Vitusapotek
Ansiktspleie

Vegansk hudpleie

Vegansk hudpleie er på full fart inn i nordmenns hudpleierutiner, men hva er det egentlig? Vegansk hudpleie er produkter kun inneholdende ingredienser fra planteverden, og hos Vitusapotek finner du veganske produkter fra blant annet Klairs.

Vegansk hudpleie
Profile Picture
Publisert: 02.04.2019
Sist oppdatert: 09.02.2023

Kun plantebasert

Du tenker kanskje på mat når du hører vegansk. Prinsippene for produksjon og fremstilling, samt innhold i en vegansk matvare eller matrett, er de samme som for vegansk kosmetikk, hud- og kroppspleie:

For å kunne kalle et produkt for vegansk, kan ikke produktet inneholde noe som helst fra dyr. Ingrediensene er med andre ord utelukkende fra planteverden. Unntaket er ikke-levende ingredienser fra naturen, som for eksempel vann, mineraler, leire og salter.

Og selvfølgelig kan hverken ingredienser eller ferdige produkter testes på dyr.

Vegansk hudpleie hos Vitusapotek

Den veganske skjønnhetsbølgen har nådd Norge for fullt, og nå finner du også flere veganske hudpleieprodukter hos Vitusapotek – vi fører hudpleiemerket Klairs, hvor alle produktene er veganske.

 

Klairs er en økovennlig hudpleieserie fra Korea, hvor alle produktene er vegansk. Klairs omtales ofte som koreansk hudpleie, eller K – Beauty, da merket har fokus på sunn og ukomplisert hudpleie tilpasset alle hudtyper, verdier som stammer fra den koreanske hudpleien.

Det er ikke alltid slik at vegansk og/eller økologisk hudpleie er noe for deg med sensitiv hud, kun fordi det er vegansk eller økologisk, men Klairs har spesialisert seg spesielt på å lage produkter for sensitiv hud og til alle hudtyper. Serien passer i tillegg til både kvinner og menn.

Les mer om Klairs her.

Vegansk vs. økologisk hudpleie

Det som går under begrepet økologisk, er ofte også plantebasert og vegansk, men ikke nødvendigvis.

Likevel er de fleste veganske produkter miljøvennlige og inneholder hverken animalske ingredienser eller stoffer som kan ødelegge levevilkår og miljøet dyrene lever i. Det betyr at blant annet mikroplast og hormonforstyrrende stoffer er utelukket både i fremstilling, ingredienser og emballasjen.

Les mer om vegansk og økologisk hudpleie her.

Ingredienser fra dyr

Animalske ingredienser, altså stoffer hentet fra dyreverdenen, trenger ikke bare være kjøtt eller egg. Det kan i midlertid være vanskelig å oppdage en del av de animalske stoffene i en ingrediensliste.

For eksempel trenger ikke animalske stoffer å være hentet fra dyr etter at de er døde. Også voks og fett laget av dyr er animalsk, og kan derfor ikke brukes i produkter som tilhører gruppen vegansk kosmetikk, hud- eller kroppspleieprodukter. Her finner du blant annet ingredienser som bivoks, silkeproteiner og lanolin (ullfett).

Heller ikke honning, eller shellac og karmin som begge er utvunnet av lus, kan brukes i veganske produkter.

Dyrevennlig uten å være vegansk

Veganske hudpleiemerker kan ha enkeltprodukter som faller utenfor. Men selv om produktet har animalske ingredienser, kan disse være både etisk og økologisk fremstilt.

Et eksempel er honning som hentes fra bikuber som er plassert i naturlige omgivelser uten plantevernrester og annen forurensning. Maten til biene er økologisk og birøkteren utvinner og fremstiller honningen på økologisk vis og som ikke skader biene.

Slik sjekker du om hudpleien er vegansk

Akkurat som for økologisk hudpleie, kan du enkelt sjekke om et produkt er vegansk, for også her finnes det sertifiseringer som hjelper deg som forbruker.

Du har kanskje sett at begrepet Cruelty-free brukes på produkter. Dette betyr at hverken ingredienser eller det ferdige produktet har blitt testet på dyr.

En kjent sertifisering for Cruelty-free kosmetikk, er Leaping Bunny.

Sertifiseringen Peta brukes ofte på veganske produkter godkjent av verdens største organisasjon for dyrenes rettigheter, altså Peta - People for the Ethical Treatment of Animals.

I Sverige har vegansk kosmetikk og andre hudpleieprodukter vært populært lenge, og svenskene har sertifiseringen 100% veganskt som en godkjenning gitt av organisasjonen Djurens Rätt. Selskap som produserer eller importerer veganske produkter får bruke stempelet.

Sertifiseringen Vegan gis av organisasjonen The Vegan Society. Dette er den største og eldste vegan-organsiasjonen i verden. Produkter merket med Vegan skal gi deg en forsikring om at både ingredienser og ferdig produkt er vegansk.

 

Kilde: Leaping Bunny, Peta, Djurens Rätt, The Vegan Society, Klairs, snl.no

 

Les mer: