Kløe

Hodelus

Barn i barnehager og på barneskoler er særlig utsatt for lus på grunn av lek med mye nærkontakt. Jevnlig sjekk for lus er det beste tiltaket for å forebygge spredning og større utbrudd, undersøk derfor barna for lus minst 1 gang i måneden.

Hodelus

Hvordan oppdage hodelus? 

 Lus kan leve på hodebunnen i flere uker uten at de oppdages. Tegn på lus kan være:

 • Kløe (spyttet til lusene utløser kløe hos mange ved bitt), men ikke alle som har lus opplever kløe!
 • Sår eller infeksjoner i hodebunn (kan komme av opprevne lusebitt)
 • Luseavføring (ser ut som svart pulver) kan oppdages på hodepute eller krage

Den enkleste måten å oppdage lus på er å gre i vått hår med lusekam. Vått hår hindrer lusene i å bevege seg så raskt, og gjør de enklere å oppdage. Legg et hvitt håndkle over skuldrene når du grer og sjekk både håndkleet og kammen for lus og egg.

Hvordan ser lus ut?

Voksne lus er 2-3 millimeter lange og kan ha ulike farger: grå, gjennomsiktig, sort, brun eller rød (like etter at de har sugd blod). Unge lus (nymfene) ligner voksne lus, men er mindre og ofte mer gjennomsiktige i fargen.

Luseegg med innhold sitter godt fast i hårstråene nærmest hodebunen og har en gulhvit, gjennomsiktig farge. Klekte egg har en hvitere farge og er uten lokk.

Både lus og luseegg kan sees med det blotte øyet, men lupe er nyttig for å se detaljer.

Forebygging av lus

 • Det beste tiltaket er å undersøke barna jevnlig minst én gang i måneden, gjerne hver uke
 • Ikke lån lue, skjerf, hårstrikker eller kam av hverandre
 • Når det oppdages lus er det viktig at alle i familien, klassen eller barnehagen får beskjed og sjekkes for lus
 • Linicin Prevent Spray er en forebyggende spray som reduserer risikoen for å bli smittet av hodelus i perioder med stort utbrudd. Sprayen kan brukes av voksne og barn over 2 år.

Hvordan smitter lus?

Lus smitter ved at lus kryper fra et hode til et annet ved direkte kontakt eller ved felles bruk av lue, skjerf, hårstrikker og kam. Lusene beveger seg raskt, men kan ikke fly eller hoppe. De dør innen 1-2 døgn dersom de kommer vekk fra hodebunnen.

Behandling av lus 

Dersom lus er påvist, er det viktig å begynne med behandlingen så snart som mulig. Det er ikke nødvendig å behandle andre enn personen(e) som har fått påvist lus. Barn kan fortsette å gå i barnehagen eller på skolen når behandling er igangsatt. Dersom flere i familien er angrepet bør disse behandles samtidig for å hindre gjensmitte.

Lusemiddel

Husk å fullføre behandnlingen og følg bruksanvisning nøye.

Preparat

Innhold og virkning

Hvem kan bruke preparatet?

Prioderm

Malation

Virker som nervegift for lus

Voksne og barn over 2 år

Nix sjampo

Permetrin

Virker som nervegift for lus

Voksne, spedbarn (barn under 6 måneder skal behandles i samråd med lege) og gravide

Linicin 15 min Solution

Dimetikon og dokumentert planteolje

Antas å drepe lus ved kvelning/uttørking

Voksne, barn over 6 måneder og gravide

 

Lusekam

Grundig og systematisk kjemming med lusekam i vått hår kan bekjempe hodelus. Legg et hvitt håndkle over skuldrene for å fange opp lus og egg som løsner fra håret. Kjem systematisk gjennom håret fra hodebunnen ned til hårspissene. Bruk godt lys og gjerne forstørrelsesglass. Skyll kammen eller tørk av etter hvert tak for å fjerne døde lus. Bruk gjerne balsam for å lette kjemmingen. Kjemmingen må gjennomføres hver dag eller annenhver dag i 12-14 dager.

Håndkle og lusekam må vaskes ved 60 °C eller legges i fryseren i minst 4 timer for å drepe lus og egg. Kontroller håret, helst daglig, i 3 uker etter siste behandlingsdag.

Barbering

Barbering av hodebunnen til en hårlengde på under 0,5 cm kan være en aktuell behandlingsform for noen. Da vil ikke lusene ha noe å holde seg fast i.

Hva gjør jeg dersom nye lus oppdages etter behandling?

 • Dersom levende lus oppdages etter fullført kur bør du prøve et annet lusemiddel.
 • Dersom du oppdager levende lus etter den første av de to anbefalte behandlingene, så er dette nyutklekkede lus. Du bør ikke bytte lusemiddel, men fullføre kuren som normalt.
 • Det er ikke uvanlig å se døde eller klekte egg i håret etter at man har hatt lus. Nye egg sitter gjerne nærmere enn 1 cm fra hodebunnen, og oppdager man dette etter fullført behandling, bør man være ekstra påpasselig med å sjekke for levende lus.

Hvordan fjerne lus fra hjemmet?

Det er lite sannsynlig at hodelus smitter via møbler og klær, men hodeplagg, sengetøy og håndklær bør rengjøres på en av følgende måter:

 • Vask ved minst 60 ºC
 • Frys ned over natten (-20 ºC i minst 4 timer)
 • Oppbevar gjenstandene i rom som holder minst 25 ºC i 2 døgn

Kilder:
Folkehelseinstituttet, Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Felleskatalogen, Produsentinformasjon og Relis