vanskeligheter med å bli gravid, bør man henvende seg til lege slik at man kan utrede bakenforliggende årsak. For kvinner som er yngre enn 30 år gamle, bør man kontakte lege etter ett til halvannet år med prøving. Kvinner over 30 år bør ha lavere terskel for å kontakte lege, og bør unngå å vente så lenge. Det gjelder også hvis man ikke har regelmessige menstruasjoner, eller hvis man mistenker en grunn til at man ikke får positiv graviditetstest.
  • Hvis man har kroniske sykdommer eller bruker medisiner, bør man også kontakte lege for å avklare videre behandling ved et eventuelt svangerskap.


Kilder: Store norske leksikon, Norsk helseinformatikk, Relis, HelseNorge, Leverandørinformasjon.

Les mer: